Karakteristike dobrega prednjega vzmetenja

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Odgovori
Oldi
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: 031 413 330

Karakteristike dobrega prednjega vzmetenja

Odgovor Napisal/-a Oldi » 23 Jul 2018, 23:09

Imam E-Ton Yukon EXL-150. Kot izgleda, imajo nekateri modeli, če ne vsi, obupno pretrdo prednje vzmetenje. Amortizerji sploh ne pridejo v delovno področje. Batnica se pri 70kg vozniku (nosilnost 100kg) sicer premakne za cca 2mm ampak to je tlačenje gumijastega limiterja hoda amortizerja. Ker gre za enojno A vzmetenje, s trdim vzmetenjem dosežejo, da so prednja kolesa ob normalnih razmerah vedno vertikalna, ko se amortizer posede, pa se nagnejo navznoter. Problem je tudi, da nagibanje voznika v ovinku zelo malo razbremenjuje zadnje kolo. Zdamenjave za amortizer ne najdem.

Sem podrl amortizer in odstranil regulacijski obroč, tako da se vzmet opira na čepa in je tako ~1cm daljša.
Sedaj se brez voznika amortizer stisne za 5mm, vozilo je 1cm nižje. Ko se povzpnem z eno nogo, vozilo na boku spredaj počepne za dodatnih 10mm, ko sedim za 5mm. To je po moje še vedno premalo.

Kakšni so sploh parametri dobrega prednjega vzmetenja pri enojnom A vzmetenju. Koliki je negativni hod in kolika naj bi bila prednapetost vzmeti. Od tega je odvisno, kako se bo nagibal, mislim na občutek varnosti na eni strani (da se ne nagiba preveč) in razbemenitev zadnjega kolesa, da ne radira, na drugi strani (da ni pretrd). Razmišljam namreč, da bi dal naročiti novi vzmeti, za 20€ se jo da naročiti po meri.

Lahko pa bi premaknil spodnje vpetje amortizerja cca 5cm bližje ležaju roke in to tako, da bi se istočasno "skrajšalo amortizer". Tako bi ubil 2 muhi na mah, povečal silo na pretrdo vzmet in omogočil večji negativni hod. oziroma navpična kolesa pri nominalni obtežbi.

Uporabniški avatar
frm
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Šmarje Sap
Kraj: Šmarje-Sap

Re: Karakteristike dobrega prednjega vzmetenja

Odgovor Napisal/-a frm » 24 Jul 2018, 18:19

Vidim da imaš zelo veliko časa za sestavljanje dolgih vprašanj.
Moj kot prvi odgovor,bolje da nima hoda,kot da ti vse skupaj počepne.
Kot drugi,nevem kaj si pričakoval,preden sišel v nakup.
3.zamenjaj jih.

2012 Yamaha Raptor 700R

Odgovori