Menjava manšete

Tukaj lahko postavite vprašanja o težavah, ki se pojavijo na vaših štirikolesnikih.

Moderator: jaka

hirulupi
Obiskovalec
Reactions:

Menjava manšete

Odgovor Napisal/-a hirulupi » 24 Avg 2009, 20:42

Menjati bi moral manšeto na zadnji polosi pri kolesu na Outiyu. Razkopal sem polos, vendar mi nikakor ni uspelo sneti osovine iz zgloba, da bi jo zamenjal. Ima kdo kaj izkušen s tem, ali jo bo treba nesti v Celje.

LP

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 24 Avg 2009, 22:33

zglob ima zadaj na osi obroček. Dobro obriši in poglej .
pl

hirulupi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a hirulupi » 25 Avg 2009, 07:34

Predvidevam, da bi moral biti zeger ali kaj podobnega. Samo kako ga sneti? Notranjo stran zgloba ni vidna, brez da bi ga snel. Razen če obstaja kakšen trik. Resen problem.

LP

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 25 Avg 2009, 09:08

Če ima obroček na osovini le ta pa je neviden , ker je vse skupaj sestavljeno potem enostavno osovino pritrdi v primež in potem z kladivom , ki ne pušča sledi udari po zglobu. Po mojih izkušnjah udarec sploh ni potrebno , da je močan. Ko sestavljaš postopek ponoviš v obratni smeri.

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Mežica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 25 Avg 2009, 12:45

Nič s kladivom, vse gre narazen kot legokocke. V ležišču zgloba je vzmetni obroček ki ga odstraniš in pol zklob lepo potegneš ven.

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 25 Avg 2009, 13:21

Tako bom rekel pri BF ju in Grizliju 700 je postopek enak torej kladivo za ostale pa ne vem :D

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 25 Avg 2009, 13:26

Pri BF sem jo ravnokar zamenjal brez kladiva. V ležišču je vzmetni obroček, v zglobu pa segerjev obroč. Vsega skupaj nekaj minut dela.

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 25 Avg 2009, 13:55

Zdaj pa ne vem več a sem nor al kaj :? . Pri menjavi prednje manšete nisem videl nobega segerja.

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Re: Menjava manšete

Odgovor Napisal/-a czy » 25 Avg 2009, 14:21

hirulupi napisal/-a:Menjati bi moral manšeto na zadnji polosi

LP

;)

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 25 Avg 2009, 15:46

:oops: Bom drugič bolj pazljivo bral :D

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 25 Avg 2009, 18:10

hirulupi napisal/-a:Predvidevam, da bi moral biti zeger ali kaj podobnega. Samo kako ga sneti?

:welcome:

Slika

hirulupi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a hirulupi » 25 Avg 2009, 20:38

Jaka, polos sem jaz že snel dol iz gištela. Zglob pod št.63 in 64 mi ne uspe razstavit. Če je že kakšen obroč za zglobom, ne vem, kako ga sneti. Na sliki ni viden omenjeni detalj.

hirulupi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a hirulupi » 26 Avg 2009, 20:43

Slika
Takole to izgleda

Slika
pa tako

Slika
in tako

Drugače manšeta zamenjana, zgloba mi pa še vedno ni uspelo razkopat

Uporabniški avatar
Branko
Ižanc
Reactions:
Kraj: IG
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Branko » 26 Avg 2009, 20:49

Tako kot je predlagal Civava, kladivo v roke pa udart, ne bo šlo drugač.
Je večina teh zglobov narejenih na ta način. Akso vpneš v primež, in potem z enim udarcem po robu "šalčke" snameš le to.

WWW.COLN.SI
Kaj nej pa jest napišem? ....
Moped ni. Žival ni.
Ima štiri kolesa in gas na palec - se pravi, da je to to! :twisted:

Uporabniški avatar
Gladiator
Član kluba
Reactions:
Kraj: Podplat
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gladiator » 27 Avg 2009, 08:28

potem z enim udarcem po robu "šalčke
In gledaš kam odletijo "kuglce", glede na to da si lepo spucal. ;)
Je pa tako kakor pravi Branko.

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 26 Maj 2011, 06:35

To se da narediti tudi po "domače" ! Plastenka 1/2 l od Donat-a se na mero prireže natakne na axo namaže z mastjo,univerzalna manšeta se obreže na mero,namoči v vročo vodi in sljupppppppp,pa je gori.
Namerno sem prikazal menjavo manšete na motorju,ker z snemanjem manšete moram zamenjati še o ring na axi in semering. (tako vsaj priporočajo in zaračunajo serviserji)

Upam,da bo komu koristilo!

Prijeten ogled

http://www.youtube.com/watch?v=Ci9X9L2keKw

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 26 Maj 2011, 07:50

lakl napisal/-a: od Donat-a
Potem pa dva dni počakat, :toimonster:

:haha :haha

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 26 Maj 2011, 10:44

Kuglice se nič ne razletijo , dokler je zglob v isti liniji kot aksa. Če se pa zavije špotem pa raje moli , da imaš počiščeno po ponkom :D . Glede semerinkov in o rinkov jih pa sam še nikoli v živlenju nisem zamenjal pa je vedno vse držalo seveda je pa potrebno preveriti v kakšnem stanju so.

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 26 Maj 2011, 12:50

Civava napisal/-a:Kuglice se nič ne razletijo , dokler je zglob v isti liniji kot aksa. Če se pa zavije špotem pa raje moli , da imaš počiščeno po ponkom :D . Glede semerinkov in o rinkov jih pa sam še nikoli v živlenju nisem zamenjal pa je vedno vse držalo seveda je pa potrebno preveriti v kakšnem stanju so.
Jaz tudi ne bi menjal semeriga in varovalke. Pravim pa da mehaniki to obvezno menjujejo,ker tudi zaračunajo! :evil:

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 26 Maj 2011, 13:19

No saj ČE zamenjajo tudi upravičeno zaračunajo! Vprašanje pa je, če je to potrebno! :shock:

Ghoul
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: primorska

Odgovor Napisal/-a Ghoul » 01 Dec 2016, 19:23

Pozdravljeni,
V bližnji prihodnosti (verjetno že jutri), me čaka menjava zadnje manšete. Naletel sem na to ZELO uporabno temo, ogledal sem si tudi nekaj "how to" posnetkov, in si naredil sliko da to nebi smela biti neka velika znanost menjat (če tudi prvič menjujem).

Zelo zanimiva in priročna se mi zdi tudi Laklova metoda. Jo še kdo uporablja? Sklepam pa, da samo čiščenje pa vseeno ni tako temeljito kot če se zadevo sname očisti in potem spet namaže...Sprašujem-mogoče se motim. Uporabil bom isto kot Lakl univerzalno manšeto (rad bi preizkusil kako se obnese, saj je cenovno precej ugodnejša). Za pritrditev pa nameravam uporabiti priložene kovinske trakce (katerim na pogled nekako ne zaupam najbolj) in po možnosti še dodatno vezico kot Lakl.
mogoče še kakšen nasvet?

hvala lp

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 01 Dec 2016, 20:43

Oj!

Univerzalna stvar (manšeta tudi) nikoli ni najboljša izbira, a vsili še hudič muhe žre.

Jaz sem naredil takole: izmeril sem oba fija in dolžino manšete. Z tem podatkom sem šel k trgovcu z manšetami, kjer mi je prodal avtomobilsko manšeto z temi merami (na grizza v nulo pašejo od nekega Talbot Samba).
Škatla je stala celih 6 €. V škatli pa manšeta, objemki in pripadajoča mast. Opisana manšeta je iz gume in ne iz neke pol gume pol plastike, kot so nekatere univerzalne. Upoštevaj tudi, da pri atv-jih manšete bistveno bolj gibljejo gor in dol kot pa pri avtomobilu.

LP!

Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

Ghoul
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Ghoul » 01 Dec 2016, 22:32

Hja, to bi se strinjal ja, sigurno ni najboljša izbira univerzalna, vendar je že doma in bomo videli koliko bo zdržala. Drugače popolnoma isti postopek sem tudi sam naredil, s tem da mi je prodajalec rekel da bo to težka ker bi moral po škatlah meriti katera je prava ker mu kao v katalogu (oz seznamu) ne piše mer. Nato je prišel z 2 unicerzalnimi SKF in še eno...Vzel sem SKF pa bomo videli. Kar se tiče same menjave brez posebnosti? Polos ven, razdret, očistit, namazat, zložit in spet namontirat..

Brinovc hvala! :D

Ghoul
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Ghoul » 03 Dec 2016, 18:13

No manšeto sem včeraj zamenjal. Danes pa šel en krog in opazil da nekaj škripa/cvili/čivka pri obremenitvi zadnjega levega amortizerja (kjer je bila menjana manšeta), kar nekaj časa sem gledal in mislil da je nekaj z amortizerjem narobe, kar mi je bilo pa čudno saj ga nisem nič tikal. Sedaj pa tukaj na forumu berem da v nekih primerih (BRP) naj bi šlo za torzijo. Katera ni bila zalepljena z "lepilom" in tudi zategnjena z moment ključem ne..

Sedaj sem malo zmeden in zato Vas sprašujem. Če pravilno razmišljam moj motor nima torzije temveč A roke? (Kawasaki BF) če sklepam pravilno bi moral tudi vijaka rok (zgornje in spodnje...upam da se pravilno izražam in da razumete o čem mislim) ravno tako zalepiti in stisniti z moment ključem, in s tem naj bi težavo rešil? Če je moje razmišljanje totalno mimo se opravičujem (sem nov v temu :)), in prosim za razjasnitev.

Hvaležen bom za vsak odgovor!
lp

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 03 Dec 2016, 18:24

Razmišljaš narobe. Če boš vijake rok zalepil, boš imel lepega roadsterja za po asfaltu :mrgreen:
Torzija na BRP-ju nima nobene veze z vijaki rok na BF-u.
Reštev "težave" boš moral iskati drugje. Možno sicer je, da škripa v področju vijakov rok, ker so tam notri tudi puše (možno da so kovinske). V vsakem primeru pa boš motorju in sebi naredil veliko uslugo, če boš te vijake rok odstranil, pregledal in premeril puše, vse očistil, namazal in sestavil nazaj. To lahko narediš tudi če ti motor ne škriplje....ampak potem boš že slovenski posebnež in picajzlar...

Odgovori