Vožnja v ovinek
Vožnja v ovinek
Sem nov voznik ATVja. V navodilih in še kje sem našel, da se moram v ovinku nagniti v smer zavijanja, nogo pa opreti na kontra stran. S stališča fizike je povsem vseeno na katero nogo se opreš, težišče telesa se zaradi tega ne premakne in samo težišče je važno.
Drugje pa sem zasledil, da se moraš nagniti v kontra stran zavijanja, da razbremeniš zadnje notranje kolo - saj vemo zakaj. Razbremeniš ga sicer tudi, če se nagneš v smer zavijanja, samo kaj pa centrifugalna sila, ki izniči nagibanje navznoter.
Še nekaj; na prvi vožnji po asfaltu, me je ATV pri cca 40km/h začel voziti cikcak, hitro sem zmanjšal in se je umiril. Še večkrat sem šel tudi hitreje in tega efekta ni bilo. V čem je fora.
Drugje pa sem zasledil, da se moraš nagniti v kontra stran zavijanja, da razbremeniš zadnje notranje kolo - saj vemo zakaj. Razbremeniš ga sicer tudi, če se nagneš v smer zavijanja, samo kaj pa centrifugalna sila, ki izniči nagibanje navznoter.
Še nekaj; na prvi vožnji po asfaltu, me je ATV pri cca 40km/h začel voziti cikcak, hitro sem zmanjšal in se je umiril. Še večkrat sem šel tudi hitreje in tega efekta ni bilo. V čem je fora.
- sircelj84
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj:: Ilirska Bistrica
- Kraj: Ilirska Bistrica
- Kontakt:
Re: Vožnja v ovinek
A to una Laverda quasar al kaj jest vem kaj?
Men to dela pr 130 km/h...
Najprej preveri optiko,tlak v pnevmatikah,zmeri obseg gum,da vidiš je če so use štiri enake,če niso s tlakom nastavi,da so,nastavitev amortizerjev za cesto...
Pri 40 na uro bi mogu it ravno ko puščica brez rok na balanci...
Men to dela pr 130 km/h...
Najprej preveri optiko,tlak v pnevmatikah,zmeri obseg gum,da vidiš je če so use štiri enake,če niso s tlakom nastavi,da so,nastavitev amortizerjev za cesto...
Pri 40 na uro bi mogu it ravno ko puščica brez rok na balanci...
Kar se tiče nagibanja v ovinku ... nimam teh težav če leti po dveh gre pa po dveh 
Moj trese pri 100km/h on več do tja je miren in ne t rese nič.
Poslano z mojega FRD-L09 z uporabo Tapatalk

Moj trese pri 100km/h on več do tja je miren in ne t rese nič.
-
bugimajstr
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: bela krajina
oldi..nu ne seri..kupu si kitajca zdej pa misliš da se boš z njim pelal..to je sam za okol hiše..če se češ pelat kup motor..to jajce kitajsko ti bo itak sam stalo u garaži pa šraufal boš..no če maš voljo do šraufanja je to top nakup..deli dragi ko žafran in skos se kvari..vem ko ma naš tamau kitajca..nečem ni bencina točit u njega ker vem da se bo nekaj zjebalo če zalaufam..
- frm
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj:: Šmarje Sap
- Kraj: Šmarje-Sap
Nadomestek invalidslega vozička,in je oče ugotovil,da ne gre u hrib,jas mislim,da ste vi tu otroci,ki se s tem ubadate že z samega začetka,bajduvej glih prišu s atv fure,1100 km,sam sem ugotovil,da se več ne splača komentirati,se bomo raje s takimi težavami borili če naprej,oldi,škoda ko nisem tu kaj višjega,te bi tok dol zbrisal,saj vem ti se pa doma smejčkaš.
Sedaj se pa odloči,je za očeta to,ali se ti zanimaš,pa še to,nekje si že objavil,da si bivšji voznik na tem forumu,sedaj po novem si pa u novih vodah,res ga več ne seri s takimi,malo se zamisli.....
Sedaj se pa odloči,je za očeta to,ali se ti zanimaš,pa še to,nekje si že objavil,da si bivšji voznik na tem forumu,sedaj po novem si pa u novih vodah,res ga več ne seri s takimi,malo se zamisli.....
2012 Yamaha Raptor 700R
Ni Kitajc ampak Tajvanc E-ton Yukon EXL-150. V breg gre ko strela, samo moraš met jajca pa vsaj pol manj let kot moj oče. Rad bi pa, da gre počasneje, zato sem že naročil 12/38 namest 15/34 zobnika.
Pomagali mi niste pa prav nič, nihče se ni mogel vživeti v kožo 90letnika, ki bi rad gobe nabiral.
Do tega nakupa sem peljal enega 125 in enega 250cc, oba skupaj 500m.
Kako se potem nagibat? Glede vijuganja so morda krive premalo napumpane gume, priporočeno 0.8 do 1,8, bilo pa ke 0,5bara in seveda moji prvi metri na asfaltu. Do danes se to ni več ponovilo. Opažam pa, da ko se na kolivozu z veliko srednjo grbino zapeljem iz enega koliteka na drugega (ATV spremeni nagib iz ene na drugo stran), moram krepko korigirati smer vožnje, morda je to ista fora?
Pred nakupom nobenega pametnega nasveta nikjer, eni bi me pa kar dol udaru.
Pomagali mi niste pa prav nič, nihče se ni mogel vživeti v kožo 90letnika, ki bi rad gobe nabiral.
Do tega nakupa sem peljal enega 125 in enega 250cc, oba skupaj 500m.
Kako se potem nagibat? Glede vijuganja so morda krive premalo napumpane gume, priporočeno 0.8 do 1,8, bilo pa ke 0,5bara in seveda moji prvi metri na asfaltu. Do danes se to ni več ponovilo. Opažam pa, da ko se na kolivozu z veliko srednjo grbino zapeljem iz enega koliteka na drugega (ATV spremeni nagib iz ene na drugo stran), moram krepko korigirati smer vožnje, morda je to ista fora?
Pred nakupom nobenega pametnega nasveta nikjer, eni bi me pa kar dol udaru.
- sircelj84
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
To ma volan direkt,če bi hotu,da ti ne trže balance iz rok bi treba met servo krmilo ali pa stabilizator krmula-posledica več €...
Gume so ok napumpane 0.5 bar lahko daš 0.4 bar...več pa nikakor ne,ker ti bo hrbet zlomilo...
Gume so ok napumpane 0.5 bar lahko daš 0.4 bar...več pa nikakor ne,ker ti bo hrbet zlomilo...
Še dobro da si tole napisal, sem šel še enkrat gledat kaj piše v navodilih ATVja
Normal:0.8
Min:0.7
Max:1.7
Na prednjih gumi pa piše max 5PSI, kar je 0.35bara.
Gumi sta verjetno original, Maxxis Front Pro datumski kodi 3604 in 4404 (ATV narejen 2007) in se narobe vrtita. "Profila" je še 7mm, nikjer nobene razpokice. Kaj naj s tem, obrnem ali zamenjam?
Normal:0.8
Min:0.7
Max:1.7
Na prednjih gumi pa piše max 5PSI, kar je 0.35bara.
Gumi sta verjetno original, Maxxis Front Pro datumski kodi 3604 in 4404 (ATV narejen 2007) in se narobe vrtita. "Profila" je še 7mm, nikjer nobene razpokice. Kaj naj s tem, obrnem ali zamenjam?
- sircelj84
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Obrni gume prav,če imajo oznaćeno smer vrtenja.Napolni jih na 0.5 bar in probaj...So pa verjetno tudi gume za zamenjat,če so že tolk stare....To ne vem,ker jast jih v dveh sezonah znucam...A maš cestne gume al terenske?
Če je vse kvalitetno narejeno ( materjali) pravilno narejena optika, gume prave in pravilno napumpane mora it brez nihanja levo desno. Imel sem najbolj hudega RAMa 520 rr pri nas. Komplet predelan in tuniran. Prednje pnevmatike od Mini Morisa in pri 150 km/h je bil popolnoma miren. Ampak, govorim, da je moral bit tudi materjal pravi.
V kak ovinek, da je šlo skozi smo pa tudi rit stisnili na notranji nerfbar in viseli na sedežu le z nogo
Dedi bo kak relli odpeljal???
V kak ovinek, da je šlo skozi smo pa tudi rit stisnili na notranji nerfbar in viseli na sedežu le z nogo
- sircelj84
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
lakl napisal/-a:Če je vse kvalitetno narejeno ( materjali) pravilno narejena optika, gume prave in pravilno napumpane mora it brez nihanja levo desno. Imel sem najbolj hudega RAMa 520 rr pri nas. Komplet predelan in tuniran. Prednje pnevmatike od Mini Morisa in pri 150 km/h je bil popolnoma miren. Ampak, govorim, da je moral bit tudi materjal pravi.
V kak ovinek, da je šlo skozi smo pa tudi rit stisnili na notranji nerfbar in viseli na sedežu le z nogo![]()
Kaj pa glede nagibanja v ovinku pri nizkih hitrostih (10 do 40km/h), kam se nagibate, seveda če nimate diferenciala?
- sircelj84
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Če je desni ovinek v desno preneseš težišče,če je levi ga v levo...
Pri 10-40 km/h se sploh ne rabi nagibat kej preveč...
Pri 10-40 km/h se sploh ne rabi nagibat kej preveč...
Mislim da pri 10na uro nima atv nikakršnega nagiba tako da se tudi atej nerabi nagibat...
- frm
- Obiskovalec
- Reactions:
Še enkrat ,ti Oldi,za koji kurac rabi tvoj oče pri 25 kilometrov na uro,vso to pomoč,
2012 Yamaha Raptor 700R
- el.presidento
- ON™®
- Reactions:
- Kraj:: Ivančna Gorica
- Kontakt:
www.atv.si
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2014 - Cectek 600, Aeon Cobra S 330
2013 - Access Outback 400, Adly 400xs
2012 - SMC Jumbo 720R
2011 - CF Moto Z6, SMC Jumbo 720R
2010 - SMC Jumbo 360R, Dinli 700 Monster
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
2007 - SMC Captain 300 Tuning
2006 - Barossa Silverhawk 250R Tuning
2005 - Barossa Cheetah 250
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2014 - Cectek 600, Aeon Cobra S 330
2013 - Access Outback 400, Adly 400xs
2012 - SMC Jumbo 720R
2011 - CF Moto Z6, SMC Jumbo 720R
2010 - SMC Jumbo 360R, Dinli 700 Monster
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
2007 - SMC Captain 300 Tuning
2006 - Barossa Silverhawk 250R Tuning
2005 - Barossa Cheetah 250
Ne vem če se razumemo. Ker ATV nima diferenciala, na ovinku spodrsava, v najslabšem primeru vsa 4 kolesa, kar ni fajn iz večih razlogov.
Če se nagneš iz ovinka + centrifugalna in je zadaj vsa teža na zunanjem kolesu, je zavoj kontroliran, ni podrsavanja. Najhuje je, ko iz asfalta zaviješ na travnato pot, vmes je pa še bankina nasuta z nesprijetim peskom.
Pa tudi če je teren homogena gozdna pot, zavoj izvajaš počasi, centrifugalna sila je majhna in če se nagneš malo v smer ovinka, bo sila na obeh kolesih enaka in bosta zadnji kolesi hoteli naravnost in bo zavijanje problem, prednji kolesi bosta zdrsnili. Posebej ko zapelješ na spolzek teren.
Hitrost v bistvu ni edino pomembna, pomembna je centrifufalna sila, torej tudi kako pri 5km/h močno obrnemo balanco.
Če se nagneš iz ovinka + centrifugalna in je zadaj vsa teža na zunanjem kolesu, je zavoj kontroliran, ni podrsavanja. Najhuje je, ko iz asfalta zaviješ na travnato pot, vmes je pa še bankina nasuta z nesprijetim peskom.
Pa tudi če je teren homogena gozdna pot, zavoj izvajaš počasi, centrifugalna sila je majhna in če se nagneš malo v smer ovinka, bo sila na obeh kolesih enaka in bosta zadnji kolesi hoteli naravnost in bo zavijanje problem, prednji kolesi bosta zdrsnili. Posebej ko zapelješ na spolzek teren.
Hitrost v bistvu ni edino pomembna, pomembna je centrifufalna sila, torej tudi kako pri 5km/h močno obrnemo balanco.
- sircelj84
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Pri večji hitrosti ni nagibanje za to,da nebi zdrsnil,ampak zato,da se ne zvrneš-po cesti...Hvala bogu,če zdrsnejo gume-se usaj ne zvrneš,problem nastane,ko gume nazaj zagrabijo...Po travi in makadamu pa ni takih hudih problem...
Ne moreš pa pričakovat od atvja laverde,ki je širok 80 cm in ima kratko medosno razdaljo,slabo vzmetenje,verjetno visoko težišče,da se boš peljal,kot s kakšnim quadom-atv jem višjih cenovnih razredov...
Jaz za zavijanje skoraj ne potrebujem balance privišjih hitrostih-po travi,makadamu...
Zavijajo zadnja kolesa...
Ne moreš pa pričakovat od atvja laverde,ki je širok 80 cm in ima kratko medosno razdaljo,slabo vzmetenje,verjetno visoko težišče,da se boš peljal,kot s kakšnim quadom-atv jem višjih cenovnih razredov...
Jaz za zavijanje skoraj ne potrebujem balance privišjih hitrostih-po travi,makadamu...
Zavijajo zadnja kolesa...
O moj bog... zdej vidm da iščeš dlako v jajcu... sem poskusu peljat 10km/h do 25km/h z svojim quadom in mi kolo nikakor ne oddrsne (pa imam extra slabe gume zadaj) če je pa balanca pretrda pa kokr si pametn naštimaj očetu servo balanco in nebo problema res pa je da se na tega kitajca ne splača vlagat nekih evrov.
Gre za 150cc dvosed E-ton, zadaj širok 100cm, medosna 110, sedež 75, spredaj 21" gume. To ni več igrača.
Dokler ne obvladaš tudi malenkosti veliko pomenijo in je čas, da se pravilno naučiš. Itak predvsem sprašujem zase, očeta ne bom s tem obremenjeval.
V ovinku je problem zdrsavaje prednjih gum, ker zadnje preveč držijo smer in moraš dodajat balanco. Potem pa spredaj prideš na dobro podlago, zadaj kuglce šoder in te obrne.
Torej pri majhnih hitrostih se nagibaš ven iz ovinka, da notranje zadnje kolo laži zdrsava, in krmilo lepše drži smer, tako me je naučil svak. Pri večjih centrifugalnih silah pa not, da se ne zvrneš.
Dokler ne obvladaš tudi malenkosti veliko pomenijo in je čas, da se pravilno naučiš. Itak predvsem sprašujem zase, očeta ne bom s tem obremenjeval.
V ovinku je problem zdrsavaje prednjih gum, ker zadnje preveč držijo smer in moraš dodajat balanco. Potem pa spredaj prideš na dobro podlago, zadaj kuglce šoder in te obrne.
Torej pri majhnih hitrostih se nagibaš ven iz ovinka, da notranje zadnje kolo laži zdrsava, in krmilo lepše drži smer, tako me je naučil svak. Pri večjih centrifugalnih silah pa not, da se ne zvrneš.
- sircelj84
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Ti sam užgi pa pelji.Pa se na asfaltu nagni kontra smeri od ovinka,pa bomo imeli v časopisu novico:
Zaradi neprilagojene hitrosti in slabem vodenju atv ja,voznika in vozilo zvrnilo na nasprotni pas...
Člani foruma majo že quade in atv je dobrih 20 let in sedaj se najde eden,ki prvič sede na atv in govori kako se ga vozi...
In to s 150 ccm kao kitajc-taiwanc,ki ga pri nas vozijo otroci,ko smo na motocross progi...Pa niso imeli nikoli problemov z zdrsavanjem kokes in nagibanjem v ovinek...
Zaradi neprilagojene hitrosti in slabem vodenju atv ja,voznika in vozilo zvrnilo na nasprotni pas...
Člani foruma majo že quade in atv je dobrih 20 let in sedaj se najde eden,ki prvič sede na atv in govori kako se ga vozi...
In to s 150 ccm kao kitajc-taiwanc,ki ga pri nas vozijo otroci,ko smo na motocross progi...Pa niso imeli nikoli problemov z zdrsavanjem kokes in nagibanjem v ovinek...
Ko ga 20 let voziš, imaš dodajanje balance v krvi, ko ga tretjič, pa opaziš, vsaj jst sem, na spremembah terena.
- frm
- Obiskovalec
- Reactions:
Ja,jas vozim 20 let,če pa dobim zdajle kitajca v roke,se bi po par mimut ubil z njim,zato ne kvasi,
2012 Yamaha Raptor 700R
Preveč kompliciraš! Sedi in vozi. Ko boš imel nekaj 10k km prevoženih ne boš opazil terena, ker bo več po luftu letelo, kot po podlagi. Takrat boš tudi krepko razmišljal o pravem štirikolesniku...Oldi napisal/-a:Ko ga 20 let voziš, imaš dodajanje balance v krvi, ko ga tretjič, pa opaziš, vsaj jst sem, na spremembah terena.