Kateri filter-mnenja

Predelave, zunanja obdelava, izboljšave, dodatki,...

Odgovori
Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: http://goeasttour.com/
Kontakt:

Kateri filter-mnenja

Odgovor Napisal/-a BIF » 12 Jan 2016, 18:07

Mogoče bi bil čas za kakšno širšo koristno debato.
Torej zanimajo me vaša mnenja, izkušnje, nasveti, teorije, priporočila....predvsem pa praktične izkušnje v zvezi z zračnimi filtri.
Na trgu jih je cela poplava zato me zanima vaše mnenje o njih.
Osredotočamo se na tri glavne skupine:
-papirnati filtri (običajno stock prvovgradnja)
-gazasti filtri (tip K&N)
-penasti filtri (Twin-air, UNI, RamAir...)
Ali po vašem mnenju uporaba napačnega filtra (aftermarket) škoduje agregatu in kako?
Nekaj modelov za predstavo in vljudno vabljeni k debati....še posebaj tisti, ki o teh zadevah res nekaj veste...iz izkušenj.
Slika
Slika
Slika
Hvala v naprej za vaša mnenja in strpnost pri razpravi.

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Re: Kateri filter-mnenja

Odgovor Napisal/-a BIF » 12 Jan 2016, 18:17

Bom kar prvi odgovoril, da nekako ujamemo ritem.
Na 650-ki sem originalni papirnati filter hitro zamenjal za K&N filter. Ne zaradi kakršnihkoli performans temveč zaradi tega, ker ga ni potrebno menjavati oz. stalno kupovati novega + lažje se ga vzdržuje. Dokupil sem še wrap (dodatno mrežico ali prefilter, da zadrži tisto ta grobo svinjarijo.
Pri tem filtru vse štima, vendar sem kupil še twin-air filter (oba uporabljam izmenično), ker sem opazil pri pranju, da penasti twin-air mnogo bolje zadržuje vlago (oba sta bila enako naoljena).
Tako laično se mi zdi, da bi filter poleg svinjarije moral do neke mere zadrževati tudi vlago. :k:
Ima pa K&N to prednost, da na prašnih furah le snameš prefilter mrežico, jo streseš in je zadeva ok....imam pa slab občutek ko ga uporabljam v dežju ali v v lažnem okolju na daljših turah (megla npr.)
Sploh pa ne vem kako je kaj z dejansko funkcijo obeh filtrov...proizvajalci sicer hvalijo svoje...ampak kako je v resnici?
BTW...nekih razlik v pospeških in kaj vem kaj še vse nisem zasledilpri nobenem filtru.
Ali večja pretočnost zraka pomeni tudi večjo porabo? in ali je prevelika pretočnost sploh v redu?

Tomok
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Lj-Šentvid

Odgovor Napisal/-a Tomok » 12 Jan 2016, 18:31

Papirnati filter je kar se praha tiče najboljši, ga pa vlaga pokoplje. Najprej mu pretok zmanjša sledi pa počasni razkroj. Na njem ni vzdrževanja ampak le menjave.
KN filter je pa malo bolj grob, treba ga je naoljit, da sploh lovi drobne prašne delce je pa najbolj pretočen in agregat nekako najlažje zrak zajema ker se najmanjši podtlak v filtru ustvarja. Mrežica, ki jo povezneš preko je zlata vredna.
Penasti filter je pa nekje vmes ga je pa tudi treba mazat se pa bolj zabije s svinjarijo posledično motor težje zajema zrak. Treba je kar pogosto čiščenje oziroma pranje če želiš dober pretok zraka.
Kar se pa vlage tiče dokler je ta samo iz zraka motor nima težav če bi pa vodo v filter dobil in jo motor noter potegne si pa od tam naprej pešak.
Prah pa motor v vsakem primeru po malem dobiva tudi skozi še boljši filter pride samo dokler so to res mali delci je vse ok.
Moje mnenje za boljši start teme.

Smc ram 520 rr
Smc Jumbo 301
Ligier be four 220

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 12 Jan 2016, 18:57

Super. In kaj bi bil tvoj prvi izbor recimo?...oz. katerega sam uporabljaš?

krigl
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Kamnik

Odgovor Napisal/-a krigl » 12 Jan 2016, 19:00

Moj pogled in izkušnje...

Papirnatih se izogibam zaradi:
- omejujejo pretok zraka,
- nimaš druge izbire kot pogosta menjava, ker se hitro že tako ozke pore zapacajo
- občutljivi na vlago in prašne razmere
- na koncu po parih letih cenovno dražje skozi prideš kot pralnimi alternativami

Kupujem pretežno k&n ali green filtre.
Učinki k&n filtra na avtu (efi, brez ostalih predelav ali prilagoditev):
- Motor bolj mirno ter zvezno pospešuje,
- Vleče enakomerno vse do elektronske blokade, prej je opazno zmanjkalo pretoka zraka (serijsko papirnat filter),
- poraba se mi je zmanjšala za 0.5l/100km
Tukaj nisem konjev nabiral, ker pri 1.4l atmosfercu se jih pač ne splača iskat, tudi cilj ni bil to...
Invseticija 60Eur pa se mi je že poplačala v roku 5let lastništva avtomobila.

Učinki Green (enako kot k&n) filtra na dinliju 450 (navaden uplinjač, bolj retočen izpuh ter airbox):
- potreba po nastavljanju uplinjača,
- glede na to, koliko moči je pridobil proti serijskem papirnatem, sem brez besed...
- enako kot pri avtomobilu, bolj enakomerno pospeševanje,
- prav tako pospešuje zvezno do blokade, kar je pač point 4 ventilske atmosferske "tehnologije", da stvar pač lažje diha.
- poraba je pri normalni vožnji do 90kmh padla, točno koliko ne vem, ker je veliko vlogo tukaj predstavljalo tudi zobniško razmerje, vse skupaj pa sem padel iz 10l na 100km na 6-6.2l na 100km.

Pitbike: original kitajski penast filter (se je kaj kmalu strgal, ker je bolj trde zmesi pena, rezltat je bil prah v uplinjaču itd...)
Zamenjal z UNI penastim filtrom, potem je bilo potrebno zopet uplinjač nastavit, ker je bolj pretočen itd...
Dodatno sem montiral še tisto Outerwears predfilter mrežico, ker je kar izpostavljen svinjariji.
Dodaten učinek te mrežice je kar kul, ker malo izboljša vakum v začetni fazi, ko gas odpreš in ne pride do točke redke mešanice. Pač simpl uplinjač in ima malo performančne luknje na začetku, v glavnem pomaga v pozitivnem smislu.

Glede na moje vsakodnevne vožnje tako z avtom, kot 4kolesnikom, je ozračje dokaj čisto, ali pa se za mano kadi prah, tako, da moji filtri niso direktno izpostavljeni prašnim razmeram, zato tudi raje uporabljam k&n tipe filtrov, ker pač boj dihajo. V kolikor bi se bolj vozil v prašnih razmerah bi izbral kakšen penast filter ala UNI ipd, ker pač bolje filtrirajo. Sem na lastnih vozilih to opazil.

Da k&n (ali Green) filtri na žalost puščajo drobne prašne delce, pač dizajn je takšen. Vsaka stvar je dobra, ampak jo moraš uporabiti v razmerah za katere je narejena. Definitivno pa tisti Outerwears prefilter to težavo odpravi na k&n podobnimi.

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 12 Jan 2016, 19:39

Se pravi za neko splošno uporabo (vožnja v različnih mešanih pogojih), brez neke potrebe po priskanju na plin, bi bila izbira penastega filtra (tudi zaradi enostavnega vzdrževanja in kar dobre filtracije) nekako najprimernejša?

krigl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a krigl » 12 Jan 2016, 19:54

Zate in zaradi tvoje pedantnosti pri vzdrževanju je pomoje res čisto vseeno kaj noter daš, k&n stil (z mrežico) ali penast, kar ti je pač najbolj pri roki ali bolj odgovarja. Sesalna površina je pri obeh verjetno več kot dovolj za potrebe tvojega agregata, zadaj pa imaš itak efi, ki ti tiste minimalne razlike pegla :mrgreen:

Pomoje bo res kakšen penast uni najbolje ja.

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: za devetimi gorami in desetimi vodami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 12 Jan 2016, 20:14

krigl napisal/-a:
Pomoje bo res kakšen penast uni najbolje ja.
Sem tudi jaz za penast filter. Ju imam na obeh atv-jih.
Moj grizz ima takega, da ima dve plasti pene. Bolj grobo zunanjo in finejšo znotraj.
Ga je pa seveda treba po vsaki cekodnevni makadamski furi (sploh, če se vozi v koloni) temeljito oprati z bencinom, in nazaj naoljiti z ustreznim oljem. Spihavanje z stisnjenim zrakom odpade, ker ni učinkovito.

Olje malenkost razredčim z bencinom in nato filter dobro napojim. Bencin shlapi, olje pa ostane v peni zelo enakomerno porazdeljeno.

Zgolj samo moja misel.

LP!

Socializem je odličen sistem, dokler ga financirajo kapitalisti.
Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 12 Jan 2016, 20:25

brinovc napisal/-a: Olje malenkost razredčim z bencinom in nato filter dobro napojim. Bencin shlapi, olje pa ostane v peni zelo enakomerno porazdeljeno.
LP!
Uporabno! Kar se tiče olja...uporabljaš (uporabljate) namenska olja (priporočate kaj posebnega) ali kakšna domača "mešanica" v stilu slovenskih čebelarjev.... :mrgreen:

Tomok
Obiskovalec
Reactions:
Kraj: Lj-Šentvid

Odgovor Napisal/-a Tomok » 12 Jan 2016, 20:50

BIF napisal/-a:Super. In kaj bi bil tvoj prvi izbor recimo?...oz. katerega sam uporabljaš?
Moj korejček ima K&N noter z mrežico čez in je točno tak kot takrat ko sem ga od tvojga prijatelja vzel.
Za moje potrebe prva liga. Itak vozim cesto in makadam pa ne maram nikogar pred sabo. Pa ne zaradi motorja ampak moj filter, se pravi kocine v nosu ne marajo prahu. :lol:

Smc ram 520 rr
Smc Jumbo 301
Ligier be four 220

krigl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a krigl » 12 Jan 2016, 20:55

Zase, raje kupim tisto piksno čistila in olja od k&n, pa ni treba nobenih miksov delat, prav tako ne poznam korozivnega vpliva topil na penaste materiale, zato raje original uporabljam. Tistih par eurov za komplet od k&n mi ni problema dati, itak nekaj časa drži, olje se rahlo nanese in stvar po možnosti pregnete, da se "vpije", pa je to to.

Na 700 dinliju prej sem tudi imel dvoslojnega penastega, sem oba opral s cetom in vročo vodo ter po sušenju notranjega našprical s tem oljem, pregnetel in montiral, grobega pa suhega povrh.

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 12 Jan 2016, 21:00

BIF napisal/-a:
Uporabno! Kar se tiče olja...uporabljaš (uporabljate) namenska olja (priporočate kaj posebnega) ali kakšna domača "mešanica" v stilu slovenskih čebelarjev.... :mrgreen:
Uporabljam tole: http://shop.sydneycitymotorcycles.com.a ... litre.html
So pa tudi v sprejih, kjer so verjetno že raztopljena olja. Saj tole iz plastenke je zelo gosto.

Slovenske čebelarje pa kr pr mir pust :lol: ...tisti zvarki so bili uspešni pri svojem poslanstvu. Samo tega noče nobeden priznat. :-k

LP!

Božo Dimnik:Oče me ni kaznoval zato, ker sem kradel, pač pa zato, ker so me pri tem dobili.

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 12 Jan 2016, 21:06

krigl napisal/-a:, prav tako ne poznam korozivnega vpliva topil na penaste materiale,
Devet let ga redno perem z bencinom, pa je še vedno v funkciji. Ja, tudi na videz običajna pena mora biti iz >pravega testa<.

Ne dam pa roke v ogenj za druge proizvajalce. Itak je način vzdrževanja naveden v navodilih za uporabo.

LP!

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 12 Jan 2016, 21:11

Ja...osebno tudi uporabljam K&N komplet...kot praviš Krigl....premalo denarja, da bi izumljal toplo vodo.
Bom kar na tem ostal.
Brinovc...če ne bi dobro poznal njihove mlajše zgodovine (zadnjih 14 let)....nekateri ( NE vsi) so pravi kalibri. Tisti njihov med je dober samo za muhe pobijat. Je pa kar nekaj res dobrih...ampak pustimo to temo za drugič.

Uporabniški avatar
iron_maiden
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a iron_maiden » 12 Jan 2016, 21:14

Brinovc, imaš original Yamahin filter?

2006 Yamaha Raptor 350R
2015 Yamaha Raptor 700R
2017 Yamaha Tracer 900

Uporabniški avatar
brinovc
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brinovc » 12 Jan 2016, 21:26

iron_maiden napisal/-a:Brinovc, imaš original Yamahin filter?
Original - prva vgradnja.

Uporabniški avatar
iron_maiden
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a iron_maiden » 13 Jan 2016, 14:49

Dobra informacija =D>

Sem bil skeptičen glede pranja v bencinu, da ne bi bencin raztopil lepila.

Torej ni problema s tem \:D/

2006 Yamaha Raptor 350R
2015 Yamaha Raptor 700R
2017 Yamaha Tracer 900

Seba81
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: 1275
Kraj: 1275

Odgovor Napisal/-a Seba81 » 13 Jan 2016, 19:57

Kako pa imate zmontirane filtre?Originalno plastično ohišje (škatla) je odstranjeno?Ker za Jumbota ne najdem k&n ali green filtra teh dimenzij ki bi pasal tako kot original.

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 13 Jan 2016, 20:44

Jaz na nobenem od dveh motorjev nisem spreminjal ničesar...je pa res, da se za oba motorja dobijo aftermarket filtri v originalnih dimenzijah.
Nikakor pa ne bi air-box-a spreminjal zaradi filtra.

krigl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a krigl » 13 Jan 2016, 20:48

Jaz sem airbox pustil, da je bolj zasciten proti spricanju, drugace sem pa izdelal adapter iz plocevine da se je potem valjast filter gor nataknil.

Malo kreativnosti pa se marsikaj da :mrgreen:

krigl
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a krigl » 13 Jan 2016, 20:49

Drugace pa tako kot je bif napisal, tudi pri meni je se airbox drugace tovarniski in ni spremenjen.

GoranP
Obiskovalec
Reactions:
Kraj:: Slovenske Konjice

Odgovor Napisal/-a GoranP » 13 Jan 2016, 21:19

Sam imam K&N z dodatno mrežico. Imam pa zaradi prebranih postov in kao pozitivnih lastnosti teh filtrov. Priznana firma, ki pomojem nebi bla če produkti nebi bli ok. Seveda se ti nakup izplača iz vidika servisiranja, saj prideš tudi dost ceneje skozi. Za performance pa nevem kolko se pozna. Se mi je pa občutno poznalo npr. pri menjavi svečk za NGK iridium (ampak to je že druga tema)... ;)

beno5
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a beno5 » 03 Feb 2016, 08:12

Evo sem tudi jst narocil TWIN AIR pr SM Solkan,Naj bi ga dobil drugi teden,cena je 14 eu.Po katalogu trgovec pravi da ni isti za 650 in 800.Enga sem že kupil brez kolena napaka in sedaj ne dobim takšno koleno.

Uporabniški avatar
BIF
Obiskovalec
Reactions:
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BIF » 03 Feb 2016, 08:43

Lahko deliš številko prodajalca?
Daj kakšno sliko tistega, ki si ga kupil....morda pride prav komu drugemu...seveda če ga ne rabiš.
Kakšen motor imaš točno in letnik. Kolikor vem so imele 800-ke, 650-ke in 500-ke na G1 šasiji enake filtre...stožcaste oblike z kolenom. Potem je bila ena vmesna varianta na XXC-jih in Renegade-jih, pa tudi na Outlanderjih...letnik 2009...zdaj pa so spet enotni od 500 pa do 1000.
Govorim za G2 generacijo.
Jaz sem vzel RamAir (kot je zgoraj na sliki) penasti filter in čakam še prefilter mrežico.

beno5
Obiskovalec
Reactions:

Odgovor Napisal/-a beno5 » 03 Feb 2016, 09:06

SlikaSlika

Odgovori