Vitla

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Uporabniški avatar
Pero
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Zgornja Kungota
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pero » 22 Feb 2009, 21:50

kiwi napisal/-a:Sem tudi sam malo prej kontaktiral mamut in mi zrihtajo kompletno škatlico z releji za 43€. Se bom verjetno kar za to varianto odločil. Čeprav se mi malo škoda zdi ker bi na tej samo goli rele vrgel ven in drugega noter pa mora delat.

Samo ne vem kje bi dobil takšen rele ker vsak ki mu povem karakteristike me debelo pogleda.

Malo bom še počakal in če se ne bo nič našlo potem bom naročil kar komplet iz mamut-a.

Lp Boštjan
Evo, ko bo naslednjič komu crknil rele, malo več kot 7 eurov stane pri Conradu 150 amperski. Dovolj?
http://www1.conrad.de/scripts/wgate/zco ... avi=oben_2

Po turi paše pošten počitek:
Slika

Uporabniški avatar
kiwi
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Haloze
Kraj: Haloze
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kiwi » 23 Feb 2009, 10:30

Super ..... hvala Pero.

Ne vem zakaj se te nisem prej na Conrad spomnil.... edino link ni pravi. Mi nakupovalni voziček ven vrže :D

http://www1.conrad.de/scripts/wgate/zco ... results=20

Tak pa verjetno bo ne. Prvi zgoraj.

Lp Boštjan

Uporabniški avatar
Pero
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pero » 24 Feb 2009, 00:33

Ne gre dat direkt link, zdaj vidim. Pač najdeš med vsemi releji.

Slika

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Mežica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 16 Mar 2009, 11:01

Branko napisal/-a: Na sedanjega sem vgradil LD3000 .
Sicer vitla še nisem zares sprobal, ampak zgleda pa kar v redu, pa še daljinca ma zraven. :twisted:

Jaz sem varčeval in vzel tega in imam z njim vedno same težave. Čep za sprostitev zajle lahko izvlečeš le, če imaš srečo, daljinec se mi je pokvaril že po nekajkratni uporabi, zajla se naplete za kolut in to izvlečt je prava umetnost, počasno delovanje itd. Včeraj sva z Ro-bi jem sredi noči obtičala v snegu bogu za hrbtu, na mojem vitlu se je zataknila zajla, na njegovem enakem pa se je razletel alu kolut. Tako sva imela precej ročnega dela preden sva se izvlekla v dolino.
Pač še ena šola o poceni nakupih. Se že spogledujem z Varnom. Me pa zanima kakšne imate izkušnje, kateri je po moči primeren za delavca?

lp czy

Uporabniški avatar
Branko
Ižanc
Reactions:
Kraj: IG
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Branko » 16 Mar 2009, 11:39

XT 30 (1.360 kg) je optimalna izbira za močnejše (težje) delovne atv-je. V kompletu dobiš že daljinca

Glede zatikanja zajle ... se mi zdi, da če ne paziš, pri navijanju in odvijanju se problem zapletanja pojavi pri vseh vitlih, tudi pri Warnu. :roll:

WWW.COLN.SI
Kaj nej pa jest napišem? ....
Moped ni. Žival ni.
Ima štiri kolesa in gas na palec - se pravi, da je to to! :twisted:

Uporabniški avatar
Pero
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pero » 16 Mar 2009, 12:10

Točno tako. Vodila za pravilno navijanje pletenice mislim da nima nobena vitla za ATV; če se motim, naj me prosim kdo popravi.

Slika

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 16 Mar 2009, 13:01

Ali ima kdo praktične iskušnje z plastično vrvjo na vitlu.

Zajle imajo žal zelo kratko življensko dobo. Pa že omenjeno zatikanje pri izvleku, pa hitro gre v cvet (in posledično v prste)...skratka sem kar malo pop...včeraj.

V naprej hvala za konkretne odgovore.

LP!

Enx
Poznavalec
Reactions:
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Enx » 16 Mar 2009, 14:19

Glede Warna: za delovne stroje ja najmanjši primeren RT30 - nato pa samo gor.

Poglej si na tej povezavi: http://www.warn.com/atv/winches/choose_model.shtml

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 16 Mar 2009, 14:41

Enx napisal/-a:Glede Warna: za delovne stroje ja najmanjši primeren RT30 - nato pa samo gor.

Poglej si na tej povezavi: http://www.warn.com/atv/winches/choose_model.shtml

Iz prakse, ali je ta dovolj močan, da te izvleče iz snega? Ta, ki ga imam trenutno je komaj, komaj.

Uporabniški avatar
Boris
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Boris » 16 Mar 2009, 15:26

Ja kero vitlo pa imaš, da te komaj izvleče?Warn naj bi bil super vitl sam je to pogojeno še z akumolatorjem,ker če maš slab aku pa najboljšo vilo nebo šlo nikamor.
Sintetična vrv naj bi bila zakon glede varnosti in uporabe razen cene ;) seveda.

Lp

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 16 Mar 2009, 15:29

czy napisal/-a:
Branko napisal/-a: Na sedanjega sem vgradil LD3000 .
Sicer vitla še nisem zares sprobal, ampak zgleda pa kar v redu, pa še daljinca ma zraven. :twisted:

Jaz sem varčeval in vzel tega in imam z njim vedno same težave. Čep za sprostitev zajle lahko izvlečeš le, če imaš srečo, daljinec se mi je pokvaril že po nekajkratni uporabi, zajla se naplete za kolut in to izvlečt je prava umetnost, počasno delovanje itd. Včeraj sva z Ro-bi jem sredi noči obtičala v snegu bogu za hrbtu, na mojem vitlu se je zataknila zajla, na njegovem enakem pa se je razletel alu kolut. Tako sva imela precej ročnega dela preden sva se izvlekla v dolino.
Pač še ena šola o poceni nakupih. Se že spogledujem z Varnom. Me pa zanima kakšne imate izkušnje, kateri je po moči primeren za delavca?

lp czy

Uporabniški avatar
Branko
Ižanc
Reactions:
Kraj: IG
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Branko » 16 Mar 2009, 16:04

Enx ... popravek :twisted: :
Za delovne stroje je najmanjši še primeren XT 25 - svoje delo opravlja kar solidno (preverjeno na KQ 700).

@CZY: XT 30 bo dovolj močan za tvoje potrebe.
Če te ne bo potegnil ven ta vitel ... potem boš nekaj skrivil ali odtrgal na štirikolesniku.

XT 40 je največji iz ATV serije in je namenjen utilitijem ... cca. 100 EUR dražji od XT 30.

WWW.COLN.SI
Kaj nej pa jest napišem? ....
Moped ni. Žival ni.
Ima štiri kolesa in gas na palec - se pravi, da je to to! :twisted:

Enx
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Enx » 16 Mar 2009, 16:34

Enx ... popravek Twisted Evil :
Za delovne stroje je najmanjši še primeren XT 25 - svoje delo opravlja kar solidno (preverjeno na KQ 700).
Ma ja, glede na to da je Can-Am in je morda malce težji (glede na razne Linhai ...) in da se vitli zadnje čase res uporabljajo, se mi je zdelo bolj primerna uporaba od 30 dalje.

Uporabniški avatar
rudi12
Duvator pripravnik
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rudi12 » 16 Mar 2009, 19:10

Enx prenehaj srati. (glede na razne Linhai ...)
Linhai ima 380kg + prtljaga 100kg,pa ga je Mamut 3000 z lahkoto potegnil iz blata in po klancu.
Najprej sam z vitlom potegni kakšnega delavca iz zagate,potem pa "storkovno" svetuj ljudem. :twisted:

4x4 norc!!!)Slika
Slika

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 16 Mar 2009, 19:15

Premočan vitelj tudi ni priporočljiv, ker lahko z svojo silo poškoduje atv.

Nihče ne more trditi, da ne bo kdaj prišel v situacijo, kjer bo morebiti potrebna maksimalna moč vitla.

Vprašanje se postavi kar samo. Ali je vpetje vitla in njegova okolica (okvir atv-ja, odbijač ali karkoli že) dovolj močno, da vzdrži brez posledic silo npr. Warna RT 40 (4000 lbs = 1814 kg)?

Sem videl na lastne oči, ko je Linhaiu 300 grizzly 660 spulil vitelj ven medtem ko ga je samo šlepal po krepko zasneženi poti. Linhai je imel originalno vpetje vitla.

LP!

Uporabniški avatar
rudi12
Duvator pripravnik
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rudi12 » 16 Mar 2009, 19:17

Original plata pri Linhai-u je že kar nekaj časa znana,da je prešvoh z vijaki vred tudi za kitajski vitelj. :D

4x4 norc!!!)Slika
Slika

Uporabniški avatar
BB
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Dolenjc

Odgovor Napisal/-a BB » 16 Mar 2009, 20:15

Na vsakem vitlju lahko povečaš silo.
Pletenico prepelješ preko škripca, ki je pripet za drevo in nazaj na ATV. Moč dvojna.
Kaj ti pa na ATVju ven spukne pa ??

Uporabniški avatar
RAFLj
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a RAFLj » 16 Mar 2009, 20:29

Če drugače pogledaš, vitel ima svojo nazivno moč. Z njo vleče. Če sem prav razumel je nazivna moč na vlek po ravni podlagi. Če zadevo vlečeš iz blata je upor neprimerno večji ne samo recimo 350kg + 100kg pritljage kot je napisal rudi. Se pravi, da bi načeloma moral kupiti vitelj glede na vpetje le tega. Ker glede na to koliko vpetje drži bo zadeva delovala OK. Se pravi en bolj zagrizen strojnik lahko izračuna kakšno silo naj bi zdržali vijaki ki so obremenjeni na strig (safety), in pritrditev plošče na ATV katera bi morala biti večja, in posledično toliko močna, da ne poškoduje okvirja ATV. V primeru, da je ATV obtičal v nekem gostem blatu, obremenitev naraste navzgor, in v tem primeru je boljše da popustijo vijaki kot geštel ATVja. Se pravi, da bi moč vitlja moral izračunati glede na to. Verjetno je tudi pomembna smer, oziroma kot vitlanja. Vitlanje navzgor iz blata je verjetno bolj učinkovito kot naravnost. No tudi o hitrosti je dosti napisanega, zato bi omenil samo še to, da verjetno počasno vitlanje iz težkih situacij dosti primore pri manjši moči vitla, ker upor eksponentno narašča s hitrostjo. Zanimivo bi bilo prebrat kaj pomeni 1250kg vleka. Je to vertikala oziroma koliko trenja je to na horizontali :?:

Gremo na enega ...
2008 SYM QUAD LANDER 250
2009 CF Moto 500A

Enx
Poznavalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Enx » 16 Mar 2009, 20:47

Ja, vzamem nazaj, v mislih sem imel kak lažji ATV. Se ti iskreno opravičujem Rudi.

Tudi znanec je skuril Warna 2500, ko mu je Can Am 800 ostal v blatu. Ko se ga potem probali dobiti ven, so ga zaradi vakuma, ki nastane pri izvlačenje ATVja iz blata komajda potegnili s traktorjem! Torej so sile pri vleki laho bistveno večje kot teže enot samih.

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 16 Mar 2009, 20:49

Jaz sem nedavno nazaj z 3000 lbs vitlom http://www.milemarker.com/PE3000.html potegnil Toyoto RAV4, katera je nasedla po dolgem na naoran sneg ob cesti. Tip jo je pustil tam čez noč, tako da se je podvozje lepo zatopilo v zmrznjen sneg. Na kljuko na atv-ju in na rav4 sem pripel bremensko gurtno, zajlo od vitla pa na bljižnje drevo.
Je imel vitelj t.i. polne roke dela, da je zvlekej toyoto na cesto. To pomeni, da ga je kljub skoraj polnemu plinu na grizzlyju skoraj ustavilo.
Škripca ne bi dal vmes za noben denar, saj bi zagotovo zaradi prevelike sile poškodoval grizzlyja.
In tudi takih vlekov se bom v bodoče izogibal.

Vitelj sem montiral sam. Tudi vpetje sem sam naredil. Plošča je debela 10 mm, vijaki so 8.8 m10.
Opisani vlek je bil odličen test, koliko prenese zadeva, pa čeprav jo izdelal en šlosarček brez izračunov.

Osebno močnejšega vitla od 3000 lbs ne bi montiral na atv.

LP!

Uporabniški avatar
RAFLj
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a RAFLj » 16 Mar 2009, 20:57

No Brinovc, ti rečem eno strojniško z glave. En vijak 8.8 10ka, če se ne motim zdrži eno tono statične obremenitve. Kakšen bolj zagrizen prosim, da me popravi. Koliko pa zdržijo cevi iz glave sem pa že pred 15 leti pozabil.

Gremo na enega ...
2008 SYM QUAD LANDER 250
2009 CF Moto 500A

Uporabniški avatar
RAFLj
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a RAFLj » 16 Mar 2009, 21:02

Pozabil sem še napisat to, da je zelo verjetno, da kitajske zdržrijo manj ... :D Posledica slabšega materiala oziroma verjotno manjšega odstotka ogljika v železu. Je pa res, da so zato bolj elastične pa so verjetno kitajci povzel, da prišparajo na gumi :twisted: (v mislih mam cofota in vpetje motorja).

Gremo na enega ...
2008 SYM QUAD LANDER 250
2009 CF Moto 500A

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: škofja loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 16 Mar 2009, 22:08

Škripca ne bi dal vmes za noben denar, saj bi zagotovo zaradi prevelike sile poškodoval grizzlyja.
Z uporabo škripca prepoloviš silo na ATV, zato se ni bati da bi kaj pokvaril.
Mora pa se šripec montirat na vlečen objekt, ne na atv!

Uporabniški avatar
Pero
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pero » 17 Mar 2009, 09:51

Tole pa ne bo čisto držalo. Vitla pač vleče s svojo nazivno močjo(ki je limitirana z močjo elektromotorja), če je seveda polno obremenjena. Se pa dvojno poveča moč pri škripcu, hitrost pa prepolovi. Vzvod pač...

Slika

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: škofja loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 17 Mar 2009, 10:21

Tako ja! hitrost je polovico manjša, vendar uničujoča sila pa tudi polovico manjša.

Odgovori