bombardier visco lock

dejan1992
Obiskovalec
Reactions:

bombardier visco lock

Odgovor Napisal/-a dejan1992 » 09 Jan 2010, 21:28

Mene zanima kako deluje sistem visco lock. A ima bombardier zadaj tut zablokirana kolesa ves čas, ali deluje tudi zadaj ta blokada? ima kdo za prodat rabljenega atv-ja 4x4? Hvala že v naprej

Uporabniški avatar
DavidMX
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Zagorje ob Savi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a DavidMX » 09 Jan 2010, 21:58

Pozdravljen,

Glede Visco-lock-a, prevedeno: samodejna hidravlična zapora diferenciala je ena najbolj naprednih na trgu. Tu je Bombardier naredil zelo velik korak naprej, saj se moč samodejno prenaša glede na sam oprijem koles. Črpalka zaznava razliko v vrtenju prednjih in zadnjih koles ter levih in desnih ter tako preko več ploščne sklopke prenaša moč iz vrtečih koles na ne vrteče. Vse to se odvija samodejno, kar voznik niti ne opazi. Rezultat tega je le močno vlečenje tistih koles, ki imajo dejanski odpor na podlagi.
Priklop prednjega para koles se izvaja preko električnega stikala, kar poenostavi upravljanje. Tako lahko na daljših vožnjah ali po nezahtevnem terenu izklopimo prednji pogon, kar omogoča nekaj lažje manevriranje in nekaj nižjo porabo goriva.

In kako deluje...
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/QhTfisMK4OY&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/QhTfisMK4OY&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Nekaj več si lahko prebereš tukaj: http://www.eumoto.net/stirikolesniki/te ... 800-ho-efi

Glede rabljenega 4x4 Atv-ja pa poglej na avto.net-u, kjer najdeš veliko izbiro Atv-jev tako rabljenih in novih.

Lp Gingers ;)

Yamaha YFM Raptor Akrapovič ATV Series Offroad :snakeman:
Yamaha Grizzly 660 :snakeman:
Hit the clutch, hit the gear, hit the gas and I'm gone!

Uporabniški avatar
Pero
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Zgornja Kungota
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pero » 09 Jan 2010, 22:56

V praksi pa ima ta sistem to pomanjkljivost, da se mora kolo, ki ima slabši oprijem, najprej zavrteti v prazno in se na terenu zato dogaja, da se prej zakplješ, kot začne tisto kolo grabiti in zato ostaneš v blatu medtem, ko z mehansko vklopljenim 4x4 ne bi. Slišal sem sicer, da so v zadnjih modelih čas vklopa zmanjšali, bo pa treba to še videti na terenu....

Po turi paše pošten počitek:
Slika

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Mežica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 09 Jan 2010, 23:22

Pero napisal/-a:V praksi pa ima ta sistem to pomanjkljivost, da se mora kolo, ki ima slabši oprijem, najprej zavrteti v prazno in se na terenu zato dogaja, da se prej zakplješ, kot začne tisto kolo grabiti in zato ostaneš v blatu medtem, ko z mehansko vklopljenim 4x4 ne bi. Slišal sem sicer, da so v zadnjih modelih čas vklopa zmanjšali, bo pa treba to še videti na terenu....

To je preteklost.

dejan1992
Obiskovalec
Reactions:

visco lock

Odgovor Napisal/-a dejan1992 » 10 Jan 2010, 10:43

ampak ta sistem deluje samo spredaj,zadaj pa ima stalno zaporo ne glede na obremenitev?

Enx
Poznavalec
Reactions:
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Enx » 10 Jan 2010, 17:49

V naslednji številki revije motorist bo test Outlanderja 650 XT MAX DPS 2010, ki že uporablja novi "visco lock". Novi "visco lock" deluje bistveno hitreje kot stari, torej, če je prej kolo zasukalo za skoraj 2 obrata da se je "sprožila" zapora difernciala se sedaj to zgodi pri četrtini obrata. Torej ima Czy tu prav, tisto glede kopanja je stvar preteklosti.

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 10 Jan 2010, 19:29

Enx napisal/-a:V naslednji številki revije motorist bo test Outlanderja 650 XT MAX DPS 2010, ki že uporablja novi "visco lock". Novi "visco lock" deluje bistveno hitreje kot stari, torej, če je prej kolo zasukalo za skoraj 2 obrata da se je "sprožila" zapora difernciala se sedaj to zgodi pri četrtini obrata. Torej ima Czy tu prav, tisto glede kopanja je stvar preteklosti.
Stari je potreboval ca 2-3 sekunde, novi pa je bistveno hitrejši, a ga vseeno nebi menjal za ročko od BF.

Smo ga pa imeli mi celo 1 mesec prej kot Motorist in to 800tko :D

http://www.youtube.com/watch?v=TNYeX6rjiEw

Uporabniški avatar
dubrava74
Začetnik
Reactions:
Kraj: Zagreb
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dubrava74 » 10 Jan 2010, 20:10

Na ovim filmičima se vidi brzina starog i novog Visco locka:

<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/oAJiygXUCrM&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/oAJiygXUCrM&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>

<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/_kIFxNDJ11Y&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/_kIFxNDJ11Y&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>

Uporabniški avatar
Pero
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pero » 10 Jan 2010, 21:14

Napredek, ampak mehanski 4x4 je še vedno zakon.

Slika

Uporabniški avatar
dubrava74
Začetnik
Reactions:
Kraj: Zagreb
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dubrava74 » 10 Jan 2010, 21:46

Pero napisal/-a:Napredek, ampak mehanski 4x4 je še vedno zakon.
O tome bi se dalo puno raspravljat...svaki ima svojih prednosti i mana...

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 10 Jan 2010, 22:44

dubrava74 napisal/-a:
O tome bi se dalo puno raspravljat...svaki ima svojih prednosti i mana...
Imaš prav dubrava74

Ob prerekanju o tej zadevi :supz: :bruell: bi lahko požrli celega prasca, popili sod vina in piva... :beer: a na koncu bi imel can am še vedno viskozno sklopko, grizzly in KQ vklop špere na elektriko in BF na ročko. In vsi našteti stroji bi nas mirno čakali zunaj pred oštarijo popolnoma na miru.

LP!

Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

Uporabniški avatar
luksislo
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a luksislo » 01 Feb 2010, 14:08

vklop na elektriko je vseeno zakon. in sem mišlenja, če ima audi visco sklopko v svojem quattro pogonu, potem le ta v Can-am-u ni zgrešena zadeva.

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: škofja loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 01 Feb 2010, 14:58

Po mojem da je dober največ v tem pogledu, da nima možnosti nepravilne uporabe.

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 01 Feb 2010, 15:05

tista na audiju je svetlobno leto pred kanarčkom ;)

Uporabniški avatar
luksislo
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a luksislo » 05 Feb 2010, 17:47

Pero napisal/-a:Napredek, ampak mehanski 4x4 je še vedno zakon.
ja, seveda. zakaj pa imajo danes vsi traktorji elektronski vklop, zakaj imajo vsi avti z 4x4 (no, lada niva nima :)) elektronski nadzor vsega.

lepo te prosim, mehanski vklop.

je pa cenejši.

@czy:
si prepričan?
jaz nisem zato te vprašam :)
pa tudi če je, se lahko vsaj vidi kam BRP pelje to zadevo :)

Uporabniški avatar
Pero
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pero » 05 Feb 2010, 18:36

Dečko, med mehanskim, električnim in elektronskim je velika razlika, da ne bom omenjal hidravličnih variant.
Je pa tako, da električnega vklaplja elektronika ali pa pametna glava, ki ve, čemu je 4x4 namenjen...

P.S. Traktorji imajo elektomehanski ali pa hidromehanski vklop pogonov, ne pa elektronskega ! Elektronsko je lahko kvečjemu krmiljenje logike...

Slika

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 05 Feb 2010, 18:53

luksislo napisal/-a:
ja, seveda. zakaj pa imajo danes vsi traktorji elektronski vklop, zakaj imajo vsi avti z 4x4 (no, lada niva nima :)) elektronski nadzor vsega.

lepo te prosim, mehanski vklop.

je pa cenejši.

@czy:
si prepričan?
jaz nisem zato te vprašam :)
pa tudi če je, se lahko vsaj vidi kam BRP pelje to zadevo :)

Mešaš jabolka in hruške. Nimaš pa pojma o pogonu. Malo pobrskaj po netu, da neboš več bedarije kvasil. Eno je elektronski vklop drugo pa jaz imenujem "navidezna" špera, kot jo ima večina kvazi terencev na trgu. Od večine terencev ki jih reklamerajo s čudežnim 4-kolesnim pogonom je en sam nateg. Dvigni enega od njih (tudi Nivo, če hočeš) na vinto in vklopi kompletno elektroniko in "špere" in kaj se bo zgodilo, nič vrteli se bosta samo tisti dve kolesi, ki sta v zraku. Edino Audi, Subaru in resni terenci bodo padli na tla, ker bodo zagrabila kolesa, ki so na tleh. Pri nekaterih se bo vrtelo celo le eno kolo, če boš eno malo obremenil. Npr. nekaterim 4x4 v vzratno sploh ne deluje. Vse kar ti naredi elektronika preko ABSa je, da ti zabremza tisto kolo, ki se hitreje zavri, če pa nimaš oprijema na nobenem kolesu, pač vse skupaj lepo obstoji. Rezultati se najbolj poznajo na hitri obrabi zavornih ploščic in diskov. Na freelanderju sem ploščice menjal na ca. 25k km, peljal se pa nisem niti v sanjah tam kot se z Audijem.
Res je, večina traktorjev in ATVjev ima elektronski vklop a ima mehansko zaporo diferencialov, kot jo ima tudi Can-am. Problem je le da prepočasi zagrabi, ko bodo pa to izpopolnili, bo pa ok. Npr. pri Polariu to deluje veliko bolje.
Pišem iz izkušenj, ker imamo pri hiši nov in star traktor, audi quatro, Subaru 4wd, imeli pa smo tudi Nivo, LR Freelander, Audi RS2 quatro, Can-am pa še vozil sem veliko drugih vozil s 4-kolesnim pogonom. Polek tega pa je pri nas kar dolga in snežena zima in imamo veliko priložnosti prepričat se v to kaj je in kaj ni dobro.

Uporabniški avatar
andrej
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a andrej » 05 Feb 2010, 20:20

In kateri štirikolesnik je po tvojem mnenju trenutno najboljši, če govorimo o delavcih.

Uporabniški avatar
Jure
Moderator
Reactions:
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure » 05 Feb 2010, 20:34

Mislim, da je težko oceniti kateri je najboljši, brez navedbe namembnosti.

http://www.r-parketi.si

Honda Hornet 900
SMC RAM 520 Racing Edition - in loving memory
KawaKit ZzK 49 (byboat edition)

Uporabniški avatar
andrej
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a andrej » 05 Feb 2010, 20:41

Za vožnjo po blatu oziroma snegu kjer pride do izraza 4x4.

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 05 Feb 2010, 21:21

Najbolših ni. ;)
Za v blato in sneg čimmočnejši z gosenicami.

Franc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Prlekija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franc » 05 Feb 2010, 21:26

Pa še to ni to :lol:

can-am 800efi max xt
Speed is just a question of money. How fast you wanna go?

Uporabniški avatar
andrej
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a andrej » 05 Feb 2010, 21:31

Ampak mene zanima katerega bi mi priporočali.

Franc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Prlekija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franc » 05 Feb 2010, 21:34

Kot so ti že napisali, čim močnejšega izbira pa ni velika boš že sam ugotovil :lol:

can-am 800efi max xt
Speed is just a question of money. How fast you wanna go?

Uporabniški avatar
czy
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a czy » 05 Feb 2010, 21:41

Za v drek je vsak dober.

Če ga pa kupuješ za kaj več, pa ti bo vsak priporočil kaj drugega. Možnosti je 7; 3x američan, 3xjapoc 1x nekaj namesto teh.
Jaz ti predlagam BF s podobno opremo kot je na mojem, nekdo drug pa ti bo predlagal Can-am ali kaj drugega. Vsak ima nekaj boljšega in slabšega od drugega, izbrati pa moraš sam pravi kompromis.
Jaz sem sprobal vse živo in na koncu sem se za moja pričakovanja pravilno odločil. Kar nekaj sem moral investirat v dodatno opremo in nekaj bo še treba a zdaj je to to in ga ne zamenjam za nobeno konkurenco.
Ma o tem bi lahko napisal že knjigo. :)

Odgovori