Aditivi za motor-izkušnje in mnenja

Tukaj lahko postavite vprašanja o težavah, ki se pojavijo na vaših štirikolesnikih.

Moderator: jaka

Odgovori
Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Aditivi za motor-izkušnje in mnenja

Odgovor Napisal/-a BIF » 26 Avg 2011, 14:52

Torej zadeva je sledeča. V naprej...lastniki Japoncev, zmrznjenih mačk in podobni....z BRP-jem je vse v najlepšem redu. Rotax poje kot sam hudič!
Zdaj pa k temi! Na Nissanu imam prevoženih nekaj čez 100K km in po nagovoru nekega kolega, ki je mimogrede še dober mehanik sem vlil v rezervoar za gorivo Cyclo Max 44 diesel (ni reklama)! Sicer sam nisem videl neke potrebe po tem dodatku, ki ima funkcijo čiščenja vodov, šob, ventilov, bata...skratka tistega dela črevesja o katerem nisem ravno expert, vendar sem menil, da verjetno ne škodi. Rezultat je bil več kot očiten....motor teče bistveno bolj uglajeno in nekako imam občutek, da se je tudi poraba zmanjšala (nisem meril zato je možno, da je ocena subjektivna). vsekakor pa vse skupaj teče....kako naj povem...dosti bolj "gladko"!
No in ker tak dodatek obstaja tudi za bencinske motorje se poigravam z mislijo, da bi ga preizkusil na hišnem ljubljenčku BRP. Po 17.000 km verjetno je že kakšna "garež" na ventilih ali batu...kakšno čiščenje vodov goriva ipd., pa tudi ni odveč.
Dodatek, ki sem ga uporabil ni klasični aditiv za diesel-e (za pozimi), temveč je namenjen za (prepisujem iz deklaracije) zmanjšuje emisije, odlično čistilo pri tune-up, očisti injektorje, uplinjače in ventile, odstranjuje vodo in zmanjša kajenje!
Je pa diesel sintetično čistilo za celotni gorivni sistem!
In sedaj me zanima ali je kdo že takšno zadevo uporabil, preizkusil na atv/quadu...učinek, mnenje.....najbolj pa bi apeliral na Jakatovo mnenje in mnenje še koga, ki mu globine motornih otrobov niso tuje. Je to uporabno, predvsem ali lahko škodi...se lahko uporabi pri EFI-ju in "klasiki...skratka vse kar bi utegnilo biti koristno.
Osebno bi ga uporabil le za čiščenje "mašinskih otrobov" od naslag, ki verjetno sčasoma nastanejo tudi v naših motorjih! :(
To bi bilo to:
http://www.cyclo.com/system/images/Techdata/C44TDS.pdf

Uporabniški avatar
tdk
Obiskovalec
Reactions:

Re: Aditivi za motor-izkušnje in mnenja

Odgovor Napisal/-a tdk » 26 Avg 2011, 18:26

No morda nekaj mojih izkušenj glede aditivov.

Na apaču zadeve še nisem sprobal;in jo glede na izkušnje z avtom verjetno tudi ne bom.
T.i. aditivi ki bi naj na vseh področjih izboljšali delovanje diesel motorjev se vsaj pri meni niso obnesli.
Pred 3 leti sem vozil BMW 320d;ob nakupu sem takoj po nasvetu na forumih k nafti dolival aditiv;3 mesece po nakupu mi je na dopustu v Neumu zabilo loputo sesalnega kolektorja v mašino...ok;garancija...loputa pa kot bi jo imel vloženo v asfaltni smoli.Nisem mehanik,ne strojnik...apmak če čisti in deluje bi naj delovalo tudi na to...ali?jaz se jih izogibam,in se jih verjetno bom.

lp tdk

p.s.Aha,ob dodajanju aditiva nisem opazil prav nobene razlike v vožnji,porabi...skratka nič.Mnenja pa so deljena;na renoju mi serviserji pravijo brez vseh dodatkov...malo off ampak vseeno.

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 26 Avg 2011, 18:57

Aditivov v rotaxu ne uporabljam. Sem in tja mu privoščim 100 oktanca, ki zgoreva pri višji temparaturi, le ta pa "požge" saje in ostalo nesnago. Na splošno pa ne zaupam v razne dodatke, še najbolj zaupam tistim navodilom, ki jih izda proizvajalec za določen tip agregata, kajti agregat so razvijale cele ekipe strokovnjakov in le ti ponavadi dokaj točno napišejo in predpišejo uporabo točno specificiranih olj, bencina, dodatkov itd...O aditivih v rotaxu še nisem zasledil kakšnih priporočil (razen proizvajalcev aditivov).

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 26 Avg 2011, 19:06

Kolega je na bencinskem BMW po 100k km dal prečistiti mašino z nekim nadomestkom za bencin. Z tisto rečjo je motor deloval cca 20 min. do pol ure. Rezultat je bil kar dober. Mašinca je lepše predla in dala več od sebe. Menda odstrani saje in podobno navlako iz batov in ventilov. Samo, če (laično razmišljam) pogrize zadeva v pol ure saje iz batov in ventilov, je precej agresivna. Močno dvomim, če pusti kovino čisto pri miru.
V atv vsaj do sedaj nisem ničesar dodajal župci. So pa parkrat petrolovci. Se mi je grizz parkrat ustavil zaradi vode v gorivu.

Imam pa nedavne slabe iskušnje z slabim gorivom nekje na balkanu. Natočil 98 oct. pri (v slo) renomirani pumpi. Motor je izgubil precej navora v nižjih vrtljajih. Ker sem ga moral bolj tiščat, je posledično tudi več pil.
Ko je motor spil tisto gnojnico, sem mu priskrbel 100 oct. Opaaa, mašinca se je spremenila v zver in zopet pela oz. vlekla tudi v nizkih obratih da je veselje.
Aja, teram bencinskega turbača z 5imi ventili na valj.

Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 26 Avg 2011, 19:25

Super...vse jasno! Nič aditivov v atv! :D
Jaz sicer vedno kurim 100 oktanca...upam, da ni s tem kaj narobe? :shock:
Kurim pa ga izključno zaradi manjše vsebnosti "svinjarije" oz boljšega izgorevanja!

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 26 Avg 2011, 19:50

Z aditivi za boljše izgorevanje in bla,bla nimam izkušenj. Poznam pa teflonski aditiv katerega smo nalili v službeni kombi (Pigagio Porter) zaradi tega ker je na 1000 km spil tudi liter olja. Olja več ni pil in tudi letel je še 50.000 km potem pa je motor razpadel. Obnavljali smo pa na vsakih 15.000 km ta aditiv,ob menjavi olja!
V tem primeru se je sigurno obnesel,kar se pa tiče 4ciklov pa bom kar verjel mehanikom z izkušnjami in veliko prevoženimi kilometri! \:D/

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 26 Avg 2011, 22:45

Teflonski aditiv nalijem v vsako prevozno sredstvo in tudi raptor ter kingquad sta ga bila delezna, ker imam z njim zelo pozitivne izkusnje. Dodatkov v gorivo pa nisem nikoli dajal, bom pa po nasvetu BRPja oz. Bifa sprobal to sredstvo na sluzbenem volvu v70 d5.

-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 27 Avg 2011, 06:23

Če prav razumem je teflonski aditiv nekaj drugega kar sem jaz opisal zgoraj. Glede na sestavo (teflon) predvidevam da le ta naredi nek "film" med deli, ki so obremenjeni in s tem zmanjša trenje, segrevanje.....no zdaj pa sem spet na začetku. Po čemer sem jaz povpraševal je bilo za čiščenje "otrobov"....kar je verjetno res agresivno...čeprav po drugi strani razmišljam, da si renomirani proizvajalci skoraj ne bi privoščili "kiksa" na ta način, da bi mašine po uporabi le teh kar "skupaj-letele"!
Toda glede na to, da kurim 100 oktanca po tem aditivu ne bom posegel. Ta teflonski.....hm spet študije :shock:

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 27 Avg 2011, 07:02

Točno tako! Če se prav spomnim smo ta aditiv nalili v olje in potem zagnali motor,da se je aditiv oprijel sten in potem dolili olje,ker ga je malo zmanjkalo. Zadeva deluje izključno za vzdrževanje,ohranjanje in lažje delovanje motorja. Čistilni aditivi so pa nekaj drugega in naj bi delovali celo v korist mehanikov- povečajo njihov promet! :whistle:
Naš motor v kombiju je že bil v "ku..." a smo ga še 50k km obdržali pri življenju. Zato nam je bilo vseeno!
Če se prav spomnim teh 10 let nazaj se je zadevi reklo QMI in se je prodajala tudi po TV reklamah.

Uporabniški avatar
Gladiator
Član kluba
Reactions:
Kraj: Podplat
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gladiator » 27 Avg 2011, 08:43

Men gre na red bull se mi zdi, da gre včasih tudi po zadnjih kolesih :D ;)
Tako kakor pravi Laki se spomnim, ko so to prodajal po TV in takrat sem imel še yugota. Vsi smo mislili kako je to oh in in ampak Yugec je kmalu moral na (upam , da ni bil vzrok dodatek) generalko. Tako kakor pravi večina tankaj tisto, kar piše v navodilih in se vozi dokler ni za na servis oz servisne intervale.
Bif tebi predlagam, da kupiš japonca mu ni treba nič dodajat aditivov. :twisted: ;)

GLADIATOR QUAD RIDERS

Uporabniški avatar
Drago
Član kluba
Reactions:
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a Drago » 27 Avg 2011, 09:49

lakl napisal/-a:Točno tako! Če se prav spomnim smo ta aditiv nalili v olje in potem zagnali motor,da se je aditiv oprijel sten in potem dolili olje,ker ga je malo zmanjkalo.

Najprej je potrebno odliti nekaj olja in ga nadomestiti z aditivom, ki se oprime samo kovinskih površin, katere se tarejo med sabo. Ker zapolni manjše reže po motorju naj bi se s tem povečala kompresija, povečala moč in zmanjšala poraba goriva. Dodatek ostane v teh režah, zato se zniža nivo olja in ga je treba po obdelavi doliti. Na svojih vozilih tovrstne aditive uporabljam že dvajset let, bolj zaradi boljšega občutka. Nalil sem ga tudi v Dinlija. Po enourni vožnji sem moral doliti točno toliko olja, kot sem prej aditiva. Zdi se mi, da se zdaj bolj "kulturno" obnaša. Obstajajo tudi teflonski dodatki za menjalnike in diferenciale, ki sem jih prav tako uporabil na Dinliju. Čez nekaj let bom že vedel, če kaj pomaga. Upam, da vsaj ne škodi. :D

Teflon je najbolj spolzka stvar na svetu. Firma, ki je pri nas prodajala QMI se mi zdi, da več ne obstaja, saj se njihove dodatke težko dobi. Jaz sem si naredil nekaj zaloge za "hude" čase. Prvič sem se s tem srečal pred približno dvajsetimi leti, ko je v firmo prišel te dodatke ponujat nek trgovec, ki nam je celo pokazal neke papirje, potrjene s strani avstralskega sodišča. Iz teh papirjev je bilo razvidno, da so z avtom, po obdelavi s tem dodatkom, prevozili celo Avstralijo, brez olja v motorju. Baje tudi pri nas obstaja tip, ki prodaja te zadeve. Pri njemu je menda možno videti agregat, ki laufa brez olja.

Slika

Uporabniški avatar
Drago
Član kluba
Reactions:
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a Drago » 27 Avg 2011, 10:08

Zanimiv posnetek na temo aditivi:

Slika

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 27 Avg 2011, 10:28

Gladiator napisal/-a:Bif tebi predlagam, da kupiš japonca mu ni treba nič dodajat aditivov. :twisted: ;)
Prijatelj...v drugem stavku, prvega posta sem v izogib (že čemu) napisal....v bistvu je edini aditiv , ki ga Rotax potrebuje, nekaj hladnega za voznika!
Ampak razvoj gre naprej in če je na trgu kaj dobrega, kar lahko pomaga hišnemu ljubljenčku...zakaj pa ne!
Tudi psom več ne mečemo kosti! :D
Japonci pa.....eden 4x4 (nissan Pathfinder) je že pri hiši....in kot so nekoč rekli..."dosta jedna kurba u kuči "! :D :D

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 27 Avg 2011, 10:41

Drago napisal/-a:Zanimiv posnetek na temo aditivi:

:shock: :shock: :shock:
Sicer je mašina še iz časov, ko so vedeli kaj delajo.....z visoko toleranco...pa vseeno :shock: :shock: :shock:

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 27 Avg 2011, 12:14

Nekaj o vzdržljivosti japonskih strojev. Žal ni zvoka.
Tudi iz časov, ko so mašine še izdelovali, da trajajo.

http://www.youtube.com/watch?v=D2BavfShtZU

LP!

Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

Odgovori