Nakup X5
Vsekakor bi ti moral prosajalec to povedati.
Prva registracija = letnik.
Res pa je, da ti voziš 4kolesnika, ki je bil izdelan leta 2009, mogoče celo prej
, do kupca (tvojega prodajalca ali njegovega posrednika), pa je bil pripeljan v letu 2009, ko je bil izdan tudi COC. Voziš model 2009, letnik 2010. 
Prva registracija = letnik.
Res pa je, da ti voziš 4kolesnika, ki je bil izdelan leta 2009, mogoče celo prej
Nisem si tega jaz izmislila.alesio napisal/-a:Tu se ne morem strinjat s tabo.Po tej razlagi je motor,ki ima pod prvo reg.oz izdajo coc dokumenta v homol.napisano letnico 2008 prodal pa se je letos-2010 je po tvoji razlagi to letnik 2010.Mislim,da se nebo nihče strinjal s tako razlago!
Manuela .... tole pa ni res. COC za fabrško homologirane motorje, kar CF-MOTO je, se izda, ko je motor narejen.Manuela napisal/-a:alesio napisal/-a:Kdaj se izda COC dokument-ko je motor narejen ali ko se pripelje do posrednika-prodajalca.
Homologacijo pa se naredi takrat, ko pride motor do prodajalca.
WWW.COLN.SI
Kaj nej pa jest napišem? ....
Moped ni. Žival ni.
Ima štiri kolesa in gas na palec - se pravi, da je to to!
Moped ni. Žival ni.
Po tvoji razlagi pa kupiš novo vozilo, ki mu je v bistvu že potekla garancija. Tako je kot Manuela pravi - 1.registracija = letnik in takrat tud začne teči garancija.alesio napisal/-a:Tu se ne morem strinjat s tabo.Po tej razlagi je motor,ki ima pod prvo reg.oz izdajo coc dokumenta v homol.napisano letnico 2008 prodal pa se je letos-2010 je po tvoji razlagi to letnik 2010.Mislim,da se nebo nihče strinjal s tako razlago!Manuela napisal/-a: Prva registracija = letnik.![]()
.
WEB Racer
Letnik motorja ni isti kot leto prodaje. To je zavajanje kupcev.
Letnik motorja je takrat ko je motor izdelan.
To je treba kupcu tudi povedati - da je motor sicer izdelan prej, vendar mu garancija in vse ostalo velja od datuma nakupa.
Letnik motorja je takrat ko je motor izdelan.
To je treba kupcu tudi povedati - da je motor sicer izdelan prej, vendar mu garancija in vse ostalo velja od datuma nakupa.
WWW.COLN.SI
Moped ni. Žival ni.
Moped ni. Žival ni.
-
alesio
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: toti kunec
- Kontakt:
Tu smo da debatiramo in si pomagamo pri takih stvareh-upam vsaj,no.Manuela napisal/-a:
Nisem si tega jaz izmislila.Eno je modelno leto, drugo letnik.
Torej...
1.Modelno leto = ko je model prišel na svet
2.letnik=ko je bil izdelan
3.prva reg.=ko je bil 1 registriran
Nikakor ne gre skup z tvojo razlago.
1. Ja. Recimo letos jeseni boš že lahko kupil modelno leto 2011.
2. in 3. Ja.
In za kupca je zaradi garancije važen samo 3. podatek.
2. in 3. Ja.
WWW.COLN.SI
Moped ni. Žival ni.
Moped ni. Žival ni.
Sem bila "prepričana"Branko napisal/-a:Manuela .... tole pa ni res. COC za fabrško homologirane motorje, kar CF-MOTO je, se izda, ko je motor narejen.
Homologacijo pa se naredi takrat, ko pride motor do prodajalca.
Drugače pa je res, prodajalec bi ti moral povedati, da je v bistvu letnik izdelave 2009.
-
alesio
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Se strinjam s tabo,da je zaradi garancije pomemben samo ta podatek-datum prodaje od takrat naprej garancija.Ampak še vedno mi ostane 2009 letnik ne pa 2010.Mogoče si kdo misli,da iščem dlako v jajcu-ne zdi se mi pač to fer s strani prodajalca.Kupo sem motor v 2010 in hočem imed podatek 2010 v vseh papirjih-kar sem tudi plačal-ker mi pač ni prej omeno tega.Sedaj razmišlam kako to rešit???Branko napisal/-a:1.
Pomoje iščeš dlako v jajcu. 
WWW.COLN.SI
Moped ni. Žival ni.
Moped ni. Žival ni.
Alesio, maš vsaj eno leto mlajši motor.
Malo heca... Prodajalec bi ti to moral povedati, ampak mislim, da zdaj je kar je. Enako, kot smo mi tebi razložili, poskusi še ti svojemu bodočemu kupcu. Saj si dejansko kupil novega.
Ti se samo vozi, če se ne motim, razmišljaš o Mađarski. Pojdi, ne bo ti žal.
Malo heca... Prodajalec bi ti to moral povedati, ampak mislim, da zdaj je kar je. Enako, kot smo mi tebi razložili, poskusi še ti svojemu bodočemu kupcu. Saj si dejansko kupil novega.
Ti se samo vozi, če se ne motim, razmišljaš o Mađarski. Pojdi, ne bo ti žal.
Pismo...in če slučajno razdreš motor boš našel še kak del z letnico 2008. nateg totalni...alesio napisal/-a:Se strinjam s tabo,da je zaradi garancije pomemben samo ta podatek-datum prodaje od takrat naprej garancija.Ampak še vedno mi ostane 2009 letnik ne pa 2010.Mogoče si kdo misli,da iščem dlako v jajcu-ne zdi se mi pač to fer s strani prodajalca.Kupo sem motor v 2010 in hočem imed podatek 2010 v vseh papirjih-kar sem tudi plačal-ker mi pač ni prej omeno tega.Sedaj razmišlam kako to rešit???Branko napisal/-a:1.
Pomembno je modelno leto. Z modelnimi leti se običajno pojavljajo spremembe na izdelkih. In to so relevantni podatki za kupca. V kolikor se v npr. v letu 2010 prodaja izdelek modelnega leta 2009, aktualno pa je nov model v letu 2010, prodajalci ponavadi o tem seznanijo kupca in mu zaradi tega tudi dajo določen popust, ker (bi naj) novo modelno leto imelo izboljšave. Letnik izdelave pa je v primeru da je izdelek prodan v aktualnem modelnem obdobju popolnoma nerelevanten.
Če že govorimo o motorjih - letnik izdelave (sestave!) je 2009, v njega pa so lahko vgrajeni tudi deli letnik 2008… kako potem lahko trdiš da je motor izdelan v letu 2009. Leta 2009 je bil sestavljen.
V koliko si kupil motor ki je bil kupljen v aktualnem modelnem obdobju, letnik izdelave ni pomemben. Pomembno je kdaj je bil prvič registriran. Samo to je pomembno z vidika garancije in tudi nadaljnje prodaje. Razen če naletiš na kupca, ki bo kompliciral kot ti.
WEB Racer
-
alesio
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
To se ti zdi kompliciranje
Prim.:prijatelj je prodal motor,letnik po izdaji coc dok.2005(kot moj2009)-na homologaciji,prva reg.2006(moj 2010) v prometni.Leta 2006 je zato dobil nek določen popust,ker je pač bil star letnik.Ko je oddal oglas je napisal letnik 2006-ker je bil kupljen 2006 in ga je sedaj kupec tožil in tožbo dobil.Ker ni bil 2006 ampak 2005.Razlaga-Zavajanje kupca.Zato se mi ne zdi ,da je to kompliciranje,ker časi so pač taki da je pač treba bit previdn pri takih stvareh-za mene prepozno za koga drugega mogoče dober nasvet.
Hvala vsem za tako hitro razlago-debato.
Prim.:prijatelj je prodal motor,letnik po izdaji coc dok.2005(kot moj2009)-na homologaciji,prva reg.2006(moj 2010) v prometni.Leta 2006 je zato dobil nek določen popust,ker je pač bil star letnik.Ko je oddal oglas je napisal letnik 2006-ker je bil kupljen 2006 in ga je sedaj kupec tožil in tožbo dobil.Ker ni bil 2006 ampak 2005.Razlaga-Zavajanje kupca.Zato se mi ne zdi ,da je to kompliciranje,ker časi so pač taki da je pač treba bit previdn pri takih stvareh-za mene prepozno za koga drugega mogoče dober nasvet.
Hm, bom ti verjel na besedo čemprav se mi zdi skrajno neverjetno, da je tisti kupec dobil tožbo, saj je bil (če je že bil) v osnovi zavajan tvoj kolega, ki je podal le podatke prodajalca (proizvajalca, uvoznika...) In bi pravno kvečjemu odgovarjal le-ta.alesio napisal/-a:To se ti zdi kompliciranje
Ampak kakorkoli - doslej sem kupil že dva nova avta ravno na to foro: naročil konec leta, vozilo dobil izdobavljeno v naslednjem letu, nakar sem pri prodajalcu izsilil dodatni popust češ da mi prodajajo star avto (matr sem žleht, uporabil sem tvojo logiko
WEB Racer
-
alesio
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Se motiš ,moj prijatelj je zato dobil popust,ker je bil star letnik(ga prodajalec takrat ni zavedo).ork napisal/-a: Hm, bom ti verjel na besedo čemprav se mi zdi skrajno neverjetno, da je tisti kupec dobil tožbo, saj je bil (če je že bil) v osnovi zavajan tvoj kolega, ki je podal le podatke prodajalca (proizvajalca, uvoznika...) In bi pravno kvečjemu odgovarjal le-ta.
Sicer pa pustmo to,ker nebomo nikoli prišli do konca-vsak ima svoj pogled na te stvari-razlago.važno je da smo " okvirno podebatirali".Glavno da je blato in imamo nasmešek do ušes.