Klasični tuning

Predelave, zunanja obdelava, izboljšave, dodatki,...

Odgovori
Uporabniški avatar
RAFLj
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a RAFLj » 04 Mar 2009, 09:34

ro-bi, daj malo več komentarjov na sliko o primerjavi glav prej in pol. In sicer zakaj navarjeni del, kanal na njem in kako s kakšnim orodjem si to pošlifou, da se bomo tudi nepoznavalci kaj naučil :oops: :)

Gremo na enega ...
2008 SYM QUAD LANDER 250
2009 CF Moto 500A

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 04 Mar 2009, 16:31

Orodje je bilo klasično za obdelovanje kovin-rotorezkarji in brusi v pnevmatskem paličnem brusilniku.Varil sem na TIG- drugega primernega postopka ne poznam. S tisto "bulo" sem dobil višje komp. razmerje ter hkrati oblikoval izgorevalno komoro za boljše delovanje z višjimi tlaki ter možnost klenkanja čimbolj zmanjšal. Na delu, kjer je bula, je velika površina ravna in ko je bat zgoraj, je tam reža cca 1,5mm, kar je idealno za klenkanje, ker tlak je velik, ni pa kroženja. Zareza je kot šoba, ki ko pride bat na vrh, z veliko hitrostjo "špricne" proti svečki in zato nastane dvojni vrtinec po celi komori- pol se ga vrti levo, pol desno. Z višanjem tlaka se vse še pospeši in rezultat je enakomerno zgorevanje brez klenkanja.

Sem pa danes izmeril tlak, ki ga doseže motor in je 13,5 bara, kar je ravno prav :)

Uporabniški avatar
RAFLj
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a RAFLj » 04 Mar 2009, 18:03

Hvala :bravo: :respekt

Gremo na enega ...
2008 SYM QUAD LANDER 250
2009 CF Moto 500A

Uporabniški avatar
rudi12
Duvator pripravnik
Reactions:
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rudi12 » 04 Mar 2009, 18:05

No tako je to:ko misliš,da skoraj vse veš,ugotoviš,da pojma nimaš ob taki razlagi.Takih strokovnih opisov del res primankuje na tem forumu. :D

4x4 norc!!!)Slika
Slika

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 04 Mar 2009, 23:11

pred eno uro sem motor končno vgradil v moped. Olja sem imel samo pol litra in sem potem dolil kar starega, ki sem ga imel v kanti- samo za test.
Ventila sem nastavil na oko, tolik, da je malo zraka, vžig je trenutno originalni gor, ker še ni bilo časa.
In ko sem pritisnil gumb za vžig, je vžgal v trenutku- to resno V TRENUTKU, tako da sem malo cviknil, ker sem pričakoval verglanje, da otegne bencin. vplinjač je bil a poln, ker sem ga pustil na mestu in ga z vezico pritrdil na okvir, zato je takoj vžgalo.

Motor lepo dela na prostem teku, plin dobro zagrabi,peljal sem se samo 20 metrov do garaže, ker si več nisem upal zaradi olja.
Upam, da bo tako predel tudi na bolj hudem testu :twisted:

Edina razlika, ki se opazi je ta, da ko vzameš kontakt, motor takoj ugasne in se tudi ustavi. prej je ustavil opazno počasneje- to je posledica višje komresuje.

lp

Ogled
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Ogled » 05 Mar 2009, 08:59

Če bo Ro-bitu tole lavfalo in ne bo kakšnih posledic zaradi večje moči, se zna čez čas še na kakšni drugi Linhi dogajati tako friziranje. :lol:

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 05 Mar 2009, 15:41

Danes sem dal notri novo olje in antifriz, potem pa gasa do bližnjega smučišča. Držal sem cca 500m v hrib poln plin in meni se zdi, da gre dobro, glede na "neumen" originalni vžig. Ko bo še vžig pravi, bo to prava raketica :twisted:

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 07 Mar 2009, 23:34

Včeraj sem prevozil cca 50 km, a polnega plina ni bilo veliko, ker črpalka bencina nima dovolj kapacitete in je zmanjkovalo nad 6000 obratov (zaradi lažjih vteži mi hitro pride čez 6000).
Drugače z dvema osebama iz nule fajn potegne, če ga nekaj časa peljem pri recimo 40 km/h, da se malo bencina nabere, potem stisnem do konca in spet lepo potegne do kakih 50, ko mu spet zmanjka bencina.
Upam, da nisem načel motorja znotraj, ker je bil večino časa krepko presuh, a glede na to, da je lepo delal na koncu tudi pod štangasom, najverjetneje ni nič narobe.

Glede originalnega vžiga, če koga zanima, je tako:
- prosti tek in do 3000 rpm ga je 10°
- od 3000 do 4000 rpm se premakne še za 10, torej ga je potem skupaj 20°. Tako je potem do konca.

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 07 Mar 2009, 23:36

Črpalka bencina???

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 08 Mar 2009, 08:51

XXXL napisal/-a:Črpalka bencina???
?? :?:

Uporabniški avatar
snezzak
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a snezzak » 08 Mar 2009, 09:24

ro-bi napisal/-a:
XXXL napisal/-a:Črpalka bencina???
?? :?:
Niso zadnjič govorili če povečaš pretok mešanice v kanalih moraš omogočiti več mešanice z večjim vplinjačem?
Po tej teoriji tvoj hoče vleči pa je lačen ker ne dobi dovolj bencina, pri nižjih obrati ima dovolj goriva potem mu pa zmanjka.

SYM Quad Lander 250
Včasih mal prešvoh - včasih mal prehiter

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 08 Mar 2009, 09:44

snezzak napisal/-a:
Niso zadnjič govorili če povečaš pretok mešanice v kanalih moraš omogočiti več mešanice z večjim vplinjačem?
Po tej teoriji tvoj hoče vleči pa je lačen ker ne dobi dovolj bencina, pri nižjih obrati ima dovolj goriva potem mu pa zmanjka.
Če so kanali večji in s tem pretok, je hitrost skozi vplinjač sorazmerno večja, torej je podtlak v venturijevi cevi večji in potegne več bencina. Edina slabost premajhnega vplinjača je, da motor iz nule dobro potegne, na visokih pa nima max. moči, a vseeno normalno deluje.
Pri meni je problem v bencinu, ker ga originalna črpalka načrpa premalo. To me je že pri originalnem matralo in je sedaj prišlo še bolj do izraza.

Pri nizkih obratoh je poraba manjša in bencina je dovolj, pri visokih ga pač zmanjka, kar je logično. Zmanjka ga pa tako, da motor pocuka oz. se ne zvrti do konca. Z majhnim vplinjačem bi se pa normalno vrtel, le malo manjšo moč bi imel.
A razbereš razliko?

Uporabniški avatar
snezzak
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a snezzak » 08 Mar 2009, 09:56

Ja razumem razliko, nisem pa vedel da ima črpalko za gorivo :oops: .
Če te prav razumem razmišljaš da rabiš črpalko ki ti bo načrpala več goriva.
Kaj pa "brika" cevi za gorivo če je tank nad vplinjačem dodaš še eno cevko katera bi glede na povečan podtlak v cevi potegnila več goriva, če bi ti izhodna cev iz rezervoarja omogočala večji pretok.

SYM Quad Lander 250

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 08 Mar 2009, 15:59

Ne razumem, kaj bi brikal??

Link do take pumpice- ima jih večina atvjev:

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/MIKUNI-F ... ccessories

Uporabniški avatar
snezzak
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a snezzak » 08 Mar 2009, 18:52

"Brika cevke" da bi mimo bencinske pumpice (če je rezervoar nad vplinjačem) omogočil dodatni dotok goriva ker je pumpica narejena za določen pretok, ki je v tvojem primeru premajhen. Potem so na vrsti dize katere morajo zopet omogočiti več goriva.
Moje nestrokovno razmišljanje.

SYM Quad Lander 250

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 08 Mar 2009, 23:15

snezzak napisal/-a:"Brika cevke" da bi mimo bencinske pumpice (če je rezervoar nad vplinjačem) omogočil dodatni dotok goriva ker je pumpica narejena za določen pretok, ki je v tvojem primeru premajhen.
Če bi to dobro delovalo, zakaj potem dajejo notri črpalko??
Mogoče bi kje v klancu kihnil?

V glavnem ravno sem prišel iz delavnice, kjer sem zmontiral električno črpalko. Da preveč ne tuli, sem ji naredil regulacijo napetosti in jo lahko reguliram od 0 do polne napetosti (14,4V)- nastavil sem na 5V in je dovolj.
Malo sem se peljal, a nič kaj veliko- motor bolje vleče in ga več ne zacuka. Mu pa za čisto na vrhu verjetno še malo premajhna diza hodi, a to bom podnevi štelal, sedaj ko imam bencina na razpolago.

Slika

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 09 Mar 2009, 23:20

Danes nisem imel kaj preveč časa, sem pa ugotovil sledeče-
luknja v ventilu plovca (vstop goriva v vplinjač, ki ga zapira plovec z zglo) je originalno velika 1,2mm!!
To pomeni, da bi znal biti tam restriktor za gorivo, če daš malo večjo šobo notri (jaz imam enak rezultat z 138 ali 150 šobo!!!).

lp

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 13 Mar 2009, 18:51

Opis zadnjih sprememb:
- luknjo v vplinjač sem povrtal na 2mm
- črpalko za bencin sem dal membransko z max. tlakom 0,15 bar

Prevozil sem že kar nekaj in zaenkrat ne kaže na kake probleme, kar se tiče preobremenjenosti. Motor lepo vžiga, dela na prostem teku,...
Nima pa še optimalne nastavitve in posledično moči- čaka me delo na predvžigu in potem vplinjaču.
Dva dni nazaj sem ga gonil ko psa, v hrib, po snegu, ves čas poln plin. Se ne pregreva, ne kiha in po 75 prevoženih kilometrih sem padel dol jaz od utrujenosti. Poraba niti ni kaj prida večja od originala.
lp

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 13 Mar 2009, 19:46

Imaš srečo ali čudežni moped. Mi smo samo dize zamenjali, pa se je poraba zelo povečala...

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 13 Mar 2009, 23:56

ravno sem prišel iz ture- 100Km okroglo. Na startu je v tanku manjkalo 5 do 7 cm do polnega, vožnja je bila večino po hribih, cca 25Km je bilo po asfaltu in vožnja na blokadi. Na mopedu dve osebi.
Del ture je bil za motor zelo naporen in sicer proti vrhu Uršlje gore, kjer je še ogromno snega. Uspelo nam je prilesti zelo daleč, sicer ne do vrha, a razmeroma blizu. 5Km pred domom je motor potegnil zrak in sem preklopil na rezervo. Bom jutri tankal in točno izračunal porabo, a glede na nizko povprečno hitrost in pogoje, se mi zdi že 100Km z enim tankom veliko.

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 13 Mar 2009, 23:57

XXXL napisal/-a:Imaš srečo ali čudežni moped. Mi smo samo dize zamenjali, pa se je poraba zelo povečala...
Kake dize ste menjali, kaj ste še spremenili na motorju?

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 14 Mar 2009, 08:06

Obe dizi, izpuh elektroniko in filter, poraba večja za cca 30%, prav tako moč. Nekako po fiziki ne gre skupaj 30% večja moč in nič večja poraba.

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 14 Mar 2009, 09:48

XXXL napisal/-a:Nekako po fiziki ne gre skupaj 30% večja moč in nič večja poraba.
Odvisno kdo in kako si fiziko razlaga.
Z boljšim pretokom in z večjo kompresijo dobimo boljši izkoristek in posledično pri enaki moči manjšo porabo. pri 30% večji moči je normalno poraba nekaj večja, a nikakor ne 30%.
Nisem pa meril porabe prej in sedaj, a kot sem napisal
"Poraba niti ni kaj prida večja od originala" - to pomeni, da še vedno popije tako malo, da se ne sekiram.
Bom pa šel počasi natankat in bom lahko napisal točno, koliko je porabil na 100Km, a pri teh mopedih je ogromno odvisno od terena in podatek spet ne bo povedal kaj prida.
Bom predlagal znancu, ki ima original motor, da gremo skupaj natankat in se potem peljemo daljšo turo, nato spet natankat. Potem bo primerjava- a spet samo v primeru, da bom vozil enako hitro, kot on.

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 14 Mar 2009, 11:39

Če so motorji optimalni, pomeni večja moč tudi večjo porabo goriva. Govorim seveda, če je ta večja moč tudi do konca izkoriščena. Če se peljeva skupaj, ti z Linhajem gas do konca, jaz pa z YFZ450 zraven, bo moja Yamaha porabila manj. Če bi pa še jaz tiščal do konca, bi pa porabila več. Ker tudi več od sebe da.
Dober primer je bil, ko so v oddaji Top Gear na progo postavili Toyoto Prius in novega M3 s 420KM in V8 4200ccm mašino. Dva voznika, s Priusom gas do konca, kolikor je šlo za najhitrejši krog, z M3 pa z istim tempom za njim. Na koncu je bila poraba Priusa v tistem krogu 12l, M3 pa 11l... Če bi pa še M3 žgal do konca, bi bila pa poraba 30l+...

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 14 Mar 2009, 14:31

To drži, kar si napisal!
lp

Odgovori