Zima...in Apač

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Odgovori
Uporabniški avatar
tdk
Obiskovalec
Reactions:

Zima...in Apač

Odgovor Napisal/-a tdk » 10 Dec 2012, 17:14

Pozdravljeni!

Apač 450 SM seveda v teh razmerah mirno počiva pod streho;sicer neogrevana garaža sem pa danes vseeno ven vzel akumulator in ga odnesel v bližino centralne peči.Lanska šola pač nekaj stane...
Še sinoči je v garaži vžgal normalno,motor laufal normalno,se ogrel..;v teh razmerah se pa itak ni za vozit...ja,čeprav me kar mika ko gledam te terenske ATV-je ko premagujejo sneg in zimo...moj pač ni namenjen za takšno zabavo...se pa že veselim pomladi:))potem pa gasa:) 8)
me pa zanima nekaj izkušenj...hladilna tekočina je OK(antifriz),motor v neogrevani garaži sicer...na vsake koliko časa naj AKU priklopim in motor zalaufam?In se tudi malo zapeljem če zima ne bo prehuda(ni problem mraz ampak ATV)...motor je opran,suh,očiščen...kakšni nasveti pa iskušnje dobrodošli za nas ki pozimi ATV-jev ne vozimo :cry: :cry: !no skratka razpišite se... :D :D

lp tdk

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Ruše

Re: Zima...in Apač

Odgovor Napisal/-a jay886 » 10 Dec 2012, 17:24

Načeloma nebi smelo biti težav teh par mesecev. V trgovinah tudi stojijo po več mesecev in so pred tem bili v pogonu itd :) Najbolj je v zimi akumulator na udaru. Sicer je OK, da ga spraviš na toplo, ampak to si bolj malo naredil. Občasno bi ga moral napolnit še boljše pa priklopit na "pametni polnilec" na funkcijo vzdrževanje akumulatorja. Takrat ga nebi rabil imeti na toplem in bi akumualtor bil fit & ready. Občasno bi zalaufal motorček, da se olje obrne in voljno :arrow:

V hoferju so včasih te polnilce prodajali za 20e in dobro delajo. Imaš pa tudi priznane znamke ala CTEK, ki ti polnijo vse vrste akumulatorjev. Priklopiš in pustiš 24/7 "laufat".

http://caraudioempire.com/polnilec-za-a ... pr-1148808

priporočam!

2011 Shineray 300 xy hitro prodan..
2012 Can Am outy 800r max..... bo kr nekaj časa ostal...

Slika

Uporabniški avatar
rambo123
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a rambo123 » 10 Dec 2012, 17:38

Tudi jaz sem imel lansko leto motor zunaj s cerado pokritega in se nisem skoraj nič vozil pozimi, no razen enkrat sem se podal na eno turco...drugače je skoraj celo zimsko sezono počival....akumulator sem imel tudi kar v motorju zunaj, samo vsake dva - tri dni sem ga mal zagnal da se je dodobra segrel in da je olje premetalo ter tudi malo akumulator napolnilo...sicer sem pa pred začetkom sezone vzel akukulator ven in kot preventivno priklopil na polnilec in je bil poln...tako, da kar se pri meni tiče je bil akumulator brez problemov čeprav je bil celo zimsko sezono zunaj :)

Street Fighter Quad Team Slovenia

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 10 Dec 2012, 18:50

Moj grizz je od novega (06) skozi zunaj. Tudi pozimi. Sicer pod nadstreškom in na suhem, a temperaturna nihanja mu ne prizanašajo.
Akumulator je še vedno originalni. Predlani sem ga prvič po dolgotrajnem pluženju in posledično tudi uporabi vitla preventivno priklopil na polnilec. Le ta je pokazal, da je akumulator poln.
Tudi danes zjutraj pri -12 mi je vžgal b.p. oz. iz prve.
Zgolj moja izkušnja z zimskem vžiganjem.

LP!

Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 11 Dec 2012, 12:41

Ma tvoj Griz je legenda :D

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 11 Dec 2012, 16:00

@Civava: =D>

Akumulator najbolj unici mraz, ce ga bos odnesel na toplo in pred sezono napolnil z polnilcem bo vse OK.

Glede pametnih akumulatorjem in stalnega priklopa pa imam delno slabe izkusnje. Res, da je bila takrat napaka, ker je bil akumulator se v vozilu priklopljen. Skratka, polnilec se je prikljucilo na akumulator in pustilo cez zimo, spomladi so se zacele navihte in je zelo blizu objekta pocilo, dvig omrezne napetosti je skuril polnilec, akumulator in instalacijo v vozilu. Ce ze stalna polnitev, potem obvezno akumulator izklopiti iz vozila in v delcek mozganov narediti bookmark, da se ob nevihti izklopi iz omrezne napetosti.

-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jay886 » 11 Dec 2012, 16:32

freshslo napisal/-a:
A
Glede pametnih akumulatorjem in stalnega priklopa pa imam delno slabe izkusnje. Res, da je bila takrat napaka, ker je bil akumulator se v vozilu priklopljen. Skratka, polnilec se je prikljucilo na akumulator in pustilo cez zimo, spomladi so se zacele navihte in je zelo blizu objekta pocilo, dvig omrezne napetosti je skuril polnilec, akumulator in instalacijo v vozilu. Ce ze stalna polnitev, potem obvezno akumulator izklopiti iz vozila in v delcek mozganov narediti bookmark, da se ob nevihti izklopi iz omrezne napetosti.
uf, to pa si res imel smolo! To z ctek polnilcem ali? Ctek naj bi imel "varovalke" proti temu oz dvig napetosti do 240V mu ne pride do živega (kot večini elektro naprav). je pa res, da pri velikem nihanju se zna ravno to zgodit. Ker sedaj ravno gledam in piše v navodilihih: ščiti elektroniko avtomobila pred majhnimi nihanji Drugače pa so Akumulatorji tudi vsi priklopljeni na plovila/vozila po več mesecev v avtosalonih, pristaniščih itd. Sam sem precej uporabljal v letih ukvarjanja z caraudio najmočnejšega cteka 25000 in nikoli slabih izkušenj. Tudi pri menjavi akumulatorja, daš na fukncijo recond in ti drži napetost in vse nastavitve v avtomobilu. Je pa res, da črni scenariji so vedno možni.

100% še can am ne dela :axe: :mrgreen:
Zadnjič spremenil jay886, dne 11 Dec 2012, 16:37, skupaj popravljeno 1 krat.

Slika

Uporabniški avatar
tdk
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a tdk » 11 Dec 2012, 16:36

No tole zadevo sem danes naročil. malo pobrskal po spletu,forumih,testih...in upam,da je to to.Pa ne samo zaradi ATV-ja;je pri hiši še veliko ostale mehanizacije in prevoznih sredstev z akumulatorji.
V četrtek bi naj bil pri meni;seveda bom sporočil kako se zadeva obnese.Glede na vse prebrano... 8)

lp tdk

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 11 Dec 2012, 17:49

jay: takrat je bil ctek.

Zdaj uporabljam KEEPOWER

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 11 Dec 2012, 18:15

brinovc napisal/-a:Akumulator je še vedno originalni.LP!
Tudi pri meni (YUASA).
In po 14 dneh počitka JLE (je zunaj vendar pod streho) sicer malce "zajamra", vžge pa še vedno. Res pa je, da je YUASA za celih 20 ojrov dražji od odstalih. #-o
Pozorni (enkrat smo o tem že pisali) moramo biti tudi na destilirano vodo, ki jo kljub napisu (do not open) moramo vsaj 1x letno doliti. Destilirana voda v akumulatorju posebej v poletnih časih po malem izpareva.

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jay886 » 11 Dec 2012, 18:22

original v can am-u je tudi yuasa.. agm oz suhi akumulator brez vzdrževanja. Nimaš kaj odpirat oz še manj pa dolivat. V primerjavi s kislinsko tehniko je tak aku dosti bolj vzdržljiv (sploh v mrazu), večji zagonski tok in predvsem odporen na "čudne pozicije", ki se dogajajo na offroadu :finga: Brez problema more špilat vsaj 3 leta.

Usodna kombinacija zna biti pri vitlanju in pluženju... mraz, kjer vsi akumulatorji že tako ali tako izgubijo vsaj 30% moči... je dobro po delu pustit moped še malo teči, da pride tudi baterija k sebi.

Slika

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 11 Dec 2012, 18:59

YUASA je pri meni še od 2008 (prvovgradnja). Nikoli težave...le 1x se je pojavil napis "low batt."! kriv pa seveda spet sam. Dolgotrajno vitlanje...sam pa sem pozabil dvigniti obrate motorja ko sem vitlal. No kasneje sem ugasnil vse porabnike in pot do doma je bila hitrejša kot običajno.... ;) ....je pa akuu spet poln!¨Sicer pa če se slučajno zgodi, da v enem tednu ne naredim vsaj ene fure....ga pa štaratam vsaj za 15 min....zaradi akuu-ja in pa "župe" v motorju...da se malo premeša.. :mrgreen:

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 12 Dec 2012, 15:31

tdk napisal/-a:No tole zadevo sem danes naročil. malo pobrskal po spletu,forumih,testih...in upam,da je to to.Pa ne samo zaradi ATV-ja;je pri hiši še veliko ostale mehanizacije in prevoznih sredstev z akumulatorji.
V četrtek bi naj bil pri meni;seveda bom sporočil kako se zadeva obnese.Glede na vse prebrano... 8)

lp tdk

Tudi sam imam isto firmo . Uporabljam ga za polnjenje vsega kar je pri hiši traktor viličar.ipd.... V prejšnem viličarju je bil 125 amperski akumulator pa ga je polnil ravno tako res seveda dva dni ampak to ga ne napolni ampak dobesedno nabuta z energijo. Pri temu mrazu avtomobile priklopim enkrat ba teden tako , da se akumulatorji ne matrajo preveč Apača sem pa vžgal vsak teden za 10 minut pa mu ni bilo hudega v kozolcu.

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 12 Dec 2012, 16:11

Tebe bi rad vidu kakšen bi bil v kolzolcu. Posebej ta teden.

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 12 Dec 2012, 16:14

Pa skrbite za vase strojcke :)

Najboljs, da jih konzervirate. Crown spray nad bate oz. kar v iberlauf toliko, da ga zadusi, da ne zapikajo, svece ven, da se lufta in ne nabira kondenz, itd... :) Kot pri navtiki.

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jay886 » 12 Dec 2012, 16:24

Treba je skrbet za mašince.... ko se vsedeš in obrneš ključ pa samo kresne in greš brez skrbi na furo je občutek neprecenljiv :lol: =D>

Slika

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 12 Dec 2012, 18:02

jay886 napisal/-a: je občutek neprecenljiv :lol: =D>
[-X

Ta občutek zagotovo ima svojo ceno :whistle:

LP!

Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

golavsek65
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a golavsek65 » 12 Dec 2012, 20:59

Moj adly 300 2006 letnik ima prvi akumulator. Lani pozimi ga je sicer začelo malo matrati, če ga nisem zalaufal vsak teden.
In že ko sem se zanimal za nakup novega, sem v Hoferju videl tisti polnilec in ga kupil.
Rezultat je, da trenutno ni več potrebe po novem 8) in spet pozimi vžiga brez problema in z lahkoto :D
Odlična rešitev z minimalnim stroškom. Priporočam

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 12 Dec 2012, 21:15

jaka napisal/-a:Tebe bi rad vidu kakšen bi bil v kolzolcu. Posebej ta teden.
Sem bil ravno danes je bil štajerc na vrsti , da zapoje eno po taktu. Glede na to , da je skoraj moj letnik in je vžgal od prve pri -14c moram reči , da se precej bolje drži kot jaz :D

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 12 Dec 2012, 21:19

brinovc napisal/-a:
jay886 napisal/-a: je občutek neprecenljiv :lol: =D>
[-X

Ta občutek zagotovo ima svojo ceno :whistle:

LP!
..hehehe...najboljša ku*** v kupleraju je vedno najdražja... :mrgreen:

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jay886 » 13 Dec 2012, 04:12

:D

Slika

Uporabniški avatar
tdk
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a tdk » 13 Dec 2012, 16:46

No danes je domov prišlo tole....:

http://caraudioempire.com/polnilec-za-a ... pr-1149139

aku priklopljen,polni že enih 15 min...:)

lp tdk

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 13 Dec 2012, 18:30

BIF napisal/-a: ..hehehe...najboljša ku*** v kupleraju je vedno najdražja... :mrgreen:
:yawinkle: Tvoja trditev zagotovo drži. O:)

Uporabniški avatar
tdk
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a tdk » 13 Dec 2012, 20:09

No tako:
Sem imel neke obveznosti,pridem domov in polnilec kaže napolnjen akumulator.
In sedaj res off..doma je traktor ali kosilnica znamke Partner;koristna in res dobra zadeva.In letos februarja ko je padlo celo pod -25 je kot na apaču fasal tudi AKU;traktor ne vžge brez pomoči avta(kabli);ko daš kable gor zalaufa,se malo pelješ da se ogreje,ugasneš.Ko je ogret vžge,nekaj ur potem pa samo vergla....jutri bom iz Partnerja vzel ven AKU,ga priklopil na polnilec,preveril tekočino,očistil kleme...priklopil na polnilec..in bomo polnili 8) upam da uspe..zbuditi tale aku

lp tdk

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 13 Dec 2012, 20:14

A ti nimaš drugega dela pozimi ? :shock:

Odgovori