Vprasanje: katere gume (ceprav sem nacelne odgovore ze dobil zgoraj), in katera platisca (predvsem me zanima ali so original platisca primerna za avto gumo)?
Fantje, hvala za odgovore in se tri tedne pa se srecamo!
Večinoma na forumu pišejo, da imajo avtomobilske gume prednost, če se pretežno voziš po cesti in makadamu. Večinoma gredo tudi rajši na večji premer kolesa. Jaz sem naredil obratno. Včeraj sem zamenjal praktično do kraja obrabljene gume, spredaj dimenzije 12-25-10, zadaj 12-25-8. Kupil sem pa ponovno kramparce s tem, da so manjše dimenzije, spredaj 12-23-8, zadaj 12-24-9. To pomeni v dejanski izmeri 3 cm manjši premer zadnjega kolesa oz. cca 5% manjši obseg kolesa. Rezultati so, vsaj za moj stil vožnje, presenetljivi.Bojevnik napisal/-a: Vprasanje: katere gume (ceprav sem nacelne odgovore ze dobil zgoraj), in katera platisca (predvsem me zanima ali so original platisca primerna za avto gumo)?
Fantje, hvala za odgovore in se tri tedne pa se srecamo!
Ne vem, nisem preiskusil. Logično bi bilo 5%. Nikoli ga ne priganjam do konca, niti ne morem, ker se vozim večinoma po makadamu. Meni je največji užitek driftanje. Razmišljam, da bi dal naslednjič še nižji profil, mogoče za poleti preiskusim celo 10 colske gumerožle napisal/-a:Ja pri pospeških si pridobil, koliko pa si izgubil na končni hitrosti?
lp
Sem rekel, da razmišljam za 10 col in da bi jih preiskusil. Kar se pa tiče homologacije si pa ne predstavljam, da bi me policaj ustavil sredi gozda in preverjal dimenzije gum. Bolj jih zanima koliko ccm in KS ima motor.Jam napisal/-a:Kaj pa če bi dal kr 8 col, da nebos dvakrat kupoval, ziher maš vpisane v homologacijo
rožle napisal/-a: Zanima me blagi off - road ter cestno makedamska vožnja,
lp Rožle
notranjc napisal/-a:
Večinoma na forumu pišejo, da imajo avtomobilske gume prednost, če se pretežno voziš po cesti in makadamu. Večinoma gredo tudi rajši na večji premer kolesa. Jaz sem naredil obratno. Včeraj sem zamenjal praktično do kraja obrabljene gume, spredaj dimenzije 12-25-10, zadaj 12-25-8. Kupil sem pa ponovno kramparce s tem, da so manjše dimenzije, spredaj 12-23-8, zadaj 12-24-9. To pomeni v dejanski izmeri 3 cm manjši premer zadnjega kolesa oz. cca 5% manjši obseg kolesa. Rezultati so, vsaj za moj stil vožnje, presenetljivi.
LP
Vidim, da sta ti in Hurco zelo pametna fanta in se zelo spoznata na 4 kolesnike. Verjamem, da bolj kot jaz, ki sem bolj birokratske stroke. Ravno zaradi tega sem pa vprašal zelo velikega strokovnjaka in državnega prvaka na 4 kolesnikih Tadeja Koščaka, ki mi je te gume svetoval. Njegov nadrejeni Edi tekmuje s 1000-ko, ki ima natanko take gume kot jazThe driver napisal/-a:notranjc napisal/-a:
Večinoma na forumu pišejo, da imajo avtomobilske gume prednost, če se pretežno voziš po cesti in makadamu. Večinoma gredo tudi rajši na večji premer kolesa. Jaz sem naredil obratno. Včeraj sem zamenjal praktično do kraja obrabljene gume, spredaj dimenzije 12-25-10, zadaj 12-25-8. Kupil sem pa ponovno kramparce s tem, da so manjše dimenzije, spredaj 12-23-8, zadaj 12-24-9. To pomeni v dejanski izmeri 3 cm manjši premer zadnjega kolesa oz. cca 5% manjši obseg kolesa. Rezultati so, vsaj za moj stil vožnje, presenetljivi.
LP![]()
![]()
![]()
Si kdaj pomislil, zakaj so sprednje in zadnje gume enako visoke pri delavcih?
ok, verjetno imate prav za vaš stil vožnje. Meni bi verjetno bolj pristal športni tip, ker se večinoma vozim po makadamu z 2x4. Delovni me bolj ščiti pred umazanijo in pa vedno bolj pogosto se žena vozi z mano.BIF napisal/-a:Ne bi zahajal pregloboko v debato, ker imam o tem svoje mnenje, ki pa ga ne bi javno delil....."nadrejeni" Edi letos ni končal niti ene dirke z velecenjeno 1000-ko ....še več....v SG je ostal brez zadnjega diferenciala, ki je imela "sanjsko" kombinacijo gum....le zakaj????
Torej če prav razumem se je z menjavo obsega gum /spredaj manše zadaj večje/ porušilo razmerje vrtenja v diferencijalu torej bi v diferencijalih morali biti tudi prilagojeni zobniki - vprašanje za Bifa.notranjc napisal/-a:ok, verjetno imate prav za vaš stil vožnje. Meni bi verjetno bolj pristal športni tip, ker se večinoma vozim po makadamu z 2x4. Delovni me bolj ščiti pred umazanijo in pa vedno bolj pogosto se žena vozi z mano.BIF napisal/-a:Ne bi zahajal pregloboko v debato, ker imam o tem svoje mnenje, ki pa ga ne bi javno delil....."nadrejeni" Edi letos ni končal niti ene dirke z velecenjeno 1000-ko ....še več....v SG je ostal brez zadnjega diferenciala, ki je imela "sanjsko" kombinacijo gum....le zakaj????
Bif, bom poročal, če bom ostal brez zadnjega diferenciala in imel.
LP
Hvala, zelo lepo si napisal. Sem vzel "vaservago" in jo postavil na vrh ene in druge gume. Imaš prav, praktično ni razlike. Ja, pri Ediju vseeno vedo kaj delajo.el.presidento napisal/-a:Konec koncev, Notranjc, premeri obseg gume spredaj in zadaj in če je po čudnih naključjih obseg prednjih in zadnjih gum enak oziroma skoraj enak potem bi moralo biti ok.
Imaš kaj določenega v mislih?jaka napisal/-a:rožle napisal/-a: Zanima me blagi off - road ter cestno makedamska vožnja,
lp Rožle
Pri takem načinu vožnje sploh ne bi razmišljal drugače, kot klasični menjalnik in športni model. (lastne izkušnje)