Uredba o prepovedi vožnje v naravnem okolju

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Uporabniški avatar
Nataša
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Šentlovrenc
Kontakt:

Uredba o prepovedi vožnje v naravnem okolju

Odgovor Napisal/-a Nataša » 13 Avg 2006, 15:23

Uredba o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju

1. člen
Na območju Republike Slovenije je v naravnem okolju prepovedano voziti, ustavljati, parkirati ali organizirati vožnje z vozili na motorni pogon in s kolesi.
Naravno okolje iz prejšnjega odstavka so vsa območja zunaj ureditvenih območij mest, vasi in drugih naselij, infrastrukturnih objektov republiškega ali lokalnega pomena in rudarskih operacij med izvajanjem rudarskih del, ki so določena v skladu s predpisi o urejanju prostora, in zunaj nekategoriziranih cest ter drugih prometnih površin, ki so namenjene za vožnjo, ustavljanje in parkiranje v skladu s predpisi o cestah in predpisi o varnosti cestnega prometa.

2. člen
Ne glede na določbo prvega odstavka prejšnjega člena je dovoljeno ustavljanje ali parkiranje vozil na motorni pogon in koles v pasu 5 m izven vozišča, če je ustavljanje ali parkiranje v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa in če temu ne nasprotuje lastnik zemljišča.

3. člen
Prepoved iz 1. člena te uredbe ne velja za:
1. službene vožnje pri opravljanju lovske in ribiške čuvajske, naravovarstvene, zdravstvene, reševalne in veterinarske službe, inšpekcijskem nadzoru, delu preiskovalnih sodnikov in državnih tožilcev, vojske, policije ter gasilcev,
2. gospodarjenje z gozdovi,
3. opravljanje kmetijskih del,
4. opravljanje geodetskih del,
5. opravljanje geoloških del,
6. urejanje vodotokov in hudourniških območij,
7. vzdrževanje infrastrukturnih objektov,
8. pomoč pri reševanju v primeru naravnih in drugih nesreč,
9. pripravo in vzdrževanje vseh vrst smučarskih prog na zasneženi površini.

4. člen
Na gozdnih cestah in na cestah z makadamskim voziščem v gozdnem prostoru ter na cestah v območjih, ki so zavarovana s posebnimi predpisi (naravni in gozdni rezervati, narodni, regijski in krajinski parki, vodni rezervati, varovalni gozdovi, gozdovi s posebnim namenom) je prepovedano organiziranje voženj z vozili na motorni pogon ali njihova uporaba za testne in kros vožnje, športne, tekmovalne in reklamne vožnje ter njim podobne oblike uporabe.

5. člen
Nadzor nad izvajanjem te uredbe opravljajo inšpektorji za varstvo okolja in policija, na gozdnih in kmetijskih površinah tudi inšpektorji za gozdarstvo in kmetijstvo in na zavarovanih območjih tudi pooblaščeni nadzorniki za varstvo parkov in drugih zavarovanih naravnih znamenitosti.

6. člen
Z denarno kaznijo najmanj 500.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če:
1. organizira vožnje z vozili na motorni pogon ali s kolesi v nasprotju s prvim odstavkom 1. člena te uredbe,
2. organizira vožnje z vozili na motorni pogon v nasprotju s 4. členom te uredbe.
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 tolarjev se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali fizična oseba, če stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.

7. člen
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek fizična oseba, če:
1. vozi, ustavlja ali parkira vozilo na motorni pogon v nasprotju s prvim odstavkom 1. člena te uredbe,
2. uporablja vozilo na motorni pogon v nasprotju s 4. členom te uredbe.
Z denarno kaznijo najmanj 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek fizična oseba, ki ustavlja ali parkira vozilo na motorni pogon v nasprotju z 2. členom te uredbe.
Z denarno kaznijo najmanj 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek fizična oseba, ki vozi, ustavlja ali parkira kolo v nasprotju s prvim odstavkom 1. člena te uredbe.

8. člen
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Št. 220-11/94-2/3-8
Ljubljana, dne 9. marca 1995.

Vlada Republike Slovenije

Uredba
o spremembi uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju

1. člen
Prvi odstavek 1. člena uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 16/95, 28/95 in 56/99) se spremeni tako, da se glasi:

"Na območju Republike Slovenije je v naravnem okolju prepovedano voziti, ustavljati, parkirati ali organizirati vožnje z motornimi vozili, kolesi s pomožnim motorjem in drugimi prevoznimi sredstvi, ki omogočajo gibanje, hitrejše od hoje pešca, z močjo lastnega motorja in niso namenjena izključno vožnji po cesti (v nadaljnjem besedilu: vozila na motorni pogon), in s kolesi.".

2. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Št. 354-13/2001-1
Ljubljana, dne 3. maja 2001.

Vlada Republike Slovenije

Ste vedeli? ;)

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 13 Avg 2006, 15:26

Smo ! Hitro umakni dve slike avatarja :finga:

Uporabniški avatar
Nataša
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nataša » 13 Avg 2006, 15:50

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ujej, pa ste me dobil :lol:

Uporabniški avatar
Cyb3r
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Za gorami, ob Savi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Cyb3r » 13 Avg 2006, 22:54

Tudi jaz zvedel šele letos. Zadeva pa stara že 11 let.

Enajst let v prekršku.

http://cyb3r.seeall.net/blog/
//I'm not a complete idiot, some parts are missing.

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 12 Maj 2008, 20:30

ATV.si in ZPS do nadaljnega ne organizira več voženj v okviru svojih srečanj po gozdnih cestah.
Dopis, ki smo ga prejeli s strani iz republiške gozdarske inšpekcije ( mag. Bojan Vomer) in ostala pojasnila so razlog na podlagi katerega smo se odločili za ukinitev voženj tudi po makadamskih gozdnih cestah. Sama vožnja po gozdnih cestah sicer ni prepovedana, prepovedano pa je organizirati take vožnje oz se šteje, da je organizirana vožnja že, če se pelje dva ali več vozil hkrati v strnjeni koloni.
Je pa že z strani imenovane inšpekcije podan predlog o sestanku, kjer bi skupaj preučili možnost vožnje po gozdnih cestah v okviru obstoječe zakonodaje itd...zato prosim vse, da se vzdržijo čudnih komentarjev.

Uporabniški avatar
Quadgirl
Mojce
Reactions:
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Quadgirl » 14 Maj 2008, 08:21

V 'Poročilu o delu gozdarske inšpekcije za leto 2007' je zapisano, da obstoječi predpisi ne sledijo več povečanemu zanimanju za vožnje v naravnem okolju (kolesarjenje, motokros, štirikolesniki, motorne sani), zato je gozdarska inšpekcija večkrat že pozvala MOP k spremembi uredbe; večje kazni za kršitelje, možna registracija vozil, nadzor uredbe vseh zanjo pristojnih... Eden od PAMETNIH predlogov pa je tudi ta:
'Ob večjih turističnih središčih, bi bilo potrebno določiti območja tudi v gozdovih, kjer bi se bilo dovoljeno voziti v naravnem okolju.' :bravo:

[-o< Upam, da se bodo vsa nesoglasja, rešila s konstruktivnim dialogom, ki nam bo ponudil svobodo, v okviru legalnih mej.

Slika
Adly 300S crossroad

Uporabniški avatar
baron21
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: nm
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a baron21 » 14 Maj 2008, 11:15

Cyb3r napisal/-a:Tudi jaz zvedel šele letos. Zadeva pa stara že 11let
Jaz to dobro vem že od 1. aprila 1997. Kljub napisu ,,intervencija,, na službenem avtu, se kar naprej srečujemo z odškodninskimi zahtevki, grožnjami in dopisi odvetnikov in posameznikov, čeprav vsakdo dobro ve, zakaj občasna vožnja izven cest. Ker mi niti slučajno ne diši preizkušanje potrpežljivosti lastnikov parcel z off road vožnjo atv, se temu izogibam.

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 14 Maj 2008, 11:34

Če dobivamo mi položnice za vožnjo v naravnem okolju, ko se vozimo po motocros progi na Brniku, potem se ostali sploh ne smejo sekirati, če kdaj dobijo kakšno kazen, ko se vozijo po gozdu...

Uporabniški avatar
warrior
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: zg.savinjska

Odgovor Napisal/-a warrior » 14 Maj 2008, 12:55

pa ne me je..t ....položnice na Brniku,sej ne morš verjet,kaj ste glasnejši ko pa latala,al kaj.....aha mogoče vzdignete preveč prahu,pa ne morjo pristajat....
to je pa že res bolano ](*,)

Raptor YFM 350R-prodan
YFZ 450

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 14 Maj 2008, 15:05

Quadgirl napisal/-a:V 'Poročilu o delu gozdarske inšpekcije za leto 2007' je zapisano, da obstoječi predpisi ne sledijo več povečanemu zanimanju za vožnje v naravnem okolju (kolesarjenje, motokros, štirikolesniki, motorne sani), zato je gozdarska inšpekcija večkrat že pozvala MOP k spremembi uredbe; večje kazni za kršitelje, možna registracija vozil, nadzor uredbe vseh zanjo pristojnih... Eden od PAMETNIH predlogov pa je tudi ta:
'Ob večjih turističnih središčih, bi bilo potrebno določiti območja tudi v gozdovih, kjer bi se bilo dovoljeno voziti v naravnem okolju.' :bravo:

[-o< Upam, da se bodo vsa nesoglasja, rešila s konstruktivnim dialogom, ki nam bo ponudil svobodo, v okviru legalnih mej.
Bravo!!!

Kot kaže, jim je le zasvetila lučka nekje v daljavi. Verjamem, da se bodo v določenih delih Slovenije hitro zmenili kako pa kaj, ker vsi vedo, da dolina živi od turizma.
Težavo vidim le v tem, da v moji okolici ni večjega turističnega središča.

LP!

Uporabniški avatar
rudi12
Duvator pripravnik
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rudi12 » 14 Maj 2008, 16:47

Vsaka gostilna z prenočiščem je turistično središče. :twisted:

4x4 norc!!!)Slika
Slika

Uporabniški avatar
Quadgirl
Mojce
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Quadgirl » 15 Maj 2008, 11:58

Slika
Adly 300S crossroad

romanno
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a romanno » 15 Maj 2008, 12:07

Hehe, kao neka stran, pa sploh nisem vedel, da so Škocjanske jame pr nas na Dolenjskem. Mi se jih pa na primorsko vozimo gledat.Hahaha

Uporabniški avatar
strugar1
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Dol pri Hrastniku

Odgovor Napisal/-a strugar1 » 16 Maj 2008, 04:46

Ja zakaj pa potem plačujemo davke in katasterski dohodek, katerih del gre tudi za vzdrževanje in izgradnjo gozdnih cest, če se nesmeva potem s kolegom peljati skupaj po njih? Pol si naj jih pa gradi država iz lastnega denarja; ki pa ga ni.A mogoče piše kje kolk morma vozit narazen da nisva skupina?

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 16 Maj 2008, 10:19

Lastniki ste tudi omenjeni (gospodarjenje z gozdovi 3. člen govori, za koga ne velja prepoved iz 1 .člena) in imate nekaj več pravic, kot ostali, ki ne plačujemo vzdrževanje gozdnih cest. Ne sedaj mešat in posploševati zadeve. Govor je bil o organizirani vožnji, ki je ATV.si in ZPS, ki nista lastnika gozdov ali gozda, ne smeta organizirati (1 in 4..člen uredbe)

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 16 Maj 2008, 12:45

Khm jaz imam nekaj gozda ali to pomeni da jaz potem lahko organiziram vožnjo :roll: ?

Uporabniški avatar
Nataša
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nataša » 16 Maj 2008, 18:50

Če so že tako sitni... po moji logiki lahko organiziraš le v svojem gozdu :? - če sploh lahko :?

Uporabniški avatar
HHV
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a HHV » 21 Maj 2008, 08:41

Nataša napisal/-a:Če so že tako sitni... po moji logiki lahko organiziraš le v svojem gozdu :? - če sploh lahko :?
Narobe. Ne smeš.

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 21 Maj 2008, 11:19

Nope. Tudi če si lastnik svojega gozda, ne smeš organizirati kakšne vožnje po njem.
I feel sLOVEnija... my ass...

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 21 Maj 2008, 11:22

Lahko pa predstavimo ta problem Podobniku, če se je za Jorasa potegnil, ni hudič, da se ne bi pred volitvami še nas potegnil... Sploh če dobimo še nekoga, ki bi gladovno stavkal (jaz nimam časa, drugače bi se jaz javil...).

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 21 Maj 2008, 13:36

XXXL napisal/-a:Nope. Tudi če si lastnik svojega gozda, ne smeš organizirati kakšne vožnje po njem.
I feel sLOVEnija... my ass...
Torej drva na ramo pa hej brigade...hlodi bodo pa itak po zraku prišli iz gozda. :twisted: :twisted:

Bom organiziral gospodarjenje z gozdovi. To pa lahko.

LP!

Uporabniški avatar
Skip
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Borovnica

Odgovor Napisal/-a Skip » 21 Maj 2008, 15:20

hehe!! jest imam pa eno vprašanje? po notranjskih gozdovih (smer borovnica-cerknica) v zadnjem mesecu oz. dveh opažam čedalje več policistov po gozdu s "tuaregi"!! kot ponavadi,so makedamske poti ozke,omejitve pa praktično ni!! kdo oz. kako bi se zmenili če bi prišlo do prometne nesreče!! kako bi sploh vedel kdo je kriv? :?: :?:

ps. tuaregovi deli so kr precej dragi,še posebej policijski :roll: :roll: :roll: :roll:

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 21 Maj 2008, 17:24

Skip napisal/-a:hehe!! jest imam pa eno vprašanje? po notranjskih gozdovih (smer borovnica-cerknica) v zadnjem mesecu oz. dveh opažam čedalje več policistov po gozdu s "tuaregi"!! kot ponavadi,so makedamske poti ozke,omejitve pa praktično ni!! kdo oz. kako bi se zmenili če bi prišlo do prometne nesreče!! kako bi sploh vedel kdo je kriv? :?: :?:

ps. tuaregovi deli so kr precej dragi,še posebej policijski :roll: :roll: :roll: :roll:
Hudirja Skip, ali imaš več lastnih glav na zalogi, da se ti smilijo tuaregi?
Moraš imeti pa dober VIP, da lahko sploh razmišljaš kdo bo kriv, če (bog ne daj) počiš v policaje.

Tuarege verjetno preizkušajo v > zahtevnejših pogojih vožnje< stran od davkoplačevalskih oči (tudi vojaško policijo sem srečal sredi gozda 2 strela iz mauzerke od najbljižje kasarne). Če pa medtem ulovijo še kakšnega ali še bolje organizirano vožnjo dveh atv-jev, je še toliko bolje, ker lahko opravičijo izlet v brespotje in posledično njihove mnogokrat predolge odzivne čase na intervencijo.

Sicer jim pa ne zamerim, ker tuaregi kar vabijo na preizkus. Vsaj jaz bi se težko zadržal (na asfaltu seveda). Če je v patroli slučajno kakšna policajka, sta pa cilja takoj dva. Preizkusit klenost tuarega in šibkost policajkinih kolen. ;)

LP!

Uporabniški avatar
Skip
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Borovnica

Odgovor Napisal/-a Skip » 21 Maj 2008, 19:53

jaja bi policajka pa policaj kvečjemu kej druzga testirala(recimo vzmeti) :D :D :D sam zanimivo je pa to,da sem jih srečal na majhnem križišču,pa zeellloooo lepooooo sem ga speljal,ampak za mano se pa nista zapodila!!ČUDNO :!: :idea: :idea: :!:
jih je pa kolega videl ko se je en tuareg matral po neki vlaki,pa pravi da ni blo nč od njega!!sam umazal so ga!!škoda ker ni bilo kamere!! :D :D :D

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 21 Sep 2008, 12:07

Odgovori