ATV NESREČE-VZROKI, POSLEDICE, PREPREČEVANJE

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
Quadgirl
Mojce
Reactions:
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

ATV NESREČE-VZROKI, POSLEDICE, PREPREČEVANJE

Odgovor Napisal/-a Quadgirl » 30 Dec 2007, 14:28

Slika

Članek delno povzet po http://www.zaneslaw.com/arizona-atv-accident-lawyer.php
Preživljanja prostega časa na ATV-ju; vožnja off road, ne glede na teren ali letni čas, nam na prvi pogled deluje vznemirljivo, varno in zabavno, vendar pa se moramo zavedati, da se le-ta lahko v hipu prelevi v nevarno in usodno, če se nismo naučili varne vožnje, če vozimo s previsoko hitrostjo, oziroma neprimerno glede na teren in ovire in jo na žalost, lahko zaključimo ujeti pod 200, 300kg in več težkim strojem, poškodovani, prestrašeni in onemogli, daleč stran od cest, hiš in pomoči.
Vozniki, ne glede na svojo starost, lahko uporabljajo ATV-je za rekreacijo, kot pomoč na kmetiji, v reševalne namene… Z razvojem ekstremnih športov, se je povečalo tudi tveganje za nastanek poškodb; zaradi nadebudnih, mladih in neizkušenih voznikov, ki posnemajo profesionalne športnike, pri tveganih 'vragolijah' in skokih z ATV-ji. V primeru nesreč, so vozniki zelo izpostavljeni poškodbam, saj jih ne ščitijo jeklene kletke, kot pri običajnih vozilih.
Poškodbe:
• poškodbe glave (razlog številka 1, v primeru smrti)
• poškodbe hrbtenjače
• poškodbe trebušne votline
• zlomi
• raztrganine
• praske
• amputacije
• opekline
• paraliziranost
• smrt
Naravni teren, po katerem vozijo ATV-ji je neizprosen, rizičen, saj lahko med vožnjo nepričakovano naletimo na brezna, ribnike, skrite podtalnice ali greznice ter na nepredvidljivo podlago.
Vzroki za ATV nesreče:
• neprimerna drža med vožnjo
• napake proizvajalca na stroju – to so okvare, ki so nastale v procesu izdelave stroja; kaznivo dejanje je takrat, ko proizvajalec ve za napake in ne posvari kupca o njih
• konstrukcijske napake - napake v sami zasnovi stroja, ki le-tega naredijo nevarnega
• neizkušen voznik (13x več nesreč, v prvih mesecih vožnje v primerjavi z izkušenejšim voznikom)
• pomanjkanje ustreznega treninga varne vožnje
• vožnja s sopotnikom
• pomanjkanje varnostnih ukrepov
• neustrezna zaščitna oprema
• visoke, neprilagojene hitrosti
• vožnja pod vplivom drog, alkohola (vzrok za 30% vseh ATV nesreč)
• tekmovalnost med vozniki
• nepredvidene situacije
• včasih se kljub trudu ne izide srečno
Statistike v ZDA:
• do leta 2003 je bilo prijavljenih več kot 120,000 ATV nesreč,od tega skoraj 50% otroci in mladostniki pod 16 let
• v zadnjih petih letih je število ponesrečencev, ki so potrebovali nujno medicinsko pomoč naraslo za 100%
Stroški zdravljenja poškodb, so lahko zelo visoki in dolgotrajni, žrtve niso zmožne za delo in ne morejo skrbeti za svoje družine. Računi za zdravljenje, fizioterapije, zdravila, popravilo stroja…, izguba osebnega dohodka, odškodnine, nadomestila, bolečine, trpljenje in ostali stroški okrevanja, se hitro nakopičijo in pod svojo težo dokončno strejo žrtev.
Brez strokovnega treninga, pravih varnostnih ukrepov, ustrezne zaščitne opreme, je tveganje za poškodbe izjemno visoko. Žal z zakonom še ni določeno, da morajo vozniki ATV-jev opraviti tečaj varne vožnje, zahteva se le uporaba varnostne čelade.
Preventivni ukrepi:
• naučite se ustreznega ravnanja z vozilom
• preglejte vozilo pred vsako vožnjo; tlak v gumah, stikala, kable, luči, gorivo, olje
• dobro se seznanite z ATV-jem, ki ga vozite (varnostna navodila)
• poznavanje predpisov in zakonov o varnosti v cestnem prometu
• vozite odgovorno, upoštevajte teren in vremenske pogoje, vozite po znanih terenih
• če je mogoče, raje vozite sami, brez potnikov
• vozite raje podnevi, kot ponoči ali v ekstremnih razmerah
• vedno nosite zaščitno opremo (čelada, rokavice, dolgi rokavi, dolge hlače, škornji)
• vozite ATV, ki ustreza vaši velikosti, letom in izkušnjam:
o starost 6 let- pod 70ccm
o starost 12let-med 70-90ccm
o nad 16 let-nad 90ccm
• vedno nadzorujte otroke, ki vozijo ATV

Namen članka ni prestrašiti ljudi, temveč dati misliti tistim, ki poleg nevarnosti, ki spremljajo ATV voznika, 'namenoma izberejo' nekvaliteten, nezanesljiv in NEVAREN ATV. Vprašajte se- je vaše zdravje in življenje res vredno le 1000-2000 :eur ?
Zadnjič spremenil Quadgirl, dne 03 Jan 2008, 20:32, skupaj popravljeno 1 krat.

Slika
Adly 300S crossroad

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 03 Jan 2008, 10:44

Na naših srečanjih opažam še eden možen razlog za nesrečo !
Naša tekmovalnost. Vsi po vrsti tiščimo "gas" in hočemo ne vem komu in kaj dokazati. Enostavno "pademo notri" in vratolomne vožnje so nekaj normalnega. Do sedaj se je vse v glavnem dobro izšlo, bojim pa se trenutka, ko se enkrat nekomu, mogoče tudi meni, ne bo izšlo !

Uporabniški avatar
baron21
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: nm
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a baron21 » 03 Jan 2008, 12:18

Ja včasih se res ne izide. Pa sploh ni treba, da se trudiš zato. Jaz sem že doživel in na srečo tudi preživel hudo nesrečo z ATV. Rezultat - jaz in sopotnica precej poškodovana, povzročitelj trčenja pa še malo bolj. En ATV totalka in supermoto prav tako. Ne upam si misliti, kaj bi bilo če bi sedela na kakšnem ATV iz pohištvenih cevi. Mojemu z veseljem mu dam pet zvezdic za crash test.

Moj nasvet: vedno in povsod uporabljate DOBRO čelado in ostalo opremo! Nam trem so čelade rešile glave - dobesedno.

Predvsem pa uporabljajte to kar spada v čelado!

Pa srečno na ATV!
Zadnjič spremenil baron21, dne 03 Jan 2008, 12:40, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Quadgirl
Mojce
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Quadgirl » 03 Jan 2008, 20:21

:D :juhu: Hvala fantje, za vaše pohvale in predloge (jih bom vnesla v članek), predvsem pa, da ste me prepričali, da vseh teh najrazličnejših ATV-jčkov, ne vozijo same 'prazne čelade', temveč fejst ljudje, ki nam bi jih bilo žal, če jih ne bi bilo več med nami. :cry:

Slika
Adly 300S crossroad

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 03 Jan 2008, 22:08

Moje izkušnje glede poškodb iz nekega drugega ( tudi) hudo adrenalinskega športa so pa sledeče:

Največkrat pride do poškodb zaradi dokazovanja svojega (ne)znanja drugim ljudem. V trenutkih dokazovanja pred občinstvom gremo ljudje največkrat zavestno preko svojih zmožnosti obvladovanja športnega rekvizita. Tudi fizika se v teh trenutkih ne da okoli prinesti.
Kaj sledi potem, si pa vsi lahko ogledamo na številnih posnetkih na spletu.

Prevečkrat sem bil poleg, ko so kolege odpeljali v rešilcu. Največkrat zaradi zgoraj omenjenega vzroka ter prevelike želje za boljšim uspehom na tekmovanju. Dvakrat sem šel žal tudi za pogrebom.

Predvidevam, da ga ni uporabnika tega foruma, ki lahko zanika, da se mu vsaj nekajkrat na leto ( v njegovo dobro) komaj izzide nepredvidena nevarna situacija med vožnjo z atv-jem. Z malo samokritičnosti in odgovornosti lahko precej zmanjšamo mero tveganja poškodb na lastnem telesu ter telesu morebitnega sopotnika ali kolega na drugem atv-ju. Atv kupiš drug, morda popraviš poškodovanega, ampak človeške glave ne zna noben kirurg nazaj montirati in nastaviti na prvotne nastavitve.

Zato se pridružujem ostalim uporabnikom foruma, ki trdijo, da ne šparat pri osebni zaščitni opremi.

Pišem resnično iz lastnih izkušenj, ker imam v svojih kosteh za eno dnevno sobo vijakov in ploščic. Verjemite, da hudo in dolgo boli neumna odločitev npr. biti malenkost hitrejši od izkušenejšega kolega.

LP!

Uporabniški avatar
Gladiator
Član kluba
Reactions:
Kraj: Podplat
Kontakt:

YAMAHA

Odgovor Napisal/-a Gladiator » 03 Jan 2008, 22:33

Tole novo leto je pa kar nekaj dobrih razmišlanj prineslo sabo. :D :D Brinovc a bi te stvari pisal, ko si bil star 18 let (teška ).Vsak posameznik mora pri sebi rasčistit pod čelado potem bo bolje.Mislim da smo bli vsi isti,motor si si kupil in gasa pa tud, če je bil samo 300 eurov.Po eni strani jih razumem majhna štipendija potem pa, kar koli se da dobit za majhen denar pa sam da gre.Moj mišljenje je tako, da teško je hiperaktivnemu nekaj dopovedat pa, če prav je tvoja beseda ali pa stavek za v dobrobit človeku.

P.S. Najboljše je bit zdrav, malo težje je iti na obisk v bolnico, najtežje je pa za nekom na zadnjo pot.

Uporabniški avatar
blaster
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: okolica Dom

Re: YAMAHA

Odgovor Napisal/-a blaster » 04 Jan 2008, 15:10

Že če bi v naši ljubi domovini, obstajalo več poligonov, prog itd.
Mislim, da bi bilo manj nesreč na cesti (moje mnenje)
Jih pa tudi nekaj poznam, sicer s cestnimi motocikli - 2x na mesec 100% na Grobnik, znoret se. na cesti pa pol umirjeno.

IZI
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a IZI » 04 Jan 2008, 16:38

Jaz pravim, da je adrenalin največji vzrok za nesreče.
Mislim ,da treba nadzorevati svoj pogum in adrenalin.
Včasih prveč hočemo od svojih ljubljenčkov, pa nas hitr zanese iz poti v kako luknjo ali v prepad.
Če že na novo raziskuješ poti je treba biti zelo pozoren.
Tiste potke pa k poznaš pa lahko se mal delaš norca.

Počasi in pamet v glavo.

Želim vam veliko lepih in predvsem varnih km v letu 2008!

Uporabniški avatar
Quadoid
Član kluba
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Quadoid » 06 Jan 2008, 11:32

Opozorilo :!:

Kot verjetno nekateri že veste, je začel delovati forum za kitajske 4cikle:
http://4kolesnik.mojforum.si/4kolesnik.html
Na tem ne vidim nič slabega (čeprav bi se dalo diskutirati o doktorskih nazivih adminov :prvi: ](*,) ) pa vendar opažam, da na tem forumu ZLORABLJAJO take in podobne dobronamerne članke sebi v prid:http://4kolesnik.mojforum.si/4kolesnik-about132.html
Od Quadgirl so skopirali celoten članek, spremenili pa samo zadnji stavek tega članka v naslednjo izjavo: "Cena in kvaliteta vozila NE vplivata na zgoraj navedene točke,kar pomeni,da se lahko to zgodi tudi pri 10.000 evrov ali VEČ vrednem ATV-ju"
Torej je čisto vseeno kaj kupite, kolo vam bo tako ali tako odletelo pri Bashanu ali pa pri npr. Can-Am-u :!:

Za tako visoko inteligentno "doktorsko" izjavo, vam oba s Quadgril čestitava :bravo: :111:
Zadnjič spremenil Quadoid, dne 06 Jan 2008, 12:48, skupaj popravljeno 1 krat.

Nič več ne sanjam že vozim... 8)

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 06 Jan 2008, 18:53

Avtorji so znani z obeh forumov. Dobra poteza in z veseljem bom na ta forum usmerjal lastnike kitajskih ATV-jev. Srčno upam, da bo forum zaživel, tudi v taki obliki, da bodo člani organizirali in se mogoče celo udeležil kakšnega ATV srečanja. Do sedaj jih žal ni bilo na spregled (lastnikov kitajskih ATV-jev, mislim) Upam, da se bo s tem forumom stanje spremenilo.

Uporabniški avatar
rudi12
Duvator pripravnik
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rudi12 » 06 Jan 2008, 19:04

Tudi jaz se strinjam,da je že skrajni čas,da se je pojavil ta forum čeprav ni samo za kitajce,je zelo dobrodošel.Upajmo samo,da bo objektiven in v pomoč uporabnikom. :D

4x4 norc!!!)Slika
Slika

Zaklenjeno