Odgovor
Napisal/-a krigl » 12 Jan 2016, 19:00
Moj pogled in izkušnje...
Papirnatih se izogibam zaradi:
- omejujejo pretok zraka,
- nimaš druge izbire kot pogosta menjava, ker se hitro že tako ozke pore zapacajo
- občutljivi na vlago in prašne razmere
- na koncu po parih letih cenovno dražje skozi prideš kot pralnimi alternativami
Kupujem pretežno k&n ali green filtre.
Učinki k&n filtra na avtu (efi, brez ostalih predelav ali prilagoditev):
- Motor bolj mirno ter zvezno pospešuje,
- Vleče enakomerno vse do elektronske blokade, prej je opazno zmanjkalo pretoka zraka (serijsko papirnat filter),
- poraba se mi je zmanjšala za 0.5l/100km
Tukaj nisem konjev nabiral, ker pri 1.4l atmosfercu se jih pač ne splača iskat, tudi cilj ni bil to...
Invseticija 60Eur pa se mi je že poplačala v roku 5let lastništva avtomobila.
Učinki Green (enako kot k&n) filtra na dinliju 450 (navaden uplinjač, bolj retočen izpuh ter airbox):
- potreba po nastavljanju uplinjača,
- glede na to, koliko moči je pridobil proti serijskem papirnatem, sem brez besed...
- enako kot pri avtomobilu, bolj enakomerno pospeševanje,
- prav tako pospešuje zvezno do blokade, kar je pač point 4 ventilske atmosferske "tehnologije", da stvar pač lažje diha.
- poraba je pri normalni vožnji do 90kmh padla, točno koliko ne vem, ker je veliko vlogo tukaj predstavljalo tudi zobniško razmerje, vse skupaj pa sem padel iz 10l na 100km na 6-6.2l na 100km.
Pitbike: original kitajski penast filter (se je kaj kmalu strgal, ker je bolj trde zmesi pena, rezltat je bil prah v uplinjaču itd...)
Zamenjal z UNI penastim filtrom, potem je bilo potrebno zopet uplinjač nastavit, ker je bolj pretočen itd...
Dodatno sem montiral še tisto Outerwears predfilter mrežico, ker je kar izpostavljen svinjariji.
Dodaten učinek te mrežice je kar kul, ker malo izboljša vakum v začetni fazi, ko gas odpreš in ne pride do točke redke mešanice. Pač simpl uplinjač in ima malo performančne luknje na začetku, v glavnem pomaga v pozitivnem smislu.
Glede na moje vsakodnevne vožnje tako z avtom, kot 4kolesnikom, je ozračje dokaj čisto, ali pa se za mano kadi prah, tako, da moji filtri niso direktno izpostavljeni prašnim razmeram, zato tudi raje uporabljam k&n tipe filtrov, ker pač boj dihajo. V kolikor bi se bolj vozil v prašnih razmerah bi izbral kakšen penast filter ala UNI ipd, ker pač bolje filtrirajo. Sem na lastnih vozilih to opazil.
Da k&n (ali Green) filtri na žalost puščajo drobne prašne delce, pač dizajn je takšen. Vsaka stvar je dobra, ampak jo moraš uporabiti v razmerah za katere je narejena. Definitivno pa tisti Outerwears prefilter to težavo odpravi na k&n podobnimi.