Glede na to, da mi je večina rekla pred nakupom mopeda oz sem tudi precej prebral o pregrevanju 800tke je meni še ni uspelo niti do rezervnega programa spravit pa se zadnje čase precej vozimo po terenu in tudi kakšna proga je bila vmes. Še danes se sprašujem kaj dela folk z mopedom, da se pregreje ? (ok razumem na dirki in zabasanim kilerjem)
Po temperaturnih meritvah je temperatura na zadnjem delu večja, to pomeni, da se toplota "izpiha" skozi cev. Za sam motor in performance(kateri je minimalen s tem posegom) je načeloma še boljše, da se plini ne ohladijo prehitro oz preblizu cilindra. Sam se tako vozim že cca 2000km.
Največji problem je v tem, da pri offroadu ni hitrosti in ni prepiha, ki bi te cevi hladil. Mene je že skrbelo, da bo kable, cevi in pokrov ventilov nasrkal od vse te vročine.
Pri motorju so hitrosti precej višje in je dosti manj problemov, čeprav čoperisti se vedno bolj posložujejo enake rešitve.
Je pa res, da meni HMF segreje kakšen odstotek... vsaj cev iz cilindra do lonca je 50% bolj vroča kot z original izpuhom. (posledica drugačnega dihanja). Me je pa bolj motilo, da sem imel original izpuh, kateri bolj kot ne duši in zabija pline nazaj v agregat. Isto kot katalizator pri sodobnih avtomobilih.
Ta "poseg" so odpravljali tudi pod garancijo v Kanadi, ker je folku talilo levo plastiko nad izpuhom... precej forumašev je rešilo situacijo na enak način. Dirkalni atv-ji pa si praktično ne morejo predstavljat vožnje brez heat wrapa, ker ti v kombinaciji z drugih izpuhom dobesedno zažge hlače.
in tudi na 1000tki se po menjavi izpuha pojavi podobna situacija, kjer ne pomaga niti plastika
Sam bom še menjal komplet cevi, katere bi poleg performanca in ostalih sladkarij dosti boljše prenašale temperaturo.
Ko boš probal ga več neboš hotel stran odmotat... prevejerno, sploh poleti