Cestne gume na ATV

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Uporabniški avatar
sraufff
Začetnik
Reactions:

Cestne gume na ATV

Odgovor Napisal/-a sraufff » 01 Sep 2013, 07:19

Imam cestne gume Maxxis C9273. Prve bi bilo potrebno zamenjati zato me zanima katere gume mi priporočate še posebej pa me zanimajo vaše izkušnje, ki ste jih imeli na cestah z različnimi gumami.
Odločam se med Maxxis Razer TT, Maxxis Speraz in Duro,...

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Re: Cestne gume na ATV

Odgovor Napisal/-a BIF » 01 Sep 2013, 07:37

Cestna guma na tvojem štirikolesniku je približno tako kot, da bi alpinist obul japonke...
Prva sprejemljiva guma, ki bi bila primerna za tvoj tip vozila je Maxxis Ceross.

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Ruše

Odgovor Napisal/-a jay886 » 01 Sep 2013, 07:45

koliko pa te imaš prevoženih, da ti je uspelo prve že znucat?

2011 Shineray 300 xy hitro prodan..
2012 Can Am outy 800r max..... bo kr nekaj časa ostal...

Slika

Uporabniški avatar
rambo123
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a rambo123 » 01 Sep 2013, 09:41

BIF napisal/-a:Cestna guma na tvojem štirikolesniku je približno tako kot, da bi alpinist obul japonke...
Prva sprejemljiva guma, ki bi bila primerna za tvoj tip vozila je Maxxis Ceross.
Sem enakega mnenja, je nasploh vsestranska guma....

Street Fighter Quad Team Slovenia

Uporabniški avatar
sraufff
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a sraufff » 01 Sep 2013, 13:21

Bif, mi lahko kaj več poveš o teh gumah, kako se obnašajo na asfaltu.
Hvala

Uporabniški avatar
rambo123
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a rambo123 » 01 Sep 2013, 14:25

Na asfaltu se zelo dobro držijo, prav tako tudi po mokrem...

Uporabniški avatar
Bohorc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Mirna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bohorc » 01 Sep 2013, 18:06

rambo123 napisal/-a:...prav tako tudi po mokrem...
Kako veš :twisted: :-k :?: A imaš mogoče kako novejšo različico, za katero ostali še ne vemo :?: :?: :?:

S to tvojo trditvijo se kot "dolgotrajni uporabnik" omenjene pnevmatike žal nikakor ne morem strinjati. Res je, da je oprijem na mokrem boljši od MAXXIS Bighorn, DURO Power Grip in vse sortnih ostalih ponaredkov itd., vendar še vedno daleč od tega, da bi se po mokrem asfaltu vozil z dobrim občutkom in pričakovanjem, da se boš v ovinek zapeljal kot po suhem, z veliko manjšo hitrostjo, seveda. Enostavno ni oprijema :( . No, vsaj jaz imam take izkušnje in jih opisujem kot realne, pa čeprav je bila guma svinjsko draga. Izkušnje opisujem na osnovi uporabe pnevmatik proizvajalca MAXXIS, DURO, CARLISLE in DUNLOP, produkt proizvajalca DURO sem imel na motorju tudi v obliki cestnih pnevmatik (res da samo kakih 200 km, ali pa še to ne) in si po izkušnjah dejal: cestne gume so bile na motorju trikrat: PRVIČ, ZADNJIČ IN NIKOLI VEČ :!: :!: :!: In v tej točki se popolnoma strinjam z BIF-om: za delavca niso cestne pnevmatike. Sicer poznam, ki imajo na delovnih motorjih cestne pnevmatike, a to so bolj "cestni križarji", ki bi si morali namesto cestnih pnevmatik kupiti motor za asfaltna križarjenja :twisted: .
Ne bom rekel, da cestne gume niso boljše od npr. ceroske, so pa definitivno boljša izbira za vožnjo "mešano na terenu" - torej na vseh podlagah.
Jaz vozim s ceroskami dobri dve leti in ko bo potreba bo ponovno na platiščih taka guma( čeprav bi zelo rad stestiral kak ponaredek tega profila), razen, če ne bo na tržišče prišla pnevmatika, ki ji bo konkurirala :-k .
Zadnjič spremenil Bohorc, dne 01 Sep 2013, 18:33, skupaj popravljeno 1 krat.

Kamor ne prideš peš-
prideš z ATV-jem :twisted:
Arctic Cat Cruiser 700 4x4
Gladiator Quad Riders

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 01 Sep 2013, 18:19

Odkrito povedano ti iz osebnih izkušenj ne morem nič povedat o teh gumah, ker si jih še nisem lastil.
Ampak...
Po nič koliko prebtanih postih o izkušnjah s temi gumami...tudi po mnogih tujih forumih, bodo drugo leto na mojem motorju in bodo zajamčeno doživele nesluteno torturo. In ker predvsem za sebe in svojo rit res rad zelo dobro poskrbim, so na mojem meniju za namen, za kar jih imam namen uporabiti No.1.
Za tebe pa izhajam iz sledečih do sedaj znanih dejstev in splošnih atv spoznanj. Tvoj motor je narejen za terensko vožnjo oz. trail vožnje.
Na tak motor kljub cestni vožnji ne sodijo klasične cestne gume (oz. tipi gum ki si jih naštel)ker so preveč "flah". Tudi zaradi tega tvoj občutek o nepravilnem delovanju DPS-a...pa pustimo to.
Cerros so spredaj delno balonaste, zaradi profila pa še vedno z dovolj oprijema. Kljub vsemu zahteva vožnja z atv-jem v deževnih pogojih previdno vožnjo. So zelo vzdržljive saj so tudi predvidene za cilkuse mešane vožnje...od normalni uporabi...mislim, da če rečem 10.000 km ne bi smel biti problem, se nisem zmotil. Je pa tudi guma s katero se boš lahko suvereno odpeljal tudi tja za kamor je tvoje vozilo v prvi vrsti namenjeno...makadam in prenekatero brezpotje.
Predvsem pa zaradi oblike gume in profila ne bodo trpele komponente na motorju. Ni vseeno ali s servom obračaš "flah" gumo na asfaltu ali gumo tipa Cerros. Sile so pri "flah" gumi MNOGO večje... s ervom jih ne občutiš, se pa prenašajo na vse kompomente motorja.
Ne vem če si prav razumel kaj sem želel povedati...lahko mi le verjameš na besedo. Za tip motorja kot ga imaš ti je Cerros optimalna guma.

Uporabniški avatar
Bohorc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bohorc » 01 Sep 2013, 18:37

BIF napisal/-a:...mislim, da če rečem 10.000 km ne bi smel biti problem, se nisem zmotil.
Pri meni se je s temi gumami že nekaj 100 km nazaj števec začel vrteti na drugih 10.000. ZAGOTOVO lahko trdim, da bodo pri mojem načinu vožnje zdržale še vsaj 6000-7000 km ;)

Kamor ne prideš peš-
Gladiator Quad Riders

Uporabniški avatar
rambo123
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a rambo123 » 01 Sep 2013, 19:16

Bohorc, nekaj mi razloži oziroma povej, če si že takšen expert....katera guma pa je narejena sploh za mokro cestišče, da se bo na ovinkih prijelo kot klop...zelo dvomim da obstaja kakšna....jaz sem mislil v smislu normalne vožnje po mokrem in pa seveda moraš malo mirkat na gas v ovinkih....sem pa že prej omenil da je ta Ceros vsestranska guma in idealna izbira sploh tudi za na cesto oziroma glede na to, da te mogoče še kdaj pa kdaj ponese na stranske poti...

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 01 Sep 2013, 19:24

rambo123 napisal/-a:...katera guma pa je narejena sploh za mokro cestišče, da se bo na ovinkih prijelo kot klop...
Goldspeed, takoj za njo pa Maxxis spearz.

Uporabniški avatar
Bohorc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bohorc » 01 Sep 2013, 20:26

rambo123 napisal/-a:Bohorc, nekaj mi razloži oziroma povej, če si že takšen expert....katera guma pa je narejena sploh za mokro cestišče, da se bo na ovinkih prijelo kot klop...zelo dvomim da obstaja kakšna....jaz sem mislil v smislu normalne vožnje po mokrem in pa seveda moraš malo mirkat na gas v ovinkih....sem pa že prej omenil da je ta Ceros vsestranska guma in idealna izbira sploh tudi za na cesto oziroma glede na to, da te mogoče še kdaj pa kdaj ponese na stranske poti...
Rambo, z vsem spoštovanjem: lepo sem v svojem postu napisal kakšne izkušnje imam z določenimi pnevmatikami na svojem mopedu - in z lastnimi izkušnjami, medtem, ko ti pišeš "na slepo", brez, da bi preizkusil gumo. Ne vem, kaj ti ni jasno :?: Lepo sem napisal, da sem imel na motorju cestne pnevmatike proizvajalca DURO in po lastnih izkušnjah so bile to prve in zadnje cestne pnevmatike na mojem motorju, torej z ostalimi cestnimi pnevmatikami nimam izkušenj in jih niti ne bom imel. Z cestnimi pnevmatikami torej nimam dovolj izkušenj, da bi kakorkoli lahko komurkoli "solil pamet".
Odgovor na zastavljeno vprašanje pa ti je podal Jaka ;)

Kamor ne prideš peš-
Gladiator Quad Riders

Uporabniški avatar
rambo123
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a rambo123 » 01 Sep 2013, 21:05

Bohorc napisal/-a:
rambo123 napisal/-a:"na slepo", brez, da bi preizkusil gumo.
Imam trenutno sun-f kopijo cerosk, pa sem se vozil po mokrem asfaltu, seveda z mirkanjem na gasu in me niso razočarale... :lol:

Uporabniški avatar
Bohorc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bohorc » 01 Sep 2013, 21:14

rambo123 napisal/-a:
Bohorc napisal/-a:
Imam trenutno sun-f kopijo cerosk, pa sem se vozil po mokrem asfaltu, seveda z mirkanjem na gasu in me niso razočarale... :lol:
Z pravim občutkom na ročici za gas se lahko pelješ z vsako gumo po mokrem asfaltu, o tem ni dvoma, samo občutek varnosti je na psu.
Pa saj naše zverine niso za na asfalt...

Kamor ne prideš peš-
Gladiator Quad Riders

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 01 Sep 2013, 21:20

Bohorc napisal/-a: Pa saj naše zverine niso za na asfalt...
To je odgovor na vsa vprašanja o cestnih gumah na atv-ju.
Če pa že iz kakeršnega koli razloga pa vsekakor zagovarjam Cerros+atv.
Na quadih je pa druga pesem.

Uporabniški avatar
Jam
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Selnica ob Dravi

Odgovor Napisal/-a Jam » 01 Sep 2013, 21:51

rambo123 napisal/-a:
Bohorc napisal/-a:
Če te še niso pa te še bodo, ko boš mogo zabremzat al pa ko boš upal dat na gas:) ker drugače so sunf(ceros) šajba za moker asfalt.

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Ruše

Odgovor Napisal/-a jay886 » 02 Sep 2013, 11:39

šajba so tak vse gume, sploh terenske. Pol pa so še imaš nekaj konkretnega pod ritjo pa je vse lažje :lol:

Ko je asfalt moker pač strogo po pameti... če imaš sebe in motor rad.

2011 Shineray 300 xy hitro prodan..
2012 Can Am outy 800r max..... bo kr nekaj časa ostal...

Slika

Uporabniški avatar
sasog
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Ljutomer

Odgovor Napisal/-a sasog » 02 Sep 2013, 14:34

jaka napisal/-a:
rambo123 napisal/-a:...katera guma pa je narejena sploh za mokro cestišče, da se bo na ovinkih prijelo kot klop...
Goldspeed, takoj za njo pa Maxxis spearz.

Se samo podpišem pod to...

golavsek65
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a golavsek65 » 02 Sep 2013, 17:08

Ko je asfalt moker pač strogo po pameti... če imaš sebe in motor rad.[/quote]

Jas se podpišem pa pod tole.

Uporabniški avatar
sraufff
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a sraufff » 02 Sep 2013, 19:22

Fantje, hvala za veliko informacij, ki sem jih zelo vesel.

Z Outlandarjem in Maxxis 9273 gumami sem se vozil po asfaltu po v Maroku, Španiji, Italiji, Avstriji, Madžarski in seveda veliko po Sloveniji. Lahko rečem, da so dobre gume v suhem in mokrem vremenu.
Outlander, ki je lahko tudi potovalni motor za dve osebi za na asfalt, se tam dobro obnaša tudi takrat, ko moraš na žalost na avtocesto.

S prejšnjim motorjem in Maxxis Spearz gumami sem po asfaltu naredil 11.000 km in profila je ostalo še za cca 4.000 km, kar pomeni, da nimajo dober oprijem sploh pa ne na mokri cesti.

Če bo kdo napisal še kaj o cestnih gumah mu bom zelo hvaležen.

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 02 Sep 2013, 20:12

Za cestno - makadamsko vožnjo bo vse kar ni Maxxis ali Goldseed eno veliko razočaranje. (letno prevozim cesta- makadam cca 10.000 - 12.000 km).
Kenda, Innova, Duro in ostale "kao gume" so na mokrem asfaltu zelo nepredvidljive, nevarne, drseče itd ( lastna izkušnja)...
Po suhem tako ali tako vsake kolikor toliko dobro držijo.
Govorim strogo o cestnih gumah (o terenskih nimam pojma :mrgreen: )

Škoda, da ni tvojih potopisov, sam (in še kdo) bi jih z veseljem bral.

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 02 Sep 2013, 20:22

Sam sem uporabljal avtomobilske , ko sem imel še delavca pa so bile še najboljše. Tudi sedaj na Baji imam spredaj od Mini Morisa zadaj pa Maxsis Spearz in lahko rečem samo prva liga.

Uporabniški avatar
sraufff
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a sraufff » 03 Sep 2013, 13:13

Jaka, hvala za info.
Katere gume si pa do sedaj vozil in, kakšna so tvoja mnenja za vsako gumo poesebej ?

Uporabniški avatar
sraufff
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a sraufff » 03 Sep 2013, 13:18

Ima kdo mogoče, kakšno izkušnjo z gumami CARLISE ALL TRAILS.
Kakšne so karakteristike na asfaltu, običajna hitrost in hitrost okoli 100 km/h ?

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 03 Sep 2013, 21:49

Innova IA- 8022: prvih 5000 km žalost, ko se je tekalna površina malce obrabila so na suhem držale odlično na mokri podlagi popolnoma brez oprijema v primeru da zapelješ v malce večjo "lužo" odplavaš brez kontrole, zdržale so 22.000 km.

Kenda K-547R Street Racer : prevozil cca 10.000 km, na suhem odlična guma, na mokrem drsi, za razliko od Innove malce bolj vodljiva na mokri površini.

Maxxis C9273: ni primerjave z zgornjimi gumami, drži na suhem in mokrem prevozil cca 4000 km, nato prodal moped

Sedaj vozim Maxxis Spearz M- 992 ( hitrostni razred Q = 160km/h), mehka guma z izredno dobrim oprijemom v mokrem, na suhem zaradi res dobrega oprijema skoraj nemogoče "driftat", presenečen sem, kako dobro držijo na makadamu in slabših površinah, držale so cca 14.000 km. Kljub malo večji ceni bo naslednji komplet isti. Za moj stil vožnje (cestno - makadamski) zaenkrat :prvi:

Od terenskih gum pa sem imel Carlise Stryker, prevozil cca 3000 km cestno- terenskih km, tako, da kakšnih ocen niti ne morem dati, za Dunlop KT165, ki sem jih imel še na Sym- 250 in z njim vozil v glavnem po terenu pa lahko rečem, da dobro primejo ampak tudi hitro obrabijo.

Odgovori