nakup novega quad

Vse v zvezi z ATV-ji, opremo,...
Odgovori
Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Menges
Kontakt:

Re: nakup novega quad

Odgovor Napisal/-a freshslo » 10 Apr 2015, 12:19

Ta debata o oljih in izkljucno original BRP olje se mi zdi isto, kot ce bi rekel, da za voznjo z BRPjem samo original BRP celado in original BRP oblacila. Z drugimi dodatki voznja ne bo tako varna. Olja so deklarinana po specifikacijah in olje drugega proizvajalca z enako specifikacijo je po vseh parametrih IDENTICNO originalu.

In se primer:
BMW F650, Aprilia Pegaso 650 in BRP Baja DS650x, tri firme, ki uporabljajo iste agregata in BMW priporoca olje Castrol, BRP priporoca BRP olje in Aprilia priporoca ENI olje ?! Potem ROTAX za agregata 912 in 914 priporoca Shell AEROMAX olje.

-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 10 Apr 2015, 12:55

Po želji!
Zadnjič spremenil BIF, dne 10 Apr 2015, 17:05, skupaj popravljeno 1 krat.

beno5
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a beno5 » 10 Apr 2015, 15:08

Zahvaljujem za odgovore zanimala so me predvsem mnenja.Glej nekaj let nazaj sem potem firme poslan na seminar olja maziva in ležaji.Tecaj so vodili Castrolovi ing in na koncu sem ga vprašal za te podaljšane intervale eni 30 000 km eni dve leti.Odgovoril je olje ko se enkrat obrne v motorju njegova življenska doba je max eno leto tudi ce nardiš samo 100 km kar se zacne proces staranja a to 30 000 in vec je nateg dobro za servise in popravila.Glede ležajev sem ih zamenjal nešteto in dobro vem kaj povzroci slabo mazanje voda, prah.Ležaje itak dela SKF ali NIPON in odgovarjajo im vsa olja.Najbolj me moti nekaj avto ima garancijo in ga peljem na uradni servis da mi zamenjajo olje po prevoženih 15 000 km imam še toliko fore ali iz preventive, lahko bi ga tudi sam zamenjal olje ELF 5 w 40 evolution 16 eu za liter.Isto takšno olje v avto trgovini nekaj manj kot 6 eu in ko ga opomnim na to mi na sprejemnom pultu pove da to ni original.Najbolj žalostno po parih dnevih v tej trgovini mož z omenjenega servisa natovarja isto olje.Od takrat olje menjam sam, Še nekaj ta Castrolov ing je povedal da v BMW lahko mirne duše daš olje ne glede na firmo samo je važna specifikacija.Ne se jeziti name to so debate ki so meni zmeraj dobre in rad ih tudi komentiram,Pozdrav vsem.

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 10 Apr 2015, 15:17

BIF: verjamem, da je tako napisal. Tudi mi imamo direktivo iz nizozemske, da se v peceh uporablja zgolj in izkljucno nasa blagovna znamka olja. Prodajo je treba krepiti;) Ne zaradi tehnicnih lastnosti petroleja.

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

matjaz67
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Cerknica
Kraj: Cerknica

Odgovor Napisal/-a matjaz67 » 10 Apr 2015, 16:35

Že 15let se ukvarjam z prodajo rezervnih delov. V tem času sem bil na nekaj izobraževanjih tudi za olja. Zastopnik ene od priznanih blagovnih znamk je lepo povedal. Proizvajalci vozil smejo predpisati specifikacije za olja (in ostalo), blagovno znamko (tudi originalno pakirano) pa smejo le priporočati.
Ko smo že pri BMW. Imam mehanika, ki vedno kupi Castrol. Pa sem mu ponudil original BMW, ki je občutno cenejše. Ponudbo je zavrnil zato, ker verjame, da je v Castrolu vedno isto olje, medtev, ko BMW (ali katera koli druga blagovna zanmka katerega koli izdelka- original ali trgovska) lahko olje kupi vsakič od drugega proizvajalca, kar seveda mi kupci ne vemo.
Torej je vse stvar zaupanja vsakega posamezno, kaj bo uporabil. Mene osebno ne bo nikoli nihče prepričal, da je olje v originalni embalaži najboljše, 100% pa verjamem, da zadostuje potrebam mojega vozila.
Pa še izkušnja. Imam 15 let star avto, 2,0 16v, z 280000km. Od cca 12 menjav olja sem uporabil vedno olje 5w40, vendar že od 8-10 različnih proizvajalcev, kar je bilo takrat najceneje. Nikoli do sedaj nisem še dolil olja, klub temu, da je več dobaviteljev reklo, da ga ob menjavi vrste olje vozilo lahko nekaj požge zaradi različnih dodatkov, ki so v oljih.

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 10 Apr 2015, 18:22

matjaz67 napisal/-a:Že 15let se ukvarjam z prodajo rezervnih delov. V tem času sem bil na nekaj izobraževanjih tudi za olja. Zastopnik ene od priznanih blagovnih znamk je lepo povedal. Proizvajalci vozil smejo predpisati specifikacije za olja (in ostalo), blagovno znamko (tudi originalno pakirano) pa smejo le priporočati.
Ko smo že pri BMW. Imam mehanika, ki vedno kupi Castrol. Pa sem mu ponudil original BMW, ki je občutno cenejše. Ponudbo je zavrnil zato, ker verjame, da je v Castrolu vedno isto olje, medtev, ko BMW (ali katera koli druga blagovna zanmka katerega koli izdelka- original ali trgovska) lahko olje kupi vsakič od drugega proizvajalca, kar seveda mi kupci ne vemo.
Torej je vse stvar zaupanja vsakega posamezno, kaj bo uporabil. Mene osebno ne bo nikoli nihče prepričal, da je olje v originalni embalaži najboljše, 100% pa verjamem, da zadostuje potrebam mojega vozila.
Pa še izkušnja. Imam 15 let star avto, 2,0 16v, z 280000km. Od cca 12 menjav olja sem uporabil vedno olje 5w40, vendar že od 8-10 različnih proizvajalcev, kar je bilo takrat najceneje. Nikoli do sedaj nisem še dolil olja, klub temu, da je več dobaviteljev reklo, da ga ob menjavi vrste olje vozilo lahko nekaj požge zaradi različnih dodatkov, ki so v oljih.
:bravo:

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 11 Apr 2015, 06:00

beno5 napisal/-a:Zahvaljujem za odgovore zanimala so me predvsem mnenja.Glej nekaj let nazaj sem potem firme poslan na seminar olja maziva in ležaji.Tecaj so vodili Castrolovi ing in na koncu sem ga vprašal za te podaljšane intervale eni 30 000 km eni dve leti.Odgovoril je olje ko se enkrat obrne v motorju njegova življenska doba je max eno leto tudi ce nardiš samo 100 km kar se zacne proces staranja a to 30 000 in vec je nateg dobro za servise in popravila.Glede ležajev sem ih zamenjal nešteto in dobro vem kaj povzroci slabo mazanje voda, prah.Ležaje itak dela SKF ali NIPON in odgovarjajo im vsa olja.Najbolj me moti nekaj avto ima garancijo in ga peljem na uradni servis da mi zamenjajo olje po prevoženih 15 000 km imam še toliko fore ali iz preventive, lahko bi ga tudi sam zamenjal olje ELF 5 w 40 evolution 16 eu za liter.Isto takšno olje v avto trgovini nekaj manj kot 6 eu in ko ga opomnim na to mi na sprejemnom pultu pove da to ni original.Najbolj žalostno po parih dnevih v tej trgovini mož z omenjenega servisa natovarja isto olje.Od takrat olje menjam sam, Še nekaj ta Castrolov ing je povedal da v BMW lahko mirne duše daš olje ne glede na firmo samo je važna specifikacija.Ne se jeziti name to so debate ki so meni zmeraj dobre in rad ih tudi komentiram,Pozdrav vsem.
1.) @beno5...najprej...dvomim, da se kdo jezi nate. To je namreč forumska debata, kjer se "krešejo" mnenja z namenom, da se vsi iz tega kaj naučimo. Jezni in užaljeni so ta forum že davno zapustili.
Kar v tej debati (in drugih) ne razumem in česar ne odobravam, je namreč to, da si na podlagi nasveta prodajalca (zanimivo), kupil olje , ki ga boš vlil v agregat motorja za katerega si tako dolgo varčeval in ti vožnja z njim predstavlja (kot sem uspel prebrati) velik užitek in veselje. Torej, kot si nekaj postov prej napisal imaš izkušnje, svetoval ti je prodajalec potem pa vprašaš, kaj mi menimo... :-k Zakaj? Če si tako suvereno prepričan...potem bi olje preprosto zamenjal...nalil to kar si kupil in je zadeva rešena. Ali pa vseeno nisi popolnoma prepričan, da ravnaš prav?. Po MOJEM mnenju upravičeno. In kaj si profitiral?...nekaj Eurov na litru olja. Pa si res profitiral? Po mojem prepričanu NE!
Vsi mi funkcioniramo v svojih glavah po svoje (hvala bogu), ampak osebno, se predhodno pozanimam o zadevah, poiščem vse možne informacije, ki jih 5x preverim in ko sem prepričan 100%, kupim in zadevo uredim...brez naknadnih vprašanj in pomislekom. In za tem kar naredim tudi stojim z argumenti. Pri tebi se mi zdi, da pa ima tvoje "prepričanje" kar nekaj prepiha. Še zmeraj trdim da upravičeno.

2.) Debata in teorije o oljih. Vsak ima pravico, da zastopa svoje mnenje in ga zagovarja. Ne glede na vse kar ste napisali, še vedno vztrajam pri svoji trditvi, da je kadar za to obstaja možnost, dovolj dober le original. In, da oznake na oljih in specifikacije niso vedno dovolj in pravilno razmišljanje.
Moja žena je Mag. kemijske tehnologije in je svoj magisterij opravljala na inštitutu v Franciji iz področja polimerov, ki so bili v tistem času še velika nenznaka in so veljali kot spojina prihodnjosti. No danes v glavnem vsi vemo, kaj polimeri predstavljajo v sedanjosti. Pri svojem delu je razvila takrat novo spojino, ki jo je odkupil Nemški BASF...žal je denar pobral inštitut za katerga je opravljala to raziskavo. Še dokaz, da ne lažem...v povezavi najdete tudi ime Janja Pavc (to je bil njen dekliški priimek)
http://pubs.rsc.org/en/content/articlel ... ivAbstract
Tega nisem napisal zato, da bi povedal kako brihtna je moja žena, ker je na koncu koncev vseeno le babnica z babjim načinom razmišljanja. Napisal sem to zato, ker sem želel pojasniti, da imam kompetentnega sogovornika oz. mi je konkretno na področju motornih olj, služila kot strokovni prevajalec iz strokovnega jezika v meni bližji laični jezik.
Šlo pa je za to, da je njena kolegica iz fakultete, po diplomi delala v laboratoriju podjetja, ki je med drugim izdelovalo olja za Španski Repsol. Kdo in kaj je Repsol verjetno veste vsi...drugače pa je tukaj stric Google. In ker mene laika pač zanimajo vse zadeve iz področja, ki se tiče motoroznanstva sem se pač pustil podučiti. Ker je veliko "balasta", ki ga ne znam niti ponoviti, bom napisal le to, kar mi je ostalo v spominu.
Upoštevanje napisanih specifikacij, ki jih berete na embalažah je mnogo dlje od laboratorijskih analiz, ki se odvijajo na nivoju molekule oz. atoma. To velja za olja in aditive. Specifikacije motornih olj je uvedlo DRUŠTVO AVTOMOBILSKIH INŽINERJEV zaradi razvrščanja mazalnih olj različne kvalitete za različne namene.
Vsako motorno olje je sestavljeno iz baznega olja in dodatkov. Z različnimi kemičnimi postopki in mešanjem dodatkov (aditivov) k baznemu olju, se tvorijo olja ustrezne kvalitete in specifikacije za posamezne tipe pogonskih agregatov.
In to je tisti standard, ki ga beremo kot že rečeno, na embalažah. Vendar pa je to tako zelo površinska specifikacija, da je ljudem (strokovnjakom), ki ta olja analizirajo na mikro nivoju absurdna. Namreč že oljna osnova iz nafte severnega morja ali nafte iz puščave se na nivoju molekule bistveno razlikuje. Torej imamo že v osnovi neenaka izhodišča...enako velja za aditive, ki imajo razpon med 5 in 25% količine, ki se dodaja k bazi-oljni osnovi, po presoji proizvajalca.
Tako dobimo na prodajno polico olje, ki sicer odgovarja nekim, zelo ohlapnim in zaradi raznolikosti načrpane osnovne surovine (nafta), standardom, z namenom, da vsaj v osnovi, zagotavljajo kolikor-toliko enakomerno varno uporabo na agregatih z zahtevanimi specifikacijami. Ali po domače povedano...da ti agregat glih ne zariba, če natočiš notri olje drugega, tretjega ali četrtega proizvajalca.
Nikakor pa ta olja niso enaka na tistem nivoju, ki je na nivoju olja, ki ga je proizvajalec razvijal in testiral za nek posamičen specifičen agregat. In tudi zaradi vedenja, da so omenjeni standardi in dodatki relativno površni, izdeluje avtomobilska industrija, ki izdeluje produkte za maso ljudi iz vseh kontinentov in podnebij, agregate z bistveno višjimi tolerancami, kot je to recimo pri specifičnih agregatih. Agregagti visokokotirajočih znamk imajo popolnoma drugačne standarde, ko jih poznamo mi v svojih avtomobilih. In verjemite...v te agregate se ne vlivajo olja, ki odgovarjajo specifikacijam napisanim na embalaži olja, ki jo najdete v vsaki avto štacuni.
In enako je v naši branži. Agregati boljših znamk so razvijani in testirani na podlagi enega olja, ki ga potem proizvajalec tudi predpisuje. Seveda pa to olje po osnovnih specifikacijah in zakonodaji ter standardih odgovarja, še celi paleti olj drugih proizvajalcev, kar potem prebirate in ločujete na podlagi oznak na embalaži...kar pa nikakor ne pomeni, da vlivate v agregat olje z identičnimi lastnosti in osnovo kot jo predlaga proizvajalec in z katerim je bil določen agregat testiran in koregiran...vsaj na mikro nivoju ne. In seveda zato agregati ne "zružijo" takoj, v laični skupnosti pa se razvije mnenje, da je vsako olje dovolj dobro...le napisi na embalaži morajo odgovarjati specifikacijam proizvajalca agregatov. Kar pa je seveda DOLGOROČNO gledano NAROBE!

Žal med nami ni več pokojnega Jakata (naj počiva v miru), ki je do enakih rezultatov prišel ne po znanstveni poti temveč po izkušnjah. Še posebaj v zadnjem času, ko se je odrekel uporabi Motul-a v večini agregatov uveljavljenih znamk. Prepričan sem, da je med uporabniki foruma še kdo, ki mu je posredoval to spoznanje.
Ker je poznal moje stališče iz tega področja, sva kar nekaj debelih ur posvetila debati o tem in prišla do enakih zaključkov. Ne glede na to, kaj piše na embalaži...ni vsako olje dovolj dobro za posamezni agregat...gledano dolgoročno.
In še ena iz Jakatove arhive...posledica dolgoročne uporabe neoriginalnega olja na agregatu uveljevljene znamke.
Slika

In če vam še vedno ni jasno...Petrol, OMV, MOL...vsi izdelujejo in prodajajo enaka goriva...po specifikacijah na papirju. Pa vsi vemo, da še zdaleč niso enaka.

Tako. To je bilo moje še zadnje daljše pojasnilo in debata na neko tehnično temo na tem (kateremkoli) forumu. Naveličal sem se vedno istih pojasnjevanj in odgovorov na 1000x prežvečene teme...pa naj bodo to olja, svečke, jermeni, gume, manšete, itd. itd.
Vaši motorji vaša skrb in veselje ali težave. In kot sem že napisal...zaradi mene lahko vsakdo v SVOJ agregat nalije tudi bučno olje, namesto jermena naveže babjo štunfo ali namesto NGK-ja našraufa svečko Bosna...meni osebno je to popolnoma vseeno. Vendar ko to počnete se zavedajte, da za stroške, ki bodo nastali kot posledica vaših dejanj niso odgovorni proizvajalci, temveč vi sami.
Še naprej bom spremljal forum, vendar se bo moj morebiten prispevek znašel le še v rubriki Potovanja in druženja...ali kakor je že opredeljen.
Zdaj pa grem počet tisto, kar je daleč od teorije...praksa... :sanke1:
L.p. vsem

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 11 Apr 2015, 08:03

Tukaj se nasprotuje dejstvo, ki sem ga navedel z rotaxovim 650 agregatom, ki je identicen v motorjih BMW F650, BAJA 650x, APRILIA PEGASO 650. Po tvojem pisanju bi morali potem notri tociti olje, ki ga je razvilo avstrijsko podjetje rotax, ampak ga zal ni. Torej kateremu proizvajalcu zgoraj zaupati, da olje res odgovarja agregatu? BMWju z CASTROLOM, BRPju ali APRILIji z ENI??? Ce je samo proizvajalcevo olje dovolj dobro. Imamo ze med proizvajalci motorjev (ne agregatov) vsaj tri razlicna priporocila za isti agregat;)

Jaz sem se vedno mnenja, da so olja drugih svetovno znanih imen olja boljsa ali vsaj enako dobra. Zaradi tega v service manualih tudi od BRP nikoli ne pise, da je treba tociti BRP olje, pac pa so navedene le SAE oznake;)

In se ena primerjava, da bo bolj jasno. Proizvajalec razvije tudi avspuh z vozilom, torej je potem aftermarket Akrapovic slabsi avspuh kot original in lahko skoduje vozilu???

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 11 Apr 2015, 08:24

"Identični" agregati so lahko tudi identični po sestavi...ne pa tudi po nastavitvah in uporabljenih materialih.
In ti bolje kot jaz veš da v tem olju plavaju tudi sklopke, ki niso nujno enake...ali pa vsaj lamele sklopk. In so fantje upoštevali "nasvete" iz BMW foruma in v Baje nalivali "enako" olje...in je bila težava z 3 in 4 prestavo...zakaj že?
Primerjava z izpuhi pa je podobna tisti o BRP-jevih čeladah in oblekah...smešna.
Torej je 800ccm CF ov agregat identičen BRP-jevemu 800ccm...ker je baje skopiran do potankosti?
In če sem vas prav razumel...Markezova Honda uporablja tudi olje po nekih specifikacijah. In po vaši teoriji...gre lahko mehanik v prvo štacuno in izbere olje po teh specifikacijah, jih vlije v agregat in bo Markez vozil enako hitro in z enakimi performansami??? Ta voda ne steče čez moje pipe.
Ne ljubi se mi več!

galu
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Il. Bistrica

Odgovor Napisal/-a galu » 11 Apr 2015, 11:30

A zato je Panda zaj......, ker so bili deli iz kmetijske zadruge.... :D :D

Uporabniški avatar
gregor.dolenec
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Kamnik okolica

Odgovor Napisal/-a gregor.dolenec » 11 Apr 2015, 11:48

Bif, zelo si se natipkal a meni je všeč le odstavek, kjer pišeš o ugotovitvah Mojstra Jaka. Bolj malo verjamem vsemu napisanemu,raje poslušam nekoga,ki se na stvar spozna z lastnimi ugotovitvami (in se nauči tudi na lastnih napakah)kot pa enemu trgovcu ali večini serviserjev.

GHost14
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a GHost14 » 11 Apr 2015, 12:10

Ja, verjeti serviserjem, ali sploh prodajalcem, je bolj tako tako. Oboji od teh imajo sveda svoje (skrite) namene in vedo zakaj nekaj priporočajo. It's all about €€€. Vendar pa v tem pisanju zgoraj pri vsakem lahko najdem točke ki se mi zdijo logične ter pravilne in točke ki mi ne gredo skupaj. Kot je napisal BIF, razlika je že v sami osnovi in logično je da (kot pri ljudeh) vsak ni za vse. Čeprav teoretično vsakemu lahko na čelo napišeš da zna (recimo) švasat in dejansko za to ima predispozicije, to pač ne more držat.
Po drugi strani pa gledano iz stališča, ki ga je predstavil fresh, če so trije motorji dejansko identični, kaj zdaj? Je pa tudi z original olji tako. Gledano predvsem iz stališča avtomobilov - recimo za BMWja - kupiti olje Castrol z enakimi karakteristikami kot original, ali kupiti zgolj in izključno samo original, pa čeprav na zadnji strani plastenke v kotu na majhno piše da ga polni Castrol. In to dvomim da iz druge pipe kot ''svojega''. Debata o ceni tu seveda ni potrebna.
Še ena izkušnja, ki močno podpira BIFovo trditev. Alfa 159 in njen menjalnik. Namesto Selenie, ki jo priporoča proizvajalec, je bil v menjalnik pri menjavi vlit neki Nemški ''ekvivalent''. Olje je po specifikaciji nedvomno ustrezalo, rezultat pa ni bil po željah lastnika. Menjava ležajev v menjalniku, ker je bilo ravno vse podrto še sklopke in vsega kar pač spada zraven...in smo prišli do kar velikega stroška. Pa se je na forumih šele kasneje dalo prebrat da v Alfo zgolj in samo Selenio, ker drugega ne prebavlja. Precej draga izkušnja. Ali pa Renault in njegov Elf. Poznam tipa, ki je poskusil že vse živo. Nekaterih znamk je popil več, nekaterih manj, edino Elfa ni dolil nikoli. Čudno, mar ne?
Torej je tudi tukaj kot ponavadi v življenju - vsak ima malo prav in tudi malo nima. Je pa na vsakemu posamezniku da se odloči, kaj bo počel s vojimi stroji...

Mimogrede: Kakšno olje za Kawasakija BF750? :D V servisnih navodilih piše samo 10W40, znamke ni priporočene...

spidi64
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a spidi64 » 11 Apr 2015, 12:53

Tisti ki ne ve kakšno olje naj uporablja v svojem ATVju naj ga proda in kupi kitajčka.Za razliko v ceni bo imel dovol za rezervne dele in servise pa še vseeno mu bo kakšno olje bo uporabil. :)
Pa brez zamere.
Lp.

beno5
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a beno5 » 11 Apr 2015, 13:48

spidi64 napisal/-a:Tisti ki ne ve kakšno olje naj uporablja v svojem ATVju naj ga proda in kupi kitajčka.Za razliko v ceni bo imel dovol za rezervne dele in servise pa še vseeno mu bo kakšno olje bo uporabil. :)
Pa brez zamere.
Lp.
Hvala

Uporabniški avatar
lakl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a lakl » 11 Apr 2015, 15:12

Spremljam debato a sem odločen, da ostanem pri svojem mnenju, bi pa omenil le, da pokojni Mojster Jaka zadnjih nekaj mesecev več ni uporabljal olja Motul. V enem od postov je tudi navedel razloge z nezadovoljstvo z omenjeno znamko.
Plačat pet mestno € številko za vozilo in nato experimentirat z oljem???

Seba81
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: 1275
Kraj: 1275

Odgovor Napisal/-a Seba81 » 11 Apr 2015, 16:00

lakl napisal/-a:Spremljam debato a sem odločen, da ostanem pri svojem mnenju, bi pa omenil le, da pokojni Mojster Jaka zadnjih nekaj mesecev več ni uporabljal olja Motul. V enem od postov je tudi navedel razloge z nezadovoljstvo z omenjeno znamko.
Plačat pet mestno € številko za vozilo in nato experimentirat z oljem???
Kje najdem post o nezadovoljstvu motula?Me res firbca, ker sva se takrat pogovarjala za servis in bi motul nalila :!:

Uporabniški avatar
Kamel
Začetnik
Reactions:
Kraj:: Bločice
Kraj: Bločice

Odgovor Napisal/-a Kamel » 11 Apr 2015, 16:57

Kar se olja tiče očitno ne bomo prišli skupaj. Kar pa je Bif napisal o babnicah pa mislim da drži in da se tukaj vsi strinjamo z njim.
Vem da je ta forum namenjen prevoznim sredstvom ampak to pač tudi sodi zraven. Lep pozdrav

Uporabniški avatar
freshslo
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a freshslo » 11 Apr 2015, 18:26

BIF napisal/-a:"Identični" agregati so lahko tudi identični po sestavi...ne pa tudi po nastavitvah in uporabljenih materialih.
In ti bolje kot jaz veš da v tem olju plavaju tudi sklopke, ki niso nujno enake...ali pa vsaj lamele sklopk. In so fantje upoštevali "nasvete" iz BMW foruma in v Baje nalivali "enako" olje...in je bila težava z 3 in 4 prestavo...zakaj že?
Primerjava z izpuhi pa je podobna tisti o BRP-jevih čeladah in oblekah...smešna.
Torej je 800ccm CF ov agregat identičen BRP-jevemu 800ccm...ker je baje skopiran do potankosti?
In če sem vas prav razumel...Markezova Honda uporablja tudi olje po nekih specifikacijah. In po vaši teoriji...gre lahko mehanik v prvo štacuno in izbere olje po teh specifikacijah, jih vlije v agregat in bo Markez vozil enako hitro in z enakimi performansami??? Ta voda ne steče čez moje pipe.
Ne ljubi se mi več!
V 650cc rotaxovih agregatah je v vseh mokra sklopka in so vsa tri predpisana olja proizvajalcev za mokro sklopko, kar je jasno. Ker ce ne bi bilo tako, bi se mnogo prej sklopka zlepila kot pa unicilo zobnik, oz za zobnik to niti ne bi imelo veze.

Tega ne vem BIF, ce si ti videl, da na CFmoto agregatu pise rotax, potem bi bilo mozno.?!Na 650 agregatu pise gor rotax pa ni vazno ali je v bmw, baji ali apriliji, tudi vsi sestavni deli so identicni. To lahko z gotovostjo trdim, ker sem imel 4 leta doma pegasota 650 in, ko sem menjal ventile, bat in ostalo kramo sem naroceval dele od tistega, ki je imel ceneje in ne bos verjel, vse je pasalo kot ata na mamo.

3 in 4 prestava je bila tezava v zobnikih, enako se je dogajalo pri yamahah in suzukijih, to ni bilo povezano z oljem. Pac pa z stranskimi zatici zobnikov, do dolocenega letnika so imeli tri zatice, potem pa stiri. Te slike sem objavil pred casom v raptor temi. Vendar vaske cence po sistemu baba rekla, baba cula so verjetno prisli do olja.

Okrog motula sva z Jako veliko predebatirala, dvakrat je bil se pri meni zaradi tega in na koncu sva prisla do drugacnih ugotovitev, kot jih navajate tu...

BRP olje:
http://www.amsoil.com/lit/g3039.pdf

-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X

beno5
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a beno5 » 12 Apr 2015, 06:50

Ko sem zacel to debato o menjavi olja sploh nisem mislil da bi kupil najceneje,vodilo je bilo najboljše.Komplet original je cenejši kot komplet od ene vrhunske firme recimo Motul.Narocil bom še original pakiranje in zamenjal vse kar zdej sploh ne vem kaj je tipo dajal noter.

spidi64
Začetnik
Reactions:

Odgovor Napisal/-a spidi64 » 12 Apr 2015, 20:40

:bravo:

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 13 Apr 2015, 09:00

Slučajno sem zasledil danes. Ni več sicer pomembno pa vseeno...če koga zanima. Seveda je komercialna zadeva... ;)
http://www.zurnal24.si/motorno-olje-dvo ... nek-248066

beno5
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a beno5 » 18 Apr 2015, 05:52

Novice ta teden je Rogi narocil za nas jermene on za rezervo jst za zamenjavo.Jermen je original in ima 8600 km po detaljnem pregledu ni razlike z novim nic razpok ali vidne obrabe,po meritvah z calibrom 2 desetinki je ožji naredil sem par km nisem opazil nobene razlike, cakam na lepše vreme da naredim kakšen km vec.Sama zamenjava je otroško delo ki ne vzame nic vec casa kar bi ga porabil za eno pivo.Res sem kupil kljuc M 8 z kardanom v Italiji košta 12 eu brez je malo nerodno.Z Rogijem sva šla v nakup jakne v Locniku pri Mauriju sem dobil super jaknu a cena je bila še bolj super.Naredil mi je tako ceno da odlocitev sploh ni bila v dvomih,ce koga zanima lahko se pogajaš za ceno, jst se nisem pogajal sconto je bil tak da me je bilo sram vprašati za kaj vec.Popoldan pravijo da ne bo padalo takoj vožnja.

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 18 Apr 2015, 06:05

Original jermen je širok 33mm (novi)...toleranca je 3mm...torej do 30mmm, če je vse ostalo v redu....brez razpok ali drugih vidnih poškodb.
Je pa tako, da bi pri tej kilometrini jaz dal notri novega...starega pa za rezervo....bolje je namreč starega imet za rezervo, kot da ga utrga.

beno5
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a beno5 » 18 Apr 2015, 06:59

BIF napisal/-a:Original jermen je širok 33mm (novi)...toleranca je 3mm...torej do 30mmm, če je vse ostalo v redu....brez razpok ali drugih vidnih poškodb.
Je pa tako, da bi pri tej kilometrini jaz dal notri novega...starega pa za rezervo....bolje je namreč starega imet za rezervo, kot da ga utrga.
Tako sem tudi naredil, zanimljivo original je piše BRP made in Japan.Komaj cakam da ga malo testiram pozdrav.

beno5
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a beno5 » 18 Apr 2015, 18:21

Evo ko je prenehalo padat sem v sedlu.Nekaj cez 100km sem naredil in ugotovil da je novi jermen res dober,vozil sem po istih poteh tako da je sigurno velika razlika.Zanimljivo siguren sem da je obcutno tišji pospeševanje iz pocasnih ovinkov mi se zdi bolj nežno brez sunkov.Na nekaterih odsekih res lep makadam držiš malo gas, ce ne bi slišal auspuh bi mislil da se je ugasnil motor. Rokavice iz gore tex, tik pod Sveto goro sem ustavil kar so mi zmrznili prsti, v kufer sem za rezervo dao ene termo rokavice kupljene pred par dni v Sport Direct za 4 eu poezija toplo priporocam nakup rasprodaja.

Odgovori