TEHNIČNI PREGLEDI

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
rožle
Obiskovalec
Reactions:

TEHNIČNI PREGLEDI

Odgovor Napisal/-a rožle » 09 Jun 2012, 08:10

Formaši pozdravljeni.

No bliža se 4 rojstni dan moje mačke (AC 500 TRV) in s tem tudi prvi tehnični pregled. Kar se tiče tehnične izpravnosti (izpušni plini, dimenzije gum, glasnost motorja, zračnost krmilnega mehanizma, zavor ipd...) me ne skrbi, ker je to vdrževano tako kot je treba.

V letu 2o11 se je spremenil zakon o cest. prometu, sedaj pa me zanima sledeče oz. kaj so na tehničnem pregledu gledali v kolikor ga je že kdo imel po novem zakonu;

- katero opremo je potrebno sedaj imeti s sabo (prva pomoč, žarnice....),
- ali je dovoljeno imeti te komplete take kot so v avtih ali morajo biti za motorje.

Pa lepo prosim ne kopirat pravilnikov in zakonov z neta ker ti v veliki večini niso "ažurni", zanimajo me vaše konkretne izkušnje nekje v obdobju 4 - 6 mesecev, in pa morebitni odgovori naj bodo pošteni.

lep pozdrav

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Ruše

Re: TEHNIČNI PREGLEDI

Odgovor Napisal/-a jay886 » 09 Jun 2012, 08:18

Jaz sem se pred mesecem pozanimal... Velja prva pomoč za avtomobil, trikotnik, odsevni jopič + žarnice. Kot je meni zatrdil imajo zelo malo atv-jev na tehničnem pregledu in nekih večjih komplikacij ni. Pregledajo pa zavore, luči dolge/kratke, smernike, HUPO in kr dosti krat dimenzije pnevmatike (malo kdo od nas ima sploh ustrezne). Z kakšno home made prdalico izpuhom bodo že zapleti v primeru homologiranega izpuha teh problemov ni. (more biti vpisano v kartonček) Mimogrede imej ga zraven.

NE merijo pa moči in NE merijo končne hitrosti.... za 1x :mrgreen:

LP, pa poročaj kako je šlo ;)

2011 Shineray 300 xy hitro prodan..
2012 Can Am outy 800r max..... bo kr nekaj časa ostal...

Slika

rožle
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a rožle » 09 Jun 2012, 08:41

Ja, motor ima vse original gor z vsemi ustreznimi uradnimi dokazili, (no ja mal je že bil takoj po prvem servisu navit in sicer tako da po 13.000 km ni crklno nič (smo vedli kaj delamo :lol: , ampak to me ne skrbi).

lp

urko
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a urko » 09 Jun 2012, 11:09

odsevni jopič ni obvezen, saj ne spada pod obvezno opremo. Potrebno ga je imeti samo na hitrih cestah in avtocestah in še to samo takrat če izstopiš iz vozila.

LP,
Uroš

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 09 Jun 2012, 11:21

rožle napisal/-a: - ali je dovoljeno imeti te komplete take kot so v avtih ali morajo biti za motorje.
Zakonsko takšna, kot v avtih (dvo sledno vozilo), ker pa so na tehničnih bolj življenski od birokratov, ki so napisali, ne da bi videli štirikolesnik od blizu, zadostuje motoristična.

Uporabniški avatar
Hawkeye
Začetnik
Reactions:
Kraj: Škofja Loka

Odgovor Napisal/-a Hawkeye » 09 Jun 2012, 18:20

Pa lepo prosim ne kopirat pravilnikov in zakonov z neta ker ti v veliki večini niso "ažurni", zanimajo me vaše konkretne izkušnje nekje v obdobju 4 - 6 mesecev, in pa morebitni odgovori naj bodo pošteni.

No, ko sem pred nekaj tedni pripeljal moj moped na tehnični pregled, nekako niso vedeli kako in kaj. Ker je preozek za kanal, sem ga obvozil in pregledali so mi nastavitev luči, glede zavor pa so verjeli na besedo. Dodatne opreme niso gledali. Če imaš vzdrževan motor, z originalno opremo, zanesljivo ne bo težav. Priporočam ti le, da pred pregledom poiščeš številko šasije, ki je ponavadi vtisnjena nekje na okvir in jo očistiš.

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jay886 » 09 Jun 2012, 18:22

Hawkeye napisal/-a:
Priporočam ti le, da pred pregledom poiščeš številko šasije, ki je ponavadi vtisnjena nekje na okvir in jo očistiš.
to pa sigurno.. že pri avtomobilih so začeli to gledat in prav je tako... ;)

Slika

Uporabniški avatar
rambo123
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a rambo123 » 09 Jun 2012, 18:53

:lol:
Hawkeye napisal/-a:Pa lepo prosim ne kopirat pravilnikov in zakonov z neta ker ti v veliki večini niso "ažurni", zanimajo me vaše konkretne izkušnje nekje v obdobju 4 - 6 mesecev, in pa morebitni odgovori naj bodo pošteni.

No, ko sem pred nekaj tedni pripeljal moj moped na tehnični pregled, nekako niso vedeli kako in kaj. Ker je preozek za kanal, sem ga obvozil in pregledali so mi nastavitev luči, glede zavor pa so verjeli na besedo. Dodatne opreme niso gledali. Če imaš vzdrževan motor, z originalno opremo, zanesljivo ne bo težav. Priporočam ti le, da pred pregledom poiščeš številko šasije, ki je ponavadi vtisnjena nekje na okvir in jo očistiš.
Enako je bilo tudi pri meni.... :lol:

Street Fighter Quad Team Slovenia

balantic
Začetnik
Reactions:
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a balantic » 12 Jun 2012, 16:21

Pri meni ko sem ga pripeljal. Sem šel na valje za avto kjer so preverili zavore, potem pa je en vzel prometno in šel tja vpisovat, drugi pa je pregledal luči, žmigavce in vprašal me je koliko kubikov ima motor, pa še rekel mi je da imam pri dveh žmagavcih zbite šipce(manjkata). O pregledu opreme ali št. šasije ne duha ne sluha.

wildman939
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Slovenia, Grosuplje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a wildman939 » 18 Jun 2012, 15:36

Bil v soboto na tehničnem.

Pregledal luči, imel pripombo da mi levi prehitro utripa. Sem se pošalil kje piše koliko utripov mora imeti :D

Pogledal številke, vprašal če bremze primejo.

Imel sem trikotnik iz avta in prvo pomoč iz motorja .

Lp

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 18 Jun 2012, 20:07

wildman939 napisal/-a: Sem se pošalil kje piše koliko utripov mora imeti :D Lp
Piše, piše, brez skrbi. Bom probal poiskati v katerem členu, takole na pamet pa mislim, da piše od 90 do 120 utripov v minuti.

Uporabniški avatar
Hawkeye
Začetnik
Reactions:
Kraj: Škofja Loka

Odgovor Napisal/-a Hawkeye » 19 Jun 2012, 11:47

Homologacijski pravilnik 2009/67 EC: 90+30 oziroma 90-30 utripov na minuto :D

rožle
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a rožle » 30 Jun 2012, 08:51

Pozdrav.

No takole, artic cat je pred 1 uro uspešno prestal tehnični pregled. Vsebina tehničnega pregleda in sicer po tem vrstnem redu:

1. preveril komplet številke (motor in šasijo),

2.preveril delovanje luči (pozicijo, dolge in kratke - preverjal je le delovanje in ne nastavitve, ter zavorno luč),

3. preveril delovanje smerokazov (posebej levi, posebej desni ter posebej vse štiri hrati),

4. preveril delovanje hupe,

5. preveril izpušni lonec (le vizualno številke),

6.preveril priklop med 2 in 4 WD,

7.preveril gume (se mu je čudno zdelo da imam avtomobilske, no to zadevo sva takoj rešila ko je pregledal homologaciojski karton),

8. pregledal zavorne ploščice.

No, pridem na tehničnega v halo, me že čaka neka resna faca, kratek dober dan in takoj v pregled. Jebela tale pa ne mara štirikolesnikov oz. njihovih voznikov si mislim. Vse našteto pregleda "suvereno" - je vse vedel kje so številke, kje so posamezne komande, se vsede na motor da v prednjo prestavo, se zapelje, ustavi, da v zadnjo spelje, ustavi, ugasne motor.

Se mi zdi kar mal čudno kako to vse oblada, no pa vprašam in glej ga zlomka z nasmehom pravi "mat tudi jaz takega doma" :lol: . No pol pa debata itd...

Še cena: z novim prometnim dovolenjem, tehničnim pregledom ter zavarovanjem za celo leto 96,25 evrčkov.

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 30 Jun 2012, 10:24

Uh- me ne čudi,da je bil tako temeljit saj je vedel da AC- ji v tej starosti že razpadajo. :mrgreen:

rožle
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a rožle » 30 Jun 2012, 10:39

lakl napisal/-a:Uh- me ne čudi,da je bil tako temeljit saj je vedel da AC- ji v tej starosti že razpadajo. :mrgreen:
Jp, sploh če imajo s. u. z. i. motor.

lp

mihovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Janče

Odgovor Napisal/-a mihovc » 23 Jul 2012, 11:28

Kolega mi je govoril, ko je peljal svojega Kymcota KXR 250 na tehničnega. Baje ga uslužbenec še pogledal ni :D in mu dal kot izpravno :D

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jay886 » 23 Jul 2012, 15:29

vse odvisno kam pelješ... isto za avtomobile 8)

Slika

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 23 Jul 2012, 16:05

rožle napisal/-a:
lakl napisal/-a:Uh- me ne čudi,da je bil tako temeljit saj je vedel da AC- ji v tej starosti že razpadajo. :mrgreen:
Jp, sploh če imajo s. u. z. i. motor.

Saj motor ne razpade -ampak vse ostalo! :mrgreen:

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 28 Mar 2014, 19:20

Pa smo dočakali. Nekateri tehnični pregledi imajo že aparaturo za preverjanje zavor pri štirikolesnikih. Gre za napravo, ki jo mojster pritrdi na štirikolesnik, se zapelje (lahko tudi lastnik) in zavira. Dovolj je 1x. Naprava izmeri in izračuna pojemek na podlagi katerega se nato določi moč zaviranja. Bom v naslednjih dneh poslikal.

Uporabniški avatar
baron21
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: nm
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a baron21 » 28 Mar 2014, 20:19

jaka napisal/-a:Pa smo dočakali. Nekateri tehnični pregledi imajo že aparaturo za preverjanje zavor pri štirikolesnikih. Gre za napravo, ki jo mojster pritrdi na štirikolesnik, se zapelje (lahko tudi lastnik) in zavira. Dovolj je 1x. Naprava izmeri in izračuna pojemek na podlagi katerega se nato določi moč zaviranja. Bom v naslednjih dneh poslikal.
Zadeva ni nova. Že videl in probal pred nekaj leti. Vendar se takrat ni obnesla. [-X Traktor Tomo Vinkovič ima na pokrovu motorja vibracije, ki jih merilnik ni prenesel. Končni test v starem stilu - pospeši in zabremzaj! \:D/ Sledila je še huda debata, zakaj imam zavore samo na zadnjih kolesih, spredaj pa ne. In jaz, ki nisem ne strojnik ne mehanik razložim delovanje zaviranja na dotičnih strojih mojstrom na tehničnem [-o< :shock: Z atv pa še nisem naletel na to.

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 28 Mar 2014, 20:24

Vem, da to ni novost, novost je le to, da se sedaj lahko uradno uporablja za preizkus štirikolesnikov, trikolesnikov itd..kar do sedaj ni bilo zakonsko urejeno. Sicer pa je v pripravi tudi še nekaj novosti, ki bodo zakonsko urejene, žal o tem še ne smem :-# tako za nas, kot trikolesnike in enoslednike.

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 28 Mar 2014, 20:36

Lani so mi z to napravo poizkusno (dejali so, da še ne znajo z njo prav delat) testirali-preverjali zavore. Z tekstilnim trakom jo je pritrdil na prtljažnik in naprava sama izračuna pojemek hitrosti. Zmede napravo mehka nastavitev vzmetenja , oziroma, ko motor močno počepne. Pravilne vrednosti je pokazala, ko smo jo prestavili na zadnji prtljažnik. Velika je približno 30 cm,široka 15 in debela 5 cm.

Uporabniški avatar
frm
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Šmarje Sap
Kraj: Šmarje-Sap

Odgovor Napisal/-a frm » 28 Mar 2014, 21:55

Vse to,dokler ne bo pravih valjev na cager,ne bo nič.Pa naj bo še taka tehnika.

2012 Yamaha Raptor 700R

Dejstrum
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Dvor

Odgovor Napisal/-a Dejstrum » 02 Maj 2015, 10:11

Zdravo, Ima tudi jast par vprasanj glede tehnicnega, ki me caka konec avgusta. Zdaj zadeva je taksna na mojem motorju Adly 300xs ni original izpuh, prejsni lastnik je dal gor akrapovica, ki ni homologiran in se ga verjetno tudi neda homologirat, ker nikjer ne najdem kode od izpuha sem pa celo opazu, da na nalepki polek napisa akrapovic pise offroad :|. Zdaj skrbi me ce bodo sli mirit glasnost, Db je velika moznost da bo preglasen in sem ga po domac povedan najebal. Zdaj prejsni lastnik mi je rekel da je bil nastiman vzig za ta izpuh in ce dam nazaj original da bi moral vzig spremenit nazaj. Zanima me tudi ali je prva pomoc obovezna ker nevem kam naj jo sploh dam in katero naj sploh kupim za avto ali za motor ?

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 02 Maj 2015, 12:07

Prva pomoč za motor. Montiraš torbico, nahrbtnik, kak mali kovček...
Kar se lonca tiče je tako, da ne bo šlo skozi, če se človek na tehničnem spozna na štirikolesnike. Sam sem do sedaj naletel na takšne strokovnjake, da bi lahko imel piksno CocaCole pa bi šlo skozi. Osebno,bi za pregled samo naredil vstavek v lonec, da zmanjšam fi lonca in utišam decibele. Pa, da vidim, če bo šlo skozi :mrgreen:

Odgovori