Outlander - menjava stevca analog>digital

Odgovori
Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Outlander - menjava stevca analog>digital

Odgovor Napisal/-a freshslo » 08 Jul 2013, 18:50

Ker sem prejel na podlagi oglasa za rabljen stevec ogromno klicev glede menjave in kako jim po menjavi nic ne deluje, niti outlander noce vec zalavfati, bom na kratko obrazlozil potek, ker se mi res ne da vsakemu posebej razlagati.

Najprej konektor v starem in novem(digitalnem) stevcu je enak!!! Ni pa isti, torej vezava ne ustreza. Oba imata zasedenih 8 pinov, vendar so v konektorju drugace razporejeni. Potem pa je v novem moznost prikaza smernikov, kar je potrebno potegniti iz releja smernikov se 9 zico, ki se jo pozicionira na 8 mesto v konektorji. Kabel ceveljcke za na kabel stisniti dobite na uradnem servisu, vendar en kabel ceveljcek pride okrog 11eur :shock: Sicer jih imam tudi jaz se nekaj na zalogi 8-[

Vezava konektorja se vrsi po BRP nadgradnji tehnicnih navodil 2008:
Slika

Za lazje razumevanje se moja primerjava med starim in novim razporedom:
Slika

Konektor, ki pride na stevec ima dva zatica in potem gre na pol. S sprednje strani konektorja je potrebno odstraniti plasticno zaporo in potem gredo kabli popolnoma prosto iz konektorja in je tudi razvrscanje po zgornji shemi sila enostavno.

Ko so v konektorji pini pravilno razporejeni se lahko priklopi novi(digitalni) stevec in ob kontaktu se morajo prizgati vse kontrolne lucke, to pomeni, da je vezava pravilno. Vendar pa ob poskusu vziga motorja, le ta ne bo delal popolnoma nic drugega kot le verglal. Bravo BRP DESS SYSTEM :D

To pa je zaradi tega, ker ecu modul ne razpozna stevca, torej je treba ecuju povedati oz. vpisati novo serijsko stevilko stevca. Ta procedura je mozna le z BRP diagnosticnim testerjem. Poleg tega se z testerjem tudi nastavlja ali je stevec za eu ali usa trg. Torej, ce ste stevec kupili cez luzo bodo na njem milje in utripalka za smernike se ne bo prizgala, ko pa se ga z testerjem spremeni v EU pa so na njem km/h in utripalka deluje :mrgreen:

Na ebayu sem opazil, da nekateri prodajajo komplete, ki vsebujejo stevec, ecu enoto in dva kljuca. Ob nakupu tega kompleta ni potrebno programiranje s testerjem, vendar pa je komplet svinjsko drag.

Ce se bo kdo lotil tega v lastni reziji bo na koncu vsekakor potreboval priklop na tester, koliko servis racuna za to proceduro ne vem. Sam nisem potreboval servisa, ker imam tester doma.

Ce bo kdo med menjavo zasel v tezave, dobi dodatne informacije na ZS ali tukaj.

-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Ruše

Re: Outlander - menjava stevca analog>digital

Odgovor Napisal/-a jay886 » 08 Jul 2013, 20:49

fresh, čelado dol =D>

2011 Shineray 300 xy hitro prodan..
2012 Can Am outy 800r max..... bo kr nekaj časa ostal...

Slika

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 08 Jul 2013, 20:58

No, zdaj vem, kam preusmeriti "kanarčke". :mrgreen: :mrgreen:

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 10 Jul 2013, 23:40

jaka napisal/-a:No, zdaj vem, kam preusmeriti "kanarčke". :mrgreen: :mrgreen:
Naj kar ostanejo pri tebi v delavnici. To je meni hobi, nocem, da postane posel :)

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
delorto1
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a delorto1 » 01 Maj 2014, 11:04

Pri BR oudlander 400 4x4 2010 L. ne deluje števec hitrosti. Štirikolesnik normalno deluje v armaturki čisto tema. Freshslo (sem dolžen :drinkers: :drinkers: :drinkers: hvala ti)je zadevo priklopil na tester in je pokazalo ,da ni povezave med računalnikom in prikazovalnikom hitrosti. In sicer na pinih B1 IN C1 ni povezave . Smo premerili žice in se povezava izgubi že med računalnikom in števcem. Tako ,da morda le ni odpovedal prikazovalnik hitrosti ampak nekaj vmes. Preden se lotimo naslednjo runde popravila,bi se malo pripravili in skušam zbrati vaše izkušnje nasvete. Prosil bi še za elektrino shemo ,da vidimo ,kaj je še obešeno me števcem in računalnikom, da lahko odpove.
Se je morda kdo ukvarjal z podobno težavo?Kje bi lahko dobil električno shemo,in service manual. :D Upam, da ni to osamljen primer pri BR.

Slika

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 01 Maj 2014, 20:15

Na forumu imas objavljene vse service manuale, ki vsebujejo tudi sheme.

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
delorto1
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a delorto1 » 06 Maj 2014, 08:38

freshslo napisal/-a:Na forumu imas objavljene vse service manuale, ki vsebujejo tudi sheme.
Hvala za pomoč Freshslo to, kar si mi poslal na ZS bi po moje moralo zadovoljiti tistega ki zna to brati :D .Žal sam nisem preveč doma na elektriki, čakam Majstra ,da bo imel čas in morda odkril napako. Izgleda pa,da je okvara unikatna, ker nihče nič ne komentira ali imel podobne izkušnje.

krigl
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Kamnik

Odgovor Napisal/-a krigl » 06 Maj 2014, 09:17

Nič... Plastike dol, pa v lov za kabli... načeloma veš kateri so problematični. Shemo imaš pa za vsak slučaj.

Pa srečno pri izolaciji kabelskih setov #-o

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 06 Maj 2014, 10:50

krigl napisal/-a:Nič... Plastike dol, pa v lov za kabli... načeloma veš kateri so problematični. Shemo imaš pa za vsak slučaj.

Pa srečno pri izolaciji kabelskih setov #-o
@krigl: Ni tako enostavno kot mislis...Na zalost ni kitajcek, kateri ima le kup kablov in je vsak kabel za neko stvar... BRP ima vso komunikacijo med DIM (driver information module), CEM (central electronic module) in ECU (engine control module) preko CAN-BUS in K-Line protokola ;)

@delorto: Na povezavi, ki sem ti jo poslal v ZS imas kompletno servisno dokumentacijo, ki jo bo razumel vsak novodobni avtoelektricar. V kolikor ne boste nasli resitve ti se vedno ostane SS servis, RBATV ali pa se zmeniva kaksen vikend in ti lociram napako, le cas me trenutno mal j....

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

krigl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a krigl » 06 Maj 2014, 11:08

delorto1 napisal/-a:... In sicer na pinih B1 IN C1 ni povezave . Smo premerili žice in se povezava izgubi že med računalnikom in števcem. Tako ,da morda le ni odpovedal prikazovalnik hitrosti ampak nekaj vmes. ...
Na podlagi omenjenega je še vedno na kablu problem, če se ne motim? Saj je napisal da ni povezave?
Zato tudi moj butasti predlog...

Kaj ti pomaga CAN-BUS itd če pa stika nima, glede na opisano... Ko enkrat multimeter prikaže verdi žico, potem pa je protokol za pogledat, kaj ne štima.

Najbolj je zanimivo, če prihaja do kakšnih motenj :-# čeprav je protokol kar zanesljiv, glede na to da spada tudi pod avto industrijo in že kar lepi čas deluje oz. je preizkušen.

Boste že zrihtal, sploh ne dvomim.

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 06 Maj 2014, 11:35

krigl napisal/-a:
delorto1 napisal/-a:... In sicer na pinih B1 IN C1 ni povezave . Smo premerili žice in se povezava izgubi že med računalnikom in števcem. Tako ,da morda le ni odpovedal prikazovalnik hitrosti ampak nekaj vmes. ...
Na podlagi omenjenega je še vedno na kablu problem, če se ne motim? Saj je napisal da ni povezave?
Zato tudi moj butasti predlog...

Kaj ti pomaga CAN-BUS itd če pa stika nima, glede na opisano... Ko enkrat multimeter prikaže verdi žico, potem pa je protokol za pogledat, kaj ne štima.

Najbolj je zanimivo, če prihaja do kakšnih motenj :-# čeprav je protokol kar zanesljiv, glede na to da spada tudi pod avto industrijo in že kar lepi čas deluje oz. je preizkušen.

Boste že zrihtal, sploh ne dvomim.
Nisem mislil, da je tvoj predlog butast... V mislih sem imel, da lahko napaka tici tudi v enem od modulov, konektorju ali canbusu.

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

krigl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a krigl » 06 Maj 2014, 12:21

Mogoče sem se malo napačno izrazil...

Jaz bi se na prvem mestu kablov in konektorjev lotil s pregledom in meritvijo... Potem pa ostale stvari. Pa po možnosti še kakšnega delujočega donatorja za test priključil, da izključiš možnost modulov.

Uporabniški avatar
delorto1
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a delorto1 » 08 Maj 2014, 17:08

@delorto: Na povezavi, ki sem ti jo poslal v ZS imas kompletno servisno dokumentacijo, ki jo bo razumel vsak novodobni avtoelektricar. V kolikor ne boste nasli resitve ti se vedno ostane SS servis, RBATV ali pa se zmeniva kaksen vikend in ti lociram napako, le cas me trenutno mal j....[/quote]
Ja sem videl, da je komplet hvala .Za soboto sem zmenjen z kolegom ,da si vzame kako urico časa,če se mu bo dalo zajebavati, ne dvomim ,da bo našel, drugače pa te bom prosil za kak deževni vikend .Sem pa našel te dve žice na pinu števca in armature in pomeril in kod ugotovil tester tema. Ostalo pa prepustim mojstrom.

Uporabniški avatar
delorto1
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a delorto1 » 10 Maj 2014, 14:11

Hura prikazovalnik hitrosti deluje. Popravljeno. \:D/

Uporabniški avatar
infinity
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Celje-okolica

Odgovor Napisal/-a infinity » 06 Sep 2015, 17:23

Kje je pa bila napaka ?? Mene tudi jezi prikazovalnik hitrosti..

Uporabniški avatar
delorto1
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a delorto1 » 13 Sep 2015, 19:41

infinity napisal/-a:Kje je pa bila napaka ?? Mene tudi jezi prikazovalnik hitrosti..
V samem števcu je bil slabi stik kolega premeril polotal in deluje. Prej pa je Grega priklopil na tester in lociral napako.

Odgovori