Mojih prvih 1000 km

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Odgovori
Uporabniški avatar
nextburek
Začetnik
Reactions:
Kontakt:

Mojih prvih 1000 km

Odgovor Napisal/-a nextburek » 30 Maj 2007, 10:35

Lep pozdrav vsem skupaj.

Skupaj z mojim Sym-om sva včeraj naredila tisoči kilometer. :hoj:

Ker je tole moj prvi štirikolesnik, bom malo opisal kako je potekalo, če bo še kakšnega wannabe-driverja zanimalo. ;)

Najtežjih je bilo prvih 60-100 kilometrov. Se vsedem na moped, vžgem, dam v brzino in gas. Po ravnem ni problema, pol pa pridem do ovinka in pol? :?: Ok,spustim gas, pobremzam, se malo nagnem,...in moped gre še vedno ravno...panika...bremze... :oops:

Pogruntam, da je treba obrniti krmilo...heheh, zdej pa gre...No, kmalu ugotovim, da je tehnika voznje čisto posebna in ni podobna ničemur. :k: Ne voziš avto in še manj voziš motor. Še najbolj je vse skupaj podobno vožnji z avtom na zadnji pogon, čeprav... :volan:

Hitro ugotoviš, da je vožnja po dveh kolesih zelo verjetna, če se pravilno ne nagibaš na notranjo stran zavoja, in predvsem, ne zmanjšaš hitrosti...In ko pelješ iz zavoja, ter prehitro ali premočno dodaš plin, zadnji del lepo odnaša na zunanjo stran zavoja...
Po kakih 100 km pa je bila zadeva že pod kožo. Moram priznati, da je h temu močno pripomogel tudi avtomatski menjalnik, saj sem se lahko v miru posvetil učenju tehnike vožnje. Čeprav sem bil na začetku zelo skeptičen (zaradi izkušenj na dvokolesnikih), je avtomatika za začetnika zagotovo boljša izbira...

Kakorkoli, sedaj sva že velika prijatelja. V glavnem sva se podila po asfaltu in makadamu. Ture po razmočeni zemlji so sicer imenitne, a rezultat na koncu je katastrofa: blato, blato in še enkrat blato. Od glave do pete, od prednjh luči, pa do avspuha. In dve polni uri, da zbezaš še zadnji kanček umazanije iz podvozja...Je pa res bolj zabavno...

Symček se drugače kar dobro obnaša. Poraba je zmerna, kakih 4-5 litrov na 100km. Končna hitrost je od 80kmh zrasla na 95kmh (se razume, brez predelav), vsaj tako pravi vgrajeni števec. Tudi v zelo strm klanec ga poženeš do 75kmh, tudi z boljšo polovico na zadnjem delu sedeža. Na splošno mu vožnja z dvemi osebami ne dela preglavic.

Vzmetenje je dokaj dobro, predvsem če primerjam z vožnjo z avtom po istih luknjah. S štirikolesnikom je lepše!!! Je pa od 85kmh dalje, močno čutit tresenje na krmilu, če voziš po razdrapani asfaltni cesti.

Zaenkrat nisem imel tehničnih težav. Sicer mi je v zadnjih 100 km začel malo trokirat pri visokih obratih, in občasno poči v avspuhu, če sunkovito odvzameš plin, vendar mislim, da bo redni servis, na katerega sem ga odpeljal danes, rešil tudi tole težavico. O stroških servisa, pa potem ko dobim račun...

No kar se tiče računa: skupaj 81 EUR: menjava olja, svečke (zaradi trokiranja), delo (45 EUR). Povejte kako se vam zdi cena.

Drugače, pa je zadeva zelo nevarna! ;) Vsi bi se radi vozili in takoj ko ga vžgeš, maš na dvorišču kandidate za se peljat, pa naj bodo stari 10 ali pa 60 let... :h010:
Tudi moja Mojca (!!!), bi se kar naprej vozila, in se že kregava kdo bo kdaj vozil...(bo treba kmalu zgleda še kaj nabavit...zdej tudi hčerka že gnjavi)...

No toliko za enkrat, pa lep dan vsem.

Andrej
Zadnjič spremenil nextburek, dne 01 Jun 2007, 08:47, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Branko
Ižanc
Reactions:
Kraj: IG
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Branko » 30 Maj 2007, 10:39

To si pa tako lepo napisal, da bomo kar lepljivek naredili. Za vse nove voznike in tiste, ki bi to radi postali. :bravo: :respekt

WWW.COLN.SI
Kaj nej pa jest napišem? ....
Moped ni. Žival ni.
Ima štiri kolesa in gas na palec - se pravi, da je to to! :twisted:

Uporabniški avatar
Quadgirl
Mojce
Reactions:
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Quadgirl » 30 Maj 2007, 10:52

xtitanic: Čestitke k tisočki :juhu: - naj jih bo čim več (km), predvsem varnih in lepih (po možnosti z MOJCO (sej ne morem verjet...) kot voznico)!

Slika
Adly 300S crossroad

Uporabniški avatar
VIP
Poznavalec
Reactions:
Kraj: Šentvid pri Stični

Odgovor Napisal/-a VIP » 30 Maj 2007, 12:51

Tole si dobro napisal 8) vse kakor je res :!:
Pa spet Mojca :D

:lokostrelec

Uporabniški avatar
nextburek
Začetnik
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a nextburek » 01 Jun 2007, 08:50

Na prvem postu so dodani še stroški servisa...

Uporabniški avatar
Jure
Moderator
Reactions:
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure » 01 Jun 2007, 09:18

Za moje pojme je to vse prej kot ugodna cena. Drugače pa izredno lepo napisano. Pa spet Mojca......... :twisted: :roll:

http://www.r-parketi.si

Honda Hornet 900
SMC RAM 520 Racing Edition - in loving memory
KawaKit ZzK 49 (byboat edition)

Uporabniški avatar
Nataša
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Šentlovrenc
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nataša » 04 Jun 2007, 09:05

Še ene dvakrat grem na obalo pa bom tud jaz imela tisočko he he he :lol: Pa se mi ne zdi da bom takrat kaj bolj izkušena :? Najbrž je odvisno od tega koliko si upaš testirat in preizkušat meje štirikolesnika in svoje seveda. Jaz vsekakor grem bolj na ziher, pa bo potrebno malo več kilometrov kot tisočka, da bom orenk izkušena :)
Drugače pa super napisano xtitanic ;)

Očitno se bom morala preimenovat v Mojco :shock: :lol:

Uporabniški avatar
Branko
Ižanc
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Branko » 04 Jun 2007, 09:33

Sicer malce OT pa vseeno ti lahko pomagam:

http://www.informiran.si/survey.aspx?docID=1112

WWW.COLN.SI
Moped ni. Žival ni.

Simke
Začetnik
Reactions:

Re: Mojih prvih 1000 km

Odgovor Napisal/-a Simke » 04 Jun 2007, 14:44

xtitanic napisal/-a: No kar se tiče računa: skupaj 81 EUR: menjava olja, svečke (zaradi trokiranja), delo (45 EUR). Povejte kako se vam zdi cena.
Tole prebrano..če ti je samo olje menjal in svečke ...ti je 45 uzel petkrat preveč. Če te je tok užgal potem res nima srca za to kar je storil. ČE je delal to kot si napisal...

Bom kr serviser ratu... :D :eur :eur

Uporabniški avatar
Branko
Ižanc
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Branko » 04 Jun 2007, 18:24

Že za olje in svečko je veliko: Svečka max. 3 EUR, liter dobrega olja 11 EUR, ....

WWW.COLN.SI
Moped ni. Žival ni.

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Re: Mojih prvih 1000 km

Odgovor Napisal/-a jaka » 04 Jun 2007, 19:25

xtitanic napisal/-a:Skupaj z mojim Sym-om sva včeraj naredila tisoči kilometer.
In še veliko jih bosta :P :P

Uporabniški avatar
Sloadam
Član kluba
Reactions:
Kraj: Ilirska Bistrica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Sloadam » 07 Jun 2007, 13:49

Jaz jih imam z Barosso 170 čez 1500 in zaenkrat razen porodnih krčev z enim slabim stikom pri elektriki, ni problema.

Tko, da boste vedli, no!
:D

Slika
Barossa Silverhawk 170 - Brutal Sound :twisted:

Uporabniški avatar
TIKC
Začetnik
Reactions:
Kraj: oklica KRŠKEGA

Odgovor Napisal/-a TIKC » 12 Jan 2008, 20:36

čestitam!!! glede tisto s ceno pa je stokrat preveč. :D :D :D

Uporabniški avatar
TIKC
Začetnik
Reactions:
Kraj: oklica KRŠKEGA

Odgovor Napisal/-a TIKC » 12 Jan 2008, 20:38

aja. pa Mojci tut kupi enega da se bosta vozila skupa. weč kot jih je bol je zanimivo. verjemi, sem probau ;) ;)

Uporabniški avatar
SiROB
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: LJ, Dolenjska
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SiROB » 25 Avg 2008, 11:07

Ta vikend je tudi na mojem Linhai-čku števeč pokazal 1000km. Kot začetnik v svetu ATV vozil sem začel s previdno in počasno vožnjo. Prvih 200km je bilo namenjene utekanju motorja in ta ni videl hitrih speljevanj in polnega plina, potem pa je prišlo do menjave motornega olja in začetek hitrejših potepanj. Razlog za dokaj hitro menjavo olja je bilo to, da se je začelo pojavljati na sprednjem delu motorja. Nakar se je izkazalo, da ena cevka »iberlavfa« ni bila na svojem mestu, ker je (verjetno zaradi tresljajev) odpadla zatezna varovalka, prav tako pa je začela pokati plastika prve leve luči.
Po osvojitvi osnovnega načina vožnje sem se podal tudi na teren, kjer se »panda« počuti veliko bolje. S terenskimi gumami premaguje najrazličnejše oblike tal, za sabo pa ne pušča razdejanja (če tega nočeš). Pri ca. 350km je popustila pregibna cev izpušnega sistema, kar se pri tem modelu rado zgodi. Pozamenjavi luči in gibljive cevi (v garancijski dobi menjano zastonj) ostalih poškodb ni opaziti.
Je pa ATV eden od večjih modelov in se na njem brez težav peljeta dva odrasla. S svojimi 300 kubičnimi centimerti in (blokiranimi) 13 kilovati moči se rajši kot po asvaltu podi po makedamskih poteh. Je pa primeren tudi za lažje delo, saj ima tudi reduktor. Svoje naredi tudi teža le tega saj je potrebno premakniti skoraj 300 kg motorja in nekaj voznika.
Najbolj mu paše vožnja pri ca. 60km/h, končna dosežena hitrost pa je po števcu 80km/h, kar se v realnosti in z uporabo navigacijske naprave pokaže kot 70km/h, ob vožnji dveh oseb. Poraba goriva se vrti okrog 7,5 litra na 100km, je pa res, da so moje vožnje na krajše razdalje in ob hladnem motorju, kar verjetno malo poveča porabo, ki pa ni ključnega pomena pri uživanju in sproščanju adrenalina.
Za konec pa še misel o nakupu: zelo lahko upravljanje (gas na ročici – desno, zavora na ročici – levo in na desni nogi (primejo vedno vse zavore), za hitro navajanje na vožnjo pomaga CVT menjalnik in precejšnja širina ATV-ja. Ali bi ga priporočil za nakup, hm mogoče ali bi še malo razmislil (odločitev je stvar vsakega posameznika) :)

Slika

Odgovori