CVT menjalniki-mnenje

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Odgovori
R.G.
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Prevalje-Uršlja gora

CVT menjalniki-mnenje

Odgovor Napisal/-a R.G. » 05 Jun 2011, 18:52

Pozdravljeni,poznavalci omenjenih menjalnikov.
Ker sem novinec glede tega,vas sprašujem sledeče;
prejšna dva ATV-ja sta imele navadni menjalnik,sedaj pa je avtomatik in me zanima vožnja po klancu navzdol.Namreč,ko se pripeljem do klanca in spustim "gas",motor še nekaj časa sam pomaga zavirat,ko pa obrati padejo na "štandgas",tega "motornega zaviranja" ni več in začne ATV prosto leteti in ga zaviram samo še z zavorami.Sam sistem avtomatike zastopim in vem kaj se zgodi,zanima pa me,kaj je bolje za sam menjalnik in jermenski prenos???Je bolje ohranjat oprijem ali lahko samo pustim in zaviram samo z zavorami?
Hvala vsem za nasvete,pa L.P. :help: :oops:

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 05 Jun 2011, 20:17

Pri vožnji navzdol uporabi reduktor in malce dodajaj gas - samo toliko,da jermen drži v jermenici in zavira.Torej ravno toliko,da ne pade v prosti tek in se boš lahko zelo počasi in varno spuščal po klancu navzdol!

Uporabniški avatar
el.presidento
ON™®
Reactions:
Kraj:: Ivančna Gorica
Kontakt:

Re: CVT menjalniki-mnenje

Odgovor Napisal/-a el.presidento » 05 Jun 2011, 20:25

R.G. napisal/-a:Pozdravljeni,poznavalci omenjenih menjalnikov.
Ker sem novinec glede tega,vas sprašujem sledeče;
prejšna dva ATV-ja sta imele navadni menjalnik,sedaj pa je avtomatik in me zanima vožnja po klancu navzdol.Namreč,ko se pripeljem do klanca in spustim "gas",motor še nekaj časa sam pomaga zavirat,ko pa obrati padejo na "štandgas",tega "motornega zaviranja" ni več in začne ATV prosto leteti in ga zaviram samo še z zavorami.Sam sistem avtomatike zastopim in vem kaj se zgodi,zanima pa me,kaj je bolje za sam menjalnik in jermenski prenos???Je bolje ohranjat oprijem ali lahko samo pustim in zaviram samo z zavorami?
Hvala vsem za nasvete,pa L.P. :help: :oops:
To je zato ker motor nima enosmerne zavorne sklopke na CVT-ju. Dokler je sklopka odprta motor normalno zavira, ko se zapre (verjetno nekje med 10-20 km/h) ne more zavirati, v kolikor pa bi imel motor vgrajeno tudi enosmerno zavorno sklopko bi zaviral tudi ko se sklopka zapre.

www.atv.si
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2014 - Cectek 600, Aeon Cobra S 330
2013 - Access Outback 400, Adly 400xs
2012 - SMC Jumbo 720R
2011 - CF Moto Z6, SMC Jumbo 720R
2010 - SMC Jumbo 360R, Dinli 700 Monster
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
2007 - SMC Captain 300 Tuning
2006 - Barossa Silverhawk 250R Tuning
2005 - Barossa Cheetah 250

R.G.
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a R.G. » 06 Jun 2011, 16:50

Nismo se najbolj razumeli.Vse o.k. glede sistema delovanja,ampak sprašujem,kaj je bolje za sam menjalnik(mazanje) in jermen(obraba).To govorim za daljše spuste(1~2km),upam da se razumemo,kaj sprašujem :oops:

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 06 Jun 2011, 17:41

CVT menjalnik se ne maže, niti ni v olju itd...razen če pod "menjalnik" misliš zobniške prenose ( naprej, reduktor in vzvratno), ta se maže tudi pri nizkih obratih in prostem teku.

Obraba jermena pri daljših spustih pa je zanemarljiva, poleg tega je varnejše zaviranje z CVT in zavorami. Obremenjenost posameznih elementov ( jermena in zav.ploščic) je manjša, kot če obremenjujemo samo en element.

R.G.
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a R.G. » 06 Jun 2011, 19:49

jaka napisal/-a:razen če pod "menjalnik" misliš zobniške prenose ( naprej, reduktor in vzvratno), ta se maže tudi pri nizkih obratih in prostem teku.
Eee,Jaka,to sem mislil,ja :juhu:
Glede jermena pa praviš,da ni broblema,kljub temu,da malo drsi.
Vseeno bolje torej nekako držati oprijem med motorjem in menjalnikom,kot pa "leteti,kot sneta sekira".
Hvala,Jaka in L.P.

Uporabniški avatar
BoskoBRP
Začetnik
Reactions:
Kraj: Šempeter
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BoskoBRP » 06 Jun 2011, 19:51

točno to! se vidi da obvladas stvar Jaka!!! mislim da ti je to popolni odgovor.

Odgovori