No zdaj lahko preidemo na resnejše predloge in mnenja v smislu poiskati čim bolj optimalno rešitev.Kurpar napisal/-a:
No to je odgovor in informacije kot se šika. Hvala. Kot sem že v prejšnjem postu navedel iščem nekaj boljšega, neko renomirano znamko, kvaliteto.. Nekako sem se ogrel za BRP Outlander 570 MAX DPS. Vseeno pa bi rad še neke informacije, da mi bojo stvari bol jasne preden se dokončno odločim za nakup.
In sicer ima 4x4 pogon na preklop, ker ni nikjer navedeno?
Med vsemi renomiranimi znamkami kot si ji zgoraj omenil, ali se lahko ostale primerjajo z BRP ali je BRP top med temi znamkami?
Mogoče se komu zdijo vprašanja smešna ampak bi bil vesel odgovora.
Prilagam še linke "vročih" ki me zanimajo:
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=13580741
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=12506208
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=13469273
malo rabljen
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=13846958
Lp
Najprej o BRP-ju. BRP spada med top znamke, ki sem jih naštel v prejšnjem postu, kar pa ne pomeni da je top med top. Top znamke med seboj ločijo malenkosti, ki so odvisne od uporabnika, njegovih, želja in dejanskih potreb. Torej BRP je top za tistega, ki ga ima, za nekoga drugega je top morda Polaris, za drugega spet Yamah itd. Top znamka ne pomeni, da si nekaj poebnega....zame pomeni, da se kvalitetno vozim, da sem z svojim vozilom suveren na podlagah, kjer se vozim, da so vgrajeni materiali na višjem kvalitetnem nivoju, ker to pomeni manj okvar in stroškov, da je vozilo kolikor se da varno itd. To je top znamka. Kako se imenuje ni pomembno.
Nimam namena preferirati BRP-ja v mojem sestavku, zato bom uporabljal frazo TOP....znamko boš izbral sam, glede na svoja pričakovanja, želje, potrebe in finančne zmožnosti.
Življenje me je naučilo, da pri izbiri vozila poskušam najprej odstraniti moteče elemente, kot so sentimentalnost, kaj si o tem misli sosed, če bom kupil najboljši motor bom pofukal vse babnice in podobne kozlarije.
Najpomembneje za odločitev je to KAJ BOŠ Z MOTORJEM POČEL!. Ti veš kakšno je tvoje življenje, koliko časa imaš na razpolago, kje in kako se imaš namen voziti, bosta na motorju dva občasno ali večinoma itd....
Še beseda, dve o moči motorja. Iz večletnih bogatih izkušenj lahko povem, da vse top znamke praviloma posedujejo dovolj moči za še tako zahtevno vožnjo po terenu. Imel sem dva top motorja...eden s 650ccm in drugi z 800ccm...pri obeh moči več kot preveč. Moč je pri vožnji na zahtevnem terenu velikokrat lahko tudi nadležna zadeva. Motor je bolj živčen, sunkovito se odziva na dotik gas ročice, kar je lahko tudi nevarno. Moji pogledi na to so danes drugačni in sicer bi izbiral med nižje do srednje kubičnimi motorji...se pravi od 350ccm (Yamaha) do 650 (BRP, Kwasaki, Suzuki Polaris, yamaha ) maximalno. Vse kar je več je nepotreno in bolj ali manj zdravljenje lastnih frustracij. Samo za argumentacijo...dva kolega hodita na dirko Hunt the Wolf v Romunijo. Gre za slovenske razmere nepredstavljivo extremno zahtevno terensko preizkušnjo. Oba imata Renegade...eden 1000ccm drugi 570ccm. Vse terenske prepreke in extreme premagata oba enako suvereno. Kolega z 1000ccm pa je nekajkrat potožil, da ga moti moč, živčnost in nepredvidljiva sunkovitost njegove mašine....na ta račun, ga je tudi že nekaj krat skipal. Pa je kolega z 1000-ko veliko bolj izkušen in z mnogo daljšim terenskim stažem. Skratka...včasih je manj lahko tudi več. Zagotavljam ti, da v življenju ne boš vozil 50% težavnosti kot je na tej dirki, zato predlagam dober razmislek o tem, ali je potrebno vreči več denarja v nepotrebno veliko moč in kubaturo. Kar pa se tiče ceste (ker vedno se najdejo modreci, ki bodo rekli...."ja samo z 1000-ko si hitrejši...pa bolj potegne"...edino pomembno v življenju je kako ti ga babnica potegne...z ostalim se ne ubadaj. Vsak motor od top znamk ne glede na kubaturo doseže hitrost na cesti 100km/h...končne hitrosti se malenkost razlikujejo, ampak so ne bistvene, ker cesta itak ni podlaga za ta vozila. Po mojih izkušnjah...90km/h je top hitrost, ki je uporabna nacesti...če že moraš po njej...glede varnosti, obremenitve motorja, udobja in še kaj. To pa zmorejo vsi...brez izjeme.
Če sem prav razumel tvoj post si nekej iz Prekmurja (zelo lepo) in rad ribariš. Ker je ribolov tudi moj hobi in ker Prekmurje kar poznam imam predstavo o tvoji uporabi štirikolesnika. Jamčim ti, da je 570max absolutno več kot preveč. V tem rangu lahko gledaš vse ostale top znamke. Motor boš vozil TI...ne sosed, ne sodelavec, ne kdorkoli drugi zato se ne oziraj na mnenja drugih.
Kar se tiče dodatkov in pomagal, ki jih imajo različne znamke. Praviloma imajo vsi 4x4 z različnimi načini vklapljanja in izklapljanja (odvisno od proizvajalca)...vendar je princip vedno enak....vklopiš ali izklopiš prednji pogon. Po mojem mnenju imasta to najbolje rešeno Polaris in BRP, ker se ob vklopu 4x4 aktivira tudi sistem samodejne zapore prednjega diferenciala, glede na potrebo. Pri japonskih proizvajalcih moraš zaporo diferenciala še vedno sam dodatno vklapljat in izklapljat....kar je mene stalo prevračanja motorja. Z ostalimi dodatki pa ne komplicirat preveč. Nekateri drkajo na barvne zaslone, ki kažejo vse živo in mrtvo, lučke utripajo kot na novoletnih jelkah...vse to je nepotrebna šara...izvor težav. Rabiš samo osnovne podatke in konec.
Spet iz izkušenj. Star sem 51 let in sem si omislil motor. ker imam dovolj življenskih izkušenj sem k nakupu pristopil s trezno glavo, razumsko in sistematično. Pri mojih letih seveda ne potrebujem nobene Kawasaki Ninje z miljon konji in neudobnim sedenjem, ker je 99% moje vožnje pri hitrosti do 100-120 km/h max. Poleg tega z Ninjo ne smem niti videt makedama in podobno. Prav tako z svojim konzervativnim načinom vožnje (ker mi ni treba v življenju ničesar nikomur dokazovat, pa tudi zafrurstriran nisem) ne potrebujem kup nekih jebenih pomagal in mode-ov, z milijardo tipali, ki so potencialni izvor težav. Potrebujem robusten, uporaben, preizkušen že skoraj malce zastarel motor s širokim spektrom uporabe (asfalt, makedam, zemlja) in osnovnimi parametri kot so hitrost, obrati, pokazatelj goriva, temperatue, luči, žmigavci...in to je to. NIKOLI nisem pogrešal nič drugega pa sem v dveh letih naredil preko 30.000km po celem Balkanu do Črnega morja in Karpatov v vseh mogočih pogojih. Predvsem pa me en kurac briga, kaj si o tem misli kdorkoli..še posebaj takšni, ki se vozijo od oštarije do oštarije in jahajo tipkovnice, ter po vsaki furi s krpico letajo okrog motorja. Jaz sem kupil motor zato da ga vozim, ne zato, da bo on vozil mene.
Eto...malo sem se razpisal. To je MOJ pogled na zadevo...upam, da bo kdo podal še svoje ARGUMENTIRANO mnenje. Imaš nekaj izhodišč za razmislek...ostalo bomo pa po potrebi še dodali.
L.p.
(na morebitne slovnične napake se ne oziraj)
In še posladek...kadarkoli upam it z najšibkejšim, najosnovnejšim in najmanjšim modelom iz BRP palete (470ccm), proti najboljšemu, najbolje opremljenemu in najmočnejšemu CF-u v "bitko" na terenu. Meni je izzid jasen....kaj pa lastnikom CF-ov?