Nastavljanje ventilov

Tukaj lahko postavite vprašanja o težavah, ki se pojavijo na vaših štirikolesnikih.

Moderator: jaka

Odgovori
Uporabniški avatar
tavzy
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Dravograd
Kontakt:

Nastavljanje ventilov

Odgovor Napisal/-a tavzy » 14 Jan 2009, 18:43

Zanima me,če se je težko naučiti sam nastavljati ventile na Raptorci 700?Na servisih to ni glih poceni ker je veliko razdiranja motorja,sama nastavitev pa ''baje'' ni tako komplicirana...Prevoženih imam cca 3000km,v tem času pa je bilo 2x menjano olje+filtri.
Kar nekaj serviserjev mi je odgovorilo na vprašanje kdaj je treba nastaviti ventile v stilu ''ne diraj lava dok spava''zato tudi nisem bil kaj posebej pozoren na to,bi pa vseeno rad preveril-pač preventiva.
Se pa ne čuje kakšnih posebnih zvokov,vžge s prve pač nič posebna nisem zasledil.
V reklami za KTM xc...omenja da je to nezahtevno opravilo in da ga lahko opravi vsak z vsaj malo tehničnega znanja,zato prosim za kakšen nasvet :roll:
Koliko mora bit razmak med ventilom in odmično gredjo?

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 14 Jan 2009, 18:47

Po 3000 prevoženih km pa res nimaš kaj početi okoli ventilov. Najprej izmeri kompresijo, če je OK, pusti agregat pri miru.

Uporabniški avatar
tavzy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tavzy » 14 Jan 2009, 18:54

Vredu,hvala za odgovor.

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Re: Nastavljanje ventilov

Odgovor Napisal/-a freshslo » 14 Jan 2009, 19:32

tavzy napisal/-a:Zanima me,če se je težko naučiti sam nastavljati ventile na Raptorci 700?Na servisih to ni glih poceni ker je veliko razdiranja motorja,sama nastavitev pa ''baje'' ni tako komplicirana...Prevoženih imam cca 3000km,v tem času pa je bilo 2x menjano olje+filtri.
Kar nekaj serviserjev mi je odgovorilo na vprašanje kdaj je treba nastaviti ventile v stilu ''ne diraj lava dok spava''zato tudi nisem bil kaj posebej pozoren na to,bi pa vseeno rad preveril-pač preventiva.
Se pa ne čuje kakšnih posebnih zvokov,vžge s prve pač nič posebna nisem zasledil.
V reklami za KTM xc...omenja da je to nezahtevno opravilo in da ga lahko opravi vsak z vsaj malo tehničnega znanja,zato prosim za kakšen nasvet :roll:
Koliko mora bit razmak med ventilom in odmično gredjo?
Na prejsnji strani www.atv.si je bilo slikovno step-by-step navodilo za nastavitev ventilov. Drugace pa res nic posebnega, le plastike moras dol pobrati, da prides do sesalnih ventilov. Do izpusnih pa prides takoj, le dva cepa odvijes, ki sta locirana nad krivinami od avspuha. Rabil bos meritvene listke. Agregat je treba postaviti v TDC. Nastaviti se jih mora na sesalne : 0.09-0.13mm in izpusne na : 0.16-0.20mm. Pri hladnem motorju !

Sem ti pa tudi nalozil na ftp navodila iz servisne knjige : tukaj http://www.powercom.si/grega/raptor/valve700.pdf

Uporabniški avatar
morski
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Prevalje

Odgovor Napisal/-a morski » 14 Jan 2009, 20:49

Sam sem dal na mojem LTR-ju par dni nazaj preverit ventile. Quad ima za sabo 50 delovnih ur in sta izpušna kot nova, pri sesalnih je pa 0,02mm razlike med njima.
Mislim da pri 3000km res nimaš kaj za delat okrog ventilov kot je rekel Jaka.

LT-R 450

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 14 Jan 2009, 21:37

morski napisal/-a: pri sesalnih je pa 0,02mm razlike med njima..
Ali po domače "ravno sta se dobro usedla" ;)

Uporabniški avatar
tavzy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tavzy » 14 Jan 2009, 22:35

Eh,pol pa tk gut ;) Hvala za vse informacije,bom kr bol mirno spal :)

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 15 Jan 2009, 19:41

Ce se kolcki z glavo dela z motorjem bodo ventili kar drzali. Pred dvema mesecema sva z kolegom podrla Raptorja 660 letnik 2002 in sva premerila bat, rincke in ventile. Vse je bilo v mejah normale (po tolerancah iz servisne knjige). Seveda je bil bat, rincki in ventili original (nikoli menjano). Razlog za podiranje pa je bil v tesnilu med cilindrom in glavo, ker je odprlo kiler in voda je zginevala.

Odgovori