Vlečna kljuka na dinliju...

Odgovori
krigl
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Kamnik

Vlečna kljuka na dinliju...

Odgovor Napisal/-a krigl » 27 Maj 2011, 22:27

Hi...

Ok, zadeva je sledeča:

Na svojem dinliju imam vgrajeno (verjetno tovarniško) vlečno kljuko (bunkico). V homologaciji od atv-ja je pod Z.2 sklopu napisana homologacijska oznaka te vlečne kljuke in nič drugega.

Se pravi, da je uradno homologirana.

Zdaj me pa zanima, kje je na sami bunkici ta cifra tudi napisana (od zunaj sem stvar pregledal po celi površini in nisem nič našel... lahko da je zapisana tam, kjer se bunkica stika z nosilcem, ampak še nisem tako daleč, da bi jo dol vzel)?
Poleg tega še tudi, koliko lahko vlečem za sabo (v kg)?

Je kdo tukaj kaj bolj obveščen o tem?

Hvala, in LP.

Uporabniški avatar
Bohorc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Mirna
Kontakt:

Re: Vlečna kljuka na dinliju...

Odgovor Napisal/-a Bohorc » 28 Maj 2011, 06:28

krigl napisal/-a:Hi...

Ok, zadeva je sledeča:

Na svojem dinliju imam vgrajeno (verjetno tovarniško) vlečno kljuko (bunkico). V homologaciji od atv-ja je pod Z.2 sklopu napisana homologacijska oznaka te vlečne kljuke in nič drugega.

Se pravi, da je uradno homologirana.

Zdaj me pa zanima, kje je na sami bunkici ta cifra tudi napisana (od zunaj sem stvar pregledal po celi površini in nisem nič našel... lahko da je zapisana tam, kjer se bunkica stika z nosilcem, ampak še nisem tako daleč, da bi jo dol vzel)?
Poleg tega še tudi, koliko lahko vlečem za sabo (v kg)?

Je kdo tukaj kaj bolj obveščen o tem?

Hvala, in LP.
V homologaciji imaš pod oznako O.1.3 navedeno kilažo največje tehnično dovoljene mase priklopnega vozila - toliko lahko po zakonu in predpisih vlečeš za sabo :shock: , za številko ti pa ne morem nič pomagati, je tudi jaz nisem nikjer zasledil, na bunkici so sicer neke številke, vendar ni nobena ista, kot v homologaciji. Pri vsej tej stvari pa se mi zdi najbolj smešno dejstvo, da večina avtomobilskih prikolic presega to dovoljeno maso, seveda brez tovora :lol: .
Za domačo uporabo (spravilo drv iz gozda, prevoz raznovrstnih tovorov po kmetiji...) se treh igric seveda ne bo šel nihče :twisted: .

Kamor ne prideš peš-
prideš z ATV-jem :twisted:
Arctic Cat Cruiser 700 4x4
Gladiator Quad Riders

krigl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a krigl » 28 Maj 2011, 07:43

Problem je v tem, ker bi jst v promet sel s tem... Sj to mi je jasno, da tovor skupaj s prikolico ne sme biti tezji kot Atv, ze zaradi zaviralnih sposobnosti.

(sumnikov mi ne podpira telefon)

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 28 Maj 2011, 08:28

Če je homologirana in maš to napisano v homologaciji greš samo na občino po drugo tablico. Saj nobeden ne gleda številk na kljuki važno je , da je v homologaciji napisano. Drugo pa je , če je naknadno namontirana pa še tam potrebuješ samo papirje od kljuke pa račun od pooblaščenega serviserja z katerim dokažeš , da je to on namontiral .

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: škofja loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 28 Maj 2011, 10:46

Jaz sem imel na sami kljuki eno nalepko, na kateri so bile številke iz homologacije, vendar ta uboga nalepka ni zdržala prav dolgo. Kaj pa sedaj? Jaz se ne obremenjujem s tem?

AC 400 trv 4xgrebe

krigl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a krigl » 28 Maj 2011, 11:36

Potem se tudi jez ne bom... :D

Hvala vsem...

Uporabniški avatar
dauzar
Začetnik
Reactions:
Kraj: ČRENŠOVCI

Odgovor Napisal/-a dauzar » 28 Maj 2011, 12:58

homoligirana sam ne za v cestnem prometu.Vsaj tako mi je rekel policaj..

Uporabniški avatar
Bohorc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bohorc » 28 Maj 2011, 14:23

dauzar napisal/-a:homoligirana sam ne za v cestnem prometu.Vsaj tako mi je rekel policaj..
Homologacija je v bistvu razširjena oblika prometnega dovoljenja, bolj podrobno so opisane karakteristike vozila in navedene predelave, dodelave... in je uradni dokument. Kar je vpisano v homologacijo se lahko uporablja na vozilu na vseh cestah, namenjenim za vožnjo z dotičnim vozilom.
Pa menda policaj ne misli, da imaš vlečno napravo homologirano za v hosto :haha :haha :haha.

Kamor ne prideš peš-
Gladiator Quad Riders

Uporabniški avatar
hurco
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: škofja loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hurco » 28 Maj 2011, 15:31

Spet en dober policajski :lol: :lol:

AC 400 trv 4xgrebe

krigl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a krigl » 28 Maj 2011, 15:47

Če piše v homologaciji, pol mora držat, kregajo pa naj se med sabo, men se ne da ubadati s tem... Nisem jaz kriv, da so taki zakoni...

sendro
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Zg.posočje

Odgovor Napisal/-a sendro » 28 Maj 2011, 19:48

Meni pri mojmu v homologaciji
pod 0.1.3 piše 140 kg,pod Z.2 je
pa prazno čeprav je je kljuka tovarniška gor(naj bi bla).Se
pravi da jo jaz potem sploh gor ne bi smel imet ker ni v homologacji nič zapisano?:shock:

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 28 Maj 2011, 20:11

Seveda jo imaš lahko gor samo druge tablice ne moreš dobiti.

Uporabniški avatar
Bohorc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bohorc » 28 Maj 2011, 20:36

V homologaciji je za vozila na katera se lahko montira vlečna naprava v rubriko O.1.3 vpisana največja dovoljena masa priklopnega vozila, ki ga vozilo lahko vleče in nima nikakršne veze z samo vlečno napravo. Sama vlečna naprava pa mora biti za uporabo v cestnem prometu homologirana, številka pa je vpisana pod rubriko Z.2. Tudi če je bila vlečna naprava na vozilo montirana tovarniško in nima vpisa v homologacijski kartonček pod Z.2, te vlečne naprave za vleko priklopnega vozila na javnih cestah zakonsko ne smeš uporabljati, niti ne boš mogel pridobiti tablice za priklopno vozilo. Če vlečno napravo montiraš na vozilo dodatno, moraš za pridobitev tablice za priklopno vozilo imeti račun od vlečne naprave in račun pooblaščenca, ki je to vlečno napravo namontiral na vozilo.
Preverjeno na UE.

Skoraj pozabil: ker se vlečna naprava v prometno dovoljenje ne vpisuje več, moraš imeti homologacijski kartonček vedno pri sebi, še zlasti takrat, ko za sabo vlečeš priklopno vozilo.

Kamor ne prideš peš-
Gladiator Quad Riders

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 29 Maj 2011, 12:14

To drzi! Pred kratkim sem jo sam namontiral na avto in potem odnesel dokumente do mehanika da je postempljal o strokovni vgradni kljuke. S temi papirji pa sem sel na lpp, da so mi vpisali na homologacijski kartoncek. Na tretjo tablico bi moral cakati 2-3 tedne in sem potem vzel kar tri nove ker se mi je mudilo na dopust z KQ na prikolici:)

Bohorc napisal/-a:V homologaciji je za vozila na katera se lahko montira vlečna naprava v rubriko O.1.3 vpisana največja dovoljena masa priklopnega vozila, ki ga vozilo lahko vleče in nima nikakršne veze z samo vlečno napravo. Sama vlečna naprava pa mora biti za uporabo v cestnem prometu homologirana, številka pa je vpisana pod rubriko Z.2. Tudi če je bila vlečna naprava na vozilo montirana tovarniško in nima vpisa v homologacijski kartonček pod Z.2, te vlečne naprave za vleko priklopnega vozila na javnih cestah zakonsko ne smeš uporabljati, niti ne boš mogel pridobiti tablice za priklopno vozilo. Če vlečno napravo montiraš na vozilo dodatno, moraš za pridobitev tablice za priklopno vozilo imeti račun od vlečne naprave in račun pooblaščenca, ki je to vlečno napravo namontiral na vozilo.
Preverjeno na UE.

Skoraj pozabil: ker se vlečna naprava v prometno dovoljenje ne vpisuje več, moraš imeti homologacijski kartonček vedno pri sebi, še zlasti takrat, ko za sabo vlečeš priklopno vozilo.

-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
blackracer
Začetnik
Reactions:
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a blackracer » 30 Maj 2011, 16:52

Kaj pa potem pomeni rubrika O.2 ? Jaz imam namreč tu napisano 200 kg .

Franc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Prlekija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franc » 30 Maj 2011, 21:49

Civava napisal/-a:Seveda jo imaš lahko gor samo druge tablice ne moreš dobiti.
Dobiš,dobiš ;)

can-am 800efi max xt
Speed is just a question of money. How fast you wanna go?

Uporabniški avatar
el.presidento
ON™®
Reactions:
Kraj:: Ivančna Gorica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a el.presidento » 02 Jun 2011, 12:51

Pri homologranih kljukah na štirikolesnikih je malo problem saj so večinoma homologirane na nekje 150 kg (eni več eni manj) in je vse skupaj bolj neuporabno kot uporabno. Če je recimo na 150 kg homologirana to pomeni da mora imeti prikolica skupne teže 150 kg, kar je pa zelo omejeno.

Dam primer: Avtomobilske prikolice so večinoma homologirane do 750 kg. Tudi če je prikolica težka le 100kg in naložena 50 kg, kar pomeni da je vsega skupaj kot naj bi bilo dovoljeno 150 kg, vendar pa ker je njena skupna teža vpisana 750 kg se je ne sme voziti :?.

To pomeni da bi morala biti sama prikolica homologirana do skupne teže 150 kg (teža prikolice + teža tovora = 150 kg) :?.

Slabo, ampak tako je zaenkrat žal pri vseh.

www.atv.si
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2014 - Cectek 600, Aeon Cobra S 330
2013 - Access Outback 400, Adly 400xs
2012 - SMC Jumbo 720R
2011 - CF Moto Z6, SMC Jumbo 720R
2010 - SMC Jumbo 360R, Dinli 700 Monster
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
2007 - SMC Captain 300 Tuning
2006 - Barossa Silverhawk 250R Tuning