Bolj ko prebiram tole temo, bolj se mi zdi, da v kolikor ne bomo vsi uporabniki gozdov (ne samo lovci in vozniki atv-jev - tudi pohodniki, kolesarji, nabiralci gob in drugih gozdnih sadežev) stopili skupaj in sklenili kompromis, več bo kregarije in konfliktov. Gozdovi so tukaj zato, da lahko vsi uživamo v njih (ne glede na lastništvo) - popravte me, če mislim narobe.
Moj predlog: poglejte mal preko Atlantika (v ZDA). Sem zadnjič mal brskla po internetu (ko mi je bilo dolgčas) in našel kar nekaj strani, ki se nanašajo na parke, kjer se je mogoče voziti tudi z atv-ji. Za primer odtipkajte v katerikoli brskalnik "paiute trail", pa boste lahko sami vidl, kaj vse vam ven vrže. Gre za sistem prog v osrednjem delu zvezne države Utah (v skupni dolžini več kot 700 km), po katerih se lahko vozite z atv-ji. Proge so jasno označene (tudi glede težavnosti), namenjene vsem (pohodnikom, kolesarjem in voznikom atv-jev) pod jasno določenimi pogoji.
V kolikor uporabnik krši pravila (in je pri tem seveda zaloten) so sankcije:
denarna kazen,
zaplemba vozila, v skrajnem primeru (če več posameznih kršitev na določeni progi)
zaprtje proge za VSE uporabnike!!
Proge (ki so večinoma neurejene, podobne našim vlakam - američani jih pravijo kar "twotrack trails") celo potekajo po nacionalnih parkih in rezervatih - kar 1/3 poti pa poteka tudi po zasebnih zemljiščih - pravila uporabe prog ne glede na to povsod enaka.
Takšnih primerov je v ZDA vsaj 50 - v vsaki posamezni državi obstaja vsaj eden takšnih parkov (če podatki, ki sem jih prebral v celoti držijo). Zgoraj navedeni je eden izmed petih nabolje obiskanih.
Zakaj ne bi mogl kaj takšnega naredit npr. na Pohorju, Paškem kozjaku ali pa tudi kje drugje.
Sam sem sicer privrženec gorskega kolesarjenja, ampak se v zadnjem času zaradi težav s koleni bolj nagibam k nabavi atv-ja, da bi še naprej lahko užival v lepotah naše Slovenije.