Odgovor
Napisal/-a BIF » 03 Okt 2019, 12:43
Dejansko se v vsem strinjam z Brinovcem....ampak...ker je vedno ta ampak. Kot je omenil Lakl, sem imel možnost poigrat se s temi zadevami. Imel sem 650-ko s klasičnim vzmetenjem in 800 z Fox-ovim nastavljivim vzmetenjem. Oba motorja sta bila ob istem času pri hiši.
Torej....dejstvo je, da je vzmetenje pomemben element v vožnji....Zagotavlja stabilnost, udobje in stik vozila s podlago. DFejstvo pa je tudi, da 99% lastnikov atv-jev pri nas tega ne potrebuje oz. niso pripravljeni vložiti v to čas in študije. Pravilna nastavitev je namreč prava študija. Vzmetenje bi moral nastavljati za vsako podalgo posebaj...asfalt , makedam, teren, hitra vožnja, počasna vožnja itd itd. In za nameček še za vsakih 10kg. teže v plus ali minus. Torej...ni dovolj nastaviti vzmetenje za na cesto, če se babnica zadnjo minuto spomni, da gre zraven...ker si spet na začetku. Ni dovolj nastavit vzmetenje za teren, če se boš do tja peljal 20km po asfaltu. Ni enako nastavit vzmetenje, če boš vozil čez luknje hitreje ali počasneje....skratka....za vsak pesji kurac je potrebno vzmetenje ponastavljat. Pogoj za to pa je, da presediš ure in ure ob navodilih in dneve in dneve ob dejanskih nastavitvah in jih testiraš. In ko vse misliš, da veš...pride zima...manj voziš, drugačni pogoji in do pomladi si na začetku.
Govorim seveda o tem, da nastavljivo vzmetenje dejansko izkoriščaš za to za kar je bilo na atv postavljeno. Po nekaj tedenskem jebanju, sem potem to vzmetenje vrnil na tovarniške nastavitve in raje prilagodil način vožnje tem nastavitvam. Izhajajoč iz teh izkušenj, jaz osebno ne bi bil pripravljen strest TOLIKO dodatnega denarja za nastavljivo vzmetenje. Osnovno tovarniško je na Can-am zelo solidno....boljša investicija (spet po moje) je recimo, če veliko voziš po terenu, vsake 3 ali 4 leta zamenjat samo fedre...niso drage...je pa občutek spet res drugačen....vsaj za nekaj časa.
Tudi na enoslednem motorju sem tovarniške fedre zamenjal za progresivne...občutna razlika...ne bi pa za moj način vožnje nikoli kupil nastavljivih amortizerjev...ker jih pač ne potrebujem....in jaz sem davno nehal trošit denar za stvari, ki jih ne potrebujem samo zato, da jih pač imam.
Energijo je po moje bolje vložit v trening in piljenje tehnike vožnje z obstoječim vzmetenjem.
Vsak pa pač po svoje.