Odgovor
Napisal/-a BIF » 05 Apr 2015, 14:15
Lepo pozdravljen. Za začetek naj povem, da razmišljaš v pravi smeri.
Po mojem mnenju, si se sicer namenil k najboljši znamki...ampak zame je že dovolj, da nisi kot nas je bila večina in začneš z miselnostjo...najprej kak nizkocenovnik, potem pa bomo videli. Tudi sam nisem bil izjema in se posipam s pepelom, zato je moje pisanje včasih tako kategorično zoper nizkocenovnike. Če sploh razmišljaš o nabavi 4kolesnika, potem že imaš naše gene in kar v svojih pisanjih želim je, prihraniti vmesno, po mojih izkušnjah nepotrebno in mukotrpno fazo z nizkocenovniki.
Res je, da so višjecenovne uveljavljene znamke pač dražje...a verjemi mi....po izkušnjah z nizkocenovniki, so ti ta dražji, vredni vsakega centa...oz. tisti drugi niso vredni niti 1/2 centa, živcev, časa in bog ne daj kakšne nezgode.
Tako...zdaj pa k stvari. V druge znamke ne bom posegal, da ne bo kakšne slabe volje...bom pa napisal tisto, kar imam, poznam in iskreno verjamem, da je pač najbolje.
Kar se tiče BRP-ja...500-ke in njegovih delovnih zmogljivosti, ti bo največ lahko povedal Lakl..pa še kdo drug...jih ni malo tukaj, ki imajo izkušnje. Jaz imam dva, 650-ko staro 7 let z krepkih+30.000km in preko 1100 delovnih ur in 800-ko letnik 2013 z 7500km. Ker nimam potrebe, jih ne uporabljam za delo...jih pa gonim čez drn in strn naokoli.
Za to kar jaz počnem je 500-ka več kot dovolj. V nasprotju z opčim mišljenjem, da je 500ccm premalo, kar izhaja običajno iz izkušenj z nizkocenovniki, ki imajo v takem agregatu 1 valj in polovico crknjenih konjev...je pri BRP-ju tega več kot dovolj za vse, kar boš ti kadarkoli upal in zmogel prevoziti...to velja tudi zame. Močnejši agregat je v resnici potreben za kakšne dirke, kot je XXC, za dolgoprožna potovanja...vsaj do Sibirije... in/ali slovenskega značaja, da je treba imeti več in bolje kot sosed.
Pa vseeno menim, da je za "bolnike", kot sem recimo jaz, 650-ka z 40% več zmožnosti kot jih bom kadarkoli v resnici potreboval, najbolj optimalen stroj v BRP-jevi paleti.
Jaz sem 800-ko kupil iz čisto specifičnega razloga (za katerega upam, da ga bom vendarle uresničil), sicer pa bi danes po vseh teh letih, gladko posegel po 2 valjni 500-ki.,,,gledano iz stališča voženj, pluženja, dela...tudi popotovanj v radiusu 5.000km.
Rabljenega ali novega...to je vedno težko vprašanje, saj na njega vpliva tisoče dejavnikov. Imam oba modela G1 in G2...G2 je vsekakor napredek...vendar ima stara G1 nekatere elemenete, ki...ki....še vedno jo z užitkom zajaham (čeprav je uradni njen lastnik sedaj moj sin) in si dam duška...je nekako bolj športna in zaradi drugačnega menjalnika brutalnejša. Je bolj adrenalinska. Vendar na terenu zelo pogrešam servo.
Torej...če se že odločaš za rabljeno...predvsem se pozanimaj za poreklo, o lastniku, režimih vožnje, VZDRŽEVANJU itd. itd...in pa naj ima servo.
Nova 500-ka se izdeluje sedaj le v "L" seriji...kar pomeni, da ima enako zasnovo šasije, vendar je nekoliko okrnjena v dodatkih (bumperji, vitla, luči...in še kakšni malenkosti)...v principu pa je enaka močnejši družini...ima pa enako srce kot cela skupina, razlika je le v kubikih.
V vsakem primeru pa 500-ka odlično in cenovno res dobra osnova, ki jo z omenjenimi dodatki lahko kasneje nadgradiš...če je to sploh potrebno.
In pa še nekaj...v osnovi to NISO delovni stroji...ne glede na to kaj vse jim navesijo. BRP je izrazito rekreativno vozilo z vso zasnovo za adrenalinsko zabavo. Je pa z mero zdrave pameti in pravilno uporabo in vzdrževanjem, seveda lahko tudi koristen delovni pripomoček.
Tisti, ki kupujejo BRP-ja za trdo delo na kmetiji, vsakodnevno nacukavanje, vleko predimenzioniranih debel in preobteženih prikolic...in kaj vem česa še...so pihnili mimo. To ni traktor. Za te zadeve je Tomo-Vinkovič.