dinli 450 - disk na zadnji osovini

krigl
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Kamnik

Re: dinli 450 - disk na zadnji osovini

Odgovor Napisal/-a krigl » 02 Apr 2014, 07:11

Če se redno pregleduje stanje ležajev ter tesnil, mora ta "švoh" ulitek čisto lepo držati svojemu namenu...
Dokler ležaj opravlja svojo funkcijo ne sme biti nobenih poškodb tako ohišja, kot akse.

Če se pa zanemarja, se obrabi, dobi "luft" in ostalo sledi po tekočem traku... potem je pa material spet kriv.

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 02 Apr 2014, 07:14

Mislim, da ti je @Sasog dobro svetoval.
Ko boš pričel šarit in paklat z materiali in "izboljšavami" ne boš prav daleč prišel. Pri teh zadevah je pač tako, da boš eno zadevo ojačal in bo zato druga prej spustila. Nikoli konca.

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:
Kraj: Ljubljana - Brezovica

Odgovor Napisal/-a jaka » 02 Apr 2014, 10:19

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Slika

COBRA1978
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a COBRA1978 » 02 Apr 2014, 11:22

jaka napisal/-a::mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Slika
si to stružil iz aluminija?? kako se obnese tak excenter v praksi (bolje kot original po vsej verjetnosti)...bi blo dobro zadevo naredit tudi iz železa?

hvala za odgovor

lp

Uporabniški avatar
sasog
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Ljutomer

Odgovor Napisal/-a sasog » 02 Apr 2014, 12:42

A še kar bi ti to štružil iz nekega dobrega materiala? Najbolje da ti to nekdo naredi iz Chrom-Vanadija, pol bo vsaj ekscenter večen med tem ko bo vse ostalo crkovalo. Mogoče so pa "švoh" mesta dejansko narejena z določenim namenom, ne? Mislim pa, da je bolje da ti "spili" ekscenter kot pa osovino, če gre ležaj po gobe ;)

COBRA1978
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a COBRA1978 » 02 Apr 2014, 13:11

sasog napisal/-a:A še kar bi ti to štružil iz nekega dobrega materiala? Najbolje da ti to nekdo naredi iz Chrom-Vanadija, pol bo vsaj ekscenter večen med tem ko bo vse ostalo crkovalo. Mogoče so pa "švoh" mesta dejansko narejena z določenim namenom, ne? Mislim pa, da je bolje da ti "spili" ekscenter kot pa osovino, če gre ležaj po gobe ;)
se zelo zahvaljujem za dane predloge in tudi cenim take konkretne odgovore :D ...namreč iščem rešitev za ta problem...motor ima 2500km in pri teh km nebi smelo pridet to take okvare, spet je odvisno kdo je motor servisiral itd...glede na to, da se je ta problem marsikomu pojavil je očitno nekaj narobe s tem kosom (na ta način služijo servisi in serviserji, naje...o pa mi !!...kos je na prvi pogled zelo švog in ulit, ker je za moje pojme neprimerno)...kos bi naredu iz malo tršega (boljšega) struženega aluminija in poglobil utor še za 1 ležaj (3 ležaji na vsaki strani, ker prostora je dovol)...osovino bom tudi dal na stružnico in izmeril upletanje (če je priosotno)...vsekakor se bom posvetil z strugarjem kateri material uporabit...žal nekih konkretnih rešitev ni nobeden predlagal oz priporočal (razen nabavo originalnega dela, ki se je izkazal že pri dosti uporabnikih neprimeren), zato se bom pač sam lotil po zdravi kmečki pameti...verjetno bom tudi kaj zaj...l, ampak to je davek ki ga plača vsak novinec in ga bom moral tudi jaz (čeprav sem računal na pomoč / nasvet uporabnikov oz serviserjev takega modela...če ima še kdo kaj pametnega za dodat se še vedno priporočam...več glav več zna :idea:

hvala vsem, pa prosim samo za konkretne ideje brez sakastično/ironičnih komentarjev, ki ne pomagajo nobenemu

lp

krigl
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Kamnik

Odgovor Napisal/-a krigl » 02 Apr 2014, 13:35

Če jamaha ne rabi treh ležajev, ne vem zakaj bi jih potem tvoj?

Pri mojem se je obrnilo 7k km, pa je še vse tovarniško noter...
Lažje je enkrat na leto magari tiste 4 komade zamenjat z minimalnim stroškom, kot pa zapravljati čas z izumi, ki so jih že nekateri raziskovali v industriji.

Drugače pa kar pogumno, samo potem je zaželjeno, da se o tem tudi kaj poroča...

Kar pa se tvojih 3h ležajev tiče je pa verjetno tako ali tako brezveze o tem študirati, ker če me spomin ne vara, je na tistem notranjem delu akse, med ležaji, v originalu manjši obseg.

COBRA1978
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a COBRA1978 » 02 Apr 2014, 13:47

krigl napisal/-a:Če jamaha ne rabi treh ležajev, ne vem zakaj bi jih potem tvoj?

Pri mojem se je obrnilo 7k km, pa je še vse tovarniško noter...
Lažje je enkrat na leto magari tiste 4 komade zamenjat z minimalnim stroškom, kot pa zapravljati čas z izumi, ki so jih že nekateri raziskovali v industriji.

Drugače pa kar pogumno, samo potem je zaželjeno, da se o tem tudi kaj poroča...

Kar pa se tvojih 3h ležajev tiče je pa verjetno tako ali tako brezveze o tem študirati, ker če me spomin ne vara, je na tistem notranjem delu akse, med ležaji, v originalu manjši obseg.
to je samo en moj osebni komentar na vse kar sem včeraj v delavnici vidu in tuhtal...3 ležaji niso tudi po moje nujni, ampak vseeno (če se odločim za stružen excenter je za premislit)...če bo potrebno ležaje vsako leto menjat pa naj to napišejo v servisno knjigo...hehehe...moj prvi utis je pač ta, da je excenter švoh, lahko da se motim in bom naročil original kos (dobil sem full spletnih strani, ampak ve kdo katere 100% pošljajo v slovenijo oz katere uporabljate vi?..jaz bom namreč prvič naročeval kose iz tujine...vsaka info je dobrodošla)

vsekakor pa bom poročal kaj in kako se bom zadeve lotil...smisel foruma je v tem da si pomagamo in izmenjujemo mnenja in izkušnje :D

tnx

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 02 Apr 2014, 18:10

COBRA1978 napisal/-a: (na ta način služijo servisi in serviserji, naje...o pa mi !!...lp
Najebeš ti in to zato, ker je "servisiral", "popravljal" itd... nekdo (sem z slikami in pojasnili dokazal) nekdo, ki ni serviser in ima tako, kot ti zelo, zelo malo znanja na tem področju. In prepričan sem, da boš tudi ti zajebal in to do konca. Močno upam, da samo štirikolesnik, in ne sebe na kakšni vožnji !

A se ti ne zdi nič čudno, da tisti štirikolesniki (konkretno Dinli 450 ), ki smo ga popravljali serviserji (ki tako ali drugače "odiramo") nimajo prav nobenih problemov z omenjenim pestom, ležajem itd...

No ja, čas je, da se umaknem iz te debate. Bom preveč zaslužil.

COBRA1978
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a COBRA1978 » 02 Apr 2014, 19:37

Ne vem kdo je servisiral tisti motor (čeprav servisna knjiga je potrjena in bi lahko povedal kdo jo je štemplal, ampak ne bom delal nepotrebne galame), ampak tip ima še dosti manj pojma kot jaz in moj mehanik (tako da tak serviser očitno ni opravil svojega dela kot bi moral in na koncu najebe lastnik ker plača in dobi shit!)...tako da slabše delo bo težko naredit oz se bo potrebno močno potrudit...jaz verjamem da obstajajo dobri in "pošteni" serviserji, ki ob rednih servisih preprečijo take okvare...cel svet pa ve da se danes služi na rezervnih delih in na servisih (in ne na prodaji vozil)...to je pač dejstvo ki ga ne moremo zanemarit, nevem zakaj se nebi smelo to omenit...v glavnem poanta te debate je excenter in reševanje konkretnega problema, ki ni samo moj ampak še od marsikoga...zato prosim da nadaljujemo z mnenji in reštvami, ki bojo pripeljale do željenega cilja.

hvala lepa

lp

Uporabniški avatar
Mihc39
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a Mihc39 » 02 Apr 2014, 20:43

Pri 10.000+ prevoženih nimam nobenih problemov z excentrom in prav tako ne z nikakršnjo zračnostjo. Res pa je, da so bili ležaji menjani 2x. Prvi kmalu po nakupu motorja in drugič pri cca9000 km. Je pa res, da so se menjali iz preventive in ne iz nuje. Krivda pa ni samo na serviserjih, večji delež krivde nosimo sami kot lastniki. Mislim, da bo res najbolje če ostaneš pri originalu, verjetno te pride vseeno ceneje.

L.p. Miha

COBRA1978
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a COBRA1978 » 02 Apr 2014, 22:11

Mihc39 napisal/-a:Pri 10.000+ prevoženih nimam nobenih problemov z excentrom in prav tako ne z nikakršnjo zračnostjo. Res pa je, da so bili ležaji menjani 2x. Prvi kmalu po nakupu motorja in drugič pri cca9000 km. Je pa res, da so se menjali iz preventive in ne iz nuje. Krivda pa ni samo na serviserjih, večji delež krivde nosimo sami kot lastniki. Mislim, da bo res najbolje če ostaneš pri originalu, verjetno te pride vseeno ceneje.
pri meni pa so ležaji OK...ležišče pa je uničeno...zakaj prihaja do tega je potrebno ugotovit...razumem da zariba ležaj al kaj podobnega...ampak da je ležaj cel, funkcionalen, lepo podmazan in ležišče na excentru uničeno?! to me nekako ne prepriča, zato je sum padel na samo kvaliteto excentra...vseeno hvala za konstruktiven odgovor in pozivam tudi druge lastnike podobnih modelov da podajo izkušnje, na ta način bomo lažje prišli do rešitve

tnx vsem

Uporabniški avatar
sasog
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a sasog » 03 Apr 2014, 07:05

Kaj pa če so prejšnjemu lastniku šli ležaji po gobe in je dal nove not? In so tisti stari ležaji poškodovali ležišče?

COBRA1978
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a COBRA1978 » 03 Apr 2014, 09:09

sasog napisal/-a:Kaj pa če so prejšnjemu lastniku šli ležaji po gobe in je dal nove not? In so tisti stari ležaji poškodovali ležišče?
tudi to je možno...čeprav mislim da so ležaji original (made in japan piše na njih)...sem pogledal po katalogu od SKF-a in se dobi prav take, tako jaz bom jih vzel kar tam.

Uporabniški avatar
sasog
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a sasog » 03 Apr 2014, 09:41

Če že greš v menjavo ležajev ne pozabi zamenjat še semeringov, saj ponavadi zaradi njih gredo ležaji po gobe...

COBRA1978
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a COBRA1978 » 03 Apr 2014, 09:53

sasog napisal/-a:Če že greš v menjavo ležajev ne pozabi zamenjat še semeringov, saj ponavadi zaradi njih gredo ležaji po gobe...
ja,ja...obvezno :D

COBRA1978
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a COBRA1978 » 03 Apr 2014, 18:20

danes padla odločitev...excenter sem dal delat strugarju iz hard aluminija,
ležišča ležajev na osovini so tudi izven tolerance (cca 2 desetinki)...zadevo bomo poslali hard kromirat po celi dolžini excentra (ne samo na ležiščih ležajev) in naknadno pobrusili na točno toleranco ležaja.
za 1x bom dal gor 2 ležaja skf na vsako stran (kot je bilo original)...pustil pa si bom možnost naknadne poglobitve excentra, da lahko dodam še 3. iglični ležaj kateri bi eventuelno pomagal večji vzdržljivosti...vse skupaj me stane malo več kot da naročujem excenter iz tujine...vsekor boljše kot original bi moralo bit. :D :D

lp

Uporabniški avatar
jaka
Mojster
Reactions:

Odgovor Napisal/-a jaka » 03 Apr 2014, 19:46

sasog napisal/-a: saj ponavadi zaradi njih gredo ležaji po gobe...
In to zaradi tega, ker večina montira standardne semeringe. Skoraj noben od "mojstrov" pa ne pogleda, se pozanima, niti ne pomisli, da so na eni strani malce drugačni semeringi. Pa smo spet pri problemu vdora vode v ležaje in jamranju, da so ležaji in material zanič. :k:

COBRA1978
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a COBRA1978 » 03 Apr 2014, 22:39

jaka napisal/-a:
sasog napisal/-a: saj ponavadi zaradi njih gredo ležaji po gobe...
In to zaradi tega, ker večina montira standardne semeringe. Skoraj noben od "mojstrov" pa ne pogleda, se pozanima, niti ne pomisli, da so na eni strani malce drugačni semeringi. Pa smo spet pri problemu vdora vode v ležaje in jamranju, da so ležaji in material zanič. :k:
Pol pa nam priporočaj kakšne semeringe uporabit, da preprečimo udor vode...vsaka taka informacija je zelo zaželjena :D če ne jih bom namazal iz silikonom za strehe :lol:

COBRA1978
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a COBRA1978 » 08 Maj 2014, 14:08

menjan excenter, osovina zbalansirana, nova ležišča ležajev, novi ležaji, novi semeringi...motro od zadaj nima zračnosti...problem je v sprednjem delu...motor ne teče ravno, kar beži po svoje...puše in končniki zgledajo ok...any idea about :idea: ????

Uporabniški avatar
Jam
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Selnica ob Dravi

Odgovor Napisal/-a Jam » 08 Maj 2014, 15:01

Optika pa mogoce tudi gume..

Outy 650 MAX XT

COBRA1978
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a COBRA1978 » 10 Maj 2014, 16:00

a bi se dalo na kakem pooblaščenem servisu za DINLI-JE uredit optiko koles.
je kdo iz okolice Kopra??

Uporabniški avatar
Zoran
Začetnik
Reactions:
Kraj: Krnsko predgorje

Odgovor Napisal/-a Zoran » 10 Maj 2014, 16:07

koliko imaš napumpane gume, tudi to je lahko problemm, čeprav mislim, da je glavni krivec optika.

Boljše je biti malo neumen, kot malo pameten.

Uporabniški avatar
Jam
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Selnica ob Dravi

Odgovor Napisal/-a Jam » 10 Maj 2014, 17:35

Poisci na forumu kak si lahko to sam naredis. Ni tako tezko ;)

COBRA1978
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a COBRA1978 » 10 Maj 2014, 19:49

Bi rad da mi pogleda nekdo, ki ne dela to prvič in ima ustrezne aparature in izkušnje, namreč na obali je malo serviserjev za štirikolesa zato se obračam na forumaše...rad bi da je naštelano 100%..

hvala

Odgovori