Nakup prvega ATV
- frm
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj:: Šmarje Sap
- Kraj: Šmarje-Sap
Re: Nakup prvega ATV
In moj,ko se mu letos bliža 50 000,ABRAHAM,in se vedno dobro služi,do sedaj brez okvar,ali na kaki pomislek,da me bo kerkrat zatajil,če pa bo,sigurno poročam,in vzrok,kot pri vseh svojih ostalih.PA SREČNO,v novo sezono.
2012 Yamaha Raptor 700R
-
bugimajstr
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: bela krajina
bif..moreš pa tut napisat da se brp-ja zelo velik šraufa..če nič drugega ga moreš po vsakem blatu dvignit..odšraufat kolesa..oprat..podmazat..je kr velik šraufanja..pa jermen ma brp tut rad za glodat..na moji muci je prvi zdržal 450 ur..na brp-ju pa sam dobre 150. 
Loncin Desert storm 250
Barossa tuning 250
Panda 500 XY
Suzuki KQ 750
SMC Ram 520 rr
BRP Outlander 500
Yamahe Tenere 660
Mogoče sem celo kakšnega pozabil!
Naj še omenim, ker vidim, da imajo nekateri vozniki pri novem BRP vozilu: " Vse hin"! Lastil sem si ga leto dni in z njim naredil nekaj čez 9000 km. Na vozilu je bila zamenjana ena sprednja žarnica in odstranjena podložka (ker je motor hotel sam na sprehod) Prvi jermen, prve puše, prvi končniki in le redni servisi! Nekateri veste, kje sem se vozil in, da vozilu ni bilo lahko, pa ni bilo okvar in obrabe gibljivih delov! Redno vzdrževanje, pranje in podmazovanje-tudi to je treba pravilno opravit! Če tega ne znaš je bolje, da demontoraš cel motor in ga po kosih opereš!
Razlika je pa kako se zapelješ preko štora! Z polnim gasom
ali z občutkom in znanjem!!!
Zato priporočam, da se naučite vozit-tedaj boste tudi manj šraufali!
(Spomnil sem se še nekaj! Le zakaj je na srečanju štirikolesnikov spomladi in jeseni le slabi procent drugih znamk vozil??? Vse je zastonj, dobiš kosilo, malico, nagrado, pijačo, panoramsko vožnjo in .... ahaaa
druge znamke ne uspejo lovit opevanih Rotaxov 
Barossa tuning 250
Panda 500 XY
Suzuki KQ 750
SMC Ram 520 rr
BRP Outlander 500
Yamahe Tenere 660
Mogoče sem celo kakšnega pozabil!
Naj še omenim, ker vidim, da imajo nekateri vozniki pri novem BRP vozilu: " Vse hin"! Lastil sem si ga leto dni in z njim naredil nekaj čez 9000 km. Na vozilu je bila zamenjana ena sprednja žarnica in odstranjena podložka (ker je motor hotel sam na sprehod) Prvi jermen, prve puše, prvi končniki in le redni servisi! Nekateri veste, kje sem se vozil in, da vozilu ni bilo lahko, pa ni bilo okvar in obrabe gibljivih delov! Redno vzdrževanje, pranje in podmazovanje-tudi to je treba pravilno opravit! Če tega ne znaš je bolje, da demontoraš cel motor in ga po kosih opereš!
Razlika je pa kako se zapelješ preko štora! Z polnim gasom
(Spomnil sem se še nekaj! Le zakaj je na srečanju štirikolesnikov spomladi in jeseni le slabi procent drugih znamk vozil??? Vse je zastonj, dobiš kosilo, malico, nagrado, pijačo, panoramsko vožnjo in .... ahaaa
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: http://goeasttour.com/
- Kontakt:
To preprosto NI res. Kolesa sem odšraufal mogoče na obeh morojih skupaj 8x. Na vsakem 4x...2x ko sem menjaval gume in 2x, ker sem si pred dolgo turo vzel čas in vse pregledal in zamenjal ploščice. Za pranje ga nisem nikoli dvigoval...zakaj sploh bi. Kje je kdo napisal ali rekel, da je treba ob pranju motorja kolesa dol pobrat???? Ko prideš iz njive tudi pobereš iz traktorja kolesa in ga opereš??? S tem ko daješ kolesa gor in dol delaš več škode kot koristi...sploh ker kolesa ne zateguješ z moment ključem...in ko bodo šli navoji zaradi pretegovanja boš napisal kaj?...ja da je kriv BRP in precenjen material itd...In nikoli ga nisem pral z visokotlačnim čistilcem...ker ta samo tlači vodo tja kamor ni treba. Kdor maže ta vozi....10min. dela mi ni nikoli predstavljalo problem. Jermen...ta je največji pokazatelj voznika in skrbnika...zato je tu vsak komentar odveč. Normalen BRP-jev jermen bo vzdržal 8-10.000 km z rednim zdrževanjem brez problema...ob pravilni uporabi ročice na desni strani spredaj na motorju.bugimajstr napisal/-a:bif..moreš pa tut napisat da se brp-ja zelo velik šraufa..če nič drugega ga moreš po vsakem blatu dvignit..odšraufat kolesa..oprat..podmazat..je kr velik šraufanja..pa jermen ma brp tut rad za glodat..na moji muci je prvi zdržal 450 ur..na brp-ju pa sam dobre 150.
Vse to in še več je razlog, koliko kdo svoj motor šraufa.
Zato pa pri nekaterih motor traja, pri drugih pa razpada...ampak tega tukaj ne bomo nikoli rešili. Meni je zeloooo žal da sem dal BRP-je od hiše...ampak so šli, ker se je moj način uporabe spremenil. In ker dovolj dobro poznam mehaniko mi je jasno, da noben atv ni narejen za te vrste avantur, kot sem se jih želel jaz it. In ker sem toliko realen nisem želel nadrkavat motorja preko meja namembnosti in potem jokcat po forumih o kvaliteti, temveč sem, čeprav nerad, raje zamenjal za vozilo, ki je temu kar jaz želim počet namenjeno.
Pri veliko vas (ne mislim osebno tebe Bugi) pa je ravno tukaj problem. Ko kupite atv mislite da ste kupili nekaj s čemer lahko počnete vse...od dirkanja po cesti, skakanja po luftu, kmetovanja, vlačenja čez vse razumne meje....ob tem pa dejansko ne poznate pravih lastnosti vozil, ki jih imate in jih v večini (užaljeni gor ali dol) sploh ne znate pravilno uporabljati. Po 7 letih druženja z takšnimi in drugačnimi to z vso suverenostjo trdim. Seveda pa so tudi svetle izjeme in ti se pač vozijo in po večini ne klamfajo kozlarij po forumu.
Zadnjič spremenil BIF, dne 23 Feb 2017, 20:04, skupaj popravljeno 1 krat.
- frm
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj:: Šmarje Sap
- Kraj: Šmarje-Sap
Moram nekaj pripomnit ne vem kako vi vozite da vam trga te jermene.Moj original jermen je zamenjan na 8000 km in še vedno je videt kot nov v rezervi.Gates evo preko 12000 km skupaj 660 ur.Na zadnjem cišcenju po srecanju canam kjer je bilo prahu vec kot v Sahari, pr pregledu jermen je videt nov nic razpok.Verjetno boš pripomnil da ti voziš bolj divlje in zato trganje jermena.Lahko verjameš da je prevozil ogromno teškega terena, vcasih mi ga je prav žao in recem ne bom ga vec matral bom izbiral lepše poti.Dobar pokazatelj teške vožnje po terenu je plošca od podvozja pod zadnjim dif, bila je debela 10mm zdej je kot papir v enem letu vožnje.Komot lahko prideš na kakšno vožnjo po naših gozdovih, potem ti bo bolj jasno da tudi ce bi se kaj pokvarilo ali zlomilo ne bi bilo nic cudnega ampak do zdej se ni.bugimajstr napisal/-a:bif..moreš pa tut napisat da se brp-ja zelo velik šraufa..če nič drugega ga moreš po vsakem blatu dvignit..odšraufat kolesa..oprat..podmazat..je kr velik šraufanja..pa jermen ma brp tut rad za glodat..na moji muci je prvi zdržal 450 ur..na brp-ju pa sam dobre 150.
- brinovc
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
- Kontakt:
Sicer off topic. toda ko smo že pri jermenih...
...ga (vedno original) menjam preventivno na cca. 22000 km. Je že tretji not. No, vmes sem enkrat vgradil nek aftermarket in ta je zdržal celih 500 km. oz. me je nekje pod južnim Velebitom pustil na cedilu.
Je tudi res, da papeža pa ne volim rad: bel dim iz varia pa to...
LP!
...ga (vedno original) menjam preventivno na cca. 22000 km. Je že tretji not. No, vmes sem enkrat vgradil nek aftermarket in ta je zdržal celih 500 km. oz. me je nekje pod južnim Velebitom pustil na cedilu.
Je tudi res, da papeža pa ne volim rad: bel dim iz varia pa to...
LP!
Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.
-
bugimajstr
- Obiskovalec
- Reactions:
bif..jaz zmer z momentklučem prtegujem felge..ker vem da so šraufi ko hrenavke.. pa..povel bol realno..kola si gatant večkrat dol stikal..ker nemoreš drugač niplov podmazat vseh..
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
bugimajstr napisal/-a:bif..jaz zmer z momentklučem prtegujem felge..ker vem da so šraufi ko hrenavke.. pa..povel bol realno..kola si gatant večkrat dol stikal..ker nemoreš drugač niplov podmazat vseh..
...brez zamere...amapk res ne vem katerih niplov ne moreš na Outlanderju podmazat brez da bi snel kolesa?...
Mazalica z gibljivo glavo in prideš brez težav do vsakega nipla...ampak res brez težav. Naj ti na servisu pokažejo.
Prav to sem mislil napisat pa si me prehitel.BIF napisal/-a:bugimajstr napisal/-a:bif..jaz zmer z momentklučem prtegujem felge..ker vem da so šraufi ko hrenavke.. pa..povel bol realno..kola si gatant večkrat dol stikal..ker nemoreš drugač niplov podmazat vseh..![]()
![]()
![]()
...brez zamere...amapk res ne vem katerih niplov ne moreš na Outlanderju podmazat brez da bi snel kolesa?...
Mazalica z gibljivo glavo in prideš brez težav do vsakega nipla...ampak res brez težav. Naj ti na servisu pokažejo.
-
bugimajstr
- Obiskovalec
- Reactions:
ok nimam mazalice z giblivo glavo.
se pa lepš čeljusti operejo če stakneš gume.
no dost debate od mene.
bugi itav vse razgon. 
Jst ga dvignem z dvigalko in obracam kolesa kakor mi paša,tako tudi sprednji kardan lažje podmažeš.Malo debate ne škodi pozdrav Bugi.bugimajstr napisal/-a:ok nimam mazalice z giblivo glavo.se pa lepš čeljusti operejo če stakneš gume.
no dost debate od mene.
bugi itav vse razgon.
-
bugimajstr
- Obiskovalec
- Reactions:
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
@Bugi in ostali, da se razumemo...naše debate ni treba jemat osebno. Nisi edini, ki "vse razgon". Še nekaj je takšnih, vendar v manjšini....in vsem je običajno skupno, da je čisto vseeno katero znamko vozijo. Mogoče pa je problem v načinu vožnje in uporabi vozila.bugimajstr napisal/-a:ok nimam mazalice z giblivo glavo.se pa lepš čeljusti operejo če stakneš gume.
no dost debate od mene.
bugi itav vse razgon.
Zase osebno vem, da se je način vožnje skozi leta krepko spremenil. Če so bili začetki zelo samovšečni, suvereni, pogumni, predvsem pa bogati z moškim egom, in zelo neumni (gledano nazaj),se je to sčasoma krepko spremenilo. Čas, izkušnje in kilometrina te naredijo dobrega voznika.
Dober voznik ni tisti, ki se z polno mero adrenalina in želje po dokazovanju nepremišljeno zaganja v breg, ne vedoč kakašna ovira ga čaka na poti, korenina, prelomnica, teren brez oprijema, ki pelje po sistemu "saj bo šlo", "saj znam", "meni se ne more nič zgodit". In če se?...in velikokrat se!
Dober voznik si teren ogleda, naštudira smer in morebitne izhode, potencialne ovire (štori, skale itd). Ob dobrem poznavanju svojega motorja potem oceni, ali je vzpon dovolj varen, ali je bolje poiskati obvoz.
Dober voznik NI tisti, ki se veliko vitla...in ob tem po možnosti še sedi na motorju.
Dober voznik vitle praktično ne uporablja...če pa jo, pa je to v kontroliranem območju. Dober voznik vitlanje predvidi v naprej in se do točke, kjer je potrebno uporabit vitlo pripelje kontrolirano in potem motor spravi na varno čez oviro. Vitla je samo pripomoček, kadar ni drugega izhoda....ne zabava za foto-sesion in dajanje vtisa, da se voziš po težkem terenu.
Dober voznik se NE zaganja v blato.
Dober voznik ve, da je namerno zaganjanje v blato otroško in neodgovorno početje. Zapeljati se v blato do stopnic in potem skakata po motorju levo in desno in navijati gas, da blato leti na vse strani, ob tem pa pregrevati jermen in variomat, oblagat cel motor z nepotrebo težo, predvsem pa silit blatno brozgo v vse najmanjše špranje na motorju, med tesnila, med zavorne ploščice, na pregreto mašino, na kiler, na izpuh....je milo rečeno idiotizem in namerno povzročanje škode motorju...sebi pa stroške. Ker ko takšen motor doma opereš, ne boš popravil narejene škode...le svojo nemarno vest boš malo splahnil.
Dober voznik se blatnim koritom izogne če je le mogoče. Če se želiš valjat po blatu za to ne rabiš atv-ja...prašičji nagon lahko zadovoljiš tako, da se sam valjaš po blatu.
Dober voznik NE zapelje v vsako vodo, ki jo vidi.
Razgret agregat in izpušni sistem, hladilnik in ostalo v trenutku ohladit za nekaj 10°C pomeni, da o svojem vozilu veš nič, ali pa zelo malo. Motor ni narejen za home-made kaljenja vroče-mrzlo. Seveda je motor testiran in predviden na takšne strese....vendar ne v nedogled. Zaradi temperaturnih šokov bo prej kot slej šlo nekaj narobe...in običajno je to resna zadeva. Seveda boste z vozili prečkali vodo, če je to potrebno...vozilo to omogoča...da pa se bi namenoma zaganjal v vodo, čeprav jo je možno obvoziti...neumnost.
Dober voznik ni tisti, ki kupi atv natakne, cestne gume in gre fijakat po cesti.
Ta vozila so narejena za dinamično vožnjo z pogosto izmenljivim režimom vožnje...nikakor pa za tiščanje palca na gasu in rezanju brazde na jermenici motorja. Ta vozila NISO konstrukcijsko in mehansko narejena za dolgotrajne enolične vožnje po cestah.
Dober voznik bo odsek ceste prevozil z občutkom, brez priganjanja in obremnjevanja vozila, do tistega dela, ki mu bo omogočil dinamično in raznoliko vožnjo z veliko dodajanja in odvzemanja plina na podlagi z čim manj trenja pod kolesi.
To je le nekaj primerov (še veliko je drobnih a pomembnih zadev), kaj najpogosteje narobe počnejo lastniki atv-jev.
Ampak tega vsega se je potrebno pač naučiti predvsem pa dojeti, da niste na reviji "pokaži kaj upaš", ker za to igro ni nagrade...samo kazni v različnih oblikah (okvare, poškodbe itd.)
In ob tem vsem skupaj pridemo do razlike med motorji...recimo Kitajci in ostali.
Ko kupiš drag motor višjega cenovnega razreda, nisi kupil samo znamko, za postavljanje po forumih, ali pred prijatelji. Predvsem si kupil, tehnologijo, performance,vodljivost, zmogljivost, kvalitetnješe materiale, ergonomijo, teste v najbolj nemogočih situacijah....vse z namenom, da kupec v vožnji uživa, predvsem pa da je v vožnji tudi varen. Boljši motorji praviloma tudi odpuščajo več napak voznikom. Gibanje vozila na terenu, njegovo obnašanje in zmogljivost sta ključna za varno vožnjo.
Komu boste zaupali svoje zdravje ali celo življenje?....priznani znamki, ki vas bo z svojimi voznimi lastnostmi in kvalitetnimi materiali v najbolj kritičnih trenutkih ohranila stabilne in vas izvlekla iz kočljive situacije ali skupku nekih kopij različnih komponent, nekvalietetnimi materiali, ki bodo popustili v najbolj nemogoči situaciji in vas porinili v nesrečo?
No na to si naj vsak odgovori sam.
Za konec naj podam le še en primer iz moje lastne prakse.
Nekje na začetku moje atv "kariere" smo šli pisana druščina v Bosno na neko srečanje. V vožnji po raznolikih terenih sem si zapomnil dve zame ključni situaciji, ki sta mi dali misliti, da moj 500ccm kitajc...mešanica kopij premium znamk obogaten z predimenzioniranim kitajskim železjem (vse za dober vtis)...in 400ccm Outlander, ki ga je vozil Rogi pomeni svetlobna leta razlike. V obeh primerih sta Rogi in Vera in njun znameniti kufer iz katerega sta nahranila skoraj vse udeležence tiste vožnje, v dolg strm hrib odpeljala zelo suvereno in brez težav. Jaz z mojim super-duper 500ccm kitajcem z (na papirju) več konji kot Outlander pa sem sam komaj, komaj prilezel do vrha ob tem, da sem v zadnjih metrih imel v gatah občutek topline na zadnji plati. Mogoče je bil ta dogodek tisto, kar je za vedno spremenilo moje mnenje. Hvala bogu! In še vedno trdim, da jih je pri 60-ih kitajskih konjih več kot pol mrtvih....in da najboljši kitajc NE BO NIKOLI niti blizu najslabšemu BRP-ju...pa še kateremi drugi priznani znamki.
Vse kar si napisal popolnoma drži.https://www.stirikolesniki.si/posting.p ... f=1&t=7644#
- gmajnar
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj: Bločice pri Blokah
BIF,
a si kaj razmišljal, da bi odprl šolo vožnje z ATVjem?
Nisem zasledil, da bi kaj takega obstajalo v Sloveniji.
Pa bi jo po moje bolj rabili, kot šolo hoje s palicami (temu se učeno reče "Nordijska hoja") ali šolo kidanja snega.
a si kaj razmišljal, da bi odprl šolo vožnje z ATVjem?
Nisem zasledil, da bi kaj takega obstajalo v Sloveniji.
Pa bi jo po moje bolj rabili, kot šolo hoje s palicami (temu se učeno reče "Nordijska hoja") ali šolo kidanja snega.
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
Moram povedat, da so bili v dobrih cajtih res celo neki razgovori na ministrstvu, o šoli vožnje z atv-jem. Ampak kot vedno kjer se nihče v državi ne more s tem okoristiti, tudi za to ni bilo posluha.
Je pa bilo dobro zamišljeno ampak kot rečeno....mogoče neka druga generacija....do takrat pa je očitno bolje za državo, da se samouki učijo na svojih napakah.
Je pa sicer tu še en problem....pri nas odpret nekaj takšnega je itak obsojeno na propad. Slovenci vemo vsi vse o vsem....in tudi vedno vemo to bolje kot kdorkoli drugi...zato ne pride v poštev, da bi nam kdo pokazal kakšne uporabne zadeve in ti v kontroliranem okolju pokazal kje so meje in kaj vse ti lahko reši glavo....narod rojenih vsevedov.
V tujini recimo motoristi množično prihajajo na tečaje adventure vožnje (ne off-road ali motokros)....obvladovanje motorja na makadamu, pobiranje motorja, vožnja stoje....z namenom da bi ljudje to lahko uporabljali v praksi in varno vozili. Večji proizvajalci motorjev imajo celo svoje šole....in čakalne dobe da prideš na vrsto so enormne.
Pri nas pa kot rečeno nihče ne potrebuje ničesar...nenazadnje si na štirih kolesih...kaj se ti pa lahko zgodi...saj imaš 4x4, pa vitlo...ostalo pa je peace of cake.
Za ostalo pa so itak forumi....
https://www.youtube.com/watch?v=Ge6k3XvEGns
Je pa bilo dobro zamišljeno ampak kot rečeno....mogoče neka druga generacija....do takrat pa je očitno bolje za državo, da se samouki učijo na svojih napakah.
Je pa sicer tu še en problem....pri nas odpret nekaj takšnega je itak obsojeno na propad. Slovenci vemo vsi vse o vsem....in tudi vedno vemo to bolje kot kdorkoli drugi...zato ne pride v poštev, da bi nam kdo pokazal kakšne uporabne zadeve in ti v kontroliranem okolju pokazal kje so meje in kaj vse ti lahko reši glavo....narod rojenih vsevedov.
V tujini recimo motoristi množično prihajajo na tečaje adventure vožnje (ne off-road ali motokros)....obvladovanje motorja na makadamu, pobiranje motorja, vožnja stoje....z namenom da bi ljudje to lahko uporabljali v praksi in varno vozili. Večji proizvajalci motorjev imajo celo svoje šole....in čakalne dobe da prideš na vrsto so enormne.
Pri nas pa kot rečeno nihče ne potrebuje ničesar...nenazadnje si na štirih kolesih...kaj se ti pa lahko zgodi...saj imaš 4x4, pa vitlo...ostalo pa je peace of cake.
Za ostalo pa so itak forumi....
https://www.youtube.com/watch?v=Ge6k3XvEGns
- Čarli
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj:: Prekmurje
- Kraj: D. Bistrica
Lastniki BRPjev ali so servisi in vzdrževanje na pooblaščenih servisih res tako dragi ,kot nekateri omenjajo 
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt:
To je zelo nehvaležno vprašanje.
Cena je relativna stvar. Sestavljena je iz cene materiala in enote dela. So pa cene različne pri pooblaščenih serviserjih. Ampak je tudi razlika v poobleščenih serviserjih. Nekateri so dobri, drugi pa zanič.
Osebno sem motor v garanciji servisiral pri Ski&Sea...cena je pač bila primerna kategoriji motorja...a to sem vedel pred nakupom. In čisto odkrito....cena ni bila garažna...se pa mi je zdela korektna in tudi delo je bilo vedno korektno opravljeno.
Izven garancije sem za motor skrbel sam.
Če bi ocenjeval skozi število garancijskih popravil (ki jih ni bilo, ker ni bilo okvar), pa se bi mi splačalo servise od prvega dne nakupa delati doma.
Cena je relativna stvar. Sestavljena je iz cene materiala in enote dela. So pa cene različne pri pooblaščenih serviserjih. Ampak je tudi razlika v poobleščenih serviserjih. Nekateri so dobri, drugi pa zanič.
Osebno sem motor v garanciji servisiral pri Ski&Sea...cena je pač bila primerna kategoriji motorja...a to sem vedel pred nakupom. In čisto odkrito....cena ni bila garažna...se pa mi je zdela korektna in tudi delo je bilo vedno korektno opravljeno.
Izven garancije sem za motor skrbel sam.
Če bi ocenjeval skozi število garancijskih popravil (ki jih ni bilo, ker ni bilo okvar), pa se bi mi splačalo servise od prvega dne nakupa delati doma.
- Čarli
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kraj:: Prekmurje
- Kraj: D. Bistrica
Vem da je vprašanje "nehvaležno", bolj bi me zanimal približni znesek kot opis...
- BIF
- Obiskovalec
- Reactions:
- Kontakt: