Skupaj z mojim Sym-om sva včeraj naredila tisoči kilometer.
Ker je tole moj prvi štirikolesnik, bom malo opisal kako je potekalo, če bo še kakšnega wannabe-driverja zanimalo.
Najtežjih je bilo prvih 60-100 kilometrov. Se vsedem na moped, vžgem, dam v brzino in gas. Po ravnem ni problema, pol pa pridem do ovinka in pol?
Pogruntam, da je treba obrniti krmilo...heheh, zdej pa gre...No, kmalu ugotovim, da je tehnika voznje čisto posebna in ni podobna ničemur.

Hitro ugotoviš, da je vožnja po dveh kolesih zelo verjetna, če se pravilno ne nagibaš na notranjo stran zavoja, in predvsem, ne zmanjšaš hitrosti...In ko pelješ iz zavoja, ter prehitro ali premočno dodaš plin, zadnji del lepo odnaša na zunanjo stran zavoja...
Po kakih 100 km pa je bila zadeva že pod kožo. Moram priznati, da je h temu močno pripomogel tudi avtomatski menjalnik, saj sem se lahko v miru posvetil učenju tehnike vožnje. Čeprav sem bil na začetku zelo skeptičen (zaradi izkušenj na dvokolesnikih), je avtomatika za začetnika zagotovo boljša izbira...
Kakorkoli, sedaj sva že velika prijatelja. V glavnem sva se podila po asfaltu in makadamu. Ture po razmočeni zemlji so sicer imenitne, a rezultat na koncu je katastrofa: blato, blato in še enkrat blato. Od glave do pete, od prednjh luči, pa do avspuha. In dve polni uri, da zbezaš še zadnji kanček umazanije iz podvozja...Je pa res bolj zabavno...
Symček se drugače kar dobro obnaša. Poraba je zmerna, kakih 4-5 litrov na 100km. Končna hitrost je od 80kmh zrasla na 95kmh (se razume, brez predelav), vsaj tako pravi vgrajeni števec. Tudi v zelo strm klanec ga poženeš do 75kmh, tudi z boljšo polovico na zadnjem delu sedeža. Na splošno mu vožnja z dvemi osebami ne dela preglavic.
Vzmetenje je dokaj dobro, predvsem če primerjam z vožnjo z avtom po istih luknjah. S štirikolesnikom je lepše!!! Je pa od 85kmh dalje, močno čutit tresenje na krmilu, če voziš po razdrapani asfaltni cesti.
Zaenkrat nisem imel tehničnih težav. Sicer mi je v zadnjih 100 km začel malo trokirat pri visokih obratih, in občasno poči v avspuhu, če sunkovito odvzameš plin, vendar mislim, da bo redni servis, na katerega sem ga odpeljal danes, rešil tudi tole težavico. O stroških servisa, pa potem ko dobim račun...
No kar se tiče računa: skupaj 81 EUR: menjava olja, svečke (zaradi trokiranja), delo (45 EUR). Povejte kako se vam zdi cena.
Drugače, pa je zadeva zelo nevarna!
Tudi moja Mojca (!!!), bi se kar naprej vozila, in se že kregava kdo bo kdaj vozil...(bo treba kmalu zgleda še kaj nabavit...zdej tudi hčerka že gnjavi)...
No toliko za enkrat, pa lep dan vsem.
Andrej