Vožnja v skupini

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Odgovori
Uporabniški avatar
Drago
Član kluba
Reactions:
Kraj: Novo mesto

Vožnja v skupini

Odgovor Napisal/-a Drago » 28 Jul 2010, 22:29

Velikokrat se nas na turo odpravi več. V vsaki skupini (organizaciji) veljajo določena pravila in hierarhija. Tako bi morali tudi atvjaši poskrbeti za neke norme, ki naj bi veljale za vožnjo v skupini. Ko sem iskal predpise, ki naj bi to urejali, nisem našel ničesar, prav tako nisem izvedel nič novega pri policistih. Predlagam, da vsak napiše svoje izkušnje in svoj pogled na vožnjo v skupini. Izhodišče nam je lahko tudi članek iz Motosveta, ki me je tudi spodbudil k pisanju. O teh pravilih sem začel razmišljati na eni turi, ki bi se lahko končala tragično. Za enega našega in za voznika motornega kolesa.

Glede na moje izkušnje bi svetoval takole:
- na čelu skupine naj vozi voznik (vodja skupine), ki pozna pot (ali ima navigacijsko napravo);
- na koncu kolone naj bo drugi vodja, ki naj bi prav tako poznal relacijo, poleg tega pa naj bi bil spretnejši in bolj izkušen voznik. Priporočil bi tudi, da ima močnejše in hitrejše vozilo;
- vsak udeleženec vožnje v skupini naj bi "pazil" na voznika za sabo, ki ga ne sme izgubiti iz vidnega polja in mora svojo hitrost prilagajati zadaj vozečemu. Če ga izgubi ga mora počakati. Na ta način se v primeru okvare ali nepredvidenega dogodka zaustavi celotna skupina, ki nato nudi pomoč "onemoglemu";
- pri vožnji v skupini naj ne bo nobenega merjenja "kdo ima daljšega" in egoizma. Vedno imejmo v mislih, da so za nami in pred nami naši prijatelji;
- hitrost vožnje naj se prilagaja najpočasnejšemu v skupini;
- pogled v vzvratno ogledalo naj bo stalna navada in ne izjema;
- ker navadno nismo najhitrejši v prometu, priporočam, da zadnji vodja skrbi z obveščanjem ostalih (dolge luči), da smo postali premična ovira za hitrejše od nas. Še posebej bodimo pozorni do enoslednikov;
- ko nekdo od ostalih udeležencev začne prehitevati našo skupino, poskrbimo za večjo varnostno razdaljo, ter mu tako omogočimo, da nas varno prehiti;
- skupina starta šele takrat, ko so vsi pripravljeni. Za to poskrbita oba vodja;
- pri vožnji v skupini ni medsebojnega prehitevanja.

Veliko je napisanega v članku na Motosvetu in tu nisem posebej omenjal, npr. potreba po radijski povezavi med prvim in zadnjim.

Upam, da ni treba posebej poudarjati na spoštovanje predpisov, pravilno varnostno razdaljo in upoštevanje drugih udeležencev v prometu.

Prosim, da me dopolnite, da bomo skupaj ustvarili neka pravila, katerih bi se vsi držali pri vožnji v skupini in posledično še z večjim užitkom "hodili" na turce. Seveda se ne bo vedno možno striktno držati pravil, zato bo kdaj treba tudi improvizirati, ali kakšno točko izpustiti.

Še ena povezava, kjer je govora o vožnji v skupini: http://www.motori.hr/Vo_382_nja_u_skupini__254.html

Slika

Uporabniški avatar
Mitjag
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Laze v Tuhinju
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitjag » 29 Jul 2010, 08:17

Vse lepo napisano ampak žal mislim da bodo to še ena pravila za kršenje.
Predvsem mislim da je problem točka dve:
- na koncu kolone naj bo drugi vodja, ki naj bi prav tako poznal relacijo, poleg tega pa naj bi bil spretnejši in bolj izkušen voznik. Priporočil bi tudi, da ima močnejše in hitrejše vozilo;
in 4
- pri vožnji v skupini naj ne bo nobenega merjenja "kdo ima daljšega" in egoizma. Vedno imejmo v mislih, da so za nami in pred nami naši prijatelji;
V kolikor gre samo za krajšo turco npr. da se zbere nekje skupina in gre 5-10km take vožnje je vse izvedljivo. Problem pa nastane pri daljših turah kjer je sploh tistim ki imajo radi malo hitrejšo vožnjo oz vsaj vožnjo po predpisih zelo težko da ne bi pritisnili na plin če se pokaže lepa ravnina. Ravno zaradi tega je danes skupnih voženj z več kot 4-5 ATV-ji zelo malo razen če so nekako istega hitrostnega ranga.

In priznam tudi meni se ni "fajn" voziti v taki skupinci :)

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 29 Jul 2010, 11:19

Jaz bi rad poudaril oz. kritiziral tudi (že doživeto) objestnost posameznikov med vožnjo v (preveliki) skupini. Objestnost enega zagotovo potegne za seboj tudi ostale.

Npr: smo se vozili po zaviti makadamski cesti, na kateri so domačini pred parimi dnevi na novo uredili odvodnavanje (očistili in popravili prečne vodenične kanale) ter nasuli in povaljali ovinke.
Pa se najde posameznik, ki ravno na vrhu prečne odvodne grbine na cesti nabije gas in odnese 5 cm materiala. Naslednji za njim naredi enako in tako naprej. Na koncu sti dve veliki jami, ki ob nalivu vodo spustiti po cesti navzdol namesto iz nje. Pa smo tam oz. trud domačinov za imeti dokaj dobro cesto do doma je izničen, jeza na voznike štirikoles pa seže do nebes.

Na vrsti so na novo nasuti ovinki, ki kar vabijo po driftanju in tiščanju gasa na full. Saj je užitek to delat, ampak to delajmo le na svojih dvoriščih če že. Z trudom popravljene ceste pa pustimo pri miru, ker nekomu služijo za vsakodnevni stik z ostalim svetom.

Skupina npr. 10. atv-jev zganja zelo močan hrup, katerega se udeležeženci skupine ne zavedamo, saj vsak le svojo mašinco posluša. Vseh 10 na kupu pa bobni kot helikopter. Razni odprti izpušni rori tudi hudo kravžljajo živce naključnim mioidočim ali tam stanujočim. Če že mora stroj tako ropotat, naj nam ropota kolikor hoče doma v garaži ali celo v dnevni sobi namesto hi-fija. Močno dvomim, da je vsem ostalim okoli nas všeč preglasna glasba iz naših mašin.

Za na teren osebno prisegam na največ 4 motorje v skupini, kar je več, postane kmalu neobvladljivo ker se preveč težav posameznika prenaša na celo skupino.

To je moje mnenje o vožnji v skupini na makadamu in izven njega. Za asfalt pa tako ali tako piše že v prejšnjih objavah oz. veljajo prometni predpisi.

LP!

Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 29 Jul 2010, 21:52

Zelo dober in zanimiv članek in predlog!
Vendar se bojim, da je to le mrtva točka na papirju! Zadeva mora dozoreti v glavah in potem tovrstnih pravil sploh ni treba!
Z ponosom povem, da vozim v skupini, kjer vozimo natančno tako, kot je opisano! O tem nismo nikoli spregovorili niti besede, kajti, ko smo se pričeli družiti, je bila zadeva nekako sama po sebi umevna!
In ko bo to napisano pravilo postalo tudi nenapisano, in ko se o tem ne bo debatiralo temveč bo to samo po sebi jasno, verjemite, boste v vožnjah uživali! Poleg tega se razvija nek izjemen tovariški duh in solidarnost! Stvar postane zabavna, duhovita, zanimiva in dobi neko vsebino! Za pritiskanje na ročico so dobri tudi "joysticki" na tipkovnici!
V kolikor pa te stvari niso jasne, ne vidim razloga, da bi se sploh kje zbirali in "skupaj" vozli, če potem itak vsak bezlja po svoje! Če sem takšen pol pa res ne rabim še nekoga z sabo na furi! Takrat sem samozadosten center sveta! :D

slepec
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a slepec » 30 Jul 2010, 08:32

pod točko 3 se ne strinjam ker
če bi vsi gledali nazaj-spremljali vozilo z ogledali,ni varno, ker ni 100%koncentracije za vožnjo
zato se moremo osredotočiti za vozilom ,ki vozi pred nam, in le tega slediti
zato pa se je treda pred vožnjo dogovoriti in vožnjo prilagoditi najpočasnejšemu in neizkušenemu
kadar je več voznikov nad 10, da se vozijo v skupini, ki jim najbolj ustreza,in se dobijo na kakšni bencinski črpalki

Uporabniški avatar
magoslo
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a magoslo » 30 Jul 2010, 09:31

zaradi varnosti tako svoje kot drugih je potrebno spremljat promet pred sabo in prav tako za sabo s pravilno varnostno razdaljo ne pa gas in pozabit kaj se dogaja za tabo

Uporabniški avatar
ciko74
Začetnik
Reactions:
Kraj: Šmartno
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ciko74 » 30 Jul 2010, 11:47

Tk kot v avtu, tk na motorju, nobeden se ne more vozit v koloni, vsi bi bili prvi in najhitrejši, zato je pa tolk nesreč. Kar se ogledal tiče, morš gledat tako naprej kot nazaj, ker nikol ne veš kak norc se najde od zadaj pa kaj bo naredu, več kot polovica voznikov pa itak ne gleda ogledal, ker vidiš kako majo nastavljene tja nekam v zrak al pa celo zaprte.

Uporabniški avatar
Mitjag
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitjag » 30 Jul 2010, 12:20

slepec napisal/-a:pod točko 3 se ne strinjam ker
če bi vsi gledali nazaj-spremljali vozilo z ogledali,ni varno, ker ni 100%koncentracije za vožnjo
zato se moremo osredotočiti za vozilom ,ki vozi pred nam, in le tega slediti
zato pa se je treda pred vožnjo dogovoriti in vožnjo prilagoditi najpočasnejšemu in neizkušenemu
kadar je več voznikov nad 10, da se vozijo v skupini, ki jim najbolj ustreza,in se dobijo na kakšni bencinski črpalki
hmm če bi bilo tako bi imel sam že dve nesreči v kratkem.
Ravno nazaj je tako pomembno kot naprej. Pa da ne razglabljam ravno teden nazaj sem hotel prehitevati avto ko je za mano pribrzel motor in hotel prehitevat mene. Če ne bi v tistem trenutku opazil da me prehiteva bi bila nesreča neizbežna in verjetno ne z lažjimi poškodbami.

slepec
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a slepec » 30 Jul 2010, 15:49

vidim da ste narobe razumeli moj odg
nisem rekel da ne gledamo nazaj ,seveda tut gledamo nazaj ob prehitevanju,itd
ne moremo se pa zgledovati-način vožnje prilagoditi za seboj vozečim vozilom,ker to pomeni večjo pozornost zadnjemu ,kot pa pred seboj,saj tudi v drugih vozilih gledamo pred seboj, in sledimo prvemu,če bi po vaše gledali večji del kaj dela nekdo za tabo bi kaj hitro prišlo do problema
upam da ste razumeli

lozinka
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lozinka » 30 Jul 2010, 16:39

slepec napisal/-a:vidim da ste narobe razumeli moj odg
nisem rekel da ne gledamo nazaj ,seveda tut gledamo nazaj ob prehitevanju,itd
ne moremo se pa zgledovati-način vožnje prilagoditi za seboj vozečim vozilom,ker to pomeni večjo pozornost zadnjemu ,kot pa pred seboj,saj tudi v drugih vozilih gledamo pred seboj, in sledimo prvemu,če bi po vaše gledali večji del kaj dela nekdo za tabo bi kaj hitro prišlo do problema
upam da ste razumeli
Razumeli smo že, sam ti si to vzel preveč dobesedno. Jst sem razumel da je treba kontrolirat onega za tabo ne pa buljit v retrovizor celi čas vožnje. Se pravi v praksi to pomeni da gdaj pa gdaj pogledaš v retrovizor (mogoče nič več kot ponavadi) in spremljaš a je za tabo vozeči še viden ali ne. 8)

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 30 Jul 2010, 17:24

Cenjeni kolegi! Lepa in plemenita razprava, ki pa ste jo preveč zakomplicirali in kot takšna ne bo zaživela. Če boste začeli furo z kupom pravil v glavi, boste hitro odnehali! Preprosto mora bit jasno, da spontano paziš na tistega spredaj in zadaj. Pogled v retrovizor pa res ni neka operacija, za ketero potrebuješ koncentracijo! Pač spontana kretnja z očmi in to je vse!
Bistvo je da "pazite" en na drugega in se zavedate da ne boste nikoli ostali sami, in da ne boste nikoli nikogar pustili samega v primeru težav!¨
Zelo preprosto in uporabno! \:D/

Uporabniški avatar
Mitjag
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitjag » 30 Jul 2010, 18:19

tema gre res v napačno smer. Dejstvo pa je da tisti ki smo se do sedaj držali "nenapisanih" pravil se bomo verjetno še naprej, tisti ki pa se niso držali do sedaj pa se nikoli ne bodo pa če se napiše ne vem kaka pravila in se jim jih lahko prilepi na čelo pa ne bo pomagalo. Vseeno pa je gesta lepa.

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 30 Jul 2010, 20:14

Mitjag napisal/-a:tema gre res v napačno smer. Dejstvo pa je da tisti ki smo se do sedaj držali "nenapisanih" pravil se bomo verjetno še naprej, tisti ki pa se niso držali do sedaj pa se nikoli ne bodo pa če se napiše ne vem kaka pravila in se jim jih lahko prilepi na čelo pa ne bo pomagalo. Vseeno pa je gesta lepa.
:dober
Ni kaj za dodat!

Uporabniški avatar
sashek
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Štajerska
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sashek » 31 Jul 2010, 07:28

V skupinskih vožnja je priporočljivo da imata prvi in zadnji v skupini tudi odsevne brezrokavnike na sebi zaradi boljše vidljivosti, saj večina voznikov drugih vozil postane bolj pozornih in lažje opazi skupino.

Kot naslednje pa seveda varnostna razdalja med udeleženci skupine, ki je na asfaltu ni tako problematično oceniti, medtem ko je to na makadamu, kjer je veliko prahu in mehka podlaga kaj hitro podcenimo.

Odgovori