Nastavitev amortizerjev

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Mežica
Kontakt:

Nastavitev amortizerjev

Odgovor Napisal/-a czy » 09 Mar 2009, 20:05

Me zanima kako imate nastavljeno trdoto zadnjih vzmeti. Jaz sem imel vedno nastavljeno na neko srednjo trdoto. Me je pa motilo, da mi je predvsem pri vožnji v dvoje pri ostrih zavojih preveč počepal (se nagibal). Zaradi tega sem začel trdoto glede na namen in način vožnje spreminjat, tako je postala vožnja po različnih terenih bolj udobna. Slaba stran tega pa je, da ni dobro, če na nastavitve pozabiš pri kakšni bolj resni vožnji. Tako se mi je zgodilo, da sem pri obračanju na strmi vlaki kanarčka skotalil, za kar je bila najbrž kriva maksimalna trdota vzmeti, saj se mi manever ni zdel zahteven.
No tako je če si malo pozabljiv. Na srečo je prevračanje oblažil sneg in sem jo odnesel le z ukrivljenim nosilcem ogledala (zdaj mi je celo bolj na roko), in zlomljenim nosilcem obratomera, ki sem ga že zalepil.
Kakšne so pa vaše izkušnje?

lp czy

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: škofja loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 09 Mar 2009, 21:31

To je verjetno res v primeru da povoziš kakšno skalo ali štor, drugače pa pri ravni podlagi lahko dosežeš večji prečni nagib s trdim vzmetenjem.

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 31 Mar 2009, 18:26

hurco napisal/-a:To je verjetno res v primeru da povoziš kakšno skalo ali štor, drugače pa pri ravni podlagi lahko dosežeš večji prečni nagib s trdim vzmetenjem.
Kaj pa fizika? :)

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 31 Mar 2009, 19:11

Pri cofotu ni bilo problema so bili amortizerji zategnjeni do konca non stop. Pri Kawasakiju je pa potrebno nastavljati glede na to a se vozi eden ali pa dva. Spredaj sem našel položaj, ki je sprejemljiv za vse vrste podlage in težo zadaj pa moram zategniti za eno stopnjo.

l.p.

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 31 Mar 2009, 19:23

Zdaj ko sem namontiral distančnike imam nastavljeno na najmanjšo trdoto, ko pa imam sopotnika, premaknem za dve stopnji, kar je tudi odvisno od terena, da mi ne nabija do konca.

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 31 Mar 2009, 19:25

Tudi pri meni je bilo tako, ko sam namontiral distančnike sem moral trdoto spustiti.

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 31 Mar 2009, 19:32

Je pa zanimivo, da ima novejši Outy 400 max neprimerno bolj trde vzmeti kot moj. Na najmanj je še vedno veliko trši kot moj na max. Kar pa na zahtevnem terenu ni dobro.

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Re: Nastavitev amortizerjev

Odgovor Napisal/-a XXXL » 31 Mar 2009, 20:48

czy napisal/-a:Tako se mi je zgodilo, da sem pri obračanju na strmi vlaki kanarčka skotalil, za kar je bila najbrž kriva maksimalna trdota vzmeti, saj se mi manever ni zdel zahteven.
Kriva je lahko le premehka trdota vzmeti, se pravi da se ti je spodnja roka preveč upognila in si se prekucnil. Če bi bila pretrda, sa ne bi upognila in se ne bi prekucnil... 8)

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 31 Mar 2009, 21:01

XXXL napisal/-a:
czy napisal/-a:Tako se mi je zgodilo, da sem pri obračanju na strmi vlaki kanarčka skotalil, za kar je bila najbrž kriva maksimalna trdota vzmeti, saj se mi manever ni zdel zahteven.
Kriva je lahko le premehka trdota vzmeti, se pravi da se ti je spodnja roka preveč upognila in si se prekucnil. Če bi bila pretrda, sa ne bi upognila in se ne bi prekucnil... 8)

Ali pa se zgornja ni udala, kar je bolj verjetno. Ko sem jih zmehčal nisem imel tudi v veliko bolj kočljivih situcijah nobenih nepredvidenih problemov.

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 31 Mar 2009, 21:49

za kar je bila najbrž kriva maksimalna trdota vzmeti
Po mojem je majhen del kriva trdota vzmeti pri prevrnitvi! 80% je kriv voznik, ker je narobe obtežil s svojim telesom.
Zadnjič spremenil hurco, dne 31 Mar 2009, 21:57, skupaj popravljeno 1 krat.

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 31 Mar 2009, 21:57

czy napisal/-a:
XXXL napisal/-a:

Ali pa se zgornja ni udala, kar je bolj verjetno. Ko sem jih zmehčal nisem imel tudi v veliko bolj kočljivih situcijah nobenih nepredvidenih problemov.
Ni logike. Zgornja se ne bo vdala, ker je pritisk samo na spodnji. Ko gre enkrat proti prevračanju, gre ves pritisk na spodnje kolo. Zgornji amortizer samo pomaga pri kipanju. Če misliš obratno, lahko v živo preizskusiva...

Uporabniški avatar
tavzy
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Dravograd
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tavzy » 01 Apr 2009, 12:27

Še ena razlaga je da so tvoje vzmeti toliko mehkejše,ker pač voziš starejši ATV,trdota vzmeti pa z leti upada-na jeklenih precej bol kot na titanskih.Če si recimo veliko na gorskem kolesu se to občuti že na sezono.

ro-bi
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a ro-bi » 01 Apr 2009, 13:11

tavzy napisal/-a:Še ena razlaga je da so tvoje vzmeti toliko mehkejše,ker pač voziš starejši ATV,trdota vzmeti pa z leti upada-na jeklenih precej bol kot na titanskih.Če si recimo veliko na gorskem kolesu se to občuti že na sezono.
A ni to bolj pri amortizerjih?
Namreč moj avto je enako trd leta in leta....

Uporabniški avatar
tavzy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tavzy » 01 Apr 2009, 22:01

Ja v mislih sem imel vijačno vzmet-fedro,glede tvojega avta,se ti je samo zdelo da je enako trd,če bi menjal recimo samo eno fedro z enako,samo novo,bi opazil da avto visi v eno stran.

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 01 Apr 2009, 22:24

Res je, vzmet z leti zgubi na elatičnosti, trdnosti, meja plastičnosti (strojni izraz) se spreminja, pa vendar ne toliko, da bi na oko videl in zaznal, da ti avto visi. Če to opaziš, potem si strokovnjak svetovnega nivoja.
Si mogoče že videl, kako potekajo testiranja in preverjanja spiralne tlačne vzmeti in kako majhne razlike so pri testiranju dimenjzijsko istih vzmeti različne starosti ????
Življenska doba vzmeti proti amortizerju je najmanj 3x daljša, zato vsi strokovnjaki, ki se spoznajo na blaženje vozil, priporočajo na določeno št. prevoženih kilometrov menjavo amortizerjev, ne pa vzmeti, kajti amortizerji so tisti, ki vplivajo na mehkobo vzmetenja, hitrost vzmetenja,vračanja v prvotno lego itd...

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 01 Apr 2009, 22:32

No ja, odvisno kateri avto. Pri Seatu npr. Cordoba se je po desetih letih vzmet kar pošteno sesedla zadaj, v 11. letu starosti pa tudi zlomila, v 13. letu starosti pa še na drugi strani. Atv-ji pa so gotovo prelahni za tovrstne težave.
Zadnjič spremenil hurco, dne 02 Apr 2009, 06:04, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
tavzy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tavzy » 01 Apr 2009, 22:56

Ne,nisem strokovnjak,o avtih nimam pojma,sem pa kolegu na 6 let starem meganu menjal prednjo fedro pa je avto precej visel,sva mogla kasneje menjat še drugo,da je bil spet ravn,enako je bilo na mojem Kangoo zadaj,kjer sta po 2 pregrešno dragi torijski vzmeti na stran (ni ponaredkov :evil: ) ,ki se ju ni dalo nastavit da bi bil avto raven,sem mogel na koncu nastavit za stopnjo višje,se je pa avto ščasoma sam poravnal.
ATV ji res da so lažji,so pa zato tudi vzmeti bol nežne,materiali pa bol ali manj isti :roll:
Zadnjič spremenil tavzy, dne 01 Apr 2009, 22:58, skupaj popravljeno 1 krat.

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 01 Apr 2009, 22:56

Vzmet se je meni zlomila po letu in pol uporabe...

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 02 Apr 2009, 15:26

Sicer te v živo ne poznam, vendar kar sem prebral o tebi na forumu ni nič čudnega da se je kaj odlomilo. :lol:

XXXL
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a XXXL » 02 Apr 2009, 16:38

Vse je narejeno točno po merah in teži, nato pa majhni odmiki pri dolžini nihajke in teži pilota v nepravo stran in kabum! :lol:

imzy
Začetnik
Reactions:

nastavljanje vzmeti

Odgovor Napisal/-a imzy » 08 Maj 2011, 17:18

Bi lahko nekdo malo bolj podrobno opisal nastavljanje trdote amortizerjev.
Pri meni je vijak za zategovanje čisto odtegnjen.
Če ga zategnem, bodo vzmeti trše? Ali je potrebno dopolniti plin?
Ker se mi zdi da je spredaj zelo mehek. Ko se hočem peljati po dveh kolesih mi kar počepne. Pri prejšnem atv-ju nisem imel teh težav. Nisem pa polagal pozornosti kako so bili nastavljeni amortizerji.

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 08 Maj 2011, 18:24

Mogoče še poveš kaj voziš???

imzy
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a imzy » 08 Maj 2011, 20:54

Vozim Eagle 250. http://atv.si/forum/viewtopic.php?t=4553
Prej sem imel bemija 150 in z njim je šlo po dveh 100m, če si hotel. S tem pa prednji konec kar počepne ko ga hočem spravit na dva.

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 09 Maj 2011, 07:17

imzy napisal/-a:Vozim Eagle 250. http://atv.si/forum/viewtopic.php?t=4553
Prej sem imel bemija 150 in z njim je šlo po dveh 100m, če si hotel. S tem pa prednji konec kar počepne ko ga hočem spravit na dva.
Žal nimam kaj povedati! Ker si objavil vprašanje pod Can-am temo sem mislil, da imaš Can-am-a. Ker sem imel podoben primer, ki sem ga rešil, sem ti želel pomagati.
Tvojega modela ne poznam, zato nima smisla, da te zavedem z kakšnim napačnim predlogom! :cry:

imzy
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a imzy » 09 Maj 2011, 09:49

Pod to temo sem objavil,ker sem videl da se ze pogovarjate
o amortizerjih. Da nisem odpiral nove teme.
Upam da ni narobe in da bo kdo znal odgovoriti.

Odgovori