Najprej sem nabavil ves potreben material, da so potem dela nemoteno stekla... Za zadnje roke sem nabavil nove kolesne ležaje, za diferencial pa komplet nove ležaje ter nova tesnila ( semeringe)+1 orink..
Sledi razstavljanje zadnjih rok..
Najprej postavimo štirikolesnik na nek podstavek da lahko v miru šravfamo
odvijemo zadnja kolesa ter odstranimo gumijasti manšeti iz vpetja zadnjih nihajnih rok..
Naslednji podvig je odstranitev stabilizatorja ki se nahaja v sredini.. To je cca 30cm dolga palica z premerom cca 3cm, ki ima na vsaki strani ozobljenje (po domače ripne)..
To ozobljenje je glavni krivec za škripanje v zadnjih nihajkah. V originalu so ripne zalepljene in je vse ok.. Ko pa to lepilo popusti pa to privede do nadležnega škripanja..

Naslednja zadeva je snemanje vzmetnih varovalk na obeh straneh vpetja nihajk, ter odvijačenje matic, s katerimi so priviti zgornji ležaji nihajk na okvir. Sam sem si doma izdelal poseben nastavek s katerim sem odvil te matice.
Zdaj je tudi čas da odvijemo matice s katerimi so pesta privijačena na konce polosi. Ko so polosi odvijačene, lahko snamemo levo in desno nihajko ter nato še potegnemo polosi iz diferenciala..
Ko imamo vse razstavljeno je čas da se vsi deli temeljito očistijo . Sam sem opral vodilne ležaje nihajke ter jih izdatno namazal z svežo mastjo. Zadnje kolesne ležaje sem izprešal ter vprešal nove. Pravtako je bilo potrebno tudi na novo prinetati plastične zaščite manšet. Evo in tako so zadnje nihajke spedenane in pripravljene..

Sedaj je čas za demontažo zavorne čeljusti ter kompletnega diferenciala z kardanom. Kardan je na diferencial privijačen z enim vijakom. Iz samega kardana je priporočljivo tudi sneti gumijasto manšeto ter na sveže podmazati ozobljenje.

no pa smo
Ko smo izlili iz njega rabljeno olje je čas da odvijemo 4 torx vijake in sam diferencial potegnemo narazen.
V samem diferencialu se nahaja glavni zobnik ki je iz vsake strani podložen z dvema tankima podložkama cca 0,4 ter 0.6mm. Preden razdremo diferencial , je potrebno tudi preveriti zračnost le tega.. to storimo tako da z eno roko skozi luknjo za polos, pridržimo glavni zobnik, z drugo roko pa poskusimo levo-desno zasukniti pogonski zobnik (ta na katerega pride kardan). Takoj se občuti zračnost, katero imamo namen zmanjšat.

To zračnost zmanjašano z zamenjavo debelejše podložke iz spodnje na zgornjo stran. Pomembno je da v vsakem primeru ostanejo v diferencialu vse 4 podložke.
Ko smo prestavili podložke je čas da poskusno zapremo diferencial in spet stestiramo koliko ima zračnosti..
Sam sem z prestavitvijo tanke podložke iz spodnje na zgornjo stran zmanjšal zračnost za cca 70%.. Minimalna zračnost pa vsekakor mora ostat zaradi širjenja materialov pri obremenitvah..
Sledila je menjava komplet ležajev ter semeringov, ter ponovično testiranje zračnosti..
Če je vse BP lahko mirne duše diferencial zapremo.
Moram pa omenit da za demontažo prednjega malega zobnika potrebujemo poseben ključ (sam sem si ga izdelal doma).
Pri ponovični montaži ležaja manjšega zobnika je priporočljivo navoj razmastit in ga namazat z loctite lepilom..

Na ohišje diferenciala namestimo nov orink ter ga zapremo in zmontiramo nazaj na svoje mesto..

Sedaj namestimo nazaj nihajke ter polosi... Ko privijačimo ležaj nihajke je pomembno da navoj razmastimo ter ga namažemo z modrim loctite lepilom.. Če se nam ta matica med vožnjo rahlo odvije, dobi hihajka zračnost in nam kolo skače levo-desno...

Ko imamo pričvrščene obe nihajke je čas da namestimo nazaj varovalne obročke, ter se počasi lotimo temeljitega čiščenja ozobljenja na sklopih stabilizatorja.

Ko imamo ozobljenje očiščeno je čas da na le to nanesemo plast ZELENEGA (najmočnejšega) loctite lepila. na navoj pa navadno modro lepilo.

namazati je treba moški in ženski del ozobljenja.
Sam stabilizator vstavimo nazaj v luknjo, ter na obeh straneh privijemo in zategnemo vijak.

Ter ponovno namestimo zaščitno manšeto...

Zdaj samo še zategnemo ležaje koles ,ter nazaj privijačimo kolesa..
Pomembno je , da mora atv stati cca 24 ur pri miru, da nam zeleno loctite lepilo na stabilizatorju dokončno zreagira in zagrabi..
Evo po končanem posegu sem naredil eno popoldansko turco... malo ceste veliko terena. Mirno lahko rečem da je diferencial za 50% tišji (ga skoraj ne slišiš) , škripanje zadaj pa je dokončno izginilo..
še slike uporabljenih lepil....

Upam da si bo kdo z mojim člankom lahko kaj pomagal..
l.p. Peter