BRP: Škripanje zadnje torzije ter tuljenje diferenciala

Odgovori
Uporabniški avatar
infinity
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Celje-okolica

BRP: Škripanje zadnje torzije ter tuljenje diferenciala

Odgovor Napisal/-a infinity » 05 Sep 2015, 22:23

Na mojem outlanderju sem imel težavo z nadležnim škripanjem v zadnjem delu atv ja ter rahlo nadležen zvok iz zadnjega diferenciala pri pospeševanju... Težav sem se lotil na sledeči način...

Najprej sem nabavil ves potreben material, da so potem dela nemoteno stekla... Za zadnje roke sem nabavil nove kolesne ležaje, za diferencial pa komplet nove ležaje ter nova tesnila ( semeringe)+1 orink..

Sledi razstavljanje zadnjih rok..
Najprej postavimo štirikolesnik na nek podstavek da lahko v miru šravfamo :)
odvijemo zadnja kolesa ter odstranimo gumijasti manšeti iz vpetja zadnjih nihajnih rok..
Naslednji podvig je odstranitev stabilizatorja ki se nahaja v sredini.. To je cca 30cm dolga palica z premerom cca 3cm, ki ima na vsaki strani ozobljenje (po domače ripne)..
To ozobljenje je glavni krivec za škripanje v zadnjih nihajkah. V originalu so ripne zalepljene in je vse ok.. Ko pa to lepilo popusti pa to privede do nadležnega škripanja..
Slika
Slika

Naslednja zadeva je snemanje vzmetnih varovalk na obeh straneh vpetja nihajk, ter odvijačenje matic, s katerimi so priviti zgornji ležaji nihajk na okvir. Sam sem si doma izdelal poseben nastavek s katerim sem odvil te matice.

Zdaj je tudi čas da odvijemo matice s katerimi so pesta privijačena na konce polosi. Ko so polosi odvijačene, lahko snamemo levo in desno nihajko ter nato še potegnemo polosi iz diferenciala..

Ko imamo vse razstavljeno je čas da se vsi deli temeljito očistijo . Sam sem opral vodilne ležaje nihajke ter jih izdatno namazal z svežo mastjo. Zadnje kolesne ležaje sem izprešal ter vprešal nove. Pravtako je bilo potrebno tudi na novo prinetati plastične zaščite manšet. Evo in tako so zadnje nihajke spedenane in pripravljene..
Slika
Slika
Slika
Slika

Sedaj je čas za demontažo zavorne čeljusti ter kompletnega diferenciala z kardanom. Kardan je na diferencial privijačen z enim vijakom. Iz samega kardana je priporočljivo tudi sneti gumijasto manšeto ter na sveže podmazati ozobljenje.
Slika
Slika

no pa smo :) sedaj smo pa končno pri (bavbav) zadevi ;) .....razdiranje diferenciala..

Ko smo izlili iz njega rabljeno olje je čas da odvijemo 4 torx vijake in sam diferencial potegnemo narazen.
V samem diferencialu se nahaja glavni zobnik ki je iz vsake strani podložen z dvema tankima podložkama cca 0,4 ter 0.6mm. Preden razdremo diferencial , je potrebno tudi preveriti zračnost le tega.. to storimo tako da z eno roko skozi luknjo za polos, pridržimo glavni zobnik, z drugo roko pa poskusimo levo-desno zasukniti pogonski zobnik (ta na katerega pride kardan). Takoj se občuti zračnost, katero imamo namen zmanjšat.
Slika
Slika
Slika
Slika
To zračnost zmanjašano z zamenjavo debelejše podložke iz spodnje na zgornjo stran. Pomembno je da v vsakem primeru ostanejo v diferencialu vse 4 podložke.
Ko smo prestavili podložke je čas da poskusno zapremo diferencial in spet stestiramo koliko ima zračnosti..
Sam sem z prestavitvijo tanke podložke iz spodnje na zgornjo stran zmanjšal zračnost za cca 70%.. Minimalna zračnost pa vsekakor mora ostat zaradi širjenja materialov pri obremenitvah..

Sledila je menjava komplet ležajev ter semeringov, ter ponovično testiranje zračnosti..
Če je vse BP lahko mirne duše diferencial zapremo.

Moram pa omenit da za demontažo prednjega malega zobnika potrebujemo poseben ključ (sam sem si ga izdelal doma).
Pri ponovični montaži ležaja manjšega zobnika je priporočljivo navoj razmastit in ga namazat z loctite lepilom..

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Na ohišje diferenciala namestimo nov orink ter ga zapremo in zmontiramo nazaj na svoje mesto..
Slika

Sedaj namestimo nazaj nihajke ter polosi... Ko privijačimo ležaj nihajke je pomembno da navoj razmastimo ter ga namažemo z modrim loctite lepilom.. Če se nam ta matica med vožnjo rahlo odvije, dobi hihajka zračnost in nam kolo skače levo-desno...
Slika
Ko imamo pričvrščene obe nihajke je čas da namestimo nazaj varovalne obročke, ter se počasi lotimo temeljitega čiščenja ozobljenja na sklopih stabilizatorja.
Slika
Slika

Ko imamo ozobljenje očiščeno je čas da na le to nanesemo plast ZELENEGA (najmočnejšega) loctite lepila. na navoj pa navadno modro lepilo.
Slika
namazati je treba moški in ženski del ozobljenja.
Sam stabilizator vstavimo nazaj v luknjo, ter na obeh straneh privijemo in zategnemo vijak.
Slika
Ter ponovno namestimo zaščitno manšeto...
Slika

Zdaj samo še zategnemo ležaje koles ,ter nazaj privijačimo kolesa..
Pomembno je , da mora atv stati cca 24 ur pri miru, da nam zeleno loctite lepilo na stabilizatorju dokončno zreagira in zagrabi..

Evo po končanem posegu sem naredil eno popoldansko turco... malo ceste veliko terena. Mirno lahko rečem da je diferencial za 50% tišji (ga skoraj ne slišiš) , škripanje zadaj pa je dokončno izginilo.. :D

še slike uporabljenih lepil....
Slika

Upam da si bo kdo z mojim člankom lahko kaj pomagal..
l.p. Peter

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Haloze
Kraj: Haloze
Kontakt:

Re: BRP: Škripanje zadnje torzije ter tuljenje diferenciala

Odgovor Napisal/-a kiwi » 07 Sep 2015, 09:56

Odlično dokumentirano. Torzijo sem tudi sam rihtal podobno kot ti pred parimi meseci.

Lp Boštjan

bugimajstr
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: bela krajina

Odgovor Napisal/-a bugimajstr » 08 Sep 2015, 05:29

=D> =D> lep prispevek!!škoda da sam nimam znanja niti volje do šraufanja.se bom moral sprijaznit z škripanjem in tuljenjem..

Tomok
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Lj-Šentvid

Odgovor Napisal/-a Tomok » 08 Sep 2015, 20:21

Res dobro razloženo. Imam pa eno vprašanje. Pri taki količini lepila a se bo to dalo še kdaj narazen vzet?

Smc ram 520 rr
Smc Jumbo 301
Ligier be four 220

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 08 Sep 2015, 20:41

Brez tezav, le mocan moment more bit.

-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

krigl
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Kamnik

Odgovor Napisal/-a krigl » 09 Sep 2015, 06:20

Ali toplota, da stvar spusti :mrgreen:

Uporabniški avatar
infinity
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a infinity » 10 Sep 2015, 05:43

Za modro lepilo nebo problema..... zelenega pa je treba segret da spusti... mislim pa da mi ga nebo treba gret... naslednji dve leti skoraj sigurno nebo treba podirat zadka motorja ;)

Tomok
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Lj-Šentvid

Odgovor Napisal/-a Tomok » 10 Sep 2015, 19:44

Ravno danes sem slišal v živo za kaj se gre. 800ccm pa sem dif zelo razločno slišal in to pri počasni vožnji. In to moped, ki ima komaj 2k za sabo. Ni mi ravno naj naj . Ampak kaj čmo dokler tuli dela.
Ko pa utihne je pa hinrihtal al je pa smc ratal he he. :mrgreen:

Smc ram 520 rr
Smc Jumbo 301
Ligier be four 220

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 11 Sep 2015, 13:01

Lezaje za zadnji prenos ni problem dobiti, le iglicnega, ki je colski TURRINGTON B-89. Kaj so pri tem mislili ne vem, vse ostale lezaje so vgradili metricne, res da made in taiwan. Definitivno pa je B-89 made in USA :)

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
infinity
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a infinity » 13 Sep 2015, 19:36

Z nečem so mogli malo zakomplicirat :D brp pač :)

Macko
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Macko » 27 Sep 2015, 10:02

http://www.avto.net/_MOTO/ad.asp?ID=10130753&show=1

Zakaj zavajate s podatki??

tale štirikolesnik je bil 2 lastnika nazaj od mojega zelo dobrega prijatelja.
Tako da nikakor ne morate biti 2 lastnik, poleg tega je bil v ne preveč rožnatem stanju, ne verjamem da ste naredili novega z njega?

janezsko
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a janezsko » 28 Sep 2015, 08:33

lahko kaj več napišete o domnevno solidnem stanju??kaj je bilo narobe z njim..ceno je itak v "nebesih"...lp

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Haloze
Kraj: Haloze
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 28 Sep 2015, 10:02

Sicer vprašanje ne spada ravno v to temo ampak ker sem ravno na tem 4 kolesniku to opazil (no videl sem to že tudi na enem drugem) me zanima predvsem zakaj uporabniki dvignete balanco z tistimi distančniki? Ali se položaj in upravljanje s tem kaj izboljša ali zakaj je to. Meni recimo tako kot je original ustreza v nulo. Je pa res da sem manjše rasti.

Lp Boštjan

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 28 Sep 2015, 13:44

Macko napisal/-a:http://www.avto.net/_MOTO/ad.asp?ID=10130753&show=1

Tako da nikakor ne morate biti 2 lastnik, poleg tega je bil v ne preveč rožnatem stanju, ne verjamem da ste naredili novega z njega?
2 lastnik je verjetno zato, ker na avto.net-u cesa vec ni mozno izbrati.

Stirikolesnik sem videl na lastne oci, ko je bil z njim pri meni na testerju in lahko recem, da je zelo solidno ohranjen, tudi veliko stvari je Peter popravil, ki so bile kriticne.

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Macko
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Macko » 28 Sep 2015, 18:58

Seveda se da izbrati več kot 2 lastnik.
Da ne bo pomote, naj človek prodaja stvari, samo zavajati kupce je pa nekaj drugega. Če vsaj približno vem, je trenutno pri 5 lastniku. ( če ni bil še kdo vmes).

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 28 Sep 2015, 19:23

Kaj ima to pravzaprav veze? Ali je po vsakem lastniku v 10% slabsem stanju?

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 28 Sep 2015, 20:28

freshslo napisal/-a:Kaj ima to pravzaprav veze? Ali je po vsakem lastniku v 10% slabsem stanju?
Ah, ne...brp je kot ženska...v 100. letih za en lipov list :mrgreen:

Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 28 Sep 2015, 20:57

To se zgodi ze 90 let prej :)

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
infinity
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a infinity » 11 Okt 2015, 18:52

Mislim da z tem ko izbereš opcijo drugi lastnik, folku razjasniš da ti pač nisi kupil novega.... Čeprav pa v tem jaz ne vidim nobenega problema... Če kdo dvomi v stanje mojega štirikolesnika si lahko pogleda moje pretekle objave v zvezi z mojimi atv-ji...... mislim da mu bo kmalu jasno na ne varčujem na vzdrževanju...

Ko sem kupil kateregakoli od svojih bivših štirikolesnikov, mi je vedno (dol viselo ) koliko lastnikov je zamenjal v preteklosti... Pomembno je izključno aktualno stanje atv ja... Od tega pa zavisi ali bo seznam delov ki jih moram zamenjati dolg ali kratek...

Uporabniški avatar
infinity
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a infinity » 11 Okt 2015, 19:06

Macko napisal/-a:http://www.avto.net/_MOTO/ad.asp?ID=10130753&show=1

Ko že pravkar govoriš o (ne preveč rožnatem stanju) Bi te prosil da o tem stanju javno razsvetliš ljudi... Jaz bom pa to stanje komentiral in komentarje podprl z slikovnim materialom ki dokazuje stanje štirikolesnika...

Sam sem imel na temu štirikolesniku razdrene že skoraj vse dele pogonskega sklopa.. Na žalost sem človek ki me zelo motijo neke nepravilnosti, zračnosti ipd.....

Že samo tale tema ( katere namen je bil pomagati voznikom brp-jev pri odpravljanju težav na njihovih atv-jih) ti do potankosti razkrije stanje zadnjega dela pogonskega sklopa dotičnega atv-ja....

Odgovori