CVT

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Ruše

Re: CVT

Odgovor Napisal/-a jay886 » 13 Nov 2012, 16:52

fresh:odkar sem jaz izoliral izpušno cev je temperatura res precej manjša in sedaj se lahko bp vozim v kratkih hlačah. Prej me je to segrevanje precej motilo, sploh poleti. Sam sem isto kot ti mislil, da me peče od cvt-ja, ampak problem je bila izpušna cev od cilindra do zadnjega lonca. Le da oddaja pravo sevanje.

Ravno izpušna cev, ki poteka tik nad cvt- pokrovom je največji vzrok za segrevanje le tega in na otip daje občutek, kot da bo pregorel. Verjetno moč dela tudi svoje, ker naprimer na 500tki je segrevanje skoraj ničelno. Pri commanderju je problem še večji, ker gre izpušna cev POD cvt pokrovom. Fajn pa je večkrat pogledat zaščitni "zoken" na katerem cvt zajema zrak, ker se tam dosti krat nabere kakšno listje itd. Samo hlajenje cvt-ja je pa v originalo kar dobro rešeno... probaj 1x kakšna količina zraka se zajema ob polnem plinu.

Če ti je pa mi daj kak link kako je rešeno pri japoncih.. ker me res zanima :idea:

2011 Shineray 300 xy hitro prodan..
2012 Can Am outy 800r max..... bo kr nekaj časa ostal...

Slika

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 13 Nov 2012, 17:45

jay886 napisal/-a:fresh:odkar sem jaz izoliral izpušno cev je temperatura res precej manjša in sedaj se lahko bp vozim v kratkih hlačah. Prej me je to segrevanje precej motilo, sploh poleti. Sam sem isto kot ti mislil, da me peče od cvt-ja, ampak problem je bila izpušna cev od cilindra do zadnjega lonca. Le da oddaja pravo sevanje.

Ravno izpušna cev, ki poteka tik nad cvt- pokrovom je največji vzrok za segrevanje le tega in na otip daje občutek, kot da bo pregorel. Verjetno moč dela tudi svoje, ker naprimer na 500tki je segrevanje skoraj ničelno. Pri commanderju je problem še večji, ker gre izpušna cev POD cvt pokrovom. Fajn pa je večkrat pogledat zaščitni "zoken" na katerem cvt zajema zrak, ker se tam dosti krat nabere kakšno listje itd. Samo hlajenje cvt-ja je pa v originalo kar dobro rešeno... probaj 1x kakšna količina zraka se zajema ob polnem plinu.

Če ti je pa mi daj kak link kako je rešeno pri japoncih.. ker me res zanima :idea:
Izpusna cev je cca. 10cm visje od CVTja in je izolirana z plehom. Na desni strani pa toplota prihaja direktno iz agregata. Zato so tudi pri brp 1000 izolirali z plastiko. Enako je imel narejeno tudi kingquad in ni bilo cutiti nikakrsne toplote. Ampak ja glupi kanadcani so vztrajali pri tem celih 7 let. Enako kot z zadnjo torzijo. Vazno, da lahko napisejo, da so edini !

-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 13 Nov 2012, 17:54

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 13 Nov 2012, 18:05

freshslo napisal/-a:
Izpusna cev je cca. 10cm visje od CVTja in je izolirana z plehom. Na desni strani pa toplota prihaja direktno iz agregata. Zato so tudi pri brp 1000 izolirali z plastiko. Enako je imel narejeno tudi kingquad in ni bilo cutiti nikakrsne toplote. Ampak ja glupi kanadcani so vztrajali pri tem celih 7 let. Enako kot z zadnjo torzijo. Vazno, da lahko napisejo, da so edini !
..eee jaz mislim da gre tukaj za rešitve geografskega izvora.. Namreč....Kanadčani živijo v hladnejših klimatskih pogojih, so vse leto dobro oblečeni in za delov gozdovih uporabljajo ustrezno obutev...in so BRP-jevi inžinerji razmišljali, da je fino če jim še malo toplo piha in jih greje...trenutno to paše tudi meni!
Japonci pa....no bosi in goli ko pridejo iz riževega polja....za njih pa je fino če so malo zaščiteni, da jih ne peče po kilavih tačikah...so jim pa malo cev dvignili, da jih bolj v tazadnjo greje... :mrgreen:
Si predstavljate da "glupi" kanadčani delajo take stroje....no malo me skrbi potem za nas, ki niti mopedov ne znamo več delat... :shock:
Drugače pa pametni japonci sicer že 10 let niso nič pogruntali na nivoju 4kolesnikov....no ženski modrčki...ja tu pa so inovativni.... :-k
http://www.24ur.com/ekskluziv/zanimivos ... drcek.html
Ni kaj res brihtna populacija.... :finga:
Zadnjič spremenil BIF, dne 13 Nov 2012, 18:29, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jay886 » 13 Nov 2012, 18:16

fresh: 10cm je čisto dovolj za te probleme, isto so reševali ta problem pod garancijo v kanadi.
Citiram od civave prvi post "Opazil sem da se pri cf motu veliko toplote prenese iz izpušne cevi na variomat .Zato sem se odločil da naredim sčitnik ki bo sčitil variomat pred toploto ki jo odaja izpušna cevSam variomat je že tako ali tako dovolj vroč zakaj bi dobival še dodatno toploto."

drži, da je zaščita le tisti plehec, ki pa ni dovolj. Dobro si ga oglej in boš videl, da pokrov pokriva le del cevi, spodaj še vedno gre toplota direkt na variomat in zgoraj na stransko plastiko. V mojem primeru se je res obrestoval nakup keramičnega traku in sem kar precej rešil na ta račun, sploh plastike, svoje noge in cvt cover... res pa je, da je HMF dodal še kak % toplote. Pri 1000tki je pa zadeva res v nulo rešena, ker poleg zaščitnih plastik je ustvarjen zračni tunel, skozi katerega se vsa toplota prenese na zadnji del mopeda.Pri zagonu ventilatorja, se prav čuti prepih... =D> Še na offroadu ni čutit niti malo toplote.

Ker imaš doma motor in ker sem večkrat po tem problemu gledal za motorji sem videl ,da imajo večinoma izpuh pod agregatom.. kar ni slabo za moje pojme, dobro hlajenje.. ampak pri ATV-ju bi bil preveč kritična točka pri offroadu?

zgolj moje mnenje, kako sem jaz rešil ta problem

Slika

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 13 Nov 2012, 20:06

@bif: kar je dobro se ne spreminja. Poglej pred desetletji, ko so v porscheja vtaknili audijev agregat in spremenili obliko, ni veliko manjkali, da bi propadli. Dokler ljudje kupujejo, pusti pri miru. Ni pa vse v dolzini ;)

@jay: tisti mali pleh sem si zelo dobro ogledal, ker sem ga mogu ze dvakrat variti. A s keramicnem trakom si obvil krivine izpuha? Kje si kupil ta trak? Jaz sem z alu trakom obvil le tam kjer je z objemkami pritrjen ta mali pleh, da mi ni skripal.

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 13 Nov 2012, 20:28

Kupiš 8 ali celo 10 mm negorljivo vrvico, oviješ okoli cevi izpuha vse skupaj zaščitiš z cevjo ustreznega fi-ja, cev prerežeš na pol in z objemkami "zašraufaš" (preverjeno drži in ne oddaja temparature)

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 13 Nov 2012, 20:46

freshslo napisal/-a:@bif: kar je dobro se ne spreminja.
Lada niva 2005
Slika
Lada Niva 2012...lepe feltne..
Slika
Grizz 700-2005
Slika
Grizz 700-2012...lep bleščeč odtenek barve
Slika
Kar je dobro se ne spreminja...obilo užitka z dobrimi stvarmi.... :finga:

No zdaj pa resno...malo zajebancije mora bit....
Na bivšem Kitajcu sem uporabil enako rešitev za zaščito pred vročino izpušne cevi...deluje....ne vem pa kaj to pomeni na dolgi rok...namreč na mestu kjer je cev ovita ni oddajanja temperature oz. je posledično na tem delu višja...ali se s tem skrajša življenska doba cevi....verjetno ima kdo izkušnje

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 13 Nov 2012, 20:56

kaj pri yamahi še čakajo ???? :mrgreen:

Slika

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 13 Nov 2012, 21:04

No da bom še malo koristen....zadeva ki jo iščete se imenuje azbestni trak (zdaj ga imenujejo keramični trak, ker je azbest prepovedan...starejši prodajalci pa ga poznajo pod starim imenom). Pred 3 leti sem ga kupil v Mariboru (ni reklama za mesto :mrgreen: ) na Studencih pri Merkurju (ni reklama za firmo ;) ) Imeli so ga v 5 cm. širini.
Drugače pa se splača povprašat pri proizvajalcih ali serviserjih peči....traki definitivno obstajajo...malo se pa je treba iz koče premaknit. :axe:
Pa še nasvet....preden ga ovijaš okoli cevi ga zmoči...si boš prihranil srbenje rok ;) !
Ko boš štartal motor in se bo cev izpuha ogrela...kadilo se bo in smrdelo kot hudič....ko se trak osuši in smrad izpuhti pa je ok!

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 13 Nov 2012, 21:43

jaka napisal/-a:kaj pri yamahi še čakajo ???? :mrgreen:
Imajo...že dolgo:

Slika

Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

Uporabniški avatar
Civava
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Škofa Loka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Civava » 13 Nov 2012, 23:27

jaka napisal/-a:http://www.stirikolesniki.si/viewtopic.php?f=34&t=1145

Civava je cenzuriral slike [-( [-(
Nič ni Civava cenzuriral :evil: je napaka verjetno nekje na kablih :finga:

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jay886 » 14 Nov 2012, 14:54

Fresh: čisto dovolj je, da oviješ ta del cevi pod plehom in do izpušnega lonca. Oviješ samo en sloj, ne duplirat in ovij zelo na tesno! Ker pa sem na moto-sport bral, da bi ti cev in nevem kaj še pregorela se ni treba bati. Fantje so izmerili in odvečna temperatura gre skozi izpušno cev in se ne nabira na tistem delu, kjer je izolirano. Tudi pri avtomobilih ni nobenemu še "pocucalo" cev pa so temperaturne obremenitve par 100stopinj večje.

V mojem primeru sem izoliral samo cev iz sprednjega cilindra, ker druga mi ni povzročala težav z gretjem.
1000+stopinjski keramični trak (azbestni manj drži, drži pa kljub temu dovolj). Enak trak uporablja prijatelj za ovijanje cevi in kolektorjev na 850 konjskem agregatu.
Izpušne cevi ni treba sneti, če pa bi rad "udobno" delal pa ga vzameš dol in narediš. Sam sem še vseeno naknadno zmontiral original pleh zaščito gor. Pa priporočam ti kar nove objemke :)
Slika

še video: http://www.youtube.com/watch?v=oVdZBvH7bjk

Pri nas verjetno lahko to dobiš v SKN tuning LJ, jaz sem sam preko ebaya naročil. V avtotrgovini nimajo, pravtako mojstri izpuhov oz so me ti gledali, kot da sem iz marsa.

http://www.ebay.com/itm/EXHAUST-HEADER- ... 84&vxp=mtr

Slika

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 14 Nov 2012, 17:28

Hmmm pa si preprican, da se toplota sedaj ne prenasa v agregat, ker ni vec zadostnega pojemka. Pred leti sem na prejsnjem motorju (ne atvju) izpusno cev obvil z azbestnim trakom, ker je sla ravno pod zicem. Posledica je bila pregrevanje agregata...

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jay886 » 14 Nov 2012, 17:40

Glede na to, da mi je večina rekla pred nakupom mopeda oz sem tudi precej prebral o pregrevanju 800tke je meni še ni uspelo niti do rezervnega programa spravit pa se zadnje čase precej vozimo po terenu in tudi kakšna proga je bila vmes. Še danes se sprašujem kaj dela folk z mopedom, da se pregreje ? (ok razumem na dirki in zabasanim kilerjem)
Po temperaturnih meritvah je temperatura na zadnjem delu večja, to pomeni, da se toplota "izpiha" skozi cev. Za sam motor in performance(kateri je minimalen s tem posegom) je načeloma še boljše, da se plini ne ohladijo prehitro oz preblizu cilindra. Sam se tako vozim že cca 2000km.
Največji problem je v tem, da pri offroadu ni hitrosti in ni prepiha, ki bi te cevi hladil. Mene je že skrbelo, da bo kable, cevi in pokrov ventilov nasrkal od vse te vročine.
Pri motorju so hitrosti precej višje in je dosti manj problemov, čeprav čoperisti se vedno bolj posložujejo enake rešitve.

Je pa res, da meni HMF segreje kakšen odstotek... vsaj cev iz cilindra do lonca je 50% bolj vroča kot z original izpuhom. (posledica drugačnega dihanja). Me je pa bolj motilo, da sem imel original izpuh, kateri bolj kot ne duši in zabija pline nazaj v agregat. Isto kot katalizator pri sodobnih avtomobilih.

Ta "poseg" so odpravljali tudi pod garancijo v Kanadi, ker je folku talilo levo plastiko nad izpuhom... precej forumašev je rešilo situacijo na enak način. Dirkalni atv-ji pa si praktično ne morejo predstavljat vožnje brez heat wrapa, ker ti v kombinaciji z drugih izpuhom dobesedno zažge hlače. :-$ :arrow:

in tudi na 1000tki se po menjavi izpuha pojavi podobna situacija, kjer ne pomaga niti plastika
Slika

Sam bom še menjal komplet cevi, katere bi poleg performanca in ostalih sladkarij dosti boljše prenašale temperaturo.

Ko boš probal ga več neboš hotel stran odmotat... prevejerno, sploh poleti :drinkers:

Slika

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 14 Nov 2012, 23:19

Ta slika z 1000ccm je veliko boljse narejena, ker so krivina odprte, kjer je najvecja vrocina, ze pri Raptorju, ce ga poleti nekaj casa bolj priganjas zacnejo krivine zareti ! Ce se bom ze tega lotil, bom tako naredil kot je napisal Jaka; vecji fi cevi in potem cev na pol in z malce distance do izpusne cevi.

Na tvojem se mi zdi, da si ga cist prevec zadusil, toplota mora nekam it in ce si preprican, da se iz zacetka krivin vsa izpiha ven se posteno motis. Sam sem si ze enkrat naredil kar nekaj sravfanja s tem, ko sem celoten izpuh obvil z azbestnim trakom. Res, da zic nekaj casa ni bil tako topel, je bilo pa agregatu bolj.

Drugi problem, ki ga vidim je pa vlaga, ko bom motor pral. Ta trak bo tudi veliko vecjo razliko v temperaturi naredil in s tem vecjo vlago v cevi. Ok, ce bi imel kaksen kvaliteten material kot je titan ni problem, tukaj pa zna s casoma nastati rja.

Ce bos imel prevec vlage poklici imam se dovolj razvlazevalcev na zalogi :mrgreen:

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
jay886
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jay886 » 15 Nov 2012, 13:01

pri raptorci žari pri 800tki tega ni, vsaj ne v normalnih pogojih. Pri meni so krivine odprte. Sem tudi sam študiral z cevjo oz nekim dodatnih plehom, ampak je kljub temu tudi tisto začelo sevat oz ni bilo dovolj pa še zgledlo bi kot na shinerayu. Kasneje so mi mojstri svetovali kaj in kje točno oviti, da bo situacija boljša. Kot sem rekel enako zadevo delajo tudi na uradnih servisih in ni nobene bojazni za agregat. Bolj se treba sekirat, da imaš dovolj hladilne, očiščen hladilnik itd... Sam trak uporablja ogromno dirkalnih avtomobilov in verjetmi tam si še najmanj želijo pregrevanja, kjer že 1 stopinja šteje.

Ko boš naredil dodatno cev poročaj, če se dobro obnese je ceneje in mogoče boljše kot trak.

Glede vlažnosti: Trak se precej hitro suši. Ob vsakem pranju je priporočeno pusti motor laufat oz se peljat in ne kar parkirat v garažo. Ni bojazni za rjavenje.. v bistvu ti tako ali tako rjavi :whistle: Verjemi pa, da na svojo glavo in v škodo motorja nebi nič delal.

Če pa ga razžere pa bo še prej naročen
Slika

pol pa naj rjavi :twisted:

škoda edino, da se v obeh primerih moremo s tem ukvarjat. Sploh poleti se spomniš na to... ](*,)

Slika

Odgovori