Težava SMC RAM

Tukaj lahko postavite vprašanja o težavah, ki se pojavijo na vaših štirikolesnikih.

Moderator: jaka

Uporabniški avatar
Mitjag
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Laze v Tuhinju
Kontakt:

Težava SMC RAM

Odgovor Napisal/-a Mitjag » 04 Jan 2011, 10:28

Torej kot pravijo več glav več ve zato najbolje da tukaj opišem težavo.
Gre za težavo, ki sicer ne vpliva na funkcionalnost moje zverince ampak je pa zelo moteča zato je morda kdo na njo že naletel in jo rešil.
Težava je pri zadnjem nosilcu zavor oz zavorne "čeljusti", ki s pritiskom na zadnjo zavoro med vožnjo naprej začne zelo grdo ropotat in vibrirat(tako glasno da preglasi zvok motorja in ga sliši tudi tisti ki se pelje na quadu nekaj 10m za mano.glede na to da imam športni filter veste da motor ni ravno tih). Po dolgem iskanju smo skupaj s mojim serviserjem našli težavo ki je bila v tem nosilcu in sicer je ta vpet med objemko in med aluminijasti del ki drži zadnjo os. Najprej je bilo videti kot da je luft pri tisti objemki ki bi morala zelo lepo sesti v zato namenjen kanalček, kar se je po razdrtju tega dela pokazalo da tudi lepo sede in težava ni tam. Težava je na drugi strani torej tisti rob ob katerega se nosilec z objemko pritisne je zelo nizek in posledično pri bremzanju nosilec skače čez rob zato to povzroči vibriranje in posledično grozen zvok. Težavo sem sicer delno rešil da sem nosilec spredaj fiksiral z kosom lesa vendar to ni rešitev.
Za lažjo predstavo dodajam sliko. Torej zdaj poizkušam najti najboljšo rešitev vendar kljub večkratnem odpravljanju pri servisu se težava vedno spet pojavi že pri vožnji domov.

Slika

Uporabniški avatar
Bohorc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Mirna
Kontakt:

Re: Težava SMC RAM

Odgovor Napisal/-a Bohorc » 04 Jan 2011, 12:49

Mitjag napisal/-a:Torej kot pravijo več glav več ve zato najbolje da tukaj opišem težavo.
Gre za težavo, ki sicer ne vpliva na funkcionalnost moje zverince ampak je pa zelo moteča zato je morda kdo na njo že naletel in jo rešil.
Težava je pri zadnjem nosilcu zavor oz zavorne "čeljusti", ki s pritiskom na zadnjo zavoro med vožnjo naprej začne zelo grdo ropotat in vibrirat(tako glasno da preglasi zvok motorja in ga sliši tudi tisti ki se pelje na quadu nekaj 10m za mano.glede na to da imam športni filter veste da motor ni ravno tih). Po dolgem iskanju smo skupaj s mojim serviserjem našli težavo ki je bila v tem nosilcu in sicer je ta vpet med objemko in med aluminijasti del ki drži zadnjo os. Najprej je bilo videti kot da je luft pri tisti objemki ki bi morala zelo lepo sesti v zato namenjen kanalček, kar se je po razdrtju tega dela pokazalo da tudi lepo sede in težava ni tam. Težava je na drugi strani torej tisti rob ob katerega se nosilec z objemko pritisne je zelo nizek in posledično pri bremzanju nosilec skače čez rob zato to povzroči vibriranje in posledično grozen zvok. Težavo sem sicer delno rešil da sem nosilec spredaj fiksiral z kosom lesa vendar to ni rešitev.
Za lažjo predstavo dodajam sliko. Torej zdaj poizkušam najti najboljšo rešitev vendar kljub večkratnem odpravljanju pri servisu se težava vedno spet pojavi že pri vožnji domov.

Slika
Če prav razumem potem je v bistvu na nosilcu zavor nekoliko prevelika luknja in ta nosilec po pritisku na zavoro"zajaha" tisti aluminijasti del, ki drži zadnjo os. Če je temu tako in če je napaka serijska in ni mogoče dobiti novega nosilca za manjšo loknjo za naleganje na os, bi bila mogoče rešitev v doma narejenem nosilcu pri kakšnem lokalnem mojstru, ki se ukvarja z kovinarstvom, ali pa, če poznaš koga, ki vari aluminij, da ti na aluminijasti del dovari cev z notranjim premerom, ki je isti, kot sedaj zunanji in ti potem ne bi mogel nosilec skakati čez ta del. Če je možno na tisti aluminij vrezati navoj, pa naredi to, gor privij matico do zunanjega roba, kjer nosilec naseda na to os in dodaj kontra matico, vmes lepilo za kovino in zategni.
Če je nosilec kovinski, pa mislim, da bi se dala zadeva rešiti najpreprosteje s tem, da bi na tisto stran, kjer se nosilec pritiska do aluminija navaril cev z takšnim premerom, da bi se tesno nalegala na aluminij, pred tem pa bi moral namestiti nosilec točno tako kot mora biti :!: Mislim in upam, da če bi kaj dodajal na os ali nosilec ne bo nič v napoto za montažo zavorne čeljusti [-o<.
Upam, da sem prav razumel tvojo težavo in da ti je kakšen nasvet prišel prav.
Želim ti malo zapravjenih :eur za ta problem in čimprejšnjo rešitev težave ;).
Poročaj, kako si rešil problem. Lep pozdrav!

Kamor ne prideš peš-
prideš z ATV-jem :twisted:
Arctic Cat Cruiser 700 4x4
Gladiator Quad Riders

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 04 Jan 2011, 13:02

Mitjag napisal/-a: je morda kdo na njo že naletel in jo rešil.
Naletel in rešil, ter jo tudi tebi opisal, pa tvoja glava ni slišala. Ima morda smisel, da ponovim že povedano ??
Pa brez zamere, počakajmo še kakšno glavo, da pove svoje ! :roll:

Slika

Uporabniški avatar
Bohorc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Mirna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bohorc » 04 Jan 2011, 16:29

jaka napisal/-a:
Mitjag napisal/-a: je morda kdo na njo že naletel in jo rešil.
Naletel in rešil, ter jo tudi tebi opisal, pa tvoja glava ni slišala. Ima morda smisel, da ponovim že povedano ??
Pa brez zamere, počakajmo še kakšno glavo, da pove svoje ! :roll:

Slika
Moja glava je prebrala za kaj se gre, vendar kot je Mitjag sam napisal to ni rešitev, in več glav več ve, (mimogrede, če se pošalim, več glav več zelja), sem pač dal nekaj predlogov za trajno rešitev, ker fiksiranje z lesom ne bo dolgotrajna poleg tega pa ni niti estetsko. Ker sem po naravi tak, da se rad šalim pa še tole: siguren sem, da se bo vsak spraševal, če bo videl ta les na motorju, če ne gre nemara na paro :smeeeh: :smeeeh: :smeeeh:
Se pa strinjam, počakajmo še na kašen boljši predlog iz kakšne druge glave :idea:
Pa brez zamere tudi tebi Jaka ;)

Kamor ne prideš peš-
prideš z ATV-jem :twisted:
Arctic Cat Cruiser 700 4x4
Gladiator Quad Riders

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 04 Jan 2011, 16:55

Daleč od tega, da bi zameril, govorim, pišem in argumentiram samo iz svojih izkušenj z omenjeno težavo. Točno vem, zakaj in kje je problem.
Fiksiranje in neko ekperimentiranje z lesom, pa se mi zdi zelo neodgovorno dejanje.
Se pa strinjam, počakajmo še na druge glave in mnenja, čeprav sem sam trdno prepričan v svoj prav. Se z pesti in zavornimi elementi ukvarjam že kar nekaj časa, tako, da me bo težko brez nasprotnih argumentov prepričati v nasprotno. Sem pa prepričan, da bo marsikdo videl rešitev tukaj. Jih nisem nikoli skrival, če je bil kdo pripravljen to sprejeti jih je, kdor ne, pač ne. Avtor prispevka jih pač ni. In tukaj ni kaj zameriti.

Slika

Slika

Uporabniški avatar
Branko
Ižanc
Reactions:
Kraj: IG
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Branko » 04 Jan 2011, 17:13

Sej možne rešitve so že napisane, sam sprejet je treba kako. :)
Jaka - če prav vidim, predlagaš dodaten zeger obroček?

To, ali pa izdelava novega bolj natančnega nosilca - čeprav bo verjetno tudi ta sčasom začel skakti čez rob - in se spet vrnemo k Jakatu.

WWW.COLN.SI
Kaj nej pa jest napišem? ....
Moped ni. Žival ni.
Ima štiri kolesa in gas na palec - se pravi, da je to to! :twisted:

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 04 Jan 2011, 17:45

V dodaten utor se namesti "O" ring, s tem se prepreči "ropot". Nosilna plošča, kamor je vpeta zavorna čeljust, pa mora imeti zračnost, kajti pri zaviranju se zavorni disk segreva, posledično širi, minimalno aksialno deformira in če te zračnosti ne bi bilo, bi zavore zablokirale, zavorna čeljust počila itd...
Evo, zdaj pa veselo na delo in konec "parlamentiranja". :popcorn

sendro
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Zg.posočje

Odgovor Napisal/-a sendro » 04 Jan 2011, 20:54

sm imel jest pri MXU-ju podoben problemček in sem zamenjal originalni "O"ring(ki je bil že malo prepeštan) lih z malo debelejšim in vse tiho je bilo....

Uporabniški avatar
Mitjag
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitjag » 05 Jan 2011, 11:15

sendro napisal/-a:sm imel jest pri MXU-ju podoben problemček in sem zamenjal originalni "O"ring(ki je bil že malo prepeštan) lih z malo debelejšim in vse tiho je bilo....
To ne bi rešilo težave saj originalen ring paše kot ulit v utorček problem je na drugi strani.

sorry jaka sem spregledal očitno tist post kjer si mi to že razložil ali preslišal očitno če si mi v živo povedal. Žal nismo vsi enako talentirani za vse tehnične stvari. Verjetno tudi nekomu ne bi bilo všeč če bi ga jaz tako obravnaval ko bi prišel nekdo k meni z nekim računalniškim problemom pa ne bi bil iz "foha". Verjetno kljub večkratni ponovitvi v računalniškem žargonu tistemu ne bi nič pomagal.
Sem nekako razbral kaj bi bilo potrebno narediti iz slike sedaj potrebujem le še izvajalca te rešitve saj kot sem rekel nisem ravno iz "foha" poleg tega je ramček še v garanciji in šraufanje in brušenje nekega dela na lastno pest verjetno oz domnevam uniči garancijo. Zato se tega ne bi rad sam lotil saj bom potem kasneje ko bo se zaradi tega pojavil kak drug problem slišal: kaj pa se ubadaš z zadevami na lastno pest in poslovi se od garancije.
Kdaj ga pripeljem oz kateri vikend :) ?

P.S. zračnost je kljub temu bila: naprej in nazaj le v stran sem jo nekako preprečil z lesom. Bremzam pa od takrat ko je ta problem le na prednje zavore saj nočem strašit z dodatnim ropotom po okolici :))
P.S.2 mogoče tudi ciljaš na neodgovornost da gre tak nepopravljen motor od uradnega serviserja? Kot sem rekel se sam nisem loteval popravila in nazadnje sem takoj nečesa obdolžen pa čeprav sikam s tem problemom vsenaokoli dokler nisem pač dal tukaj kjer sem domneval da se bo slej kot prej našel nekdo, ki zna to rešiti.

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 05 Jan 2011, 18:17

Mitjag napisal/-a:To ne bi rešilo težave saj originalen ring paše kot ulit v utorček problem je na drugi strani.
OK, vdam se. Iskreno se opravičujem za vsiljeni opis pri opisovanju popolnoma istih zadev. Evo začnimo znova z čakanjem na druge glave. Moja je odpovedala (kot že nič kolikokrat :oops: )

slepec
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a slepec » 05 Jan 2011, 18:53

Mitjag napisal/-a:

P.S. zračnost je kljub temu bila: naprej in nazaj le v stran sem jo nekako preprečil z lesom. Bremzam pa od takrat ko je ta problem le na prednje zavore saj nočem strašit z dodatnim ropotom po okolici :))
mene pa zanima kako bremzaš samo na prednje zavore
zavora na ročki je ročna, ali bremza na zadnje zavore
zavora na nogi pa je deljana spredaj +zadaj
ali se motim

Uporabniški avatar
satan
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: smer belgija pa levo
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a satan » 06 Jan 2011, 17:47

slepec napisal/-a:
Mitjag napisal/-a:

mene pa zanima kako bremzaš samo na prednje zavore
zavora na ročki je ročna, ali bremza na zadnje zavore
zavora na nogi pa je deljana spredaj +zadaj
ali se motim
zavora na roko bremza na prednje kolesa,zavora na nogo pa prednje cca.60%ina zadnje 40%. ;) moj ram ima tudi zracnost na nosilcu naprej in nazaj(se vidi ko se cela celjust premakne)da pa bi se premikal levo desno(ce gledas z zadnje strani )pa se je mir :juhu: ne vem kaj naj svetujem ,ker se nisem sraufal tega ,tak da niti ne vem prav kako od znotraj zgleda(razen po slikah) :?

smc ram 520 tuning :supz: :supz: :supz:
smc stinger 300 :popcorn

Uporabniški avatar
Mitjag
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitjag » 09 Jan 2011, 14:02

jaka imaš ZS.

Uporabniški avatar
nasuD
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a nasuD » 20 Feb 2011, 17:34

Da ne odpiram nove teme bom kar tukaj postavil vprašanje za vse lastnike RAM 520.

Kaj je ta črna zadeva pri motorju in čemu služi?

LP

Brezpredmetno vprašanje že vse jasno!!!
Zadnjič spremenil nasuD, dne 11 Apr 2012, 19:27, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Drago
Član kluba
Reactions:
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a Drago » 20 Feb 2011, 17:56

Rezervoar olja. Poguglaj za suhi karter.

Slika

Uporabniški avatar
Mitjag
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitjag » 14 Apr 2011, 11:04

No tole je rešeno.... končnooooooooo :)
Malo na drugačen način kot je jaka predlagal (brez nekega posega v "aluminij" :) le dodan pol milimetrski jekleni obroček.

Hvala vsem za pomoč.

Uporabniški avatar
Korejc
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Korejc » 20 Mar 2012, 18:19

Bom kar v to temo napisal. Pri mojem se je pri cca. 150km začel pojavljati podoben prizvok, ampak z to razliko, da pri meni poneha ko pritisnem zavoro, prihaja pa definitivno iz zadnje zavore.

Sliši se natanko tako kot na tem videu, ki sem ga našel na nemškem SMC forumu;

http://www.youtube.com/watch?v=ucw72PeG ... r_embedded

Najbolj očitno se sliši od 10s dalje. Prijatelj je sicer imel na enakem "mopedu" popolnoma enak problem, ki pa mu je čez čas izginil kar sam od sebe. Nemci pravijo, da je problem v tem "vijaku", ki bi se naj zrahljal in, da ga je potrebno zamenjati, čeprav dvomim, da je to to, ker ima kolegov popolnoma enako "lufta".

Slika

Uporabniški avatar
nasuD
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a nasuD » 20 Mar 2012, 19:34

Znana zadeva mislim da kar večine uporabnikov RAM-ov. Zvok ki ga omenjaš je posledica vibriranja čeljusti zadnje zavore, jaz sem omenjeno težavo rešil enostavno tako da sem med zadnje vilice in zavorno čeljust vstavil gumo (tam kot tebi kaže puščica) in neprijetnih zvokov ni več. :D

LP

ps: če te zanima moja rešitev lahko prilepim kakšno sliko vendar boš moral počakati do vikenda :whistle:

Uporabniški avatar
Korejc
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Korejc » 20 Mar 2012, 19:41

Bi se priporočal za sliko ja. Pa ima zadnja čeljust potem še vedno zračnost? Ker si res ne želim, da bi mi zavore pri 130 km/h zablokirale. Nevem pa če je to isti problem o katerem sta govorila avtor teme in Jaka, ker meni namreč pri zaviranju ta zvok izgine, za razliko od avtorja teme, kateremu se je ravno pri zaviranju pojavil. :idea:

Hvala. :)

Uporabniški avatar
nasuD
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a nasuD » 20 Mar 2012, 20:05

Evo sem našel slike na telefonu

Slika

Slika

Slika

LP

Uporabniški avatar
nasuD
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a nasuD » 20 Mar 2012, 21:07

Zračnosti po tem posegu pri meni ni oz. je tolikšna (minimalna) da se še vedno lahko zavorna čeljust prilagaja disku. Zvok se je tudi pri meni pojavljal pri normalni vožnji ob zaviranju pa je izginil, potem ko sem vstavil omenjeno gumo pa ni več zvokov ne med vožnjo ne med zaviranjem.
S samim zaviranjem pa nisem imel nikoli nobenih težav. :lol:

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 20 Mar 2012, 21:21

=D> odlična rešitev.

Uporabniški avatar
Korejc
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Korejc » 20 Mar 2012, 21:27

Jaka, kaj meniš ti? Je vzrok moje težave enak kot od uporabnika @Mitjag?

Hvala obema. LP!

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 20 Mar 2012, 21:32

Je. Vendar mi je rešitev uporabnika nasuD zelo všeč. Manj je dela in očitno, da dobro deluje. Jaz pa tako kompliciral z struženjem itd..itd.. ](*,)

Uporabniški avatar
satan
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: smer belgija pa levo
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a satan » 21 Mar 2012, 08:45

nasuD napisal/-a:Evo sem našel slike na telefonu

Slika

Slika

Slika