BIF – absolutno se v kratkem dobimo na drinku, da malo počvekamo o tem HTW, ki se je po vsej verjetnosti letos odvil zadnje leto. Vsaj po besedah organizatorja. Pa ne zaradi tragične nesreče, ki se je zgodila, ampak zaradi izgube glavnega sponzorja. Po besedah organizatorja, ki ne premore niti kančka pietete, morale ali sočutja. Tekma je bila prekinjena po odločitvi (skoraj) vseh tekmovalcev, če bi bilo po želji organizatorja bi se dirka nadaljevala kot da se ni nič zgodilo. Sploh pa ne premore absolutno popolnoma nič razsodnosti glede varnosti….. Zakaj so odseki, ki so bili še lansko leto namenjeni samo v extrem klasi, letos naenkrat primerni tudi za crossover ve samo on. In to odseki, ki jih niti vsi extrem vozniki lani niso bili v stanju popolnoma prevozit.
Konkretno pa samo še glede tega prekletega hriba…Killer Hilla, ki je bil eden izmed takih odsekov, ki je še lani bil za nekatere extrem voznike prevelik zalogaj. Letos je bil vključen v crossover kategorijo. In letos je na žalost potrdil zakaj ima tako ime. Lani smo ta hrib enostavno obvozili, organizator je poskrbel za dovolj ljudi, ki so usmerjale tekmovalce mimo tega spusta. Letos ni bilo na tej točki nikogar od organizatorjev, niti da bi komurkoli kaj pomagali, niti da bi bili takoj na licu mesta v primeru nesreče. Tekmovalci, ki so pač imeli to srečo, da so jih na tej točki pričakali mehaniki ali kdorkoli drug iz njihove ekipe, so se lahko z njihovo pomočjo relativno varno spustili po hribu. Tisti, ki smo bili sami, pa smo bili prepuščeni sami sebi ali pa je pomagal kdo, ki je bil slučajno tam iz kakšne druge ekipe. S kolegom sva imela srečo, da je bil na tem nekdo iz slovaške ekipe, ki je čakal na svojega tekmovalca. Jaz sem se spustil sam in z res veliko sreče odvozil spust, kolegu pa je pomagal Slovak s tem da se mu je za protiutež obesil na zadnji del motorja. Posnetki niti približno ne razkrijejo kako strm je ta spust, vmes sta dve prelomnici na katerih je ključno kako se boš odzval na reakcijo motorne zavore. Da bi pritisnil na zavoro niti pomislit ne smeš, ko ti sam motor začne preveč zavirat moraš v tisti strmini samo dodati gas…z občutkom. Berti se sprašuje, zakaj se angleška tekmovalca Katie in njen fant nista spustila s pomočjo… Prepričan sem, da v tistem trenutku ni bilo na vrhu hriba nikogar, ki bi jima pomagal. Slovaški mehanik je čakal svojega tekmovalca, ki pa je vozil par minut pred angležema. Da bi se pa peš v tako kratkem času vrnil na vrh hriba, pa je preprosto nemogoče.
Zakaj si pa angleža nista medsebojno pomagala pa je tud popolnoma razumljivo – po nekajurni vožnji si pošteno izčrpan in je skoraj nemogoče, da bi najprej svojemu kolegu pomagal po hribu navzdol , se peš vrnil na skrajno strm in dolg hrib in se nato še sam odpeljal navzdol. Pa, da ne bi kdo pomislil, da je to bila pač ena punca, ki je precenila svoje sposobnosti. Katie je bila vrhunska voznica, tekmovalka v angleškem crosscountry prvenstvu, ena najobetavnejših mladih angleških voznic. Kot nalašč, so se nam letos kar precej križale poti med tekmovanjem. Imel sem možnost videt kako je odvozila nekaj izredno zahtevnih odsekov, kako neverjetno hitra je bila na hitrih odsekih. Sem celo mnenja, da je bila v paru z svojim fantom ona tista, ki je bila boljši voznik. S kolegom sva dvakrat ravno njenemu fantu, z njeno pomočjo, pomagala postavit motor na kolesa ko se je prevrnil.
Kako se je zgodila nesreča si lahko predstavljam….zagotovo pa tega ne vem, ker nisem videl. Kdo je kriv za to? Morda, ampak samo morda in še to čist miceno je temu botrovala neizkušenost voznice v takem načinu vožnje, crosscountry dirke so pač precej drugačne. Večino, ogromni del odgovornosti, da je pa ta mlada punca morala umret pa nosi organizator. Ena oseba. Jaz, kolega in vsi tekmovalci smo bili globoko pretreseni nad tem. Čudil pa se ni nihče.
No še glede primerjave strmin na HTW in SE – ni primerjave. Strmine na HTW so ravno tako in še bolj strme. Z razliko, da so na HTW prekleto dolge, da so zelo redke, ki bi šle v ravni črti, večino je potrebno odpeljat v cik caku, kratkih serpetinah, redkokatera ja gladka, vse so prepredene z zlizanimi koreninami, večino se začne brez zaleta, štartaš iz nule direkt v strmino. Predvsem pa ni nikogar ki bi ti pomagal, te pričakal na ključnih delih. Je pa res, da ravno zaradi dolžine in serpetin izgubiš občutek kako strmo je v resnici. Čutiš pa na motorju…ko začne tudi v L izgubljat moč, ko se v serpetinah skoraj ustaviš in upaš, da boš v strmino lahko še speljal. Pa niti slučajno ne podcenjujem strmin v SE. Zelo strme so…ampak pač kratke, gladke, z zaletom….
Glede same katastrofalne organizacije, tega kako se na trasi križaš z vozniki iz drugih kategorij, stojiš po pol ure in več, čakaš da se končno sprosti trasa, da nadaljuješ, ti po hribu navzdol nasproti pripelje SXS, ko sam komaj gor prebijaš…. organizator pa se ob vsem tem samo nasmehne ko se pritožiš in zahtevaš bonus čas, kako organizator iz danes na jutri spremeni pravila tako, da na koncu razglasi za zmagovalca tistega, ki si ga je sam zamislil…. pa ob kakšni pijači BIF.
Aja...še posnetek mojega spusta po Killer Hillu. Ta mehanik,snemalec je potem pomagal mojemu kolegu.... kasneje pa ga zelo verjetno ni bilo več na vrhu...na žalost
https://www.facebook.com/wolvesslovakia ... jY0MzQ1NQ/