ATV za 90-letnika (električni)

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Odgovori
Oldi
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: 031 413 330

ATV za 90-letnika (električni)

Odgovor Napisal/-a Oldi » 12 Jun 2018, 15:57

Oče (90 let 160cm 70kg) rad gobari, do terenov je pa z avtom ponekod nemogoče priti. Poleg tega hodi po mleko na drugo stran vasi, za oboje ne bi rabil homologacije.
Želja je električni, če ne bo šlo lohk tudi bencinar. Gledal sem tole, a ima odprte blatnike in si hitro ves "usran".

Tale je glede tega OK a ima manjša kolesa.
Kaj mi svetujete.

Uporabniški avatar
Titan
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Slovenija

Re: ATV za 90-letnika (električni)

Odgovor Napisal/-a Titan » 12 Jun 2018, 16:53

:
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id ... Niva%201.6

Kjer se s tem avtom ne da, jaz 90-letnika z ATV že zaradi varnosti nebi spustil. Če pa že mora bit ATV pa raje poglej na avto.net nekaj rabljenega okrog 2000 €. Kar bo ceneje, bo stalo v garaži. Vem iz lastnih izkušenj. [-X

Oldi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Oldi » 12 Jun 2018, 17:10

Z el.ATV ali UTV se lohk prestavljaš po 100m, parkiraš povsod, pelješ po nekdanjih stezicah za lojternike. Z Nivo tega ne moreš + rabiš konkretno garažo.

PS: Do gobarskih placov je največ 1km, do mleka 500m, laufati bencinarja za take razdalje + po 100m med placi :?
Zadnjič spremenil Oldi, dne 12 Jun 2018, 18:05, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Titan
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Titan » 12 Jun 2018, 17:37

Nekaj podobnega kar je na tvojih povezavah mi stoji v garaži že nekaj let. 125ccm kitajski bencinar, zalaufa, deluje normalno, vozen. Prodam za 300€, če je želja, samo ne mi ga potem nazaj vozit ker je premajhen.... [-X

Oldi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Oldi » 12 Jun 2018, 18:07

Imaš kako slikco, mere, še bolje link.
125ccm ni ravno za otroke, torej ima vsaj kolesa večja, kot moje "igrače". Šele sedajle sem postal pozoren na premer gum, 8" je 20cm, torej bo vsak kamenček ruknil balanco in vožnja postane muka. :(

Ker bo na tlakovcih pred garažo treba obračati za 90°, bo dvorišče verjetno hitro polno črnih lokov. Nagibati se v kontra smer se verjetno zlepa ne navadiš, sploh pri teh letih. Kje se cenovno začnejo z diferenciali in na kaj nasploh velja paziti, izvedba krmila, da ni pretežak...? O ATVjih pojma nimam.

Uporabniški avatar
Titan
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Titan » 12 Jun 2018, 19:07

https://www.youtube.com/watch?v=Br9s-af8_Ec

Podoben je temu, vsaj mašina zgleda enaka. So pa te tamali ATV vsi skoraj enaki, samo plastike druge gor namečejo.

Oldi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Oldi » 13 Jun 2018, 13:04

Kako velike gume ima?
Verjetno je edina varianta, da ga sprobamo.
Zadnjič spremenil Oldi, dne 13 Jun 2018, 19:42, skupaj popravljeno 1 krat.

DogTag
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a DogTag » 13 Jun 2018, 14:40

kaj ne bi raje poslali zraven raje kakšnega spremljevalca, ki bi gospoda vozil naokoli, preden se mu samemu na atvju kaj zgodi.

Uporabniški avatar
Titan
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Titan » 13 Jun 2018, 19:04

Oldi napisal/-a:Kako velike gume ima?
Tako kot sem rekel, imajo ti tamali kitajci vsi enako podvozje, gume, platišča itd. torej ma tudi moj 8-colske. So pa to bolj mišljeni za mladino/otroke.

bugimajstr
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: bela krajina

Odgovor Napisal/-a bugimajstr » 14 Jun 2018, 04:25

če ma oča u glavi še vse parametre za občutek mu mirne duše kupiš pravi in siguren 4cikl. da mu nebo sred hoste crknil ko ga bo rabil. naš fotr ga konkretno uporablja. važno samo da ima moped reduktor pa servo balanco.za tak namen je bila moja bivša mačka 550 trv vrhunska. se bo oča peljal še tam ko ni bil že 30 let..bo obrnil celo okolico..

Oldi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Oldi » 14 Jun 2018, 21:56

Samo to je nov blizu 10k€ mar ne, na koncu ga pa morda ne bo posvojil, pa hrup in lovci??

Prejle sem probal 250ccm kitajčka, po slabi poljski poti. Brez zadnjega prtljažnika je dolžina ~155cm, gume 19x9.5x8, nožni menjalnik.
Ključen problem je hitrost, na vsak način bi rabil reduktor, in to konkreten, ne moreš s tako brzino lezt čez korenine.

Ker bo največ v gozdu je problem hrup, zato mislim, da pride v poštev samo električen, samo z reduktorjem ga verjetno ne bom dobil, menjava zobnikov, da bi prepolovil hitrost pa verjetno ni možna. Rešitev dvojna veriga z vmesnim parom zobnikov? Ali pa bencinarja predelati v štromarja??

Uporabniški avatar
frm
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Šmarje Sap
Kraj: Šmarje-Sap

Odgovor Napisal/-a frm » 15 Jun 2018, 20:39

Oldi,a se ti ze malo hecaš,ali taKO MISLIŠ...,

2012 Yamaha Raptor 700R

Uporabniški avatar
frm
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a frm » 15 Jun 2018, 20:45

Opcija ostane še kaki elektro invalidski skuter,je tih,malo požrešen,zelo močan,in uzdržljiv,je majhen,lahko ga je parkirati,pa za starejšega gospoda ne bo tok zahteven,,....,se kako vprašanje?

2012 Yamaha Raptor 700R

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 15 Jun 2018, 21:06

Oldi napisal/-a:Samo to je nov blizu 10k€ mar ne, na koncu ga pa morda ne bo posvojil, pa hrup in lovci??

Prejle sem probal 250ccm kitajčka, po slabi poljski poti. Brez zadnjega prtljažnika je dolžina ~155cm, gume 19x9.5x8, nožni menjalnik.
Ključen problem je hitrost, na vsak način bi rabil reduktor, in to konkreten, ne moreš s tako brzino lezt čez korenine.

Ker bo največ v gozdu je problem hrup, zato mislim, da pride v poštev samo električen, samo z reduktorjem ga verjetno ne bom dobil, menjava zobnikov, da bi prepolovil hitrost pa verjetno ni možna. Rešitev dvojna veriga z vmesnim parom zobnikov? Ali pa bencinarja predelati v štromarja??
Malo,za,res in malo za hec!
Oldi! Stvar je taka. Didi se bo moral,sprijazniti, da ni več motorično sposoben za raziskovanje hoste. Z leti pešajo refleksi, moč in tudi pamet. Nakup štirikolesnika za v hosto je utopična ideja. Zakaj? Prdule 125, 150 ccm ga ne bodo nesle po kakšnem malo večjem klancu. To je za otroke. 250 je pa že toliko zmogljiv, da je zanj nevaren. Enostavno prehiter za osebo z zmanjšanimi refleksi in motoriko. Ok! Nekateri se ne bodo strinjali, ampak oča se bo usedel na mopija in v hosto po gobe. Ne boste vedeli ne kod, ne kam ga je želja po jurčkih zapeljala. Z takim vozilom se tudi hitro prevržeš, ti ne užge, kaj pokvari... ti pa ne boš vedel, kje ga iskati. Vedno, ko bo izginil,iz domačega dvorišča boste pogledovali navzgor in prosili boga, da se čimprej cel in zdrav vrne domov.
Elektriko pozabi. Malo blata in pri poizkusu izkopavanja je baterija hitro na koncu. Ponovno ista zgodba. Kitajskim baterijam hitro pada avtonomija polnjenj. Kao premijum pa, pa cena...! Da ne govorim o zelenih, lovcih, paličarjih, kateri se bodo takoj obregnili na vožnjo po hosti.
Pa dedija mi pozdravi. :mrgreen:
Takrat, ko so gobe v razcvetu pelite dedija z avtom po gobe, drugače pa karte, šah, balinanje...sport za upokojence.

bugimajstr
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: bela krajina

Odgovor Napisal/-a bugimajstr » 16 Jun 2018, 06:44

Oldi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Oldi » 17 Jun 2018, 22:42

frm napisal/-a:Opcija ostane še kaki elektro invalidski skuter,je tih,malo požrešen,zelo močan,in uzdržljiv,je majhen,lahko ga je parkirati,pa za starejšega gospoda ne bo tok zahteven,,....,se kako vprašanje?
Misliš stol na 4 kolesih. Vsi so za po asfaltu, kvečjemu urejenem makedamu.

Glede pomislekov; očetovi možgani delajo ko švicatska urca, edino ravnotežje ga malo matra in hoja zadiha. Aktivnost zunaj ga psihično drži pokonci, vozilo mu bo pomagalo ostati aktiven, ko bo čez dobro leto verjetno ob izpit. Tudi vožnja čez celo vas po mleko bo zanj nekaj, nabiranje zdravilnih rožic.... Ko bo nevarno, ga damo naraščaju, ki je trenutno v drugem letu.
Tale električni mu je všeč. Na eni sliki se vidi, da ima zadaj precej majhen zobnik in bi komot dal večjega, da bi povečal navor in zmanjšal hitrost. Po moje je nevarna hitrost (refleksi in sunki ob koreninah), da bi se ob znižani hitrosti in min.pazljivosti prevrnil, ne vidim variante, za na hrbet ni dovolj moči. Ko zaide v blato ali prehud klanec sestopi, sam se bo pa že izkopal oziroma zlezel v klanec.

Morda bi se dalo na zadnjo os namontirati kolesarske zobnike z menjalnikom, seveda zamenjati tudi prednji zobnik in verigo. Kotna hitrost koles je podobna kot pri biciklu, sile na verigi so pa tudi primerljive. Samo menjalnik oziroma "šponar" bi moral dvigniti in zaščititi. Morda spred in zad po 2 zobnika in istočasno pomikanje verige na obeh z enokolesčnim šponarjem navzgor.

Uporabniški avatar
Titan
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Titan » 18 Jun 2018, 07:14

Prosim preberi tole še enkrat ker popolnoma drži:
lakl napisal/-a:Nakup štirikolesnika za v hosto je utopična ideja. Zakaj? Prdule 125, 150 ccm ga ne bodo nesle po kakšnem malo večjem klancu. To je za otroke. 250 je pa že toliko zmogljiv, da je zanj nevaren.

Tole je pa čista fantazija: :smeeeh:
Oldi napisal/-a:Morda bi se dalo na zadnjo os namontirati kolesarske zobnike z menjalnikom, seveda zamenjati tudi prednji zobnik in verigo. Kotna hitrost koles je podobna kot pri biciklu, sile na verigi so pa tudi primerljive. Samo menjalnik oziroma "šponar" bi moral dvigniti in zaščititi. Morda spred in zad po 2 zobnika in istočasno pomikanje verige na obeh z enokolesčnim šponarjem navzgor.

Oldi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Oldi » 18 Jun 2018, 08:24

V mojih letih smo s 50ccm avtomatikom zdelovali večino klancev, brez menjalnika.
Aha, danes brez 4 stopenjskega menjalnika in 250ccm še v hosto ne moreš. :D drugi časi.

Osnove fizike.
4kolesnik & voznik = 150kg = 1500N
Pri 10% klancu in hitrosti 2m/s (7,2km/h) premaguješ silo 1500N na poti 0,2m, kar je 300W.

Kaj ti pa pri kolesarskih zobnikih ni jasno pa ne vem, si zračunal sile in hitrosti, saj ni tak težko, lahko samo z razmerji ročic in težo kolesarja, hitrost pa z razmerjem obsega koles ob upoštevanju hitrosti vozila.

Uporabniški avatar
sircelj84
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Ilirska Bistrica
Kraj: Ilirska Bistrica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sircelj84 » 18 Jun 2018, 09:04

Kadar se začne s temi znanstvenimi izračuni fizike,pade use v vodo v najkrajšem možnem času in tema zamre...
Ne vem,zakaj treba nekej izračunavat,in komplicirat...Nabavi stroj pa preizskusi,pa potem poročaj kako se obnese zadeva.Če pa bi rad se z zobniki in prestavami igral,pa ne vem zakaj nimaš že narejenega atvja,s kolesarskimi zobniki in gumami in zavorami s kitajskega atv ja in spustiš očeta po klancu navzdol s tem strojem...
Žal jaz ne bi niti otroka posel na ta kitajska čuda,eni bi se pa igrali z življenjem drugih...

Samo moje mnenje...
Lep dan in palec pod kontrolo...

Oldi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Oldi » 18 Jun 2018, 10:57

Znanost, splih fizika, je edina otipljiva stvar na tem svetu, ti bi pa kar tja v 3 dni kupoval; nisem tko neumen in bogat.

Po zmernem klancu dol že sam motor dovolj zavira, tako da moraš dat gas, da kam prideš. Predstavljam si, da lera sploh nima, samo električno stikalo z naprej, nazaj in izklop, imam prav?? Torej nikamor mu ne more zlesti sam od sebe. Zaradi vsega tega mi je elektrika edino sprejemljiva.
Potem imaš še dvoje zavor plus hitrost bo pešaška. Kje vse eni vidite strahove.
Koliko od vas je že imelo kaj takega pred sabo, da lahko sodite. Nočem se prepirati, samo pametovanja pa res ne rabim.

Uporabniški avatar
sircelj84
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sircelj84 » 18 Jun 2018, 11:18

Ne,jaz nebi kar tja v tri dni kupoval,kupil bi 1x in imel mir...Samo ne teh kitajskih električnih zadev...

Uporabniški avatar
Titan
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Titan » 18 Jun 2018, 14:46

Oldi napisal/-a:Koliko od vas je že imelo kaj takega pred sabo, da lahko sodite.
Titan napisal/-a:Nekaj podobnega kar je na tvojih povezavah mi stoji v garaži že nekaj let. 125ccm kitajski bencinar, zalaufa, deluje normalno, vozen. Prodam za 300€, če je želja, samo ne mi ga potem nazaj vozit ker je premajhen.... [-X
Zakaj si potem hotel predloge, če znaš iz fizike vse izračunat? Že par ljudi tukaj ti je to zadevo odsvetovalo, pa nas, ki imamo ATV že par let, prepričuješ v nekaj drugega? :-k :?:

Vse kar sem v tej temi napisal, sem napisal iz lastnih izkušenj!
Zato nočem da bo še nekdo delal isto napako.Končna odločitev in denar sta pa tako ali tako tvoja. Vso srečo pri nakupu!

Oldi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Oldi » 18 Jun 2018, 22:50

Ne me narobe razumet, električni 1kW je povsem nekaj drugega kot bencinar. Za slednje smo ugotovili, da bi prišel v poštev samo stroj z reduktorjem, vse drugo je prehitro. Tak stroj je drag in po moje bolj nevaren, že zaradi moči.

Je kdo peljal električni štirikolesnik, da veste, da to ni za 90 letnika?

Uporabniški avatar
sircelj84
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sircelj84 » 19 Jun 2018, 04:58

Kaj te kitajske?To je kot,da bi se z lojtrnikom vozu...Vzmetenje za lepše videt.Edino po asfaltu je vožnja ok,če ni večjih lukenj...
Govorim pa za 1000w atv,ki ga prodaja b.....Bm našel kako sliko pa jo pripel...

Slika

Uporabniški avatar
frm
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a frm » 19 Jun 2018, 21:42

Čedalje bolj blesove tematike,ki niso za nikamor,Oldi,ali kar koli že si,ali sploh imaš atv?,

2012 Yamaha Raptor 700R

Odgovori