Merjenje olja

Tukaj lahko postavite vprašanja o težavah, ki se pojavijo na vaših štirikolesnikih.

Moderator: jaka

Odgovori
Marko.ltz
Začetnik
Reactions:

Merjenje olja

Odgovor Napisal/-a Marko.ltz » 06 Sep 2013, 23:10

Pozdrav vsem imam eno uprašanje in sicer kakšne 2 sezoni si že lastim štirikolesnika suzuki z400 redno servisiran itd...me pa že nekaj časa moti to,da ko je motor mrzel ko odvijem šipko na njej olja ni,ko motor malce zalaufam ,da se segreje ga ugasnem odvijem šipko potem pa je olje na šipki na max..ali je to normalno? aja pa še to ko pa sem stočil olje ven ga je priteklo točno 2.3L iz mašine isto kot sem ga vlil. se pravi da olja v mašini je dovolj zdj ne wem a se to še komu dogaja ali je to normalno.Za vsak odgovor bom zelo hvaležen.

Uporabniški avatar
nasuD
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Re: Merjenje olja

Odgovor Napisal/-a nasuD » 07 Sep 2013, 08:52

Praviloma se v vseh motorjih z šipko gleda olje oz. meri na naslednji način:
1. par minut pustiš teči motor da se olje malo segreje,
2. potem malo počakaš da se olje umiri,
3. odviješ šipko jo očistiš oz. zbrišeš z krpo,
4. nato šipko vstaviš nazaj brez privijanja in odčitaš nivo olja

Vse to počneš na ravni površini in če je olje med oznakama min in max je to OK.
Verjetno so tudi izjeme pri postopku merjenja olja najbolje da pogledaš v navodila (če jih imaš) za svoj motor ampak načeloma je zgornji postopek pravilen.

LP

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Re: Merjenje olja

Odgovor Napisal/-a freshslo » 07 Sep 2013, 14:27

Kolikor imam v spominu ima suzuki z400 dvignjeno posodo za olje in na njej je sipka za merjenje olja. Ko motor nekaj casa stoji se olje s te posode stece v agregat in zaradi tega je sipka suha. Ko motor zalavfas oljna pumpa olje precrpa nazaj v posodo, zaradi tega je tudi pravilen postopek merjenja kot je opisal ze pred mano.

Opozoril bi le na vijak, pri nekaterih znamkah je potrebno sipko priviti do konca, pri nekaterih pa se jo samo nasloni na zacetek vijaka. To preveri v navodilih. Pri yamahi se jo le nasloni, pri brpju pa privije. Zdi se mi, da pri suzukiju le prisloni.

-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Odgovori