Klasični tuning
Ro-bi, za primerjavo. Danes z originalno Linho furca po asfaltu in hitrem makedamu. Praktično ves čas gas na cca 90% ali več, t.j. okoli 6500 - 7000 obratov. relacija Lj - Novo Mesto čez Grosuplje po šodru do Krke, Žužemberk NM in vice versa.
Poraba 7.5l/100km. Dva na traktorju, ergo polna obremenitev, če ne še malo čez.
Poraba 7.5l/100km. Dva na traktorju, ergo polna obremenitev, če ne še malo čez.
Jaz take vožnje nimam. Pri nas so sami klanci in to hudi in ogromno snega proti vrhu. Hitrost , ki sem jo dosegal, je bila max. 50 km/h v klanec, po ravnem pa na blokadi gre 75, če si predstavljaš, kak klanec mora biti, da gre samo 50!=?
Glede na 14 litrski kesl bi rekel, da mi je popil 12-13l/100 km.
Po ravnem makadamu/asfaltu bi bila poraba na 100km krepko nižja.
lp
robi
Glede na 14 litrski kesl bi rekel, da mi je popil 12-13l/100 km.
Po ravnem makadamu/asfaltu bi bila poraba na 100km krepko nižja.
lp
robi
Ro-bi, se opravičujem. Sem se zlagal za 1l. Matematika pač ni moja jaka stran.
Poraba je bila 8,55l/100km. 7,5 je bila pri utekanju mašine, ko sem vozil največ 50km/h po ravnem.
Hvala za podatek o končni. Se skoraj ujema z mojim. Pridem nekje do 74km/h. Pri do sedaj prevoženih 2200km.
Kaj misliš o možnosti montaže naprave za pogon na plin?
Poraba je bila 8,55l/100km. 7,5 je bila pri utekanju mašine, ko sem vozil največ 50km/h po ravnem.
Hvala za podatek o končni. Se skoraj ujema z mojim. Pridem nekje do 74km/h. Pri do sedaj prevoženih 2200km.
Možno je vse, tudi avdio sistem- vprašljiva je edino smiselnost!Ogled napisal/-a:
Plin se vgrajuje v avtomobile, ki imajo z bencinom veliko porabo in se na koncu računica izide. pri ATVju, ki je za zabavo, je po moje montaža plina brezveze.
lp
Ravno sem narisal krmilno ploščo za predvžig. Na izbiro bom imel 5 krivulj predvžiga, pri 1500 rpm vse na 10°, potem pa pri 5000 rpm od 20 do 35° v petih korakih. Izbira bo preko dveh gumbov GOR/DOL, na dvovrstičnem LCDju mi bo kazalo še temp. vode , vrtljaje in uporabljeno krivuljo z številko od 1 do 5.
Izhod iz vezja je primeren za klasični BOSCH vžigalni modul.

Izhod iz vezja je primeren za klasični BOSCH vžigalni modul.

Danes sem narisal tudi nov profil za odmično gred- jo bom probal sam prebrusit. Dvig sem povečal za 0.5mm, ker več mi z profilom ne pride ven, koti bodo za cca 20° bolj "hudi" in sicer iz sedanjih 280 bo okrog 300°.
Je pa tole že malo preveč in sem še sam začel malo dvomit.....
Šablono mi bodo izrezali na laser, potem bom brusil na stabilni brusilki za 35 eurov.

Je pa tole že malo preveč in sem še sam začel malo dvomit.....
Šablono mi bodo izrezali na laser, potem bom brusil na stabilni brusilki za 35 eurov.

En "hrib" sem zbrusil na nov profil. kolikor sem na hitro pomeril, se je kot povečal za 20° in lift za 1mm 
Gred bo tako po novem 300°, prekrivanje bo večje, lift bo večji- motor bi moral oživet od 4000-4500 navzgor in imeti polno moč nekje pri 6500.
Nisem pa točno pogledal, kako gre po površini odmikač čez tisto ročico- ali lepo zdrsi, ali gre kje na rob.... Tisto bi znal biti problem, ker je lift mnogo hitrejši, da bosta ventila dalj časa odprta do konca in posledično je gred tam bolj strma. Bom jutri preveril, preden se lotim drugega "hriba" brusit.
lp
Robi
Gred bo tako po novem 300°, prekrivanje bo večje, lift bo večji- motor bi moral oživet od 4000-4500 navzgor in imeti polno moč nekje pri 6500.
Nisem pa točno pogledal, kako gre po površini odmikač čez tisto ročico- ali lepo zdrsi, ali gre kje na rob.... Tisto bi znal biti problem, ker je lift mnogo hitrejši, da bosta ventila dalj časa odprta do konca in posledično je gred tam bolj strma. Bom jutri preveril, preden se lotim drugega "hriba" brusit.
lp
Robi
Odmična je prebrušena na drug profil.
Na prvih dveh slikah je originalna- vidijo se nesimetrično izvedeni ekscentri in pa ostrejši so na vrhu:

Tukaj je gred po brušenju. Sedaj jo moram še na fino malo potegnit z vodobrusnim papirjem 1000, jutri gre na nitriranje. Ekscentra sta simetrična, odpiranje bolj strmo, vrhova krepko debelejša:

Na prvih dveh slikah je originalna- vidijo se nesimetrično izvedeni ekscentri in pa ostrejši so na vrhu:

Tukaj je gred po brušenju. Sedaj jo moram še na fino malo potegnit z vodobrusnim papirjem 1000, jutri gre na nitriranje. Ekscentra sta simetrična, odpiranje bolj strmo, vrhova krepko debelejša:

Še podatki!
Original:
- 280° odpiranje
- 7,4mm lift
- 40° prekrivanja v zgornji točki
Po brušenju:
- 294°
- 8,2mm lift
- 70° prekrivanja z 1,5mm lifta pri obeh naenkrat
Če bi naročil, bi naročil točno tako
Po izkušnjah bi to moralo "prijeti" na 4000 rpm, morda malo čez in polno filat do 8000.
Prosti tek bi znal biti nemiren, a še vedno uporabno za vsak dan.
Kako bo v praksi, bomo videli
Original:
- 280° odpiranje
- 7,4mm lift
- 40° prekrivanja v zgornji točki
Po brušenju:
- 294°
- 8,2mm lift
- 70° prekrivanja z 1,5mm lifta pri obeh naenkrat
Če bi naročil, bi naročil točno tako
Po izkušnjah bi to moralo "prijeti" na 4000 rpm, morda malo čez in polno filat do 8000.
Prosti tek bi znal biti nemiren, a še vedno uporabno za vsak dan.
Kako bo v praksi, bomo videli
V soboto bo gotova- nitrirana, dobim jo drugi teden.
Poslal sem pa takšno:

Težko čakam na to gred, ker me staršansko zanima, kako bo delalo, če sploh bo, seveda
Sem pa danes malo slabe volje, ker sem se vrnil z vožnje, kjer je moped kar dobro zajebaval
Na cinšpulo mi je občasno špricnilo blato ali voda in potem je prebijalo in trokiralo, da je bilo veselje! Niso mogli najti bolj izpostavljenega mesta za nesrečno cinšpulo? Je pod blatnikom in vse leti po njej direkt od kolesa
Poslal sem pa takšno:

Težko čakam na to gred, ker me staršansko zanima, kako bo delalo, če sploh bo, seveda
Sem pa danes malo slabe volje, ker sem se vrnil z vožnje, kjer je moped kar dobro zajebaval
Na cinšpulo mi je občasno špricnilo blato ali voda in potem je prebijalo in trokiralo, da je bilo veselje! Niso mogli najti bolj izpostavljenega mesta za nesrečno cinšpulo? Je pod blatnikom in vse leti po njej direkt od kolesa