GoEastTour
- gmajnar
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: Bločice pri Blokah
Re: GoEastTour
A nekaj podobnega kot je imel Lenarčič, ko je letel okrog Zemlje in preko Severnega tečaja?
Z zanimanjem sem mu sledil, tebi bom pa še bolj. Tudi zapečkarji moramo imeti svoje veselje.
Spletna stran, ki si jo že ustvaril, me je naravnost fascinirala. Sem jo že parkrat predihal. Tudi ženi, ki je tvoj letnik, sem jo predstavil. Je tudi coprnica in bo še malo svoje sile vpregla, da se ne bo na poti zgodilo ničesar usodnega.
Še naprej nas tako izčrpno in kvalitetno obveščaj, mi bomo pa po svoje sodelovali.
Z zanimanjem sem mu sledil, tebi bom pa še bolj. Tudi zapečkarji moramo imeti svoje veselje.
Spletna stran, ki si jo že ustvaril, me je naravnost fascinirala. Sem jo že parkrat predihal. Tudi ženi, ki je tvoj letnik, sem jo predstavil. Je tudi coprnica in bo še malo svoje sile vpregla, da se ne bo na poti zgodilo ničesar usodnega.
Še naprej nas tako izčrpno in kvalitetno obveščaj, mi bomo pa po svoje sodelovali.
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: http://goeasttour.com/
- Kontakt:
Odkrito...ne vem točno kaj je imel Lenarčič...ampak tako megleno se mi zdi, da je imel SPOT-a. No to bom imel jaz...gmajnar napisal/-a:A nekaj podobnega kot je imel Lenarčič, ko je letel okrog Zemlje in preko Severnega tečaja?
http://international.findmespot.com/
....kolikor sva s Freshslo-jem do sedaj raziskala...No1.
Spletna stran je v glavnem Freshslo-jevo "maslo"...oblika, grafike ipd...človek pač obvlada svoj posel...
Ženo pa le aktiviraj, da bo razgnala kakšne temne sile....ti pa se ji potem lepo posveti....
Hvala za support!
-
golavsek65
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: Prebold
- gmajnar
- Obiskovalec
- Reactions:
On je imel to: http://eu.spidertracks.com/. Sicer pa to ni pomembno. Važno je, da bomo stalno vedeli kje si in trepetali, če se črta ne bo premikala, kot je načrtovano. Kakor si vse planiral in dodelal že v tem času, tako boš stvari do začetka poti samo še bolj izpilil. Mene zanima vrsto stvari, verjetno tudi druge, ne vem pa če te je etično moriti in motiti v koncentraciji, ki jo rabiš, da ne bi česa spregledal.BIF napisal/-a:gmajnar napisal/-a: Odkrito...ne vem točno kaj je imel Lenarčič...ampak tako megleno se mi zdi, da je imel SPOT-a. No to bom imel jaz...
http://international.findmespot.com/
- freshslo
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: Menges
- Kontakt:
Kolikor sem na hitro pregledal zadevo je to izkljucno namenjeno za letala, tudi programska oprema je temu prilagojena, ceprav ne vidim razloga zakaj ne bi delovalo tudi na trdih tleh. Naceloma sem od FindMeSpota dobil API preko katerega je mozno na spletni strani prikazovati napredek poti. Bom zvecer malce bolj podrobno pregledal omenjeno stran.
-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Sploh ni problem. Brez skrbi...nisem v nekem transcedentalnem stanju...gmajnar napisal/-a: Mene zanima vrsto stvari, verjetno tudi druge, ne vem pa če te je etično moriti in motiti v koncentraciji, ki jo rabiš, da ne bi česa spregledal.
Tako da....kar z besedo na dan. Kar vem bom tade volje odgovoril in razložil in/ali vprašal za mnenje in nasvet. Nenazdanje če zadeva uspe...po povratku, bo zanimivo analizirat predvidevanja in realno stanje...predvsem pa upam, da bom navdihnil še koga za kaj podobnega. Tudi sam rad prebiram potopise. Tokrat sem pač jaz tisti, da enega spišem.
Sicer pa za navdih in v razmišljanje za leto 2016..če bomo zdravi...že je v glavi še ena res ultimativna destinacija, vredna greha...a naj ostane skrivnost za zdaj.
Sicer pa "back to reality"...najprej moram sploh it, da se lahko vrnem...potem bomo razmišljali dalje!
- gmajnar
- Obiskovalec
- Reactions:
No, pa dajmo:
A imaš traso že čisto zakoličeno? Ne znam si predstavljati kako boš našel bencinsko črpalko vsakih 300 km. Kljub temu, da te bo pot vodila skozi naftorodne dežele, je tam toliko divjine, da celo fotografij na Googlovi zemlji ni na tako majhnih razdaljah.
A imaš traso že čisto zakoličeno? Ne znam si predstavljati kako boš našel bencinsko črpalko vsakih 300 km. Kljub temu, da te bo pot vodila skozi naftorodne dežele, je tam toliko divjine, da celo fotografij na Googlovi zemlji ni na tako majhnih razdaljah.
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Trasa je prav zanimivo poglavje.
Trasa se imenuje "vozi miško". Določene imam države, kolikor toliko definirane mejne prehode (tu je treba biti hudičevo pazljiv, saj niso vsi odprti za mednarodni promet, kar lahko hitro pomeni dodatnih nekajX 100km. do "pravega" prehoda). Torej, ko vstopim v državo mi je jasno (za zdaj) do katerega mejnega prehoda moram. Vmes je vožnja po lastni izbiri in občutku. Namen se imam izogibat velikih mest ( Istanbul, Teheran ipd.), ker me urbana področja NE zanimajo. Zanima me tisto, česar turistične agencije ne prikazujejo...to pa so običajno bolj odročni kraji, vendar s pravim življenjem. Seveda bom obiskal nekaj zgodovinskih krajev na poti, ki so zaznamovali zgodovino svilnate ceste. Pomagal si bom z lokalnimi kartami, namigi "domorodcev" in pa Garminom (tega še nimam izbranega) z naloženimi OSM kartami za vsako državo. Ko bo tehnična možnost (WiFi ali GPRS) bom na laptopu poskusil preko Google Earth-a naštudirati nekajdnevno traso in vnest nekaj GPS tročk...da se čisto ne izgubim.

Vse skupaj se morda bere malo neresno...a po vseh prebranih potopisih do sedaj (motoristi) je to najboljša in najbolj avanturistična verzija.

Bencin pa je največja veselica.
Po dostopnih podatkih se je stanje v zadnjih letih precej popravilo,vendar zaradi načina potovanja (vozi miško) in enormnih razdalj, še vedno obstajajo "bencinske luknje". Za zdaj imam v planu 20L goriva v rezervoarju in dva 15L
Kolpina=50L goriva. Pri porabi 10L/100km. je to cca 500km. dometa. Po zadnjih podatkih je največja "bencinska luknja" dolga 430km...pa še to zaradi nepotrebnega "lutanja". Mogoče bom vseeno razmislil o treh Kolpinih.
Naslednji problem so oktani...večinoma 92, včasih 95 in ZELO redko 100 oktanov...velikokrat pa nedefinirano št. oktanov med 80 in 90.
Citat iz potopisa..."Gas/Petrol stations are a little different in the East..that's what they sell. Fuel. 80 Octane everywhere, mostly 92 octane, and diesel. VERY occasionally 95 Octane but no candy bars, no groceries, not even oil sometimes. And you pay up front. The good thing is it's dirt cheap. Forget credit cards. Cash or no fuel."...
Veliko je "tankanja" kar iz "kant". Poleg oktanov pa je težava še v višini (cca. 1000 km vozim na višini med 2.500 mNv in 4.655mNv, kjer je zrak redek in je z močjo itak problem...nizki oktani pa zadevo še poslabšajo.
Od vsega me to v bistvu najbolj mori...razmišljam dosti...verjetno bom potrebovak kakšne oktanske dodatke. Malce se tolažim, da motoristi (BMW 1200, 800, KTM990) z novejšimi motorji (EFI) pravijo da ni nobenih težav, razen morda res za spoznanje manjša moč, ki pa zaradi pogojev vožnje ni bistvena in pa cinglanje ventilov.
Malo za predstavo...to je že eden lepših delov na trasi (ko prideš iz Kazakhstana in "zaviješ" proti Mongoliji)
http://www.youtube.com/watch?v=l9brfgnyzLQ#t=129
Sicer pa za dolge zimske dneve priporočam, da si vzamete čas in preberete (tisti, ki vas to zanima) po mojem mnenju enega NAJBOLJŠIH potopisov, ki obstajajo.
To je še vedno moja biblija in vodič za avanturo...
http://advrider.com/forums/showthread.p ... el+bottles
Trasa se imenuje "vozi miško". Določene imam države, kolikor toliko definirane mejne prehode (tu je treba biti hudičevo pazljiv, saj niso vsi odprti za mednarodni promet, kar lahko hitro pomeni dodatnih nekajX 100km. do "pravega" prehoda). Torej, ko vstopim v državo mi je jasno (za zdaj) do katerega mejnega prehoda moram. Vmes je vožnja po lastni izbiri in občutku. Namen se imam izogibat velikih mest ( Istanbul, Teheran ipd.), ker me urbana področja NE zanimajo. Zanima me tisto, česar turistične agencije ne prikazujejo...to pa so običajno bolj odročni kraji, vendar s pravim življenjem. Seveda bom obiskal nekaj zgodovinskih krajev na poti, ki so zaznamovali zgodovino svilnate ceste. Pomagal si bom z lokalnimi kartami, namigi "domorodcev" in pa Garminom (tega še nimam izbranega) z naloženimi OSM kartami za vsako državo. Ko bo tehnična možnost (WiFi ali GPRS) bom na laptopu poskusil preko Google Earth-a naštudirati nekajdnevno traso in vnest nekaj GPS tročk...da se čisto ne izgubim.

Vse skupaj se morda bere malo neresno...a po vseh prebranih potopisih do sedaj (motoristi) je to najboljša in najbolj avanturistična verzija.
Bencin pa je največja veselica.
Po dostopnih podatkih se je stanje v zadnjih letih precej popravilo,vendar zaradi načina potovanja (vozi miško) in enormnih razdalj, še vedno obstajajo "bencinske luknje". Za zdaj imam v planu 20L goriva v rezervoarju in dva 15L
Kolpina=50L goriva. Pri porabi 10L/100km. je to cca 500km. dometa. Po zadnjih podatkih je največja "bencinska luknja" dolga 430km...pa še to zaradi nepotrebnega "lutanja". Mogoče bom vseeno razmislil o treh Kolpinih.
Naslednji problem so oktani...večinoma 92, včasih 95 in ZELO redko 100 oktanov...velikokrat pa nedefinirano št. oktanov med 80 in 90.
Citat iz potopisa..."Gas/Petrol stations are a little different in the East..that's what they sell. Fuel. 80 Octane everywhere, mostly 92 octane, and diesel. VERY occasionally 95 Octane but no candy bars, no groceries, not even oil sometimes. And you pay up front. The good thing is it's dirt cheap. Forget credit cards. Cash or no fuel."...
Veliko je "tankanja" kar iz "kant". Poleg oktanov pa je težava še v višini (cca. 1000 km vozim na višini med 2.500 mNv in 4.655mNv, kjer je zrak redek in je z močjo itak problem...nizki oktani pa zadevo še poslabšajo.
Od vsega me to v bistvu najbolj mori...razmišljam dosti...verjetno bom potrebovak kakšne oktanske dodatke. Malce se tolažim, da motoristi (BMW 1200, 800, KTM990) z novejšimi motorji (EFI) pravijo da ni nobenih težav, razen morda res za spoznanje manjša moč, ki pa zaradi pogojev vožnje ni bistvena in pa cinglanje ventilov.
Malo za predstavo...to je že eden lepših delov na trasi (ko prideš iz Kazakhstana in "zaviješ" proti Mongoliji)
http://www.youtube.com/watch?v=l9brfgnyzLQ#t=129
Sicer pa za dolge zimske dneve priporočam, da si vzamete čas in preberete (tisti, ki vas to zanima) po mojem mnenju enega NAJBOLJŠIH potopisov, ki obstajajo.
To je še vedno moja biblija in vodič za avanturo...
http://advrider.com/forums/showthread.p ... el+bottles
Zadnjič spremenil BIF, dne 05 Nov 2013, 20:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Pomojem eden najbolj črnih scenarijev, da ostaneš brez goriva.
Razmišljam na glas: Bolj ko gledam te slike in posnetke na youtube ... bolj sem odločen ,da se verjetno SAM nebi spravil na takšno turo... že iz domačega terena mi je x krat prav prišel dodaten par rok ali pa pomoč drugega mopeda, šlepanje itd. Upam, da si "premisliš" oz da najdeš pravega kompanjona (za takšno turo res rabiš pravega) in se odpravita skupaj na to dolgo pot!
Vsekakor pa te bomo spremljali in navijali iz kavča

tisti potopis pa bom verjetno kr celi vikend prebiral
Razmišljam na glas: Bolj ko gledam te slike in posnetke na youtube ... bolj sem odločen ,da se verjetno SAM nebi spravil na takšno turo... že iz domačega terena mi je x krat prav prišel dodaten par rok ali pa pomoč drugega mopeda, šlepanje itd. Upam, da si "premisliš" oz da najdeš pravega kompanjona (za takšno turo res rabiš pravega) in se odpravita skupaj na to dolgo pot!
Vsekakor pa te bomo spremljali in navijali iz kavča
tisti potopis pa bom verjetno kr celi vikend prebiral
Zadnjič spremenil jay886, dne 05 Nov 2013, 18:52, skupaj popravljeno 1 krat.
2011 Shineray 300 xy hitro prodan..
2012 Can Am outy 800r max..... bo kr nekaj časa ostal...

- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Na mojo žalost, ti moram povedat, da scenarij ko ostaneš brez goriva še zdaleč ni črn...v primerjavi z drugimi, ki jih ne bi rad našteval, (npr. da se ti sredi Pamirja pokadi iz CDI-ja, vtrga verigo v motorju ali pa kaka "nežna", naletiš na udarno jamo in ti odlomi prednjo roko....)ker mi že sedaj polovica ljudi razlaga, da sem fukjen...kar ne zanikam čisto, vendar če nimajo kaj bolj pametnega za povedat jih ne poslušam rad.jay886 napisal/-a:Pomojem eden najbolj črnih scenarijev, da ostaneš brez goriva.
Razmišljam na glas: Bolj ko tuhtam bolj sem odločen ,da se SAM nebi spravil na takšno turo... že iz domačega terena mi je x krat prav prišel dodaten par rok ali pa pomoč drugega mopeda, šlepanje itd. Upam, da si "premisliš" oz da najdeš pravega kompanjona (za takšno turo res rabiš pravega) in se odpravita skupaj na to dolgo pot!![]()
Vsekakor pa te bomo spremljali in navijali iz kavča![]()
Sam ali v kompaniji...večna dilema...vse ima svoje prednosti in slabosti. Dejstvo pa je, da je težko najti dovolj "ugigranega" sopotnika. Še najraje bi nekoga "pobral" po poti...brez obveznosti...voziva skupaj dokler nama je in ko nama ni več greva vsak po svoje.
V mojih letih imaš že trdno izdelane nekatere poglede, principe in pravila...tako da...z mano tako potovat verjetno tudi ni nek loterijski zadetek...
Noooo ne bom trdil, da bi se ne bi dalo malce modificirat moj karakter ob takšni sopotnici...

Zadnjič spremenil BIF, dne 05 Nov 2013, 21:12, skupaj popravljeno 3 krat.
tukaj se strinjam s teboj. Včasih je res bolje biti sam, kot z nekom s katerim se ne ujemaš dobro... Sploh na tako dolgi turi in toliko dneh se zna marsikatera žička v glavi vžgat
Ampak tebi bo šlo tudi solo, velik + bo tudi tvoje dobro poznavanje mopeda in tudi dveh levih rok nimaš... Si boš marsikaj sam znal porihtat (čeprav nebo kaj dosti za šaraufat)

- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
- el.presidento
- ON™®
- Reactions:
- Kraj:: Ivančna Gorica
- Kontakt:
Poleg vseh kantic za gorivo ne pozabi na kantico za pitno vodo, bog ne daj, ampak lahko se zgodi da jo boš bolj rabil kot gorivo
.
www.atv.si
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2014 - Cectek 600, Aeon Cobra S 330
2013 - Access Outback 400, Adly 400xs
2012 - SMC Jumbo 720R
2011 - CF Moto Z6, SMC Jumbo 720R
2010 - SMC Jumbo 360R, Dinli 700 Monster
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
2007 - SMC Captain 300 Tuning
2006 - Barossa Silverhawk 250R Tuning
2005 - Barossa Cheetah 250
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2014 - Cectek 600, Aeon Cobra S 330
2013 - Access Outback 400, Adly 400xs
2012 - SMC Jumbo 720R
2011 - CF Moto Z6, SMC Jumbo 720R
2010 - SMC Jumbo 360R, Dinli 700 Monster
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
2007 - SMC Captain 300 Tuning
2006 - Barossa Silverhawk 250R Tuning
2005 - Barossa Cheetah 250
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Res je...dobra opomba...malo kdo se spomni na take "malenkosti". Bela 5L je že pripravljena...notri pa špricar... 
- gmajnar
- Obiskovalec
- Reactions:
Tudi špricar smo obdelali.
Hrana pa po moje ne bo največji problem. Če ne bo drugega, boš jedel tisto kar leze ali raste ob cestah. Pa tudi brez se da preživeti kakšen dan.
Te pa prosim, da nam še pojasniš na kakšen način boš napajal vso elektroniko, ki jo boš imel s sabo. A motor proizvaja dovolj elektrike za vse to? Ali pa boš imel kaj več postankov, kot tistega vsako tedenskega v hotelu, da boš napolnil vse baterije?
Naneslo je, da ne boš imel na poti nobene žive družbe iz domovine. To pa niti slučajno ne pomeni, da boš sam. Samo poglej koliko zanimanja je že širom dežele za tvoj podvig. Pa šele dva dni je od takrat, ko si nam predstavil svojo odločitev.
Po objavi potopisa s tistimi čudovitimi fotografijami, mi je pa tudi jasno, zakaj te od načrtovanega ne more nihče več odvrniti.
Samo tišči in izpelji vse tako, da se boš julija spet oglasil iz rodnega Maribora.
Tuhtam kako in s čim bi ti lahko pomagal. Sploh ne vem, če je še kakšno področje na katerem bi bil lahko bolj suveren od tebe. Napiši kaj te najbolj mori. Mogoče pa ima kdo od nas kibicov, kakšno idejo.
Hrana pa po moje ne bo največji problem. Če ne bo drugega, boš jedel tisto kar leze ali raste ob cestah. Pa tudi brez se da preživeti kakšen dan.
Te pa prosim, da nam še pojasniš na kakšen način boš napajal vso elektroniko, ki jo boš imel s sabo. A motor proizvaja dovolj elektrike za vse to? Ali pa boš imel kaj več postankov, kot tistega vsako tedenskega v hotelu, da boš napolnil vse baterije?
Naneslo je, da ne boš imel na poti nobene žive družbe iz domovine. To pa niti slučajno ne pomeni, da boš sam. Samo poglej koliko zanimanja je že širom dežele za tvoj podvig. Pa šele dva dni je od takrat, ko si nam predstavil svojo odločitev.
Po objavi potopisa s tistimi čudovitimi fotografijami, mi je pa tudi jasno, zakaj te od načrtovanega ne more nihče več odvrniti.
Samo tišči in izpelji vse tako, da se boš julija spet oglasil iz rodnega Maribora.
Tuhtam kako in s čim bi ti lahko pomagal. Sploh ne vem, če je še kakšno področje na katerem bi bil lahko bolj suveren od tebe. Napiši kaj te najbolj mori. Mogoče pa ima kdo od nas kibicov, kakšno idejo.
- Civava
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: Škofa Loka
- Kontakt:
http://www.youtube.com/watch?v=5jePWRMPcakBIF napisal/-a:Res je...dobra opomba...malo kdo se spomni na take "malenkosti". Bela 5L je že pripravljena...notri pa špricar...
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
http://www.youtube.com/watch?v=LfaB4n3uOvsCivava napisal/-a:http://www.youtube.com/watch?v=5jePWRMPcakBIF napisal/-a:Res je...dobra opomba...malo kdo se spomni na take "malenkosti". Bela 5L je že pripravljena...notri pa špricar...
![]()
![]()
hudo dobr zgleda..BIF napisal/-a:http://www.youtube.com/watch?v=l9brfgnyzLQ#t=129
ker boš imel s seboj računalnik bi jaz naložil v pdf-jih priročnike za vse naprave, vključno s kosovnicami od BRPja (vem, da ne boš rabil, vendarza vsak slučaj)
čimveč zemljevidov v pdf, jpeg narejenih kar iz GoogleMaps ali OSM, predvsem podrobnosti za tiste konce, kjer hardcopy zemljevidi ne pokažejo dovolj
za daljše počivanje izven civilizacije... sem enkrat že nekje videl zložljive 12V solarne panele (kot plahta)... tebi bi verjetno že 50 - 70W zadostovalo
Listen to Yoda. “Try Not. Do or do not – there is no try.”- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Torej so na vrsti teme: Hrana, Elektronika, Pomoč-družbagmajnar napisal/-a:Tudi špricar smo obdelali.
Najprej v pojasnilo za vse teme...moje pisanje izhaja v največji meri iz podatkov (kar svežih), ki jih črpam od tistih, ki so tod tako ali drugače že potovali, nekaj iz svojih izkušenj, predvidevanj, nekaj pa je "lukenj", ki bodo pač stvar improvizacije na licu mesta. Kot sem že omenil...čisto vsakega detalja niti ne želim vedeti, ker potem to izgleda kot izlet s turistično agencijo, kar pa sovražim in me ne zanima.
Torej...hrana...
Razen Grčije, Rusije, Ukrajine in Mađarske ter budistične Mongolije so ostale države večinsko muslimanske. Najbolj "orto" je Iran ostale so bolj mehke islamske države, kar je posledica Ruske nadvlade v času SSSR-ja. Po umiku Rusije iz teh držav po perestrojki so te države obdržale Rusko industrializacijo in "red" z pridihom islama. Zelo pomembno je poznati islam vsaj v osnovi, kar se na taki avanturi lahko izkaže kot prednost. Ena izmed lastnosti islama, ki je zelo pomembna, je odnos do poptnikov (ne turistov v avtobusih). Muslimani so kadar to dopušča vera in zdravje, zavezani k hađu..romanju v Meko kot obveza vsakega muslimana vsaj 1x v življenju. Ker je to povezano z popotovanjem vera narekuje nuditi maximalno naklonjenost in gostoljubje do popotnikov (ne le muslimanov). To je v mojem priemeru prednost in po "poročilih" iz terena to drži kot pribito. Rahel "problem" pri tej gostoljubnosti se pojavlja glede hrane (pri meni). Imam namreč averzijo do ovčjega mesa in izdelkov iz mleka (jogurt, skuta, mleko ipd.)...ali po domače...omenjenega ne jem. Čez Iran, Turkmenistan, Uzbekistan itd. je praktično nemogoče potovati brez, da te velikodušno gostijo domačini, še posebaj v ruralnih področjih, ki so na moji poti. V velikih mestih je kot vsepovsod drugače, a teh se bom itak izogibal. Mnogi se na to pot sploh ne odpravijo s šotorom, spalko in podobno kramo, ker ves čas svojega potovanja preživijo kot gostje pri domačinih. No in tu je moj "problem" s hrano. Po eni strani mi godi nočiti z vsem domačim "komfortom" pri dobrih ljudeh, zelo nevljudno pa jih je zavrniti s hrano, ki ti jo nudijo in ki je v večini setavljena iz prej omenjenih dobrin. Tu pričakujem "težave". Upam na kakšno kravico ali vsaj kozlička ter perutnino...sicer pa imam rad tudi krompir in zelenjavo. Kjer bo potrebno si bom pomagal z neslabimi lažmi (žal) v stilu...da sem sit, da sem že jedel, da se slabo počutim (želodec) ipd. V kolikor bo na jedilniku kaj drugega bom seveda vesel.
Najbolj se v bistvu bojim Mongolije kjer pa tradicija narekuje, da gosta pogostijo z NJIHOVO specialiteto...kuhanimi jaci..pa ne kurjimi, ampak modi, ki so jih v čast gostu porezali, kozlom, jarcem, konjem in govedu....
http://www.youtube.com/watch?v=FxPFVCQ8PL8
Mogoče me boste po tem bolje razumeli....
http://www.youtube.com/watch?v=jfXFI0J8Fsg
Torej prehranjeval se bom v glavnem s tem kar bom našel užitnega (v kakšnih trgovinah ali oštarijah), kakšne konzerve, za zlato rezervo pa mi bo kolega iz zalog Ameriške vojske zrihtal nekaj instant vrečk, kjer je dehidrirano meso, testenine ipd. že pripravljeno in mu je potrebno le dodati vodo in zadevo povreti. A ker tega ne morem voziti s seboj cel konteiner, bo tega bolj za res hude čase, v kakšnih zelo odročnih krajih brez življa! Voda Snikersi, čokolada ipd. je seveda standard kot vir sladkorjev in energije.
Elektronika...
Od tega nujnenga nebodigatreba bom imel s seboj: GPS (enega od Garminov), GSM-Samsung Galaxy X-cover II-vodo in pred prahom varen telefon (baje), ki pokriva vsa možna frekvenčna območja, SPOT-napravo, ki bo sporočala mojo pozicijo, prenosni računalnik Asus (mini), WD 500G hard-disk, Fotoaparat- malo bolši digitalec z večjim zoom-om in snemanjem v HD resoluciji, ter vodo-prah odporni kompakt za v žep za hitre fotografije (upam na sponzorske...sicer bodo domača šara morala zadostovati), GoPro kamero in satelitski telefon.
Na stalno napajnje motorja bo priklopljen le Garmin. Ker sta motor in voznik osnova za izvedbo tega projekta in vsled slabega poznavanja delovanja električnega kroga na motorju, ga ne bom obremnjeval z nobeno drugo napravo, razen na način, da začasno odklopim Garmina in vklopim kak..recimo GSM, če bi bilo nujno.
A zadevo si predstvaljam nekako takole...
Garmina potrebujem, ker mi ni za lutat v teh vukojebinah...torej mora bit vedno aktiven.
GSM v bistvu ne potrebujem, ker načeloma ne bom klepetal o tem ali jabolka že cvetejo in ali je tast že posadil čebulo
Prenosnik bo v uporabi cca. 1 uro/dan...pisanje besedila, prenos slik iz fotoapartov ipd. Baterija je res dobra..načeloma ni težav.
SPOT-sledilna naprava deluje na baterije (kakšna dva kompleta recharceble bosta vedno v torbi+navadne za 1x uporabo nekaj kompletov. Sicer pa je naprava izjemno majhen porabnik.
Fotoaprati me ne skrbijo...na dan v povprečju 60 fotografij. Baterije držijo nekaj dni.
Satelitski telefon je itak le za to, da sporočim, da umiram...torej ga ne mislim uporabljat....
Za Go-Pro pa imam tri baterije...vsaka po 2,5uri delovanja...ja kdo pa bo toliko snemal in kdo pri hudiču bo to vse gledal...torej dovolj energije!
Ko sem napisal v enem prejšnjih postov...VSAJ 1x na teden hotel..sem imel v mislih extrem. Odkrito povedano glede na podatke mislim, da ne bom imel večjih težav z nočitvami pri gostiteljih..in tam je običajno tudi elektrika. In če preživim kak dan z praznimi baterijami me tudi ne bo vrag vzel...
Pomoč-družba..
Okrog družbe sem nekaj že napisal...in pri tem ostajam...raje sam, kot z nekom, ki ni 100% kompatibilen. Je pa v resnici tudi tako (spet iz izkušenj motoristov)...ni redkost v teh krajih srečati podobnega idiota in se nato del poti voziti skupaj...dokler ti je, ali pa onemu drugemu. Tako lahko greš brez obveznosti in slabe vesti pač po svoje.
In še tvoje vprašanje okoli pomoči...
Bom odkrit...ko sem se spravljal k zadevi sem računal le nase, nase in nase. Z nobenim svojim dejanjem nisem želel in ne želim obremenjevati kakorkoli kogarkoli. Jasno je, da sem si kot vsak normalen želel naklonjenosti vsaj ljudi, ki so mi blizu (družina in najbližji prijatelji), kar v 100% imam. Sandi, Samo, Jani in Dejan mi pomagajo in mi še bodo v 100% kjer za to obstaja možnost in na način kot najbolje zmorejo.
Seveda je to tudi velik materialni in ogromen finančni zalogaj. VELIKA večina gre iz lastnih prihrankov (družinski proračun). Nisem zapravljivec v smislu večernih izhodov, popivanja po oštarijah, kupovanju dragih oblek, mondenih dopustov ipd. Živim bolj kot ne skromno, imam pa svoje veselje (atv) in privarčevan denar sem se odločil pač investirati v to kar imam rad. Naj mi admini ne zamerijo a naj povem še to, kar mnoge bralce tega foruma "žuli". Ski&Sea ter BRP-kanada sta mi prišla naproti v okvirju svoje poslovne politike. Ker gre za izreden dogodek so mi tako oljšali nabavo vozila in opreme (koliko...je stvar dogovora med nami), daleč od tega pa, da bi bilo to zastonj. Mi pa zelo veliko pomeni. Ostali sponzorji, ki so navedeni na moji strani pa so tisti, ki z svojimi dejanji kažejo visoko stopnjo naklonjenosti in delujejo v okvirju svojih zmožnosti za kar se lepo zahvaljujem. Zelo veliko pa mi pomeni, in to bi res rad povedal, pomoč Freshslo-ja in podjetja PowerCom, ki mi je omogočilo, da sem brezplačno lansiral internetno stran, ki so jo tudi uredili in mi pomagajo še naprej z stvarmi, ki jih bom potreboval na poti in bodo omogočale, da me boste tisti, ki ste zainteresirali lahko spremljali na najboljši možen način.
Na ta način so mi prihranili precej stroškov in mi tako omogočili, da lahko kupim recimo za stopnjo boljši šotor, spalno vrečo...kakšno kvalitetnjše aktivno perilo, ki mi bo omogočilo optimalni komfort pri tem tudi izjemno fizično naporenem potovanju....
Poslal sem, pošiljam in bom poslal še kar nekaj prošenj za sponzorstvo oz. bolje rečeno podporo. Kar bom dobil (če bom), mi bo še kako prišlo prav...se pa zavedam stanja v državi in slovenskega karakterja...tako da...no na svoji strani vas bom obveščal tudi o tem in posredoval njihove odgovore...tudi negativne.
V bistvu mi poteze SS-a,BRP-ja in PowerCom- veliko pomenijo saj moram reči, da me brez v naprej določenih kontra-uslug podpirajo preprosto zato, ker se jim zadeva dopade in v njo kot sam verjamejo in preprosto želijo biti del te dogodivšine, pač na način kakor zmorejo in znajo. To je tisti element, ki mi daje dodatni potencial in voljo.
Tako da @gmajnar...hvala na tvoji skrbi o pomoči...meni že dosti pomeni pozitiven pristop. Če bom potreboval kakšno pomoč, idejo, razlago, usmeritev pa se bom zagotovo obrnil na vas bralce foruma. Nenazadnje imate izkušnje in ideje, ki bi znale biti koristne in bom za njih hvaležen.
Če ste opazili v spodnjem levem kotu moje internetne strani je ikona PayPal. To ne pišem zato, da bi kdorkoli imel občutek, da ga nagovarjam k dejanju. To pišem kot zanimivost, ki v Sloveniji ni običajna ...mogoče bo komu prišla prav pri kakšni zadevi.
Pri takšnih odstopajočih dogodkih je v tujini...predvsem Ameriki, pa tudi sicer se zadeva širi po svetu....navada, da svojo odobravanje, naklonjenost ali enostavno všečnost izkažeš z neko donacijo, katere višina sploh ni pomembna...praviloma po občutku donatorja. Je pa namenjena prav prejemniku kot podpora pri njegovem projektu in izraz zahvale za trud in pripravljenost deliti to z širšim občinstvom.
Meni se zdi super stvar in sem jo že nekajkrat uporabil...za dober občutek...raje dam 5 EUR za branje dobrega potopisa, kot za kino vstopnico in ogled milijone vrednega filma, ki polni že tako polne žepe...
Kurba sem se razpisal danes.....
Zadnjič spremenil BIF, dne 06 Nov 2013, 17:53, skupaj popravljeno 2 krat.
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
BRAVO...eto to je to. Drobne ideje velikih mojstrov. Pametna ideja...že beležim. Za zdaj imam naložen le service-manual od BRP-ja....dukimen napisal/-a:hudo dobr zgleda..BIF napisal/-a:http://www.youtube.com/watch?v=l9brfgnyzLQ#t=129
ker boš imel s seboj računalnik bi jaz naložil v pdf-jih priročnike za vse naprave, vključno s kosovnicami od BRPja (vem, da ne boš rabil, vendarza vsak slučaj)![]()
čimveč zemljevidov v pdf, jpeg narejenih kar iz GoogleMaps ali OSM, predvsem podrobnosti za tiste konce, kjer hardcopy zemljevidi ne pokažejo dovolj
za daljše počivanje izven civilizacije... sem enkrat že nekje videl zložljive 12V solarne panele (kot plahta)... tebi bi verjetno že 50 - 70W zadostovalo
Okrog teh OSM in tega GPS sranja bom potreboval še vsaj kilometer inštrukcij in pomoči. Tu sem bolj kot ne bos...
čuj, kak se šele boš!BIF napisal/-a: Kurba sem se razpisal danes.....
Pohvale pa Kseniji in Tomažu... kaj drugega nebi niti pričakoval od njiju, za dobre ideje sta vedno "perajt".

- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Ja, nekaj (presentljivo) samoiniciativnih namigov s trani medijev je že. Odprt sem za vse...exkluzive ne nudim, razen za 50.000 EUR-ov...torej je ne bo
Vidim pa potencialne medije predvsem kot priložnost kjer bom lahko vsaj malo izpostavil potencialne sponzorje...najmanj kar lahko naredim kot protiuslugo.
Vidim pa potencialne medije predvsem kot priložnost kjer bom lahko vsaj malo izpostavil potencialne sponzorje...najmanj kar lahko naredim kot protiuslugo.
- Civava
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: Škofa Loka
- Kontakt:
Sem danes opazil tisti gumb spodaj
Z Našo4x4 se strinjava , da bova par cekinov vrgla na kup , da si boš lahko v Mongolji namesto raznoraznih jajc kakšno drugo specialiteto privoščil. Menda so kuhane oči
dotičnih živali prava poslastica