BRP outlander 400

Del foruma, kjer lahko uporabniki predstavijo svoja vozila
Odgovori
Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Haloze
Kraj: Haloze
Kontakt:

Re: BRP outlander 400

Odgovor Napisal/-a kiwi » 08 Jul 2015, 13:35

No za zračni filter sem šel kar v motocenter ptuj in nabavil motulov sprej za zračne filtre, ter ga vredu nasprejal potem pa malo pregnetel še z gumijastimi rokavicami. Ko sem že bil tako daleč sem še spucal airbox in vse skupaj sestavil nazaj.

Porihtal pa sem tudi gumo na vstopu zraka v variomat. Ker je tukaj precej večja razdalija med ustjem na pokrovu in cevjo sem prestavil novo gumijasto cev iz izstopnega dela na vstopnega (fi je namreč enak in tudi dolžina odgovarja) Tisto cev ki pa je bila prej naprej pa sem prestavil nazaj in ker so ustje na izstopu variomata in plastična cev toliko skupaj sem lahko uporabil to isto gumo s tem, da sem šelno na eni strani prestavil na drugo stran razpoke. Tako je sedaj cev tam kot mora biti cela.
Vem da tako verjetno ne bo dolgo držala (čeprav nima vidnih razpok ali poškodb) ampak ko bom šel kje mimo SS bom vzel drugo.

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 09 Jul 2015, 09:06

No pa sem dokončal nosilec za navigacijo - telefon. Sam nosilec je iz alu traka debeline 4mm in spigan. Zašraufal sem ga z tremi m4 vijaki na prednjo plastiko ki je na balanci. Zgornji del pa je nosilec, ki sem ga naročil iz kitajske in bi naj bil vodoodporen. Tudi touch lepo deluje preko zaščitne plastike.

Slika

Slika

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 09 Jul 2015, 09:09

Aja ko sem vzel zadnjo plastiko dol sem zadaj našel dva neuporabljena konektorja. Eden ima 3 žile eden pa 2. Tisti z tremi je verjetno za stikalo vitle oni z dvema pa mi ni jasno. Mogoče za gretje ročk? Ima kdo idejo za kaj je to?

Slika

LP Boštjan

Uporabniški avatar
Jam
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Selnica ob Dravi

Odgovor Napisal/-a Jam » 10 Jul 2015, 20:39

Ta drugi je predviden za gretje ročk ali kaj poljubnega..

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 12 Jul 2015, 08:33

@ Jam ....No saj tako sem predvideval ja

No ko sem končal prikolico pa sem se opogumil in razkopal variomat. In prav da ga sem. Ker sem mel kaj videti. Aja šrauf za razširiti sekundarno jermenico kot sem že enkrat napisal je čisto navaden M8. Jermen vzamem dol in potem še primarno jermenico. okoli oneway sklopke sem dal rajši eno krpo ko sem jo dol vlekel, da se mi ne bi štifta in fedrce razleteli po garaži. Ko jo potegnem dol sem dobil samo debele oči. Ena od fedrc je precej krajša od druge oz. je videti kot da je nekaj manjka. Ležaj pa je še eden bil koliko toliko ok, drugi pa je kar cvilil.

Z bremsenreinigerjem sem spucal del jermenice in ležišče oneway. Jermenico z valjčki in oneway pa v delavnico na mizo. Kot prvo sem se lotil onewaj in zamenjal oba ležaja ter konkretno spucal. Ležaja sem zamenjal brez problema čeprav meje bilo kar strah, da ne bom kaj poškodoval, ker tega še nisem delal.

Slika

Štifta sta videti še kar ok in jih bom pustil zaenkrat, fedrci pa moram nabaviti novi. Jih kar v ponedeljek dvignem na SS ko grem po torzijo.

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 12 Jul 2015, 09:04

Nato pa sem vzel narazen sekundarni del variomata jermenico. Del kjer so uteži - kladivca preverim na hitro in me že kot prvo zmoti da skačejo kladivca precej levo desno. Pa to ne mislim levo desno po štiftu ampak je očitno v ležišču kladivsa toliko povečana-obrabljena luknja, da gre konkretno sem in tja. Za hec vzamem eno utež ven in preverim še debelino štifta. Videti je še kar ok. Se pravi, da je luknja v kladivcu povečana. Sama kladivca pa imajo po drsni površini tudi neke utore.

Slika

Očitno bo potrebno zamenjati tale kladivca.

Nato dam pred sebe del kjer so valjčki. Primem enega od valjčkov in probam levo desno. Za kakšen milimeter lufta!!!!!! to sigurno ne more biti. Probam še ostale pri vseh luft. Pri dveh celo tako, da se valjček sploh ni več prav vrtel, ker je drsal spodaj po ohišju. Preverim ohišje na tem delu. Vrezana sled kjer potuje kladivce... Uf.. Očitno variomat potreben konkretne prenove. Zdaj si moram malo potegniti skupaj kolko to stane In detaljno preveriti da ni še kaj drugega defenktno. Je pa mi sedaj jasno od kod je bilo tisto cukanje pri minimalnem gasu-speljevanje. Kladivca niso mogla potovati enakomerno. Upam, da so luknje na primarni jermenici šekoliko toliko ok.

Tukaj se lepo vidi kakšno sled je naredilo kladivce....
Slika

Upam, da sta ti dve puši v luknjah še ok. Moram potem preveriti. Baje da to ni poceni.... #-o
Slika

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 12 Jul 2015, 10:03

Jermenici sta načeloma videti še ok. Malenkostni utor je sicer zaznati na spodnjem delu nad oneway sklopko vendar je to tako malo, da sem moral dati alu ravnilo na jermenicu in proti soncu, da je malo svetlobe posvetilo skozi. Tako da to bo zaenkrat še ok. Zaznati pa je tudi malenkosten utor kot se vidi sled ampak mislim, da moram jermenico tam samo vredu spucati ali pa jo bom mogoče celo spoliral. Moram še malo preveriti stvari.

Slika

Lp

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 12 Jul 2015, 10:08

Mogoče v pomoč...

https://youtu.be/eoHphGSCojY

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 12 Jul 2015, 10:17

Hvala Lakl..... ravno pregledujem vse te videe okoli cvt-ja pri can-amih

LP

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 13 Jul 2015, 06:36

Evo sem kar posnetek naredil rajši da se vidi koliko lufta je to.
https://www.youtube.com/watch?v=cvnq13S ... e=youtu.be

Lp Boštjan

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 13 Jul 2015, 07:19

Pogledal posnetek.
Preveč lufta. Kladivca se morajo gladko dvigovati in ne smejo plesati levo, desno, ker takrat tolčejo po ohišju. Vijake, valjčke bo potrebno sigurno zamenjat. Kladivca pa, če niso v sami luknji preveč obrabljena lahko spoliraš. Z poliranjem ne boš naredil škode. Tudi na vijakih je lahko podložka, da stabilizira kladivce, a če ima preveč obrabe bo tudi podložka bolj trpela in bo hitro zanič. To boš najbolje videl, če imaš nove valjčke. Hja, pol moraš imeti prvo valjčke, poizkusit in, če ni v redu še kladivca naročit. Čista jeba. Da bo mir je najbolje novo nabavit a pol ne bo poceni-bo pa mir :D

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 13 Jul 2015, 12:35

Ja sem si kar mislil, da boljše da vse zamenjam. Res je da ne bo poceni vendar potem vem kaj imam in se več ne rabim obremenjevati kaj pa če.... Vzel bom tudi te štifte za valjčke nove, ker starih nisem jemal ven, da bi premeril ali so še ok bom pa rajši kar nove notri dal. Je pa res da je to spet 30€ uf... Mogoče se zmenim še za kaki popust pa je. Je pa zanimivo, da z ceno tokrat pridem nekako blizu, če vzamem pri nas ali pa naročim iz nemčije. Pri olju itd pa je bila kar razlika v ceni.
Tudi torzijo sem v bistvu pri nas dobil ceneje kot v nemčiji. Sicer je tam res malenkost cenejša kot pri nas vendar je potem še 17€ poštnine.

Nič grem počasi v avto pa v celje zapravljat #-o potem pa domov šraufat.

Lp
Boštjan

GoranP
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Slovenske Konjice

Odgovor Napisal/-a GoranP » 13 Jul 2015, 13:47

Kaj se na tem motorju ni nič rihtalo, da je v takem stanju? Porazno :/ ... Verjamem pa da boš lepo vse porihtal in ti bo potem še dolgo služil...

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 13 Jul 2015, 16:50

V Variomatu ne vem kaj se je vse delalo in kaj ne. V glavnem pa bi ga rad porihtal in potem vozil. Zato pač rajši zdaj malo riskiram in imam potem mir. In tako sem se vrnil iz Ločice ob Savinji z lepim paketom #-o #-o

Slika

Štifti za oneway sklopko (fedrce dobijo jutri in grejo na pošto)
Nova kladivca z vijaki-štifti in podložkami
Novi valjčki - izgleda da so narejeni iz nekega drugega materiala kot so stari. Stari so kovinski.
Novi štifti za valjčke
Nova torzija
nove matice M18

Še dobro da pride dohodnina skoraj :mrgreen:

Zdaj ko to zmontiram pa mislim, da mora motor res špilati. Sicer imam v planu pregledati še nekaj stvari ampak mislim, da sem se dražjega dela rešil. Upam vsaj [-o<

Lp Boštjan

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 14 Jul 2015, 06:53

No in ker mi pač ni dalo mira sem kar šel šraufat :) Najprej torzija.
Odstranil sem seger obroček in nato odšraufal veliko matico,(je na desni strani itak že bila odtegnjena) ki drži obeso z lagerjem, spucal oboje navoje in jih razmastil. Nato sem po navodilih nanesel modri loctite (243)in matico zategnil z moment ključem na 19kg kot je po navodilih. Aja nastavek za šraufanje te matice sem si že predhodno naredil.
Enako sem potem ponovil še na drugi strani.

Aja še to... desna matica je šla čisto lepo z roko šraufati, pomeni da ni bilo uporabljenega nič loctitea. Zato pa se je verjetno tudi odšraufala. Leva pa je imela nekaj v navojih proti odvijanju.

Slika
Slika

Nato sem iz stare torzije snel flango in obe flangi spucal ter pripravil za vgradnjo. Torzijo sem nastavil v odprtino in dal gor flango ter še podložko. Flange sem zalepil z rdečim loctiteom. Očitno so bile tudi zalepljene ker sem moral spucati ripne. Po nekaterih navodilih bi sedaj moral z rdečim loctiteom zalepiti še varovalno matico M18. Te matice se pri meni niso odvile. In spet zanimivost, desne nisem dobil dol ker je bila zalepljena levo pa sem čisto komot odtegnil in ni bila očitno nič varovana z loctiteom. (Pomeni da sem si v bistvu naredil strošek 110€ brezveze, ker bi samo šel na drugo stran odtegnit matico in bi dobil celo torzijo iz kontra strani ven ampak ok. Vsaka šola nekaj košta #-o )

No in zato sem se odločil, da bom obe matici namesto z rdečim varoval z modrim loctiteom. Na ta način ne bom poškodoval navojev če bi slučajno bilo potrebno torzijo še razdirati. Ali zaradi menjave ležajev ali pa če bi se recimo spet odtegnila velika matica. Vsekakor bom ta del motorja v bodoče imel še malo na opazovanju.

M18 matice sem zategnil po navodilih. Desno na 55Nm, levo pa na 120Nm. Zakaj je tako ne vem ampak če tako piše in vsi na to opozarjajo potem pač tako mora biti.

Perajt za vgradnjo:
Slika

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 14 Jul 2015, 07:09

Na koncu pridejo še gumijasti pokrovi, ki so sicer fiksirani z malo drugačnimi objemkami. Sem razmišljal če bi dal stare nazaj pa sem rajši kupil nove na vijak da jih komot snamem če bi bilo potrebno.

Slika

Evo torzija zaključena. Danes je na vrsti variomat - najprej čiščenje variomata in odstranitev sekundarne jermenice ter kontrola helix-a.

Uporabniški avatar
gmajnar
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Bločice pri Blokah

Odgovor Napisal/-a gmajnar » 14 Jul 2015, 09:24

Tako lepo to opisuješ, de je še mene prijelo, da bi začel kaj razdirati.
In to kljub temu, da sem popoln brezveznik na tem področju.

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 14 Jul 2015, 10:13

Jaz le prebiram. Všeč mi je kako se je kiwi lotil zadeve, ker ve kaj hoče in kaj je potrebno naredit.
Odlično. Na koncu boš imel re-new motor....in brezskrbno vožnjo.

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 14 Jul 2015, 11:19

Ja BIF.... točno to mi je cilj. Da porihtam motor tako daleč da se komot lahko podam na kakšne ture tudi dlje. Ala jugovina, Črna gora, mogoče tudi albanija itd. (če bo seveda čas dopuščal in finance) Ali pa da se lahko udeležim tudi kakega off road srečanja in zapodim po vlaki brez skrbi, ali bo kje kaj odtrgalo itd.
Za take stvari je predpogoj zanesljiva mašina, da se ne rabiš ukvarjati na poti s tem ali bo motor zdržal ali ne. Res je sicer da je samo 400ccm vendar mislim, da bo za nekaj let to dovolj. Bo pač moralo biti :) Seveda pa je vedno želja po močnejšem. Ne bom rekel večjem, ker je ta itak med največjimi he he.

Lp Boštjan

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 14 Jul 2015, 13:25

Nimam izkušenj z 400-ko...ampak po videnem in prebranem...predvsem Rogi-jevi potopisi...z zdravo glavo lahko greš kamorkoli.

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 15 Jul 2015, 09:28

No pa je prisel na vrsto variomat. Ko sem odstranil stara kladivca spet presenečenje. Kladivce je dobesedno urezalo v aluminij. Spet je bilo potrebno razmisliti kako in kaj. To se je zgodilo sicer na vseh 4 kladivcih vendar na dveh očitno močneje kot na drugih dveh.
Slika

Po kratkem razmisleku kaj narediti malo gledam po delavnici in probavam ter pridem do rešitve. Pobranega mesa je ravno toliko, da gre noter vmes malo debelejša podložka. In tako sem na dveh zmontiral notri te podložke, ki sem jih predhodno malo pobrusil, da lahko zgornji del z valjčki lepo sede do konca v spodnjega. Prostora levo desno je tako kot bi moralo biti pri novem.
Slika
Slika

Ker ima 400-tka samo 4 kladivca in valjčke sem druga dva valjčka zmontiral v prosti dve mesti zraven. Upam, da ne bo tako nič narobe. Pri razstavljanju in sestavljanju variomata sicer pravijo, da si moraš označiti polovici kako je bilo sestavljeno in enako sestaviti nazaj vendar se mi zdi da je to v primeru, če sestavljaš z starimi valjčki in kladivci. Če pa zmontiram nova pa je verjetno vseeno. Če se motim me prosim popravite, da zadevo ustrezno saniram.

Pa še komplet sestavljeno.
Slika

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 15 Jul 2015, 09:59

Druga polovica. Najprej izbijem stare valjčke. Zato sem vzel M8 vijak in pobrusil navoje. Tako je bilo ravno dovolj, da je lahko šel v luknjo ko sem izbijal štifte (Paziti je potrebno na katero stran jih izbijaš - proti puščici). Tudi tu so valjčki naredili rahlo sled na strani vendar nič resnega. Malo sem z finim brusnim papirjem pobrusil, da ne bi bilo kakih ostrih robov, spihal, spucal in vstavil nove valjčke ter nabil nazaj štifte (Vstavljanje v smeri kot kaže puščica).
To pa je zdaj razlika. Valjčki letijo po štiftu kot bi bili uležajeni.

Na sliki se lepo vidi kakšni so bili stari štifti in valjčki po odstranitvi. Na štiftih so valjčki dobesedno urezali utore.
Zraven je tudi M8 vijak (z pobrušenimi navoji) s katerim sem izbijal in nazaj vstavljal štifte.
Zgoraj pa seo še novi valjčki in štifti, tako se lahko vidi razlika kako uničeni so bili stari.
Slika

Tako komplet je pripravljen za vgradnjo.
V Variomatu sem odstranil še sekundarno jermenico z helixom in spucal variomat. Zanimivo je da je helix na 400tki iz neke umetne mase-plastike in ne kovinski kot pri možnejših bratih.
Danes še spucam pokrov variomata in premerim puše in helix da vidim, če je vse ok in sestavim. Upam, da pridejo danes fedrce za oneway.
Slika

Lp zaenkrat

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 15 Jul 2015, 10:08

Sestavil si pravilno. Jaz bi sicer izbral tista ležišča za kladivca, kjer kladivca že prej niso bila zmontirana. Podložke so ok...lahko bi poklical, imam originale še doma... ;) ...no ampak vidim, da si dal kar "debele" podložke.
Sicer ne bi modroval....bi pa osebno izbral podložke na obeh straneh ležišča kladivca enake....tako, da tudi valjček nasede lepo na kladivce.
Sicer ne vem ali sta ti dve podložki ravno bistvenega pomena (da sta enaki na obeh straneh)....tako bi pač jaz naredil.
Ostalo b.p.
Kaj pa drsniki? Ti običajno najbolj nadrsajo.

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 15 Jul 2015, 10:50

No mogoče sem malo nerodno napisal. Dejansko sem izbral dve ležišči, kjer kladivca še niso bila zmontirana. (Tukaj nisem imel kaj izumljati. Na vsako stran svojo podložko ki je zraven in je to to). Dve ležišči pa so tam kjer so kladivca že bila. Podložke namenoma nisem dal na obe strani enake, ker potem več kladivce ne bi letelo po sredini valjčka. Bi spet rajsalo po aluminijuSicer so originalne podložke na vsaki strani tako kot moraj obiti le na tisti strani ko je kladivce izbrusilo aluminij sem dodal podložko, da sem nadomestil obrabljeni-izbrušeni material. Premer podložke pa sem moral zmanjšati, da slučajno ne bi zgornji del nasedel na podložke namesto, da nasede lepo na spodnji del. Na sliki so sicer še preden sem jih zbrusil in ko sem dal polovici skupaj sem videl da zgornja (governor cup) naseda na podložko.
Zato sem podložke vzel ven in jih zoožal na manjši fi.

Drsniki ja. Hm... ne vem kakšni bi morali biti novi. Mogoče bom pa moral res še te nabaviti druge.

Uf gledam zdajokoli teh drsnikov. Ja res bi bilo dobro zamenjati še te. Huh.... #-o

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 15 Jul 2015, 10:52

No...pač samo opomba. Če drsniki ne ležijo dobro ali lepo drsijo se tudi variomat ne odpira in zapira lepo. Potem je ves ostali trud zaman.

Odgovori