Linhai - hladilna tekočina, vžiganje

Tukaj lahko postavite vprašanja o težavah, ki se pojavijo na vaših štirikolesnikih.

Moderator: jaka

Odgovori
hugo
Obiskovalec
Reactions:

Linhai - hladilna tekočina, vžiganje

Odgovor Napisal/-a hugo » 10 Jul 2011, 18:41

Pozdravljeni!

Prosim za nekaj nasvetov. Motor ima 1000 km, lansko leto na origanalnem servisu menjano vse kar je potrebno, brez dodatnih posegov do sedaj. Vožen večinoma samo po travnikih z prikolico kot pomoč pri delu.

Hladilno tekočino mi je lani na servisu dolil, dodatno sem vzel še dcl za kasnejše dolivanje. Te flaške ne najdem več, očitno sem jo nekje založil.

Kakšna hladilna tekočina je najprimernejša? Trenutno je na črti minimuma, zato jo moram doliti. Zanima me ali je normalno, da indikator temperature na zaslonu pokaže maksimalno 3 črtice od petih, še to v redkih primerih. Večinoma je na dveh, kar pa predstavlja minimum ob hladnem motorju (dve sta vedno). Ventilatorja se mi vklopita ZELO redko, danes prvič v tem letu. Zdi se mi to premalokrat, glede na to, da zelo pogosto z njim vozim prikolico naloženo sicer v mejah razuma, z vklopljenim 4#4.

Nekaj težav sem imel z vžiganjem pozimi ob hladnem motorju, verjetno zaradi premalokratne uporabe. Nikoli tega ni bilo poleti.

Danes sem hotel motor ponovno vžgat, po tem ko sem nekaj vozil s prikolico, takrat se je prvič letos vklopil ventilator, motor nikakor po večih poskusih ni vžgal. Ko sem ga pustil dve uri, da se je ohladil, je vžgal POPOLNOMA normalno.
Isto se je ponovilo popoldan, ko sem opravil 5 km, prišel domov ugasnil, hotel ponovno prižgat, spet nič. Ko se je ohladil je bilo vse normalno.

Kaj je vzrok tega? Hladilna je sicer na minimumu, a še vedno ne pod. Je lahko to povezano s pregrevanjem, in bi lagal kak termostat?

Se opravičujem za dolgo sporočilo, hvala za pomoč :roll:

Uporabniški avatar
el.presidento
ON™®
Reactions:
Kraj:: Ivančna Gorica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a el.presidento » 12 Jul 2011, 17:01

Kaj se sedaj pregreva ali se ne? Če se pregreva potem tudi vodo zmeče ven. Je pa tudi na števcu pokazatelj ali se pregreva ali ne. Lahko se zgodi da laže tudi termostat.

Notri se da antifriz ki se ga dobi na vsaki črpalki. Če bo zmanjkalo vode/antifriza se bo pregrel in če se bo pretirano pregrel bo treba v najboljšem primeru zamnjati le tesnilo na glavi in poravnati glavo.

Glede vžiga pa za začetek probaj zamenjati svečko.

www.atv.si
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2014 - Cectek 600, Aeon Cobra S 330
2013 - Access Outback 400, Adly 400xs
2012 - SMC Jumbo 720R
2011 - CF Moto Z6, SMC Jumbo 720R
2010 - SMC Jumbo 360R, Dinli 700 Monster
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
2007 - SMC Captain 300 Tuning
2006 - Barossa Silverhawk 250R Tuning
2005 - Barossa Cheetah 250

hugo
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a hugo » 13 Jul 2011, 19:22

Kje meče vodo ven če se pregreva? V kakšnih količinah?
Občasno je nekaj hladilne tekočine na ogrodju pokapane, ki kane iz šlaufka, ki je speljan tik ob posodici oz. delno kane na spodnji šlaufek, ki vodi iz posode, saj je šlaufek iz katerega kane zelo kratek. To je nekaj kapljic, še posebej takrat kadar vozim po razgibanem terenu.

Mislim da se ne pregreva, spraševal sem le potem, če bi lahko bilo pregrevanje vzrok težav pri vžiganju!? In zanj ne bi vedel. Če meče ven tudi v posodici zmanjka na hitro kajne?
Slišal sem da naj bi linhaiji kar hitro spraznili posodo za hladilno? In daj naj bi bila malo večja poraba normalna?

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 13 Jul 2011, 19:37

Odvisno kaksno bos kupil. Nekatere so ze zmesane, ce bos pa kupil koncentrat pa zmesas z vodo. Ok, ce zelis komplicirat, mesaj z destilirano vodo.

V kolikor ti vodo vrze ven cez cevko, ki je pritrjena na zamasek pomeni, da imas prevec antifriza v sistemu (kar pravis, da ga ni) oz. je v sistemu prevelik pritisk. Ali se ti je motor kdaj pregrel?

-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

galu
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Il. Bistrica

Odgovor Napisal/-a galu » 13 Jul 2011, 20:00

A si kontroliral koliko hladilne tekočine je v samem hladilniku?
A ti se je že kdaj prižgala rdeča lučka od temperature motorja?

hugo
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a hugo » 14 Jul 2011, 08:33

Kaj vi uporabljate? g11 ali g12?

Priporočamo mešanico hladilne tekočine in destilirane
vode v razmerju 50/50.
Ne vem, morda preveč kompliciram, v navodilih so sama priporočila, vi pa govorite skoraj da je vseeno kaj je :twisted:

Priporočamo, da vsake dve leti popolnoma
izpraznite hladilni sistem in vso tekočino
zamenjate z novo.
To je že dobro narediti? Motor imam dve leti, sedaj imam modro hladilno, zamenjal bi na rdečo, ker jo lahko dobim zastonj v službi :P

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 14 Jul 2011, 16:48

hugo napisal/-a:Kaj vi uporabljate? g11 ali g12?

Priporočamo mešanico hladilne tekočine in destilirane
vode v razmerju 50/50.
Ne vem, morda preveč kompliciram, v navodilih so sama priporočila, vi pa govorite skoraj da je vseeno kaj je :twisted:

Priporočamo, da vsake dve leti popolnoma
izpraznite hladilni sistem in vso tekočino
zamenjate z novo.
To je že dobro narediti? Motor imam dve leti, sedaj imam modro hladilno, zamenjal bi na rdečo, ker jo lahko dobim zastonj v službi :P
Koliko imas star avto? Kolikokrat si zamenjal hladilno tekocino?

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

hugo
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a hugo » 14 Jul 2011, 18:42

2 leti star ATV :twisted: Menjal nikoli. Ne vem koliko so te stvari občutljive pri ATV-jih?

Uporabniški avatar
MitjaP
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Selnica ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MitjaP » 14 Jul 2011, 19:41

Če imaš dovolj nizko točko zmrzovanja tekočine in pravilno količino tekočine,mislim da starost ni toliko pomembna. Bolj problematična je zavorna tekočina in ta naj bi se vsaj pri avtu menjavala vsaki dve leti.

MAX je na dvorišču :D

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 14 Jul 2011, 19:44

hugo napisal/-a:2 leti star ATV :twisted: Menjal nikoli. Ne vem koliko so te stvari občutljive pri ATV-jih?
Niso! Ti samo pazi,da jo bo dovolj noter in po zimi,da bo dovolj mocna koncentracija, da ti ne zmrzne.

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Odgovori