Odgovor
Napisal/-a notranjc » 24 Okt 2007, 14:23
Podajam naslednje izkušnje, ki jih imam z nakupom in uporabo motorja Loncin 250 - delovni.
Nabava motorja
Prodajalci znanih znamk zaničujejo kitajske motorje češ, da so nekvalitetni, zato sem se odločil, da kupim baje enega najboljših "kitajčkov". Cena pri Tenida d.o.o.,Ljubečna pri Celju (mislim, da ima podjetje zdaj drugačno ime) je bila 2.700 EUR oz. razlika do Kymco 250 je bila cca 1.900 EUR, se pravi toliko rezerve za morebitna popravila. Pozor 1. Motor, ki so mi ga prodali kot letnik 2007 je letnik 2006. To sem ugotovil šele potem, ko sem dobil po pošti dokumente o homologaciji. Pozor 2. Prodajalec mi je sprva dal garancijo (ustno) za 1/2 leta, potem je njegov partner povečal garancijo na 1 leto za vse razen za vrtljive dele (tega ne razumem). Pozor 3. Obvezen servis je na 500 km, ker je baje potrebno "zategnit glavo". Po tem sem imel dovolj, peljal motor h vaškemu mojstru in se na ta način odpovedal garanciji. O vseh teh stvareh in še več sem se pogovarjal s prodajalcem, pa je imel vedno za vse odgovor, jaz pa sem izpadel bedak.
Okvare
Preteklo je cca 6 mesecev od kar imam ta motor in sem prevozil cca 2.600 km. Števec namreč občasno ne deluje (cca 10%), po mojem kadar so doseženi večji tresljaji. 2x se mi je predrla guma, to pa zato, ker me prodajalec ni opozoril, da mora biti pritisk med 0,3 in 0,5 atmosferami. Menjal sem gume in si kupil take, da se lahko vozim tudi po asfaltu. 90% se vozim po makadamskih poteh, največji užitek mi je odnašanje zadka, z novimi gumami gre super. Nameravam pa preiskusiti motor na snegu, takrat bom zamenjal gume s prvotnimi. Odpadla sta mi 2 vijaka na levih blatnikih, ki sem jih nadomestil z novimi, potem sem si vzel malo časa in privil vse vijake (blatniki, tačke, prtljažnik, izpušna cev...), vijakov na motorju in drugih pomembnejših vijakov ni bilo potrebno dodatno priviti. Motor ima nekaj gumijastih cevk, ki so preozke. Dve od teh sem povil z armiranim izolirnim papirjem in je zdaj v redu. Priviti sem moral tudi dva ležaja na kolesih. Opazil sem "luft" v končnikih, nisem jih zamenjal, ker me ne motijo. Se mi zdi, da je "luft"od prvega dne do danes enak.
Zaključek
po 6-ih mesecih sem z motorjem zelo zadovoljen, ker praktično z njim ni bilo nič narobe. Je pa res, da se jaz ne preganjam po motocros ali hujših "off road"progah. Sem nekoliko starejši in obujam spomine na dirkanje s fičotom. Moram priznati, da je štiri kolesnik zame pravi užitek.