Novi akumulator
Novi akumulator
Pozdravljeni
Kako kaže je prišel čas da zamenjam akumulator v svojem štirikolesniku (Can-Am Outlander 800 MAX, letnik 2011).
Malo sem raziskoval in ugotovil, da je kar nekaj vrst akumulatorjev (sistem AGM, GEL,...).
Je do pred kratkim menjal svoj akumulator?
Kateri akumulator mi svetujete (Proizvajalec / Model)?
V naprej se zahvaljujem za nasvete.
Lp
Eugen
Kako kaže je prišel čas da zamenjam akumulator v svojem štirikolesniku (Can-Am Outlander 800 MAX, letnik 2011).
Malo sem raziskoval in ugotovil, da je kar nekaj vrst akumulatorjev (sistem AGM, GEL,...).
Je do pred kratkim menjal svoj akumulator?
Kateri akumulator mi svetujete (Proizvajalec / Model)?
V naprej se zahvaljujem za nasvete.
Lp
Eugen
- freshslo
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: Menges
- Kontakt:
Re: Novi akumulator
Kakorkoli vzemi GEL akumulator. Vecja zagonska moc in boljsa kvaliteta, pa se z kislino ti ni treba pacat na zacetku.
Izmeri akumulator in pojdi z merami v www.opara.si , bos dobil ugodno;)
Izmeri akumulator in pojdi z merami v www.opara.si , bos dobil ugodno;)
-CanAm Outlander 1000 XT
-CanAm Renegade 1000 XC ///Airdam CVTech & STM
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X
- brinovc
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
- Kontakt:
Drži navedeno.freshslo napisal/-a:Kakorkoli vzemi GEL akumulator. Vecja zagonska moc in boljsa kvaliteta, pa se z kislino ti ni treba pacat na zacetku.
Izmeri akumulator in pojdi z merami v http://www.opara.si , bos dobil ugodno;)
Moj gel aku je star 9 let in še vedno deluje. No, morebiti bo potrebno pred mrazom kupiti novega. Staremu nimam kaj zamerit.
LP!
Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: http://goeasttour.com/
- Kontakt:
Meni je klasičen original Yuassa- držal 7 let. Zamenjal sem ga...ker sem pač čudak...delal pa je še vedno.
Vsekakor pa se strinjam z predhodnikoma. Gel ima veliko prednosti pred klasiko (tudi pri morebitnem prevračanju) tako da menim, da ni kaj razmišljat.
V G2 šasijah so že serijsko vgrajeni gel accu-ji...deloma tudi zaradi položaja accu-ja...bočno ležeč.
Vsekakor pa se strinjam z predhodnikoma. Gel ima veliko prednosti pred klasiko (tudi pri morebitnem prevračanju) tako da menim, da ni kaj razmišljat.
V G2 šasijah so že serijsko vgrajeni gel accu-ji...deloma tudi zaradi položaja accu-ja...bočno ležeč.
- freshslo
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Yuasa so odlicni akumulatorji in tudi dolgo drzijo ob priporoceni uporabi. Bolj je problem, ker je v trgovinah malo morje vec kot pol cenejsih kislinskih kitajcev, ki pa niso vredni pol p....
-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Pri akomulatorju se po moje ne splača šparat. Sploh če uporabljaš še večje porabnike kot je vitla, ali dodatni viri svetlobe, navigacija itd....Slab accu pa zna bit tudi zelo škodljiv za kar nekaj pomembnih (beri DRAGIH) elek. komponent na motorju.
Ne vem kako je z accu-ji TOPLA...ima kdo izkušnje. Mislim, da imajo tudi gel linijo za različne motorje....

Ne vem kako je z accu-ji TOPLA...ima kdo izkušnje. Mislim, da imajo tudi gel linijo za različne motorje....
- brinovc
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
- Kontakt:
Kupujmo domače...in te zgodbice...ki pa v mojem primeru ne zdrži-jo povsem.BIF napisal/-a: Ne vem kako je z accu-ji TOPLA...ima kdo izkušnje:
V enem traktorju imam cca. 2 leti star Topla akumulator. Na njem piše BREZ VZDRŽEVANJA. Pa je začel stroj ob nekoliko hladnejših jutrih težje oz. počasneje verglat. Kaj je zdaj to? Bemtiš...nafilam aku, po tednu dni zopet isto. Nafilam drugič, zopet isto. In odtrgam tisto nalepko z čudovitim napisom stran. Odvijačim pokrovčke ter zagledam rebra na suhem
V 100 AH aku sem nalil 2 l. destilirane vode. Zdaj je zaenkrat še vse ok, toda zarsdi suše je verjetno je že prišlo do trajnih poškodb v akumulatorju.
Ne zamerit za tematski izpad, toda vsaka taka informacija šteje.
LP!
Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Hvala freshslo za pripročilo prodajalne www.opara.si
Tudi sam sem razmišljal o nakupu GEL akumulatorja, saj je pri terenskih vožnjah prisoten faktor tresljajev, možnost prevračanja, potopitve,...
Skratka pri zgoraj navedeni prodajalni sem 'ugodno' naročil GEL akumulator. Upam da je kvaliteten in da bo zdržal nekaj let. :-)
Tudi sam sem razmišljal o nakupu GEL akumulatorja, saj je pri terenskih vožnjah prisoten faktor tresljajev, možnost prevračanja, potopitve,...
Skratka pri zgoraj navedeni prodajalni sem 'ugodno' naročil GEL akumulator. Upam da je kvaliteten in da bo zdržal nekaj let. :-)
- freshslo
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Jaz ga imam v stiriciklu, vodnem skuterju in dveh agregatih in povsod nad pricakovanju glede na ceno. Z lahkoto recem, da se postavi ob bok veliko drazji YUASI. Edina stvar, ki me malce moti, ker imajo mojih dimenzij vsi le vijake na vrhu brez kocke, ampak ko enkrat kabel pritrdis itak ostane tako.
-CanAm Outlander 1000 XT
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X
-Suzuki Intruder M1800R
-Kawasaki Ultra 300X
Ima mogoče kdo kakšen katalog po katerem bi lahko preveril kateri gel lahko dobim namesto Yuasinega KMX14-BS?
V nedeljo je motor med vožnjo naenkrat začel izgubljati iskro in trokirati. Na srečo sem imel blizu avtobusno postajo, da sem se ustavil in preveril kaj se dogaja. Zaradi izkušnje z regulatorjem sem najprej preveril to, ampak je zgledalo vse ok, tudi pregret ni bil, kot takrat, ko se je poslovil. Potem sem preveril še akumulator, ki pa je bil tako vroč, da se ni dalo držati roke na njem. Torej je tam notri očitno nekaj narobe. Po daljšem postanku se je ohladil in sem zadnjih 35km do doma prevozil brez problema.
Ker gre za AGM akumulator, je to baterija ''brez vzdrževanja'', ampak vseeno razmišljam o isti potezi, kot jo je naredil brinovc na svojem traktorju. Je pa mogoče problem tudi zato, ker aku leži skoraj nad izpušno cevjo in se mogoče greje tudi zaradi tega. Kakorkoli bi raje zamenjal, po možnosti z gelom, tudi zaradi večje moči, katere sedaj akumulatorju tako in tako manjka...
V nedeljo je motor med vožnjo naenkrat začel izgubljati iskro in trokirati. Na srečo sem imel blizu avtobusno postajo, da sem se ustavil in preveril kaj se dogaja. Zaradi izkušnje z regulatorjem sem najprej preveril to, ampak je zgledalo vse ok, tudi pregret ni bil, kot takrat, ko se je poslovil. Potem sem preveril še akumulator, ki pa je bil tako vroč, da se ni dalo držati roke na njem. Torej je tam notri očitno nekaj narobe. Po daljšem postanku se je ohladil in sem zadnjih 35km do doma prevozil brez problema.
Ker gre za AGM akumulator, je to baterija ''brez vzdrževanja'', ampak vseeno razmišljam o isti potezi, kot jo je naredil brinovc na svojem traktorju. Je pa mogoče problem tudi zato, ker aku leži skoraj nad izpušno cevjo in se mogoče greje tudi zaradi tega. Kakorkoli bi raje zamenjal, po možnosti z gelom, tudi zaradi večje moči, katere sedaj akumulatorju tako in tako manjka...
- frm
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj:: Šmarje Sap
- Kraj: Šmarje-Sap
Možno da je akumulator v stiku,situacijo redno spremljaj,ne sme se greti,lahko ti ga tudi raznese.Peli k električarju,da ti opravi vse meritve,on bo že vedu,sam opiši mu problem.
2012 Yamaha Raptor 700R
V prostem teku ga polni okrog 15,7V. Meni se zdi preveč, obenem pa se mi zdi tudi čudno, ker je regulator napetosti praktično nov, saj ima za seboj samo okrog 20 ur...
Update: regulator je zamenjan, sedaj so vse vrednosti v mejah normale. Ima kdo idejo, zakaj bi lahko spregel manj kot leto dni star regler? Je težava samo v reglerju (slab kos), ali je lahko na napeljavi kaj takšnega, da jih kuri?
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Regler je bil original ali aftermarket?
Je pa čudno, da ti je regler (prvi) sploh skurilo. Mislim, da to ni normalno.
Lahko, da je nekje nekaj narobe...ravno toliko, da ne crkne takoj ampak počasi...vsekakor nekaj ni v redu.
Jaz imam na motorju Voltmeter...pred časom je to bilo nekaterim smešno...amapk za 3 EUR-e si lahko prišparaš veliko stroškov.
Če je tako, bi jaz odvelek motor vseeno nekam kjer bi našli napako in jo odpravili pred večjimi možnimi stroški.
Je pa čudno, da ti je regler (prvi) sploh skurilo. Mislim, da to ni normalno.
Lahko, da je nekje nekaj narobe...ravno toliko, da ne crkne takoj ampak počasi...vsekakor nekaj ni v redu.
Jaz imam na motorju Voltmeter...pred časom je to bilo nekaterim smešno...amapk za 3 EUR-e si lahko prišparaš veliko stroškov.
Če je tako, bi jaz odvelek motor vseeno nekam kjer bi našli napako in jo odpravili pred večjimi možnimi stroški.
Regler sem kupil nov, preko bolhe, od avtoelektričarja za katerega sem pozneje ugotovil, da ga poznajo (in pohvalijo) na kar precej avto in moto forumih. Verjamem pa da je bil aftermarket.
Pri prvem reglerju je šel po moje kakšen upor, ker ga je na zadnji strani kjer je zalit, precej napihnilo.
Sem pa tudi jaz razmišljal, da bi nataknil voltmeter. In ga verjetno bom, takrat ko bom montiral led bar. Če se bodo že kabli vlekli...
Pri prvem reglerju je šel po moje kakšen upor, ker ga je na zadnji strani kjer je zalit, precej napihnilo.
Sem pa tudi jaz razmišljal, da bi nataknil voltmeter. In ga verjetno bom, takrat ko bom montiral led bar. Če se bodo že kabli vlekli...