Kaj svetujete za dobrih 35% klanec skalnata pot
Kaj svetujete za dobrih 35% klanec skalnata pot
Pozdravljeni vsi skupaj.
V uč mi je padla brunarica, do kater zaradi klanca lahko prideš le peš, morda pa bi bil kak 4 kolesnik kos vzpetini in skalnati poti. Navigacija mi pravi, da se pri 400m poti dvignem za 150m, kar pomeni nagib v povprečju slabih 40 % (če znam računat nagib).
Potem je pa tu še tovor, kak 4kolesnik mi priporočate?
Tovor bi vlekel samo ob kakih delih, hrano in cunje bi že v ruczaku prinesel.
V uč mi je padla brunarica, do kater zaradi klanca lahko prideš le peš, morda pa bi bil kak 4 kolesnik kos vzpetini in skalnati poti. Navigacija mi pravi, da se pri 400m poti dvignem za 150m, kar pomeni nagib v povprečju slabih 40 % (če znam računat nagib).
Potem je pa tu še tovor, kak 4kolesnik mi priporočate?
Tovor bi vlekel samo ob kakih delih, hrano in cunje bi že v ruczaku prinesel.
Zadnjič spremenil Oldi, dne 21 Sep 2014, 20:16, skupaj popravljeno 1 krat.
Re: Vitel s hudo dolgo zajlo in hud klanec
Dolina Kokre, najprej cca 3km dobre gozdne poti za tovornjake, nato ta vzpon. Itak imate kako navigacijo s topo karto, koordinati imaš na ZS, da ne bo to postal poligon testiranja makin.
Na klancu sta eni dve večji skali (cca 40cm), ki jih je treba prej zvaliti v dolino, kar bi bil lahko problem samo za morebitne opazovalce na dnu klanca :-), ena lesena ranta, vzvod in skala bo poletela.
Bi vam prišel pomagat -gledat predvsem:-)
Potem tak klanec ni frka za dober 4kolesnik z dobrim voznikom?
Sem šel gledat karto, vzpon je na začetku precej večji kot v drugi polovici.
Kot neke vrste drča, samo da gre za samo skalovje velikosti cca 5 do 20cm in ne vem kako bi tam lahko kaj drselo. Peš se lepo hodi, skale se ne kotalijo, ker so lomljene.
Na klancu sta eni dve večji skali (cca 40cm), ki jih je treba prej zvaliti v dolino, kar bi bil lahko problem samo za morebitne opazovalce na dnu klanca :-), ena lesena ranta, vzvod in skala bo poletela.
Bi vam prišel pomagat -gledat predvsem:-)
Potem tak klanec ni frka za dober 4kolesnik z dobrim voznikom?
Sem šel gledat karto, vzpon je na začetku precej večji kot v drugi polovici.
Kot neke vrste drča, samo da gre za samo skalovje velikosti cca 5 do 20cm in ne vem kako bi tam lahko kaj drselo. Peš se lepo hodi, skale se ne kotalijo, ker so lomljene.
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: http://goeasttour.com/
- Kontakt:
Vitlanje na tej dolžini odpade...še posebaj z kakšnim atv vitlom...na njega gre max 15-20m. sintetične vrvi.
Vzpon sam pa....ATV z primernim agregatom se najde...gume tudi....ostalo pa se bere kot zanimiv izziv....
Vzpon sam pa....ATV z primernim agregatom se najde...gume tudi....ostalo pa se bere kot zanimiv izziv....
Agregat v kakem smislu?, glede moči rabiš verjetno samo reduktor, itak tu kako "preskakovanje" oziroma hitrost odpade, ker te kaka skala lahko katapultira. Za navzgor je pogon na zadnji kolesi verjetno povsem zadosti, saj imata zaradi strmine prednji kolesi komajda kaj oprijema. Po drugi plati pa pogon zadaj dodatno dviguje kljun in veča nevarnost salte nazaj. Verjetno bi še največ naredil z montažo košare za tovor nizko spredaj.
Kaj pa navzdol, zavore se pri hitrosti par km/h minimalno hladijo, oprijem zadnjih koles za zaviranje z motorjem je pa slab. Balast zadaj kaj dosti ne pomeni.
Problem vidim tudi v krmilu oziroma mojih rokah, ki znajo imeti veliko dela z držanjem smeri (težišče zelo naprej in skalnat teren). Pa seveda strah pred prevalom naprej. Pa še brez izkušen sem, razen z gorskim kolesom, z njim sem že naredil nekaj "salt" naprej brez vsake posledice, intuitivno spustiš krmilo in stečeš.
Kaj pa navzdol, zavore se pri hitrosti par km/h minimalno hladijo, oprijem zadnjih koles za zaviranje z motorjem je pa slab. Balast zadaj kaj dosti ne pomeni.
Problem vidim tudi v krmilu oziroma mojih rokah, ki znajo imeti veliko dela z držanjem smeri (težišče zelo naprej in skalnat teren). Pa seveda strah pred prevalom naprej. Pa še brez izkušen sem, razen z gorskim kolesom, z njim sem že naredil nekaj "salt" naprej brez vsake posledice, intuitivno spustiš krmilo in stečeš.
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Jah načeloma imaš glede reduktorja prav. 4x4 pa je vklopljen v vsakem primeru.
Obtežitev spredaj je seveda več kot dobrodošla.
In kot sam ugotavljaš...vedno je težje vozit navzdol...čeprav dol pridejo vsi...tako ali drugače...
Servo izdatno pripomore k stabilnejšem krmilu, mogoče našpanane prednje vzmeti tudi malo...rit ćisto nazaj...in z dobrim agregatom v reduktorju navzdol moraš gas kvečjemu še dodajat....pa veliko sreče.
Obtežitev spredaj je seveda več kot dobrodošla.
In kot sam ugotavljaš...vedno je težje vozit navzdol...čeprav dol pridejo vsi...tako ali drugače...
Servo izdatno pripomore k stabilnejšem krmilu, mogoče našpanane prednje vzmeti tudi malo...rit ćisto nazaj...in z dobrim agregatom v reduktorju navzdol moraš gas kvečjemu še dodajat....pa veliko sreče.
Ni, če ga nimaš. Je na takem terenu 4x4 sploh prednost? Navzdol ti po moji logiki extremno obremenjuje roke, navzgor komajdakaj pomaga. Pa precejšna dodatna teža, ki otežuje najtežje-spust.BIF napisal/-a:4x4 pa je vklopljen v vsakem primeru.
Nizko težišče, majhna teža, 2x4 in dolga medosna razdalja je verjetno ključ do uspeha.
Ti bi brez 4wd silil v neke strmine? Ocitno nimas kancka izkusenj oz km z terenom, da bi videl kako stvar poteka.
Tisto "obremenitev" rok bos moral stestirat z motorjem, ki ima servo.
Torej: vsaj 500ccm ali vec z dvema cilindroma, 4x4, servo, dolga izvedba, reduktor majo vecinoma vsi.
Tisto "obremenitev" rok bos moral stestirat z motorjem, ki ima servo.
Torej: vsaj 500ccm ali vec z dvema cilindroma, 4x4, servo, dolga izvedba, reduktor majo vecinoma vsi.
- el.presidento
- ON™®
- Reactions:
- Kraj:: Ivančna Gorica
- Kontakt:
Seveda je,... če ne drugega že zaradi poti, če nočeš vseh tistih kamnov izruvati po tisi ubogi poti, potem je obvezen 4x4. Sicer bi verjetno tudi samo z zadnjim pogonom uspel priti do vrha, samo po tvoji omembi glede "poligona" sklepam da si ne bi rad razril potiOldi napisal/-a:Je na takem terenu 4x4 sploh prednost?BIF napisal/-a:4x4 pa je vklopljen v vsakem primeru.
www.atv.si
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2014 - Cectek 600, Aeon Cobra S 330
2013 - Access Outback 400, Adly 400xs
2012 - SMC Jumbo 720R
2011 - CF Moto Z6, SMC Jumbo 720R
2010 - SMC Jumbo 360R, Dinli 700 Monster
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
2007 - SMC Captain 300 Tuning
2006 - Barossa Silverhawk 250R Tuning
2005 - Barossa Cheetah 250
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2012 - SMC Jumbo 720R
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Ni kaj dodati...in teh 500ccm z dvema cilindroma morata bit na motorju, ki ne bo dobil po 30-ih metrih "plučnice" in mu bi sapa pošla...takih pa ni veliko...v bistvu je samo eden...ampak to je sedaj irelevantno.Jam napisal/-a:T
Nekaj "kucljev" sem že prevozil...zato ponavljam.
Brez 4x4 si na terenu kot ga opisuješ in naklonu kot ga opisuješ preprosto MRZEL.
Sicer pa ne vem kaj natančno bi rad izvedel.
Imaš sploh atv?
ATVja nimam, še nikoli peljal, torej pojma nimam, sem pa fizik po duši in poznam fizikalne osnove, od tod moje teoretiziranje.
Iščem varianto dostave lažje robe (50 do 100kg) na lokacijo, doma bi pa z njim kdaj šel v gozd po gobe.
Ni moj namen kregati se z vami izkušenimi mački ampak ni mi jasno, zakaj taka moč, če pa bo morala biti hitrost minimalna in bi morala z ustreznim reduktorjem zadoščati veliko manjša moč. Zaradi mene lahko teh 400m premaguje 10 minut. 500 kubični bi šel v tak (asfaltiran) klanec brez reduktorja, skupaj s 4x4 pomeni dvojno skupno težo pogon spredaj pomeni servo krmilo, vse skupaj nekajkratno ceno + težko bom dobil rabljenega - ugibam.
Koliko pa pri takem naklonu navkreber sploh grabijo prva kolesa?
Iščem varianto dostave lažje robe (50 do 100kg) na lokacijo, doma bi pa z njim kdaj šel v gozd po gobe.
Ni moj namen kregati se z vami izkušenimi mački ampak ni mi jasno, zakaj taka moč, če pa bo morala biti hitrost minimalna in bi morala z ustreznim reduktorjem zadoščati veliko manjša moč. Zaradi mene lahko teh 400m premaguje 10 minut. 500 kubični bi šel v tak (asfaltiran) klanec brez reduktorja, skupaj s 4x4 pomeni dvojno skupno težo pogon spredaj pomeni servo krmilo, vse skupaj nekajkratno ceno + težko bom dobil rabljenega - ugibam.
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Nihče se noče kregati...skušamo ti razložiti zadeve, ki smo jih izkusili na lastni koži.Oldi napisal/-a: Ni moj namen kregati se z vami izkušenimi mački ampak ni mi jasno, zakaj taka moč, če pa bo morala biti hitrost minimalna in bi morala z ustreznim reduktorjem zadoščati veliko manjša moč. Zaradi mene lahko teh 400m premaguje 10 minut. 500 kubični bi šel v tak (asfaltiran) klanec brez reduktorja, skupaj s 4x4 pomeni dvojno skupno težo pogon spredaj pomeni servo krmilo, vse skupaj nekajkratno ceno + težko bom dobil rabljenega - ugibam.
500ccm ENOvaljnik v tak hrib (z naklonom 45°) tudi po asfaltu ne bi šel dolgo,brez, da bi izgubljal na moči...ob primerni dolžini poti pa bi brez reduktorja pred koncem izdihnil. Za tak podvig se bi moral v breg zagnati z polno hitrostjo da bi MOGOČE prilezel do konca.
Teren kot ga pa ti opisuješ pa je smrt za tak način vožnje. Kot prvo nimaš z hitrostjo nobene kontrole, počasi bi enovaljnik pričel izgubljati sapo in ob kakšni malce večji prepreki, kjer je potrbna previdnost bi zmanjšal hitrost ali se celo ustaviti in v takem klancu in zmuzljivrm terenu se z enovaljnikom in tovorom, brez reduktorja in 4x4 ne premakneš iz mesta...v najboljšem primeru 50m pred koncem zasmodiš ali utrgaš jermen in zagotovljena je vrhunska "zabava".
Pri 500ccm ti dovolj zanesljive moči omogoča le Rotax-ov dvovaljnik (pa naj reče kar kdo hoče)...za enovaljnik bo treba seči vsaj do 700ccm in več....šteje pa predvsem navor.
4x4 je obvezen, ker ne boš imel vedno optimalnega oprijema zadaj, spodnašalo se bo kamenje,večji kamni....ni teorije da lezeš v tak hrib brez 4x4 ob hitrosti, ki ti bo omogočala nadzor nad dogajanjem...torej nižji hitrosti. Poleg tega, če se slučajno iz kakšnega razloga ustaviš, niti toretično ne boš speljal...zadnja kolesa se bodo vrtela v prazno, motor bo začel poskakovati...v najboljšem primeru boš skuril jermen v najslabšem pa flip nazaj.
Brez redukorja pa ne bo šlo...(šlo bi iz rekreativno adrenalinskih razlogov)...ker moraš vozit precej počasi, da kontroliraš dogajanje pod kolesi...za samo premikanje pa v tem primeru potrebuješ odličen prenos, ki ga dobiš le z reduktorjem. Poleg tega bo reduktor preprečil, da skuriš jermen.
Fizika gor ali dol...izračuni gor ali dol...rabiš res dober motor 4x4, reduktor, jajca, srečo in veliko izkušenj.
P.S.
Za tisto težo reduktorja in serva spredaj pa boš še kako hvaležen.
In ja...za tri ali 4 jurčke jurčke ne boš dobil pametnega motorja...še za kakšnega jurčka zraven težko.
Z fičekom pa pač ne moreš na dirko F1.
Glede reduktorja valjda, da brez njega ne gre, samo kot vem iz vojske in teorije, pri reduktorju ne rabiš moči, šteje navor na kolesih, ki pa je zaradi reduktorja veliko večji in če je še sam ATV pol lažji..... Po teoriji bi šlo tudi s 125 kubiki, samo da imaš dovolj veliko razmerje reduktorja. Če to ne obstaja se seveda vdam, ampak valjda vsak spodoben reduktor omogoča vožnjo s 5km/h pri optimalnem navoru, kar pomeni enormen navor na kolesih. Se motim, so reduktorji samo 2:1 in bolj za okras?
Sicer sem pa pri klancu naredil lapsus, ne gre za 40stopinj ampak %. Itak pa počakimo lakija, da sproba teren.
Če ne bo šlo drugač pa Polaris Big Boss http://www.polaris.com/en-us/atv-quad/2 ... sage-green
Sicer sem pa pri klancu naredil lapsus, ne gre za 40stopinj ampak %. Itak pa počakimo lakija, da sproba teren.
Če ne bo šlo drugač pa Polaris Big Boss http://www.polaris.com/en-us/atv-quad/2 ... sage-green
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
No teorije in izračuni padejo pri teh zadevah v vodo.
In kot si nakazal...zanesljiva rešitev je tole:
https://www.youtube.com/watch?v=7kvbLCGNcTU
https://www.youtube.com/watch?v=bwxb0dKFGzw
...s tem pa lahko greš na ta tvoj hrib tudi vzvratno, pelješ ves tovor in vmes na tablici igraš tetris...
In kot si nakazal...zanesljiva rešitev je tole:
https://www.youtube.com/watch?v=7kvbLCGNcTU
https://www.youtube.com/watch?v=bwxb0dKFGzw
...s tem pa lahko greš na ta tvoj hrib tudi vzvratno, pelješ ves tovor in vmes na tablici igraš tetris...
Dobra teorija in praksa sta kot eno in tako kot bi Arhimed z vzvodom teoretično lahko premikal zemljo, se s pravim reduktorjem da priti na vrh tistega klanca tudi s 50 kubično mašino. Pri Arhimedu se ve, zakaj to v praksi ne gre, v našem primeru pa še vedno ne, imajo 125ccm premajhno redukcijo? Če mu zmanjka moči, potem je to to. Nikjer ne najdem razmerij reduktorja in menjalnika, da bi izračunal.
PS: Vztrajam, ker bi rad fizikalno korekten odgovor in s tem izločil famo, da gre v klanec lahko samo 500 in vec ccm ATV. Koneckoncev vitel z 1 tono vleka poganja 12V motor, verjetno z manj kot 1kW moči in z lahkoto obesi katerikoli ATV na drevo-če ima dovolj velik gel aku:)))
PS: Vztrajam, ker bi rad fizikalno korekten odgovor in s tem izločil famo, da gre v klanec lahko samo 500 in vec ccm ATV. Koneckoncev vitel z 1 tono vleka poganja 12V motor, verjetno z manj kot 1kW moči in z lahkoto obesi katerikoli ATV na drevo-če ima dovolj velik gel aku:)))
Tukaj ni samo stvar prenosov,reduktorja. Ogromen faktor so pnevmatike, oprijem, bočno premetavanje, krušljivost terena... Dodaren tovor ti spremeni težišče in posledično tudi vozne lastnosti.
- el.presidento
- ON™®
- Reactions:
- Kraj:: Ivančna Gorica
- Kontakt:
Oldi, po moje si ti zgrešil forum
. Pri nas noben ne "fizikira", mi se usedemo na ATV in gremo, če pridemo na vrh, pridemo, če ne gre, porbamo po drugi poti, če ni druge poti gremo nazaj
. Kot ti je Lakl napisal, ogromno je faktorjev in ne samo prenos ki bi ga ti rad izračunal. Najbolj fizikalen odgovor bo "praksa" da se nekdo zapelje v ta klanec in bo takoj videl kaj rabiš
.
www.atv.si
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2012 - SMC Jumbo 720R
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2012 - SMC Jumbo 720R
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
- sircelj84
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj:: Ilirska Bistrica
- Kraj: Ilirska Bistrica
- Kontakt:
el.presidento napisal/-a:Oldi, po moje si ti zgrešil forum. Pri nas noben ne "fizikira", mi se usedemo na ATV in gremo, če pridemo na vrh, pridemo, če ne gre, porbamo po drugi poti, če ni druge poti gremo nazaj
. Kot ti je Lakl napisal, ogromno je faktorjev in ne samo prenos ki bi ga ti rad izračunal. Najbolj fizikalen odgovor bo "praksa" da se nekdo zapelje v ta klanec in bo takoj videl kaj rabiš
.
Se strinjam, je kdo od tu blizu, srednja Kokra, lepo vreme je.
Sem bil na lokaciji in razmere sploh niso tako kritične
Na prvi sliki je rob poti, kar odraža naklon, fotoaparat je bil vodoraven. Iz slike pomerjen naklon je 35% (10cm poti, 35mm dviga). Morda je naklon kje malenkost večji.

Sledita sliki poti, ki sploh ni tako skalnata, kot sem videl prvič. Izgleda, da so v tistem času buldožirali cesto. Velikih skal ni bilo več. Pot je kar široka, primerna za večje traktorje.

Pot navzgor

Pot navzdol, za primerjavo pohodniške palice.
Na prvi sliki je rob poti, kar odraža naklon, fotoaparat je bil vodoraven. Iz slike pomerjen naklon je 35% (10cm poti, 35mm dviga). Morda je naklon kje malenkost večji.

Sledita sliki poti, ki sploh ni tako skalnata, kot sem videl prvič. Izgleda, da so v tistem času buldožirali cesto. Velikih skal ni bilo več. Pot je kar široka, primerna za večje traktorje.

Pot navzgor

Pot navzdol, za primerjavo pohodniške palice.
-
GoranP
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj:: Slovenske Konjice
Očitno je to traktorska cesta, oziroma za gozdarske stroje. Če je to, to potem z 4X4 in nekaj prakse mora gor atv
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Re: Kaj svetujete za dobrih 35% klanec skalnata pot
No to je pa sedaj popolnoma druga zgodba.
Škoda tako obširne debate...vozi miško vezanih očiju....
Škoda tako obširne debate...vozi miško vezanih očiju....
Sem popravil naslov in uvodno objavo, mal bo zmešnjave pa vendar.
Če bi kdo hotel sprobati, bi mu bil ful hvaležen.
Zgornjih 300m sem danes očistil, nevezane manjše skale sem skotalil v srednji poglobljeni del in odstranil veje. Na spodnjih 100m je še par vej in skal, kar se vse da na roko zlahka očistit, nato pa gasa. Odcep iz glavne ceste levo je dober km nad gostilno Celar v srednjem delu Kokre, nato 3km kamionske poti, nato samo naravnost v breg.
En problem bi znalo biti nasutje kamenja za odvod vode iz ceste, tam bi se ATV dodatno nagnil za cca 5°.
Če bi kdo hotel sprobati, bi mu bil ful hvaležen.
Zgornjih 300m sem danes očistil, nevezane manjše skale sem skotalil v srednji poglobljeni del in odstranil veje. Na spodnjih 100m je še par vej in skal, kar se vse da na roko zlahka očistit, nato pa gasa. Odcep iz glavne ceste levo je dober km nad gostilno Celar v srednjem delu Kokre, nato 3km kamionske poti, nato samo naravnost v breg.
En problem bi znalo biti nasutje kamenja za odvod vode iz ceste, tam bi se ATV dodatno nagnil za cca 5°.
Delno mi je poznano. Kako pa to pot primerjaš npr...z potjo na vrh Krvavca. Je po % primerljivo z tvojo potjo.Oldi napisal/-a: Odcep iz glavne ceste levo je dober km nad gostilno Celar v srednjem delu Kokre
=============================
http://vimeo.com/45896071
http://www.stirikolesniki.si/viewtopic.php?f=5&t=5655
http://www.stirikolesniki.si/viewtopic.php?f=5&t=4902
http://www.stirikolesniki.si/viewtopic.php?f=5&t=3964
+++++++++++++++++++++++++
http://vimeo.com/45896071
http://www.stirikolesniki.si/viewtopic.php?f=5&t=5655
http://www.stirikolesniki.si/viewtopic.php?f=5&t=4902
http://www.stirikolesniki.si/viewtopic.php?f=5&t=3964
+++++++++++++++++++++++++