nakup ac-ja 700 uprašanje.
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: http://goeasttour.com/
- Kontakt:
- gregor.dolenec
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: Kamnik okolica
Re: nakup ac-ja 700 uprašanje.
notranjc napisal/-a:Bolj tuli in včasih pri višjih obratih piska, podobno kot letalo pri vzletukrigl napisal/-a:Malo bolj opiši zvok?Tuli?Jamra?
Si poskusil gledati pri odprtem pokrovu, kaj se dogaja?
Čeprav to ni najboljša ideja, ker rabiš pokrov verjetno gor, da ti os prednje jermenice drži...
Keri agregat ima tvoj, suzukijev ali že AC?, samo ne tako naglas. Agregat je od AC, čeprav je na pogled enak kot od Suzukija. AC ima mokro sklopko, Suzuki pa mislim, da ne. Pokrov lahko dam dol in zaženem mašino, možno je, da se vibracije prenašajo na pokrov.
Sam imam original suzuki agregat(tudi vtisnjeno na bloku motorja).
Tudi tukaj je sklopka mokra. Težav po 16.ooo km pri meni ni nikakršnih, niti jih ni bilo prej.
Američani so to od Japoncev samo kopirai, mal povrtali in šli na tržišče. Ampak Američan ni bil nikoli Japonc in obratno.
Motor pri 700 ni nič drugega kot povrtan motor od Suzuki Vinson, kakršen je vgrajen tudi v moj AC.
Drži tukaj bo pa AC s tem filtrom poletel, koliko časa je pa drugo. Fantje ne serite ga razen če nimate viška "soldov". Isto velja za" super duper" svečke.freshslo napisal/-a:Ta dva filtra sta pa ze posliki za popizdit kvalitetna
lp
Mene so iridium svečke prepričale in si upam trdit, da vsi, ki sem jim to predlagal se prav tako tudi strinjajo in jih tudi uporabljajo. In tudi ne pomnem, da bi zaradi tega imel kdo probleme.
Filtri, sploh pa kvalitetni ala k&n ali green ali uni, zo zlata vredna investicija, dokler vse otalo klapa... tu je predvsem mišljena nastavitev uplinjača, v kolikor je stara šola uplinjač brez elektronike...
Elektronika za takšne spremembe že zna skompenzirati, ker tu ne gre za prevelik poseg v agregat oz. delovanje agregata.
V kolikor pa brezglavo povečaš dotok zraka ter odtok izpušnih plinov z bolj pretočnim izpušnim sistemom, in ob tem ne prilagodiš mešanice zraka ter bencina, pa ja ti dam prav... prej ali slej bo začelo pizdarijo delati tam okoli ventilov...
Filtri, sploh pa kvalitetni ala k&n ali green ali uni, zo zlata vredna investicija, dokler vse otalo klapa... tu je predvsem mišljena nastavitev uplinjača, v kolikor je stara šola uplinjač brez elektronike...
Elektronika za takšne spremembe že zna skompenzirati, ker tu ne gre za prevelik poseg v agregat oz. delovanje agregata.
V kolikor pa brezglavo povečaš dotok zraka ter odtok izpušnih plinov z bolj pretočnim izpušnim sistemom, in ob tem ne prilagodiš mešanice zraka ter bencina, pa ja ti dam prav... prej ali slej bo začelo pizdarijo delati tam okoli ventilov...
No Krigl saj to je poanta mojega odgovora oz. pisanja. Ti filtri ki so že na sliki en navaden "drek" za motor niso dobri pa če maš forgazer ali pa vesolsko tehniko. Kvaliteta se plača, tako je bilo in tako bo vedno. Moraš pa v vsakem primeru vedeti kateri pretok zraka je še dopusten za točno določen motor, pa če ti to zna sam povedati ali pa imaš mal tehnične žilice in ne nekaj dajat notr če zakoni fizike ali pa vgrajeni materijali to na dolgi rok ne dopustijo .
In kot sem že napisal v predhodnem postu "klonirani" agregati pač niso original. Ker pa se špara tam kjer to ni potrebno in to na račun čim večjega zaslužka, gre na račun kvalitete materialov marsikaj narobe če želiš malo "sfrizirati". Pač ni več rezerve, kot je bila nekoč pri dobrih starih kvalitetnih "trotl ziheraših".
Pa saj glede kvalitete materialov ne more biti drugače, saj "surovc" ni več surovc, temveč nekajkrat prelita oz. stopljena odpadna masa (reciklaža), kjer se določene lasnosti pač počasi izgubljajo.
Turdi glede svečk je isto.
In kot sem že napisal v predhodnem postu "klonirani" agregati pač niso original. Ker pa se špara tam kjer to ni potrebno in to na račun čim večjega zaslužka, gre na račun kvalitete materialov marsikaj narobe če želiš malo "sfrizirati". Pač ni več rezerve, kot je bila nekoč pri dobrih starih kvalitetnih "trotl ziheraših".
Pa saj glede kvalitete materialov ne more biti drugače, saj "surovc" ni več surovc, temveč nekajkrat prelita oz. stopljena odpadna masa (reciklaža), kjer se določene lasnosti pač počasi izgubljajo.
Turdi glede svečk je isto.
- el.presidento
- ON™®
- Reactions:
- Kraj:: Ivančna Gorica
- Kontakt:
Kar se tiče navadnih ali iridum "super duper" svečk je definitivno razlika!
Pri nekaterih motorjih se navadne svečke pogosto kvarijo, kar posledično pomeni težak vžig motorja, slabo delovenje motorja oziroma predvsem nezmožnost vžiga motorja, itd... pri takih motorjih je obvezna iridium svečka in je problem rešen. To drži 100%!
Pri nekaterih motorjih se navadne svečke pogosto kvarijo, kar posledično pomeni težak vžig motorja, slabo delovenje motorja oziroma predvsem nezmožnost vžiga motorja, itd... pri takih motorjih je obvezna iridium svečka in je problem rešen. To drži 100%!
www.atv.si
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2014 - Cectek 600, Aeon Cobra S 330
2013 - Access Outback 400, Adly 400xs
2012 - SMC Jumbo 720R
2011 - CF Moto Z6, SMC Jumbo 720R
2010 - SMC Jumbo 360R, Dinli 700 Monster
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
2007 - SMC Captain 300 Tuning
2006 - Barossa Silverhawk 250R Tuning
2005 - Barossa Cheetah 250
2019 - Access 850
2015 - SMC Jumbo 720R
2014 - Cectek 600, Aeon Cobra S 330
2013 - Access Outback 400, Adly 400xs
2012 - SMC Jumbo 720R
2011 - CF Moto Z6, SMC Jumbo 720R
2010 - SMC Jumbo 360R, Dinli 700 Monster
2009 - SMC Stinger 520RR
2008 - Adly 300xs
2007 - SMC Captain 300 Tuning
2006 - Barossa Silverhawk 250R Tuning
2005 - Barossa Cheetah 250
Da se strinjam, citiram "pri nekaterih motorjih". Tudi sam mam to svečo ker pa mi ne dela težav je v agregatu, pridobil pa glede na staro navadno nisem nič.
lp
lp
Če agregat dela tako kot MORA in ga niso zmetali skup iz 2 agregatov pol ni problema. Sem imel vedno navadno NKG svečko, kot je bila prvovgradnja leta 2010 in nikoli niti počrnela ni kaj šele, da bi bila hin.
pri shinerayu pa je res tudi iridium hin dala po 600km. Čudno ne

pri shinerayu pa je res tudi iridium hin dala po 600km. Čudno ne
2011 Shineray 300 xy hitro prodan..
2012 Can Am outy 800r max..... bo kr nekaj časa ostal...

2012 Can Am outy 800r max..... bo kr nekaj časa ostal...

Če ti jo pregreva ali zapaca to ni ravno napaka svečke... ali se morda motim? 
- freshslo
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: Menges
- Kontakt:
Tudi sam nisem opazil kaksne razlike med Iridium in navadno svecko pri ATVju. Pri vodnem skuterju so tovarnisko predpisane iridium svece in ponavadi zdrzijo brez problema celo sezono in ker jih je dokaj tezko dobiti pri dilerjih z avtodeli, na pooblascenem servisu pa pride komplet 4 svec nekaj cez 130 EUR. Sem dal navadne noter, dokler mi niso dobavili iridum, ki so zacele prebijati po cca. 10 delovnih urah.
-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Mislim, da je dovolj jasno napisano. Kdor ne razume...google prevajalnik bo dober.
In mislim, da ni potrebe, da bi zdaj bili mi po stari slovenski šegi...bolj pametni .
General information about Iridium spark plugs.
Iridium is an extremely hard metallic element, related to platinum, which is thought to occur on earth primarily due to an enormous meteor impact millions of years ago. Other than it's hardness, the main property which makes Iridium attractive as an electrode material for spark plugs is its extremely high melting point (almost 2,500 deg C).
Since late in the 20th century Iridium has been used in alloy form as material of choice for construction of Spark plug and industrial igniter electrodes. Pure Iridium is difficult to work with, very brittle and does not have great electrical conductivity hence alloys are used to give the best combination of these properties. An Iridium alloy electrode is able to deliver good conductivity and extreme hardness. The result is that an Iridium electrode can be manufactured with an extremely small diameter, when compared to a traditional copper or even a platinum tipped electrode, without compromising the useful life of the electrode or spark plug. The narrow diameter concentrates the electrical charge and therefore a much lower voltage is required to jump the spark gap. This is beneficial in several ways:
A lower voltage is required, this reduces load on a vehicle's ignition system (less strain = less chance of failure)
A larger gap can be supported without increasing load on the ignition system (Larger gap = larger spark = more efficient combustion)
A more precise spark every time, delivered in the correct position and with the correct timing (More efficient combustion)
Assuming a suitable Iridium plug is available, benefits you are most likely to see are:
Improved throttle response
Improved economy (though this depends largely on how much you enjoy the improved throttle response!)
Increased plug service life (Depending on design, an Iridium plug could last up to ten times the life of a standard plug with little reduction in efficiency over the plug's lifespan)
Increased engine power (Don't expect to double your horsepower but a 1 - 3% increase is possible)
Improved (reduced) emissions.
Will an Iridium spark plug be beneficial for my particular engine?
This is very subjective. The vast majority of vehicles/engines will benefit from replacing a standard spark plug with an Iridium spark plug. Most benefit will result if:
There is a very close Iridium spark plug match for your standard spark plug (i.e. overall design is very similar)
The standard spark plug you are replacing is a basic copper plug (the Iridium plug will then be a more significant upgrade)
The engine has a large cylinder capacity and a large number of cylinders
Least benefit will be realized if:
There is no close match for your standard spark plug, it isn't worth compromising plug design purely to use an Iridium plug type.
The standard plugs are already a performance or enhanced design. Some standard (Original Equipment) plugs are Iridium or fine wire platinum types, these may already provide the ultimate performance and service life for your particular engine. Fitting an aftermarket Iridium plug may actually result in a drop in performance and service life.
In mislim, da ni potrebe, da bi zdaj bili mi po stari slovenski šegi...bolj pametni .
General information about Iridium spark plugs.
Iridium is an extremely hard metallic element, related to platinum, which is thought to occur on earth primarily due to an enormous meteor impact millions of years ago. Other than it's hardness, the main property which makes Iridium attractive as an electrode material for spark plugs is its extremely high melting point (almost 2,500 deg C).
Since late in the 20th century Iridium has been used in alloy form as material of choice for construction of Spark plug and industrial igniter electrodes. Pure Iridium is difficult to work with, very brittle and does not have great electrical conductivity hence alloys are used to give the best combination of these properties. An Iridium alloy electrode is able to deliver good conductivity and extreme hardness. The result is that an Iridium electrode can be manufactured with an extremely small diameter, when compared to a traditional copper or even a platinum tipped electrode, without compromising the useful life of the electrode or spark plug. The narrow diameter concentrates the electrical charge and therefore a much lower voltage is required to jump the spark gap. This is beneficial in several ways:
A lower voltage is required, this reduces load on a vehicle's ignition system (less strain = less chance of failure)
A larger gap can be supported without increasing load on the ignition system (Larger gap = larger spark = more efficient combustion)
A more precise spark every time, delivered in the correct position and with the correct timing (More efficient combustion)
Assuming a suitable Iridium plug is available, benefits you are most likely to see are:
Improved throttle response
Improved economy (though this depends largely on how much you enjoy the improved throttle response!)
Increased plug service life (Depending on design, an Iridium plug could last up to ten times the life of a standard plug with little reduction in efficiency over the plug's lifespan)
Increased engine power (Don't expect to double your horsepower but a 1 - 3% increase is possible)
Improved (reduced) emissions.
Will an Iridium spark plug be beneficial for my particular engine?
This is very subjective. The vast majority of vehicles/engines will benefit from replacing a standard spark plug with an Iridium spark plug. Most benefit will result if:
There is a very close Iridium spark plug match for your standard spark plug (i.e. overall design is very similar)
The standard spark plug you are replacing is a basic copper plug (the Iridium plug will then be a more significant upgrade)
The engine has a large cylinder capacity and a large number of cylinders
Least benefit will be realized if:
There is no close match for your standard spark plug, it isn't worth compromising plug design purely to use an Iridium plug type.
The standard plugs are already a performance or enhanced design. Some standard (Original Equipment) plugs are Iridium or fine wire platinum types, these may already provide the ultimate performance and service life for your particular engine. Fitting an aftermarket Iridium plug may actually result in a drop in performance and service life.
- freshslo
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Razumem anglesko b.p. ampak me vseeno zanima kaj je v tem tekstu takega, da bi se moralo poznati recimo na BRPju?
Poleg tega v tem tekstu pise, da je iridium bolj sigurna iskra...verjetno res, ampak, ce agregat ne dobi iskre (da svecka v enem ciklu "zaspi" se to prekleto dobro obcuti na motorju, tako dobro, da bi se hitro nehal voziti...
Vžigalna tuljava proizvede cca. 15-20kV na izhodu, svečka za delovanje potrebuje 12kV. Za iridium svecke se govori, da potrebujejo cca. 2-4kV manj kot običajne svečke. Torej je že pri običajni svečki več kot 3kV viška.
Iridium poveča moč motorja od 1-3%
Mislim, da bo bolj sigurno, da kosilo pojeste po voznji, bo teza telesa skompenzirala teh 1-3%
In se tekst iz sparkplug.co.uk:
Iridium and Platinum tips on spark plugs do one thing, and one thing only. Wear longer. Period.
Every time a spark is fired in the gap, it ionizes a small amount of surface metal. Rare metals simply lose less, enabling the gap to remain a consistant size for a longer period of time.
They do not, and will not: Cure ills, get better gas mileage, run smoother, etc., or any of the other crapola in the sales brochures(where they don't tell you that the gains seen were compared to used up plugs).
Multi-tip plugs are the same story, but they add multiple surfaces to spread the wear around.
In tocno to razliko sem sam opazil, da dlje zdrzi. Ampak v vodnem skuterju, kjer je 1500ccm 4 cilinderski agregat z 300KM. Pri ATVju mi je navadna sveca ravno tako drzala in sem jo za iridium zamenjal iz firba za Iridium, kot je napisal Jay
Poleg tega v tem tekstu pise, da je iridium bolj sigurna iskra...verjetno res, ampak, ce agregat ne dobi iskre (da svecka v enem ciklu "zaspi" se to prekleto dobro obcuti na motorju, tako dobro, da bi se hitro nehal voziti...
Vžigalna tuljava proizvede cca. 15-20kV na izhodu, svečka za delovanje potrebuje 12kV. Za iridium svecke se govori, da potrebujejo cca. 2-4kV manj kot običajne svečke. Torej je že pri običajni svečki več kot 3kV viška.
Iridium poveča moč motorja od 1-3%
In se tekst iz sparkplug.co.uk:
Iridium and Platinum tips on spark plugs do one thing, and one thing only. Wear longer. Period.
Every time a spark is fired in the gap, it ionizes a small amount of surface metal. Rare metals simply lose less, enabling the gap to remain a consistant size for a longer period of time.
They do not, and will not: Cure ills, get better gas mileage, run smoother, etc., or any of the other crapola in the sales brochures(where they don't tell you that the gains seen were compared to used up plugs).
Multi-tip plugs are the same story, but they add multiple surfaces to spread the wear around.
In tocno to razliko sem sam opazil, da dlje zdrzi. Ampak v vodnem skuterju, kjer je 1500ccm 4 cilinderski agregat z 300KM. Pri ATVju mi je navadna sveca ravno tako drzala in sem jo za iridium zamenjal iz firba za Iridium, kot je napisal Jay
-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Ja saj zato sem pripopal text. V bistvu je vsa "prednost" iridium-a...kakor jo jaz vidim....daljša življenska doba in vedno enaka smer iskre. Drugega pa jaz ne opazim...sploh pa ne nekega povečanja moči, ker še obstoječega ne izkoristim.
Sploh pa pri motorjih z EFI-jem.
Mogoče zadeva res pride bolj do izraza pri klasičnih karburatorjih, vendar kot je že nekdo napisal se je treba "poigrati" z pravimi nastavitvami.
Sploh pa pri motorjih z EFI-jem.
Mogoče zadeva res pride bolj do izraza pri klasičnih karburatorjih, vendar kot je že nekdo napisal se je treba "poigrati" z pravimi nastavitvami.
- brinovc
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
- Kontakt:
Eh, da vam tole iridium malo na glavo postavim.
Moj grizz ima nadelanih 1500 del. ur in je že 4 svečka v njem. Taka za 5 € - po predpisih seveda. Nisem menjal zaradi potrebe temveč zaradi preventive.
LP!
Moj grizz ima nadelanih 1500 del. ur in je že 4 svečka v njem. Taka za 5 € - po predpisih seveda. Nisem menjal zaradi potrebe temveč zaradi preventive.
LP!
Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Jap, agregat/ATV dela kot mora, uradno kupljen z vsemi papirji ter tudi registriran za vožnjo po cesti. Je pa original in ne "klon".jay886 napisal/-a:Če agregat dela tako kot MORA in ga niso zmetali skup iz 2 agregatov pol ni problema. Sem imel vedno navadno NKG svečko, kot je bila prvovgradnja leta 2010 in nikoli niti počrnela ni kaj šele, da bi bila hin.![]()
pri shinerayu pa je res tudi iridium hin dala po 600km. Čudno ne![]()
![]()
Sam servisiram, ter opravim manjša popravila/vzdrževanje (zadnje je bila menjava jermena - preeventivno ter mazanje puš), drugač pa nimam za počet nič. (mi je kar dolgčas).
lp
- freshslo
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Ja tocno to sem imel v mislih, glede na ceno ene iridium svecke za isti denar navadne svecke definitivno zdrzijo dljebrinovc napisal/-a:Eh, da vam tole iridium malo na glavo postavim.
LP!
-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Zdaj še samo napišita da je boljše na tiča nataknit pvc vrečko kot kondom, ker jih tam pri sadju dobiš zastojn...pa glih tak držijo.....
Malo se samo šalim...upam, da razumeta.
V bistvu vsi vemo zakaj gre. Iridium seveda pri naših motorjih ni nek presežek...razen pač kak manjko v denarnici.
Tukaj bolj kot ne, šteje tisti občutek, da si v tisto luknjo vtaknil nekaj sodobnejšega, brez neke škode in ni treba glih pri vsaki menjavi olja šraufat še tiste svečke.
Je pa jasno, da gre razvoj pač naprej in morajo proizvajalci ponujat nekaj, kar jim omogoča obstanek na trgu.
Zato pa je Bosna-svečke propadla firma.
Malo se samo šalim...upam, da razumeta.
V bistvu vsi vemo zakaj gre. Iridium seveda pri naših motorjih ni nek presežek...razen pač kak manjko v denarnici.
Tukaj bolj kot ne, šteje tisti občutek, da si v tisto luknjo vtaknil nekaj sodobnejšega, brez neke škode in ni treba glih pri vsaki menjavi olja šraufat še tiste svečke.
Je pa jasno, da gre razvoj pač naprej in morajo proizvajalci ponujat nekaj, kar jim omogoča obstanek na trgu.
Zato pa je Bosna-svečke propadla firma.
- brinovc
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
- Kontakt:
BIF napisal/-a: Zato pa je Bosna-svečke propadla firma.
Nedavno sem montiral čisto novo svečko Bosna Super F 80 v moped Piaggio Si. Odlična zadeva.
http://www.frcomoto.si/index.php?route= ... uct_id=270
LP!
Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Ne, ni stara zaloga. Bosna še vedno izdeluje svečke. Sem tudi jaz kupil svečko Bosna za moj oldtajmerski APN.(letnik 1984- kot nov)
brinovc napisal/-a:BIF napisal/-a: Zato pa je Bosna-svečke propadla firma.![]()
Nedavno sem montiral čisto novo svečko Bosna Super F 80 v moped Piaggio Si. Odlična zadeva.
http://www.frcomoto.si/index.php?route= ... uct_id=270
LP!
Brinovc ti si res za deveti gorami doma,
Svečke Bosna, ki jih izdelujejo sedaj niso vredne niti počenega centa, sem imel letos nekaj slabih izkušenj na Tomosih. V prvem primeru sem zamenjal svečko, naredil z mopedom nekaj kilometrov, ga parkiral, naslednji dan, ko smo se odpravljali na srečanje oldtimerjev sem se hotel pred odhodom še malo zapeljati po vasi, moped ni vžgal, čeprav je prejšnji dan moped do takrat, ko sem ga parkiral delal popolnoma brez problemov, v nekem drugem primeru pa je bila sveška zanič že v pakiranju, saj ko sem jo montiral v moped ni imela iskre, v tretjem primeru je "umrla" med vožnjo... Ni Bosna več tisto, kar je bila včasih.
Tiste tastare, "prave" Bosna svečke so bile super zadeva, sem letos veliko prekosil z BCS-ko in se je pojavil problem z vžigom, ampak ni bil problem v svečki, čeprav je bila vsa rjasta, že precej nagrižena od rje, iskro pa je imela še vseeeno kot treba, sem samo nastavil vžig (nastavitev platin) in je kosilnica predla naprej kot je treba...
Tiste tastare, "prave" Bosna svečke so bile super zadeva, sem letos veliko prekosil z BCS-ko in se je pojavil problem z vžigom, ampak ni bil problem v svečki, čeprav je bila vsa rjasta, že precej nagrižena od rje, iskro pa je imela še vseeeno kot treba, sem samo nastavil vžig (nastavitev platin) in je kosilnica predla naprej kot je treba...
Kamor ne prideš peš-
prideš z ATV-jem
Arctic Cat Cruiser 700 4x4
Gladiator Quad Riders
prideš z ATV-jem
Arctic Cat Cruiser 700 4x4
Gladiator Quad Riders