ATV BASHAN 200ccm XXL pohvale in graje

V tej rubriki hvalite, grajajte, diskutirajte,... vse v zvezi s poceni kitajskimi štirikolesniki.
Uporabniški avatar
_care
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Kras

ATV BASHAN 200ccm XXL pohvale in graje

Odgovor Napisal/-a _care » 16 Avg 2007, 23:13

Sem še eden ki je pač omejen z denarjem :eur :) zanimam pa se za neki takega.

http://www.avto.net/2004/motornaKolesa/ ... id=1537593

Ali je kdo že lastnik takega ATV-ja pa koliko problemov je že imel prosim če se pove odkrito po pravici 8)

DREY
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a DREY » 17 Avg 2007, 08:08

O napakah tega ATV-ja najdeš največ na nemškem forumu

http://www.bashan.de/index.php?option=c ... =21&page=7

ali konkretno, vidiš slikce najbolj pogostih okvar in modifikacij:
http://www.quad-parts-online.de/html/bashan_.html
---------------------------------------------------------------------------
Povzetek vsega tega:
Najpogostejše okvare se pojavijo kmalu po nakupu.

Digi-Taho (števec) zaradi tresljajev običajno crkne in je potrebno popravilo s spajkalnikom, menjava z drugim na servisu ne pomaga za dolgo, saj se mu spoji na vezju enostavno odlotajo (prekinejo). Načeloma je števec lepo narejen in ima dobro vidljiv zaslon tudi v močnem soncu. Števec je narejen za original kolesa. Če boste menjali za večja ali manjša kolesa le-te na bo več kazal pravilno!

Slika

Zaradi malomarne sestave se kmalu po nakupu, odvije kakšen vijak (predlog: menjava vseh vidnih temnih vijakov sploh pri delu mašine), seveda je samo odvijanje vijakov odvisno od mehanika, ki je ATV sestavil (načeloma so šravfi vsaj ti temne barve, slabe izdelave).

Slika
Slika

Največkrat se pokvari ventilator za hlajenje hladilnika, le-tega lastniki običajno nato menjajo enostavno s kakšnim močnejšim (zelo uporaben je računalniški ventilator premera 110mm).

Slika
Slika
Slika

ATV je s svojimi 4 prestavami "omejen" na 78km/h hitrosti, neglede na vašo težo, in kot večina prodajalcev piše, da doseže 100km/h je to laž. ATV to doseže z odvzemom blokade iz vplinjača (fergazer), ter predelave izpuha. Z takšno predelavo dobi motor tudi več navora, posledično se le-to pozna tudi na sami vožnji, saj se tresljaji znižajo za cca. 40% (ali več). Vredno je omeniti tudi kratko prestavno razmerje, zato bo vaše levo obuvalo kaj hitro obrabljeno od prestavne ročice :). Motor je zasnovan tako, da lahko med brzinami menjamo tudi brez sklopke!

ATV ima mehko vzmetenje. Pretirano skakanje na terenu z njim ne priporočam. Okvir je dokaj močne izdelave, vendar sama zadnja os ni nareta za extremne napore. Pri večjih skokih se je le-ta tudi kdaj že zlomila. Pri širitvi osovja (dobijo se namreč tudi podaljški-nastavki za širjenje medosne razdalje, dodaten strošek cca. 80 Evrov) je tako sprednja kot zadnja os še bolj občutljiva. Skakanje v tem primeru strogo odsvetujem.

Slika
Slika
Slika

Slaba toplotna izolacija. Pri vožnji prihaja iz predvsem desnega dela mašine torej predel, kjer je koleno izpuha, zelo topel-vroč zrak. V poletnem času je lahko to za voznika tudi zelo moteče. Pozimi verjento pride takšno gretje zelo prav.

Slika

Nakup drugih koles. Zaradi boljše in udobnejše vožnje, vozniki večinoma kmalu menjajo vsaj gume kajti originalne, ki so namontirane so narejene tako, da so mišljene za cestno kot tudi terensko vožnjo. Slej kot prej vidimo, da ATV ni namenjen extremni vožnji po terenu, zato iščejo bolj gume s cestnim profilom. Kdor pa ima željo vožnje po gozdu in ostalem podobnem terenu pa običajno nabavijo varjanto pol-pol (cesta-teren) vendar kvalitetnejše (cena za eno znaša cca. 90+ Evrov)! Če ima ATV črne felge in ima voznik željo zamenjave, se lahko le te dobijo tudi kromirane, polirane, ali v bilokateri drugi barvi (dodaten strošek). Še za omembo: Original gume ko so malo zrabljene, znajo na mokrem cestišču (asfalt) predvsem na ovinkih, drseti, tu je treba biti zelo pazljiv.

http://www.dwtracing.com/products/atv/litecast

Predelava. Kot sem že omenil odstranitev blokad. 5. prestava odpade saj je mašina izdelana tako, da so notri spravili 4 za naprej + eno prestavo za nazaj, rikverc. Odstranitev blokade iz izpuha ali nakup novega, že predelanega (strošek cca. od 170 Evrov naprej). Možne so tudi zunanje predelave, montiranje raznih stilski in ostalih dodatkov itd. Zelo veliko si montirajo nerf bare, kateri pašejo tudi od Yamahinega modela Raptor 660 oz od Suzukija LTZ 440, kar naredi motor robusnejši :)

Slika
Slika

Plastike, blatniki in ostalo so izdelani iz kvalitetnega materiala. So dokaj trde in tudi trpežne na mogoče udarce. Nalepke, ki so na plastikah so trpežne vsaj dokler pri samem pranju ne pretiravamo s kakšnim močnejšim vodnik curkom sploh vročim, saj lahko pri tem nalepke popustijo in se enostavno odlepijo.

Tank za gorivo. Je majhen saj ob polnenju doseže kapaciteto 5.5 litra. Poraba je zmerna. S polnim gorivom s še vgrajenimi blokadami na cesti (pri polni hitrosti) prevozimo cca. 70-80 kilometrov. Ob odstranitvi blokad se poveča poraba in se s tem prevožena kilometrina zmanjša. Vožnja po terenu z obremenitvami lahko torej traja cca. 2-3 ure, toliko torej rabi da porabi cel rezervar. Ker je ATV kopija Suzukija je možnost vgradnje večjega rezervarja (strošek cca. 150+ Evrov)

Sedež. Je sprva zelo udoben. Pri daljši vožnji pa se mu pena kjer sedimo kar precej skrči in dobimo občutek, kot da sedimo na plastiki. Dolge ture na njem niso udobne.

Zagon je elektronski. Ob ne-delovanju le-tega je motor moč vžgati le s "porivom", saj nima montiranega nožnega zaganjača.

Nakup tega 4 kolesnika priporočam vsem tistim, kateri iščete vozilo za malo drugačno vožnjo namesto 50ccm skuterja. Vozilo ni narejeno za dirkanje po cross progah. dobra lastnost je tudi dokaj nizka cena (razmerje cena-kvaliteta je tu dokaj solidno vse dokler cena novega ATV-ja ne presega cene 1400 Evrov :) ), ter cena nizke registracije, saj je le-ta ob potrebni homoligaciji le (do) 40 Evrov. Prvi tehnični pregled pa se opravlja šele po 4 letih! Na nekem drugem forumu sem zasledil, da je nek uporabnik v pol leta prevozil že 12.000 kilometrov in ni imel večjih problemov (razen, števec, ventilator, menjava olja kot večina voznikov). Iz lastnih izkušenj vidim, da so mašine kar solidno vzdržljive, saj so kopije Suzukijevih mašin in so trpežne. Vožnja s samim ATVjem je udobna za tiste, ki niste višji od 190cm oz, ki nimate dolgih nog, tisti ki to imate boste s kolenom butali v sprednje blatnike :) Vozilo se lahko homoligira za 1 voznika, čeprav glede na njegove lastnosti lahko brez težav prevaža 2 osebi (preverjena vožnja 2 oseb skupno 200 kil) v bilokater klanec. Za sopotnika je vožnja dokaj neudobna saj stopalk za sovoznika na ATV-ju ni. Kot neko slabost bi izpostavil zavore. Načeloma primejo dobro, vozilo se hitro ustavi, vendar mi osebno sistem nožnega zaviranja ni všeč, saj s tem ko stisnemo nožno zavoro hkrati primejo sprednje kot zadnje disk zavore. Ročka, ki naj bi služila kot sprednja zavora služi le kot ročna blokada, če ATV pustimo recimo kje v hribu, da nam ne zdrsne navzdol. Veliko ljudi dela napako in na to zavoro med samo vožnjo tudi stiska vendar ni effekta :). Torej občutek je svojevrsten ko se pelješ nekje 90km/h in ob nastali situaciji pohodiš nožno zavoro, občutki so lahko včasih zelo adrenalinski.

Govoril po lastnih izkušnjah in občutkih. Sam sem lastnik tega ATV-ja že cca. 3 mesece in so se mi pripetile enake težave kot pri večini:

150km - menjava vijakov
200km - pokvaril se je števec, potrebno lotanje.
500km - 1. servis, odpoved delovanja ventilatorja, menjava hladilnika.

ostali problemi se za 1× na mojem ATV-ju niso pokazali. Trenutno prevoženih cca. 800km.

Mal dnarja - mal muske. V ATV je po nakupu potrebno preveriti zateg vseh vijakov. Preveriti je potrebno ali je dovolj olja v mašini ter ali je dosti hladilne tekočine. Kljub dobri kopiji Suzukija je zadeva le, Kitajska!

V tujini na spletu ponujajo prodajalci 24 mesečno garancijo, kar nekako pomeni, da naj bi bili ATVji načeloma dobre izdelave. Pri nas tega še nisem zasledil.

Če vam vse omenjene napake ne predstavljajo večjega problema, potem nakup priporočam.

ps: prodajalci omenjajo plinske amortizerje, kaj naj bi to točno bilo? :)

slike sem si sposodil na http://www.quad-parts-online.de/html/bashan_.html

----------------------------------------------------------------------------
Upam, da sem bil kaj v pomoč. Za morebitne slovnične napake se opravičujem! :)

DREY (Celje)

Uporabniški avatar
Jure
Moderator
Reactions:
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure » 17 Avg 2007, 11:33

Za take opise bi jaz dajal 10-tke. Odlično, korektno in fer napisano. :bravo:

PS: Kaj pa veriga, je še zmeraj na svojem mestu??

http://www.r-parketi.si

Honda Hornet 900
SMC RAM 520 Racing Edition - in loving memory
KawaKit ZzK 49 (byboat edition)

Uporabniški avatar
VIP
Poznavalec
Reactions:
Kraj: Šentvid pri Stični

Odgovor Napisal/-a VIP » 17 Avg 2007, 12:01

Drey, zelo dobro si pripravil tole, mi je kar nekaj znano vse skupaj :D

Edino tole mi ni čist jasno
Original gume ko so malo zrabljene, znajo na mokrem cestišču (asfalt) predvsem na ovinkih, drseti, tu je treba biti zelo pazljiv.
men se zdi da dokler ne drsi ni zabave 8)

PS
Jure kaj je že doma :?:

:lokostrelec

DREY
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a DREY » 17 Avg 2007, 12:45

Veriga je za 1× še na svojem mestu. Edina slabost je da je izgubila njen svetleč zlat lesk :)

"Citiram:
Original gume ko so malo zrabljene, znajo na mokrem cestišču (asfalt) predvsem na ovinkih, drseti, tu je treba biti zelo pazljiv.
men se zdi da dokler ne drsi ni zabave "

VIP:
Tu je bilo mišljeno kot paziti je treba predvsem v mestu tudi na ostale voznike, saj se le-tem lahko kmalu "prislajdaš" v bok njihovega vozila :). Zabava seveda ostaja!

Uporabniški avatar
_care
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a _care » 17 Avg 2007, 13:57

Res pohvale vreden opis zelo si se potrudu. No glede na to ko sm bil mali kolko ur sm porabil za šraufanje teh tomosov skuterjev in vsega tega mislim da mi ti šravfi bojo kr domači :D . A ti si mogoče dobil kaj garancije? in migoče mi priporočaš koga kje naj bi g kupil al pa čkje i ga ti kupil tale atv? :?: [/quote]

DREY
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a DREY » 17 Avg 2007, 19:16

Na mojem je bilo garancije 3 mesece.
Predlagam, da poiščeš nekoga, ki ti da to garancijo čimdlje časa. Preko spleta v tujini namreč nekateri preprodajalci ponujajo celo 24 mesecev garancije!
In da takoj na začetku začneš delati veliko kilometrov, saj se zgoraj omenjene napake pojavijo zelo hitro, ne čakaj da bo rok za reklamacije mimo. Kje nabaviti pa je vseeno, samo da bo čimceneje :). Če imaš namen zadevo tudi registrirati je najbolje, da kupiš ATV, ki že ima urejeno homoligacijo, kajti v nasprotnem primeru se zna stvar rahlo zavleči in boš lahko čakal kar nekaj časa. V mojem primeru je bilo potrebno čakati 1 mesec, da sem po pošti domov prejel homoligacijski kartonček. Imel sem baje srečo, saj imajo v Kopru s tem baje precej gužve, in so nekateri čakali tudi po 4-6 mesecev. Zato je papirje najbolje imeti urejene že pri samem nakupu.

axss
Začetnik
Reactions:
Kraj: Prlekija

Re: ATV BASHAN 200ccm XXL pohvale in graje

Odgovor Napisal/-a axss » 17 Avg 2007, 19:40

_care napisal/-a:Sem še eden ki je pač omejen z denarjem :eur :) zanimam pa se za neki takega.

http://www.avto.net/2004/motornaKolesa/ ... id=1537593

Ali je kdo že lastnik takega ATV-ja pa koliko problemov je že imel prosim če se pove odkrito po pravici 8)
Pozdravljeni komaj danes sem se registriral zato bi tudi jaz nekaj dodal o Bashanu.

Sem lastnik 250-ke XXL Bashan ki ima seda prevoženih 1000 km. Do sedaj nisem z njim imel problemov razen:
- ko sem ga kupil novega je bilo na stenah rezervarja nekaj podobnega neki zaščitni plasti oz sam nevem kaj. Zaradi tega sem moral komplet rezervar očistiti saj mi je drugače mašilo "pipico" za odpiranje goriva.

- izgubil sem tudi dva vijaka s katerima je na vsaki strani pritrjen zadnji blatnik k železnemu okvirju.

- do sedaj sem napenjal verigo 2x.

Drugih problemov prvi 1000 km nisem imel.1

Aha moj doseže hitrost 85 km/h je pa nepredelan.

8)

Uporabniški avatar
_care
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a _care » 17 Avg 2007, 22:25

Se pravi po odgovorih sodeč so se kitajci v enem letu kar popravili in napake pridno odpravljajo seveda ne bom reku da je kvaliteta tako kot pri yamahah hondah itd ampak za se pelat da ti ne crkne na vsakem vogalu je uredu 8)

Uporabniški avatar
Jure
Moderator
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure » 18 Avg 2007, 07:35

Vito - Še par slik naredim in vzpostavim celotno temo posvečenemu temu izdelku ;)

Honda Hornet 900

mare4321
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a mare4321 » 13 Sep 2007, 13:56

Tudi jaz sem lasnik tega štirikolesnika in moram povedati, da nisem ravno zadovoljen z njim.
Zanima me pa sledeče-odvzem blokade. Je kje kakšna slikca, kjer je to prikazano. :D

Uporabniški avatar
bashan-sika
[_ [] [_
Reactions:

Odgovor Napisal/-a bashan-sika » 27 Sep 2007, 16:47

super razlaga.

zdaj pa še moje mnenje

imam bashana 007 200ccm od konca 7 mesca

naredil sem znjem že 1400+ km

po 300 km prevoženih sem dal blokade van in drug auspuh
počutje odlično.navor še več kot odličen.
po 350 km so se začeli majhni problemi.
prvo disk je začel piskati.rekli so mi zato ker je disk z vhodom in zato piska.
crknil mi je akumulator(če ti noče vžgati in se sliši neko pokanje iz reglerja zraven akumulatorja je to sfukan akumulator.nikakor razderat reglerja ker ga boste uničili kot jaz.strošek reglerja od 30-80 €.potrebno je zamenjati akumulator ker nima aperaže.sicer voltaža je.baje crkujejo zaradi vibracij.

crknila lučkica v števcu(nisem popravljal ni potrebno)

zamenjal svečko,ker trokira(baje da so te svečke k jih dobiš zraven za en kulac)moraš kupit kako kvalitetnejšo

verigo sem moral dati pucati ,ker jer bila zamaščena od blata

sprednjo žarnico moram zamenati skor vsak 2 teden
zadnjo pa vsak dan.rekli so mi da je bolš dati led diodo in da je pol kul.
žarnice crkujejo zaradi velkih vibracij

baje da tanki pokajo na nosilcih.pr men se to še ni zgodil.

razštelal sem sprednji desni končnik od roke( bil sam kriv zapelal v večjo luknjo in pri tem skoraj izgubil življenje)-obnova 30€

plastičen del od smernika rad odleti stran(najbolj ko ga maš še gor ga zalimaš z navadnim brezbarvnim selotejpom)poceni in uporabno

šraufat vsak vikend pregled vsakega šraufa posebaj.

najbol ko greš na furo da si seboj vzameš 1m del špage in izolir trak.
plac za to dvoje najdeš po sedežem.je kr priročna stvar če ti kak del napolodpde in ga s tem pritrdiš do doma.

sam ko potegnem črto ni kakega velikega stroška vsaj do zdaj ni bilo
zmetal sem mogoče vse skupi kakih 100-200€ razen predelav,za katere sem odlomu 220 € vse skupi.

sam vsen ko ga prižgem pa grem na vikend turco mi ni bolšega filinga ko ga gonim po gozdovih in po makedamskih cestah

tak motor zgleda po mojem off roadu

posnetek http://www.youtube.com/watch?v=O9Fp1D1rD10

Uporabniški avatar
vik
Začetnik
Reactions:
Kraj: celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vik » 02 Feb 2008, 08:54

Bashan 200 kakšne blokade so in kje?razen auspuha
lp vik

kitajc
ATV fotograf
Reactions:

Odgovor Napisal/-a kitajc » 09 Feb 2008, 00:02

Bashan-Sika tvoj moped na posnetku izgleda kot da bi pogorel.

Mene tudi zanima kje je ta blokada v fergazerju in s kako velikim kladivom se odstrani. Sicer ne pogrešam dodatne brzine ali moči, ker se vozim upokojensko, vendar me grozno motijo tresljaji. Vem, da se sliši smešno, vendar je res - po desetih minutah vožnje me začne nevzdržno srbeti desni podplat, po pol ure pa pod palcem sploh ne čutim več ročke za gas. Če bi kdo opisal operacijo odstranitve tega motečega elementa, mu bom zelo hvaležen.
LP

Speedboy
Začetnik
Reactions:
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Speedboy » 17 Feb 2008, 11:58

Pozdravljeni!
Vidim, da vas je kr nekaj, ki želite vedeti kje so blokade.
Priporočam odvzem po prevoženih najmanj 300km! 1. V fergazerju je potrebno dvignit iglico na višjo stopnjo! (več goriva) v orginalu je na 1. stopnji.
2. V zadnjem loncu nekje v sredini je prekat (dušilec), potrebno ga je izbit ali prevrtat.
3. Tik pred zadnjim loncem je katalizator nekje približno 10cm dolg, vidiš ga tako, kot bi bila ena debelejša cev. Potrebno ga je odrezat in privarit drugo cev! To je zaenkrat vse kar vem, če je pa še kaj pa me popravite!
Želim vam veselo delo! ;)

kitajc
ATV fotograf
Reactions:

Odgovor Napisal/-a kitajc » 17 Feb 2008, 19:08

OOOdlično
Končno se je nekdo opogumil. Hvala za nasvet! ;)

Uporabniški avatar
ufoplast
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ufoplast » 02 Mar 2008, 17:54

Motor je zasnovan tako, da lahko med brzinami menjamo tudi brez sklopke!
Kaj pa ko spelavaš iz mesta, lahko tudi brez sklopke ?? :?:

Uporabniški avatar
Berti
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: brežice

Odgovor Napisal/-a Berti » 02 Mar 2008, 19:29

ufoplast napisal/-a:
Motor je zasnovan tako, da lahko med brzinami menjamo tudi brez sklopke!
Kaj pa ko spelavaš iz mesta, lahko tudi brez sklopke ?? :?:
Nemoreš ker ti bo motor ugasnil.

plahuta
Začetnik
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a plahuta » 02 Apr 2008, 17:08

prvo svaka ti čast da si se spravu to pisat
mene pa zanima kakšno hitrost doseže brez blokad
pa kolk so široki ti bashani mislm u širino pa kje bi se dal cestne gume u slovenii kupt :?:

Lukeatluke
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Lukeatluke » 23 Apr 2008, 23:47

Najprej hvala za odlično spisane težave in karakteristike.

Zanima me kateri je zdaj res suzuki ali sta pač oba kitajska inačina ATVja.

Suzuki style

Bashan

Edino za kar sem siguren je števec, ki sta ista.

Kakšna je pa razlika v motorjih? Drugi od boljših priznanih znamk napram temu?

Pije motor mešanico ali čisti bencin?

Hvala že vnaprej

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 24 Apr 2008, 07:15

Lukeatluke napisal/-a: Zanima me kateri je zdaj res suzuki ali sta pač oba kitajska inačina ATVja.
Na internetu obstaja uradna stran Suzuki motorjev in quadov, kjer lahko enostavno preveriš, če imajo katerega od omenjenih modelov v ponudbi.
Tukaj imaš aktualno ponudbo športnih modelov:
http://www.suzukicycles.com/Products/Sport/Default.aspx

Uporabniški avatar
Jure
Moderator
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure » 24 Apr 2008, 09:30

Oba sta Bashana. Prvi pa je očitno zaradi nalepke dražji od drugega.

Honda Hornet 900

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 24 Apr 2008, 09:51

Šele sedaj sem pogledal linke, saj na obeh linkih piše, da se prodaja ATV Bashan. Prvi, dražji naj bi bil 250ccm, drugi pa 200ccm. Kje si ti Suzukija videl... še na rezervarju piše na eni strani ''uzuki'', na drugi pa ''suuki''.
P.S. Sosed ima katco (renault 4), na njej pa nalepko ''turbo'' in ''16V''. Ga vprašam, če je to res...?

Lukeatluke
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Lukeatluke » 24 Apr 2008, 20:16

Hmm...Renault 4 je renault 4 :)

Torej...Glede cene se nima noben za pritoževati.Pa se zame kot takega, ki bo iz quada stiskal maximum in ga sigurno naganjal povsod čeprav bo šu po sedežu nazaj v dolino prava izbira?

In še enkrat, motor je v primerjavi z istimi kubiki iz kakšnega drugega anti-kitajčka kakšen?

Rad bi šel kdaj izprobati kakšno stvar, a je škoda iti preden okvirnih mnenj ne slišim.

Lep je :P

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 24 Apr 2008, 20:44

Lukeatluke napisal/-a:
Rad bi šel kdaj izprobati kakšno stvar
Lep je :P
Kaj pa če bi se udeležil kakšnega srečanja, piknika itd...ki se bodo kmalu začeli in kjer boš lahko pogledal, probal, videl, primerjal razliko,zvedel kdo kaj prodaja in še in še, ter se nato odločil kaj in kako.

Odgovori